Τέτοια εποχή λίγο έως πολύ, όλοι οι οικιακοί μάγειρες έκαναν
τα προσωπικά τους θαύματα με μούστο και πετιμέζι. Και εμείς δεν θα μπορούσαμε
να μην τους ακολουθήσουμε :-)
Φτιάξαμε τα δικά μας κουλουράκια, μόνον που τα κάναμε
μπαστουνάκια για περισσότερη ευκολία και με κάποιες παραλλαγές.
Χρειάστηκαν:
1 φλιτζάνι πετιμέζι,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι (με αρκετά κομματάκια φλούδας
μέσα)
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού,
1 κουταλάκι σκόνη κανέλλα,
½ κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο,
½ κουταλάκι σκόνη μοσχοκάρυδο,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
2 κουταλάκι σόδα μαγειρική,
½ φλιτζανιού καβουρδισμένο σουσάμι
και τέλος, αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 700 γραμμάρια
μιας και τα υγρά ήταν αυτά που μας οδήγησαν στην ζύμη που θέλαμε.
Τα υλικά μπήκαν όλα μέσα σε βαθιά λεκάνη με την σειρά που γράφτηκαν
πιο πάνω και σε δύο φάσεις. Πρώτα, όλα τα υγρά μαζί με τα μπαχαρικά και την
μαρμελάδα. Ανακατεύτηκαν καλά με τον αυγοδάρτη και στάθηκαν για ένα τέταρτο της
ώρας για να ενωθούν τα αρώματα.
Στην δεύτερη φάση, μπήκαν το μπεϊκιν και η σόδα που άρχισε
φυσικά να αφρίζει. Σταδιακά προστέθηκαν
το αλεύρι και το σουσάμι, ανακατεύτηκαν με τον αυγοδάρτη στην αρχή και μετά με
το χέρι, μέχρι να πάρω μια ωραία εύπλαστη ζύμη. Στην φάση αυτή χρειάστηκα λίγο
λαδάκι ακόμη για να ξεκολλά πιο εύκολα η ζύμη από τα χέρια.
Άφησα την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και μετά έπλασσα
μπαστούνια τα οποία έκοψα με μαχαίρι πάνω σε επιφάνεια κοπής, κάθετα και σε μπαστουνάκια
φάρδους 2 εκατοστών. Πιο εύκολη διαδικασία σαφώς από το πλάσιμο σε κουλουράκια (ήταν καθαρά θέμα χρόνου).
Ταψιά φούρνου έτοιμα και στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, τα
υποδέχτηκαν και ψήθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για
περίπου 20 λεπτά.
Η διαδικασία αυτή έχει να κάνει πάντα με το φούρνο μας.
Η διαδικασία αυτή έχει να κάνει πάντα με το φούρνο μας.
Μοσχομυριστά.
Ελαφρώς νωπά (γιατί το λάδι βοηθά πολύ σ’ αυτό) και πολύ γευστικά, χάρη στο καβουρδισμένο σουσάμι και το πορτοκάλι.
Ελαφρώς νωπά (γιατί το λάδι βοηθά πολύ σ’ αυτό) και πολύ γευστικά, χάρη στο καβουρδισμένο σουσάμι και το πορτοκάλι.
Τα 3 ταψιά έγιναν ανάρπαστα και σύντομα πάμε για νέα δόση.
Καλή Εβδομάδα σε όλους μας...αν και φαίνεται ήδη πολύ δύσκολη και χειμωνιάτικη!
Καλή Εβδομάδα σε όλους μας...αν και φαίνεται ήδη πολύ δύσκολη και χειμωνιάτικη!
Εισπνέω βαθειά να μούρθει η μοσχομυρωδιά τους. Μα πόσα κάνεις! Ο Θοδωρής σε τιμά φαντάζομαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝένα
Πηνελόπη μου, όνειρο είναι τα μοσχομυρωδάτα μπαστουνάκια! Και πρέπει να είναι και πολύ αφράτα με το ελαιόλαδο, ε???
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα! Καλή εβδομάδα να έχεις!
Υπεροχα φαινονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!
Περιττό να σου πω ότι θέλωωωωωωωωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχομυριστά πεντανόστιμα κουλουράκια
ΑπάντησηΔιαγραφή!!!!
Υπέροχα τα ... μπαστουνάκια!!! Μέχρι εδώ μύρισαν. Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαγική λέξη είναι μαρμελάδα πορτοκάλι και πετιμέζι:; Σου χαρίζω κι από τα δυο και θα μου δώσεις 2 κουλουράκια!!!χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ για το τραγανό, νόστιμο και μυρωδάτο κέρασμά σου, Πηνελόπη. Τέτοια μπαστουνάκια μακάρι να τα βρίσκαμε για πρωινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Πόσο μ' αρέσουν πάντα οι συνδυασμοί σου δεν λέγεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη ...αυτό ακριβώς χρειαζόμουν σήμερα το φτιάχνω τώρααααα.....φιλιάάάά΄ ευχαριστημέναααα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘάθελα να απολάμβανα τα αρώματα την ώρα του ψησίματος! (μη ξεχνιόμαστε...και τη γεύση, και τη γεύση).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ! Τέτοιες εμπειρίες απόλαυσης!
Θα τα φτιάξω αλλά σε μικρότερη ποσότητα...
Φιλάκια σας Πηνελόπη μου.
Παρα πολύ ωραία
ΑπάντησηΔιαγραφήπηνελόπη μου, θα φτιάξω μια φουρνιά στα σίγουρα!
Φιλάκια πολλά!
Στα αρώματα δεν σε φτάνει κανείς! Υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν αυτά τα κουλουράκια θα τα φτιάξω γιατί έχω και μαρμελάδα σπιτική που την χρησιμοποίησα στα μαφινάκια μου και θέλω να τη χρησιμοποιήσω και στα κουλουράκια!! είμαι σίγουρη ότι σου έγιναν τέλεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Νένα μου γλυκειά καλημέρα (ελπίζω να είστε καλά μιας και έχουμε καιρό να τα πούμε).
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και ο "πρώτος" την τάξη εκτιμητής μου είναι ο Θ.
Αυτή τη φορά δεν τους προλάβαινα μιλάμε...
Έφη μου βγήκαν πολύ αφράτα. Αν δεν τα κρατήσεις (αν προλάβουν δηλαδή 3-4 μέρες) μέσα σε αεροστεγές σκεύος ή και σακουλάκι παραμένουν νωπά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές και σε σένα και τον λόχο σου.
Να σαι καλά Ελπινίκη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ. Όλα γίνονται μέσα σε μια προσπάθεια να κρατάμε τις δικές μας καλές συνήθειες ;-)
Αστερομαράκι μου με την δεύτερη επανέκδοση...γιατί η πρώτη πάει εξαφανίστηκε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή σου μέρα.
Όπως τα λες Μανουσίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμέ, τέτοιες ανταλλαγές είναι απολύτως ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσε που θέλεις μόνον 2!
Τον βασιλικό τον έβαλα για ρίζες... οπότε να δούμε πότε θα μπορέσω να στον δώσω.
Φιλιά πολλά.
Να σαι καλά Σοφία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχομύρισαν και άρεσαν σε όλους. Ο δε πεθερός μου δεν τρώει καθόλου γλυκά, σ' αυτά έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Και μάλλον τα περιμένει κάθε φορά που τυχαίνει να τα φτιάχνω...
Ελένη μου αυτά είναι από τα "μπαστούνια" που κανείς μας δεν λέει όχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑισιοδοξία καλή μου. Κι'ας αντλήσουμε δύναμη από όπου και όπως μπορούμε! Δεν γίνεται διαφορετικά πρέπει να "αμυνθούμε" με κάθε τρόπο.
Να σαι καλά Βαγγελιώ μου. Κι' εγώ όπως καταλαβαίνεις "ξεπατηκώνω" τις ωραίες μεθόδους που διαβάζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κόψιμο σε μπαστουνάκια είναι από συνταγές για Κρητικά εδέσματα (παξιμάδια κυρίως).
Χαιρετισμούς πολλούς.
Mia, να μας γράψεις και εντυπώσεις...μην τα φάτε όλα χωρίς να μας πεις τα αποτελέσματα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μικρότερη ποσότητα δεν ξέρω καλή μου Ζαμπία. 3 Ταψιά του φούρνου βγήκαν και φαγώθηκαν σε 3 μέρες από 5 ανθρώπους! Τι να σου λέω τώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την φτιάξεις Eri μου και βλέποντας και κάνοντας...γιατί εγώ κατάλαβα ότι τελικά η μια δεν στάθηκε αρκετή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλέ καλημέρες εκεί στον μακρινό Καναδά.
Είναι κάτι "εθιστικό" το άρωμα Αγγελική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκό χωρίς άρωμα και φαγητό χωρίς μπαχάρι, δεν φτιάχνεται καλή μου φίλη.
Αν τα έχεις τα υλικά, κάνε μια δοκική, θα με δικαιώσεις πιστεύω.
Φιλιά πολλά.
Mari μου, χρειάζεσαι την μαρμελάδα, το σουσάμι και το πετιμέζι. Αν τύχει να μην έχεις πετιμέζι θα βάλεις ζάχαρη. Εξίσου όμορφα θα γίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα εύχομαι.
Της εποχής τα νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κάθε εποχή έχει τα δικά της ωραία Κική μου και είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε την πεζή καθημερινότητά μας πιο όμορφη...και όσο αντέξουμε :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλεια...θέλω και εγώ να τα βρω (τέτοια)μπαστούνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αναλυτικά δίνεις την συνταγή...φιλιααααααααα
Καλησπέρα Μάρα μου, αναλυτικά λες ε; Ελπίζω να μην κουράζω όσους την διαβάζουν, αλλά να κάποιες φορές διαβάζουν και άτομα με λιγότερη εμπειρία στην κουζίνα. Να τους διευκολύνουμε λοιπόν όσο γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπαστούνια μυρωδάτα, όμορφα και αφράτα!