31.10.11

Καυκαλήθρες και μυρώνια…τώρα και χωρίς σεντόνια!

Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Έλα ντε;
Ορισμένες φορές ξεφεύγω τελείως.
Φταίει μάλλον η κούραση που με κάνει να παραμιλάω και να φτιάχνω στιχάκια. 
Φταίνε όλα γύρω μου και μάλλον και κάποια «άλλα» μέσα μου, αλλά εσείς μην με ξεσυνερίζεστε :-))

Η παραγγελιά προς τον «κύρη» μου ήταν: αν βρεις καυκαλήθρες και μυρώνια πάρε μου λίγα, για να κάνω πίτα (μιας και το σπανάκι υπήρχε ήδη έτοιμο).
Και το απογευματάκι που επέστρεψα είχε φέρει και από τα δύο είδη καθώς και λίγα λάπατα!
Άμα θέλει όλα τα καταφέρνει…

Χάρηκα πολύ. Έκανα τα σχετικά μου (τα της επιστροφής) και μετά πήραν σειρά τα λαχανικά μας. Πλύθηκαν καλά, κόπηκαν με το μαχαίρι  και όδευσαν προς το τηγάνι  για το σχετικό «μάραμα».
Παρέα τους έκαναν: μπόλικο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμυδάκι, το σπανάκι και ο άνηθος.
Αφού τελείωσε η διαδικασία, είπα δεν θα βάλω τα φύλλα που είχα, αλλά θα την κάνω κάπως σαν τον πλαστό.


Σε βαθιά λοιπόν λεκάνη, μπήκαν:
4 αυγά,
1 κεσεδάκι γιούρτι,
1 ποτήρι του νερού γάλα,
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1 κουταλάκι πιπέρι τριμμένο,
1 κουταλάκι αλάτι (με λίγη προσοχή στην ποσότητα)
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
400 περίπου γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
και μισό περίπου ποτήρι λάδι.

Ανακάτεψα όλα τα πιο πάνω καλά με τον αυγοδάρτη και στην συνέχεια πρόσθεσα όλα τα σοταρισμένα χορταρικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, λάπατα, σπανάκι, άνηθο, κρεμμυδάκι).

Επόμενη προσθήκη:  400 γραμμάρια φέτα χοντροκομμένη και μετά όλα μέσα σε μεγάλο ταψί φούρνου που ήταν καλά λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο καλαμποκάλευρο (εάν δεν έχετε βάλτε κανονικό αλεύρι).
Ίσιωσα την επιφάνεια μ’ ένα κουτάλι και πασπάλισα με σουσάμι ανακατεμένο με τριμμένο κεφαλοτύρι, περίπου 3 κουταλιές της σούπας (μιας και εδώ μάλλον δούλεψε το μάτι παρά οι αναλογίες).
Ψήθηκε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά,
Την αφήσαμε να κρυώσει κάπως, την πίτα μας χωρίς σεντόνια, χωρίς φύλλα δηλαδή και της δώσαμε και κατάλαβε. Νοστιμότατη πρέπει να σας πω. Θα έχουμε και κολατσιό αύριο στην δουλειά ...

26 σχόλια:

  1. Πηνελόπη υπέροχα και η πίτα και η ρίμα του τίτλου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά εγώ έγραφα σχόλιο στο δικό σου υπέροχο φαγάκι και εσύ ήσουν εδώ! Μιλάμε για πλήρη ταύτιση.
    Έγινε πολύ καλή τούτη η πίτα Βαγγελιώ μου. Και όπως κι' εσύ έγραψες οι πρώτες βροχές έχουν κάνει όντως το μικρό τους θαύμα με τα χορταράκια.
    Καλό σου βράδυ καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι βρε Δημήτρη μου...στάσου να σου στείλω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία..δηλαδή η προετοιμασία κάνα 30λεπτο και 40 λεπτά ψήσιμο? Ε, και φαντάζομαι με ότι χορταράκια βρούμε, ε? Πάντως φαίνεται τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με πέθανες βραδιάτικα Πηνελόπη μου με την υπέροχη πίτα σου!!! Αύριο πάω να πάρω χόρτα και να την φτιάξω...ελπίζω να βρώ (εκτός από μυρώνια που εδώ δεν τα ξέρουν, τουλάχιστον στη γειτονιά μου).
    Γεια στα χεράκια σου και καλοφάγωτη! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλεια η πίτα σου και μυρωδάτη με τόσα υλικά μέσα.Τελευταία δεν ξέρω κάπως την έχω δεί με τις πίτες κι εμένα η επόμενη ανάρτηση πίτα θα είναι καλή σου μέρα φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια τέτοια περίπου εκτέλεση στα μέρη μου την αποκαλούν μπαμπανέτσα.
    Καλό μήνα;;;; ρωτάω έέ αλλά και εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι όπως τα γράφεις αγαπητή Βέρα.
    Ο χρόνος προετοιμασίας μικρός αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να χρησιμοποιήσεις αρωματικά χόρτα γιατί δίνουν πολύ ιδιαίτερο γευστικό και ευωδιαστό αποτέλεσμα.
    Καλή σου μέρα και καλή δύναμη σε όλα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική μου καλή, εμείς τα μυρωδάτα χορταρικά τα βρίσκουμε στην λαΙκή. Συνήθως τέτοιες εποχές οι πωλητές που πωλούν χόρτα, σπανάκι και τα συναφή έχουν και ματσάκια με μυρώνια και καυκαλήθρες. Τις περισσότερες φορές δεν είναι τα "άγρια" του είδους τους αλλά τώρα πια κάπως καλλιεργημένα με σπόρους.
    Πάντως η μυρωδιά τους είναι αυτή που δίνει το ποθούμενο αποτέλεσμα.
    Πολλές καλημέρες από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να 'σαι καλά Ροδάνθη μου.
    Κι' εγώ με τις πιτες παντώς είδους, έχω ένα "κόλλημα". Μου αρέσουν πολύ και έχεις πάντα μια καλή λύση για το βραδινό ή το κολατσιό της επόμενης μέρας.
    Γι' αυτό πιστεύω πως πολλές νοικοκυρές τις λατρεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξανθή μου, την έχω ακούσει την ονομασία αυτή. Και όντως σε πολλά μέρη πάνω κυρίως της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας την συνηθίζουν αυτή την πίτα με διάφορες εκδοχές.

    Στα δικά μας μέρη της Πελοποννήσου δεν θα έλεγα πως την έκαναν παλιά. Τώρα, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει νομίζω και ενδεχομένως να την συναντήσει κανείς και προς τα εκεί.

    Καλό μήνα και σας!
    Δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως όλα είναι πια μόνον στο χέρι μας να τα αλλάξουμε (όταν έρθει ο καιρός). Η κατάσταση είναι δύσκολη πραγματικά, αλλά προσωπικά δεν θέλω να χάνω τελείως το θάρρος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη μου, πολύ ωραία και αρωματική δεν είναι; Μούρχεται ευκολότερη εφόσον δεν έχω πάντα φύλλο. Να σε πω όμως: αν δεν μαράνεις στο τηγάνι το σπανάκι κ.λπ και το τρίψεις με λίγο αλάτι στο χέρι, νομίζω πως κρατά περισσότερο τη γεύση του. Ιδίως την εποχή που δεν έχει απ τα αρωματικά τόση ποικιλία.
    Η ρίμα σου καλή μούρθε. Καλύτερο όμως και κείνο το ΑΜΑ θέλει. Παρατήρησα πως δεν είναι ΟΤΑΝ αλλά ΑΜΑ. Ακόμα χειρότερα... Πάντως ως καλοφαγάς το φρόντισε. Έχει 5 point + από 'μένα. Τα φιλιά μου.

    @ Ξανθή: Νόμιζα ότι μπαμπανέτσα είναι μόνο με τυρί. Γίνεται και με χορταρικά; ακόμα καλύτερα.
    Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πηνελόπη μου απο τις αγαπημένες μου πίτες! Να μην σου πω η πιο αγαπημένη! Νομίζω την λένε και μουσούντα ε? Γενικά έχει παρα πολλές ονομασίες!
    Φιλάκια καλό μηνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το πρώτο που ετοιμαζόμουν να ρωτήσω ήταν: "Πού τα βρήκες καλό μου όλα αυτά τα μυρωδάτα;!"
    Η συνέχεια μου έλυσε τις απορίες και τώρα θα ξέρω που θα απευθυνθώ να ξετρυπώσει μυρωδάτα χορταράκια για την "κολλιτσίδα της γειτονιάς σας".

    Υπέροχη, απλά υπέροχη!
    Οι χορτάρινες πίτες με συγκινούν ιδιαίτερα, Πηνελόπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή μου Νένα έχεις δίκιο ως προς την μέθοδο που περιγράφεις για το σπανάκι, αλλά επειδή κάποιες φορές μου φάνηκε λίγο σκληρό στην υφή, το σοτάρω λίγο στο τηγάνι, παρέα με τα υπόλοιπα.
    Ε, ρίμα είπαμε...ποιητής εκ' του προχείρου και με την κούραση του χοίρου!
    Ξέρω καλέ τι γράφω... ΑΜΑ θέλει, ΑΜΑ ΔΕΝ ...ΔΕΝ!
    Πολλούς χαιρετισμούς και από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να σαι καλά Eri μου. Καλό μήνα και σε σας. Τα ονόματα ποικίλουν πάντα σύμφωνα με τον τόπο καταγωγής και ευτυχώς η πατρίδα μας από τέτοια φαγητά έχει αρκετά και μάλιστα πολύ νόστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ζαμπία μου, θα σε βάλουμε στην δύναμη.
    Θα λες εσύ τι θέλεις και εγώ θα "ξαμαλάω" τον "εκτροφέα" να μαζεύει τις παραγγελιές από τα στενά της γειτονιάς!

    Αμ,την επόμενη φορά θα σας φέρω ταψί χορτόπιτας, πεσκέσι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα και καλό μήνα Πηνελόπη μου. Τελευταία και καταϊδρωμένη φθάνω, πρόλαβα κανένα κομματάκι; Τι αρώματα είναι αυτά και τι υπέροχη πίτα! Μπαίνει στα προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ω...ω...ωωω...
    χορταρικό εν όψει...
    5άστερο κι από μένα και καταγράφεται...
    φιλιά και καλό μήνα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σοφία μου καλή, λυπάμαι που θα σου το πω... αλλά ατύχησες!
    Ούτε σουσαμάκι δεν υπάρχει πια.
    Θα κάμω νέα παραγγελία στον κύρη μου, για "επενέκδοση" του "πονήματος".
    Καλό μήνα και σε σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 5 Αστέρια Spirtokoyto μου!
    Σαν καλό κονιάκ, αρχίζω να με βλέπω :-) (και η τιμή εδώ που τα λέμε, έχει πάει στα ύψη).

    Αν βρεις μυρωδάτα χορταράκια ανασκουμπώσου και φτιάξε την.
    Είναι εγγυημένο το αποτέλεσμα.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βάσω είναι πραγματικά λαχταριστή και πολύ γευστική με τον συγκεκριμένο συνδυασμό χορταρικών. Και η θρεπτική της αξία μεγάλη ιδιαίτερα για τα μικρά μέλη μιας οικογένειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ξέρω ότι εσύ Eleninja μιλάς εκ' πείρας ;-)
    Ευτυχώς που έχω και τα "προσωπικά" μου πειραματόζωα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή