Αρωματικά Ψωμάκια Μαστίχας, από τα πιο αγαπημένα μου τον τελευταίο καιρό.
Κατάλληλα για το πρωϊνό σας αλλά και για ένα απολαυστικό απογευματινό παρέα με καφεδάκι, τσαγάκι ή κακάο αρωματικό σαν αυτό που μας έγραψε η φίλη μας η Eri πριν λίγες ημέρες.
Χρειάζεστε :
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού,
1 ποτήρι νερό χλιαρό,
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο,
1 κουταλιά της σούπας σπόρους γλυκανίσου (ή τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο)
4 (μέτρια σε μέγεθος) δάκρυα μαστίχας,
1 και μισή κουταλιά ζάχαρη άσπρη,
1 ποτηράκι κρασιού γάλα εβαπορέ,
1 πρέζα αλάτι,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Χτυπάτε στο multi τη ζάχαρη παρέα με τα δάκρυα μαστίχας, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Εάν διαθέτετε αρτοπαρασκευαστή, βάζετε στο πρόγραμμα για ζύμωμα όλα τα πιο πάνω υλικά με την σειρά που αναφέρονται, καθώς και το μείγμα ζάχαρης μαστίχας.
Μόλις τελειώσει η διαδικασία, κλείνετε το μηχάνημα, παίρνετε τη ζύμη και πλάθετε μπαλάκια με ελαφρώς λαδωμένα χεράκια, σε μέγεθος μεγάλου μανταρινιού.
Βάζετε τα μπαλάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό ταψί, όχι πολύ κοντά γιατί θα φουσκώσουν σε δεύτερη φάση.
Τα πιέζετε ελαφρώς για να αποκτήσουν σχήμα mini καρβελιού, χαράζετε σε δυο-τρεις γραμμές, όχι σε βάθος, την επιφάνειά τους μ' ένα μαχαίρι.
Τα αφήνετε για μια ώρα ακόμη σε ζεστό μέρος (για μένα αυτό το μέρος, είναι ο για 3-4 λεπτά προθερμασμένος φούρνος μου) για να φουσκώσουν με την ησυχία τους και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους (κάπου 20-25 λεπτά).
Μοσχομυρίζει ο τόπος.
Τα γεύεστε σκέτα ή με ότι τραβά η ψυχή σας : βούτυρο, μαρμελάδα, τυρί κρέμα, νοτισμένα σε ποτό αποξηραμένα φρούτα...ακόμη και με μια ωραία γλυκειά γραβιέρα.
Εάν πάλι δεν διαθέτετε μηχάνημα, ανασκουμπωθείτε για παραδοσιακό ζύμωμα, λίγος ο χρόνος προετοιμασίας τους, περισσότερο είναι το θέμα της αναμονής από φούσκωμα σε φούσκωμα.
Έχω την αίσθηση όμως πως αξίζουν τον κόπο τους.
Κατάλληλα για το πρωϊνό σας αλλά και για ένα απολαυστικό απογευματινό παρέα με καφεδάκι, τσαγάκι ή κακάο αρωματικό σαν αυτό που μας έγραψε η φίλη μας η Eri πριν λίγες ημέρες.
Χρειάζεστε :
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού,
1 ποτήρι νερό χλιαρό,
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο,
1 κουταλιά της σούπας σπόρους γλυκανίσου (ή τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο)
4 (μέτρια σε μέγεθος) δάκρυα μαστίχας,
1 και μισή κουταλιά ζάχαρη άσπρη,
1 ποτηράκι κρασιού γάλα εβαπορέ,
1 πρέζα αλάτι,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Χτυπάτε στο multi τη ζάχαρη παρέα με τα δάκρυα μαστίχας, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Εάν διαθέτετε αρτοπαρασκευαστή, βάζετε στο πρόγραμμα για ζύμωμα όλα τα πιο πάνω υλικά με την σειρά που αναφέρονται, καθώς και το μείγμα ζάχαρης μαστίχας.
Μόλις τελειώσει η διαδικασία, κλείνετε το μηχάνημα, παίρνετε τη ζύμη και πλάθετε μπαλάκια με ελαφρώς λαδωμένα χεράκια, σε μέγεθος μεγάλου μανταρινιού.
Βάζετε τα μπαλάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό ταψί, όχι πολύ κοντά γιατί θα φουσκώσουν σε δεύτερη φάση.
Τα πιέζετε ελαφρώς για να αποκτήσουν σχήμα mini καρβελιού, χαράζετε σε δυο-τρεις γραμμές, όχι σε βάθος, την επιφάνειά τους μ' ένα μαχαίρι.
Τα αφήνετε για μια ώρα ακόμη σε ζεστό μέρος (για μένα αυτό το μέρος, είναι ο για 3-4 λεπτά προθερμασμένος φούρνος μου) για να φουσκώσουν με την ησυχία τους και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους (κάπου 20-25 λεπτά).
Μοσχομυρίζει ο τόπος.
Τα γεύεστε σκέτα ή με ότι τραβά η ψυχή σας : βούτυρο, μαρμελάδα, τυρί κρέμα, νοτισμένα σε ποτό αποξηραμένα φρούτα...ακόμη και με μια ωραία γλυκειά γραβιέρα.
Εάν πάλι δεν διαθέτετε μηχάνημα, ανασκουμπωθείτε για παραδοσιακό ζύμωμα, λίγος ο χρόνος προετοιμασίας τους, περισσότερο είναι το θέμα της αναμονής από φούσκωμα σε φούσκωμα.
Έχω την αίσθηση όμως πως αξίζουν τον κόπο τους.
Καλημέρα!!! Κρυώνω να πάω λες για σοκολάτα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν αυτή τη σοκολάτα την έφτιαξα την Κυριακή να συνοδεύσουμε τα κεκάκια της Αθηνάς!!
Τελευταία δε είχαμε αγοράσει ένα έτοιμο μείγμα για τέτοια ψωμάκια και τα τσακίσαμε την επόμενη φορά θα τα αρωματίσω!!
Φιλάκια
Καλημέρα Πηνελόπη. Βλέπω ότι τα ψωμάκια είναι στο φόρτε τους! Τα δικά σου είναι και αρωματικά, εξαίσια. Φαντάζομαι ότι θα εξαφανίζονται, γιατί το αξίζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά.
Καλό μεσημέρι πια Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγωμένη και βροχερή η σημερινή μέρα καλή μου, οπότε εύλογο να θέλεις κάτι "χουχουλιάρικο" και γεμάτο "γεύση" κολατσιό πρωϊνό ή απογευματινό.
Να τα φτιάξεις και με κανονικό αλεύρι (όχι έτοιμο μείγμα) και θα σας αρέσουν πιστεύω.
Όπως καλά το γράφεις Ελένη μου και στο FB, τα μεγάλα (ή και τα κανονικά) πνεύματα, βρίσκουν μονοπάτια και δρόμους συνάντησης :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και χαιρετισμούς και από εμάς όλους.
Νόστιμα που θα είναι! Και μοσχοβολιστά! Υπέροχη ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεχρι εδω μοσχοβολησαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω Πηνελόπη μου τι μου κάνεις, και είναι 10 το πρωί εδώ! Να τα είχα τώρα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστική ιδέα με την μαστίχα θα τα φτιάξω σίγουρα μάλλον μέσα στο Σαββατοκύριακο να φάει και το βλαστάρι μου! Καλό απόγευμα!
Είμαι λίγο διστακτική με τη μαστίχα..σαν γεύση την θεωρώ ιδιαίτερη και δεν μπορώ να την συνδέσω εύκολα με υλικά..τη προτιμώ σαν..υποβρύχιο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου νομίζω πως ο "λόχος" θα τα τιμήσει ιδιαιτέρως αν τα φτιάξεις :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, αυτό είναι Λίλα μου...σπάσανε μύτες μέχρι εκεί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σας ζήσει κι' από εδώ η πριγκιπέσσα.
Eri μου κι' εγώ με το πρωϊνό τα "τσάκισα" την πρώτη φορά και την επόμενη μέρα πήγα σε επανέκδοση :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχτίδα μου καλή και χρυσοχέρα θα σε "μαλώσω". Δώσε σε παρακαλώ στη μαστίχα μια δεύτερη ευκαιρία, πέρα απ' αυτή του υποβρυχίου και φτιάχτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου αρέσουν είμαι σίγουρη σαν Δίδυμος :-)))
Καλησπέρα! ωραίο το μπλογκοσπιτάκι σου! και τα ψωμάκια σου φαίνονται πολύ λαχταριστά! καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχοβόλισε μαστίχα ως εδώ και ήρθα να δω τί ψήνεις Πηνελόπη μου. Βρήκα κάτι υπέροχα ψωμάκια... μπορώ να έχω 1,2 ή 3;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήPela Sofi σ' ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια και σε σένα εύχομαι.
Μα καλά τι ψήνεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι συνήθως η αντίδραση όλων όσων μυρίζουν τούτα τα ψωμάκια να ψήνονται Κική μου!
Και το τελευταίο 20ημερο τα έχω κάνει 4-5 φορές σίγουρα. Έχουν μοιραστεί και έχουν ακούσει (ευτυχώς για μένα δηλαδή) πολύ καλά σχόλια.
Καλημέρα καλή μου και καλό ΣΚ εύχομαι.