24.1.12

Οι προσωπικές μας μαρτυρίες ...για τις αδελφές Tatin!

Πριν λίγες μέρες η αγαπητή μας Ζαμπία (αγαπητή σε μας οικογενειακώς, αλλά πιστεύω και σε πολλές ακόμη φίλες, αλλά και φίλους Bloggers) έγραψε μια ωραία και άκρως γαργαλιστική  Τάρτα Tatin με Μπανάνες.
Εμείς (εγώ δηλαδή) λοιπόν την φτιάξαμε και σας συνιστούμε να την δοκιμάσετε και να την κάνετε.
Θα την ευχαριστηθείτε είμαστε απολύτες σίγουρες, τόσο  η φίλη μας, που είχε την πρωταρχική ιδέα- παρουσίαση και εκτέλεση της συνταγής, όσο κι εγώ που σας την προτείνω ως πρόσφατος δοκιμαστής της.


Προσωπικά έφτιαξα την καραμέλα σε βαθειά κατσαρόλα (γιατί χρησιμοποίησα μεγάλο ταψί φούρνου, λόγω μεγάλου παρόντος πληθυσμού στο σπίτι μας εκείνη την ώρα).
Μισή κούπα βούτυρο, μια κούπα άσπρη ζάχαρη, 1/3 κούπας μαύρη ζάχαρη και 2 κουταλιές νερό.
Όταν η καραμέλα έγινε, την άφησα λίγο στην άκρη να πέσει ο βρασμός και η θερμοκρασία της.
Στο ενδιάμεσο διάστημα καθάρισα τα φρούτα μου. Μπανάνες 5 μεγάλες και 2 ξυνόμηλα στα οποία έστυψα χυμό λεμονιού για να αποφύγουμε το μαύρισμα και το ξύσμα του λεμονιού, που ήταν εξαιρετικά φρέσκο, το πασπάλισα στα φρούτα.

Έστρωσα την καραμέλα σε ταψί αντικολλητικό, έβαλα τα φρούτα σε κύκλους, πασπάλισα με το ξύσμα του λεμονιού, κανέλα και βανίλια κρυσταλλική ενώ από πάνω έστρωσα την σφολιάτα  που τρύπησα σε διάφορα μέρη μ' ένα πηρούνι. Απλώς εδώ να σημειώσω, ότι αγοράζω από εργαστήριο παρασκευής τη σφολιάτα μου. Δεν χρησιμοποιώ τη κλασσική του εμπορίου και έτσι έχω πάντα το μέγεθος που θέλω γιατί τα φύλλα αυτά, είναι μεγάλα και τα κόβως όπως επιθυμώ.
Ενώ η τιμή, είναι σαφώς πιο χαμηλή και ανταγωνιστική.
Σας συνιστώ λοιπόν να δοκιμάσετε και τούτη την έκδοχή της Τάρτας Tatin, που μας έμαθε η Ζαμπία.
Σκέτη ή με κάποιο παγωτό και τα όποια επιπλέον σχόλια από κει και πέρα... δικά σας!

14 σχόλια:

  1. Φανταστική είναι Πηνελόπη μου, σίγουρα θα την λατρέυουν τα παιδιά! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φαίνεται όντως πολύ λαχταριστή, αξίζει μια δοκιμή!! φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την έχω φτιάξει με μήλα, με αχλάδια, με ροδάκινα, με σύκα (στο blog είναι με σύκα), αλλά με μπανάνες ποτέ! Κι εμένα μου έχει κάνει κλικ η συνταγή της Ζαμπίας και είναι στα προσεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελεια φαινεται και τοσο λαχταριστη ετσι που εχει.. απλωθει εκει στο πιατο! Την θελω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμάν, Πηνελόπη, μέρες λέω να μην υποκείψω στον πειρασμό της Tatin και να αρκεστώ στο . . .φάτε μάτια!
    Τώρα η πρόταση έγινε από δύο φιλρνάδες και να μείνω αργή; Δεν πρέπει... Αύριο πάμε για ψώνια.
    Μου άρεσε που έβαλες και άλλα φρούτα.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φανταστική η τάρτα σου Πηνελόπη μου καλή!! Κι όσο για τη σφολιάτα είναι ωραιότερες αυτές που είναι μικρών εργαστηρίων συνήθως. Εγώ έπαιρνα έτσι καταϊφι και ήταν τέλειο!!! Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρω για τα παιδάκια Eri μου (το δικό μου μπα...) αλλά όλα τα μεγάλα παιδάκια που ήταν σπίτι,συνολικά 6 πάνω από 40 (!) την έφαγαν χωρίς ανάσα :-))
    Πολλές πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυσικά και αξίζει την δοκιμή μου Pela, γι' αυτό και την έβαλα. Θεωρώ πως όταν φτιάχνουμε κάτι που διβάσαμε σε φιλικό Blog και μας άρεσε πρέπει να του δώσουμε και την δέουσα "προβολή".
    Κάνε λοιπόν κι' εσύ την δοκιμούλα σας και πες τις εντυπώσεις σου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Vita μου τα σύκα σου τα θυμάμαι κι' εγώ, αλλά δεν έτυχε να βρεθώ με τόση ποσότητα που να προλάβω να φτιάξω κάτι τέτοιο. Μιας και όταν είναι στην εποχή τους μια ψυχή ότι μπει στο σπίτι μας τα καταναλώνει ΑΜΕΣΑ!
    Με τις μπανάνες ήταν αλλιώς τα πράγματα τούτη τη φορά :-))
    Δοκιμή λοιπόν, όταν έχεις την διάθεση.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελπινίκη μου...δεν έμεινε τίποτε να σου στείλω καλή μου.
    Άλλα είναι εύκολη να την φτιάξεις. Το μόνο ίσως που θέλει προσοχή είναι η καραμέλα. Προσοχή να μην καεί και να μην καείς φυσικά :-))
    Καλή σου μέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι λες καλή μου Ελένη;
    Ξέρεις πόσες φορές έχω "παραβιάσει" τέτοιους περιορισμούς εγώ :-)))
    Άστα, σκέτη καταστροφή.
    Αλλά άμα "καρφωθεί" κάτι στο μυαλό μου δεν μπορώ να το αφήσω να μου φύγει...
    Καλά ψώνια λοιπόν και με το καλό στην "εκτέλεση" της.
    Ανταποδίδω φιλιά και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική μου η έμπνευση και το σχέδιο της σύνθεσης της συγκεκριμένης τάρτας (πέρα των αδελφών Tatin) ανήκει στην φίλη Ζαμπία.
    Εγώ "εκτελεστικό όργανο" ήμουν απλώς σε τούτο το ξεκαθάρισμα λογαρισμών μαζί της :-))

    Τα εργαστήρια είναι σαφώς καλύτερα από κάθε άποψη. Παλαιότερα ήταν πιο πολλά σιγά-σιγά και αυτά εξαφανίζονται ή βιομηχανοποιούνται περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά με παγωτό θα είναι θεσπέσια!
    Και μου αρέσει πολύ η μπανάνα στα γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το παγωτό Βέρα μου είναι "must" ως συνοδεία... Αλλά και σκέτη τρώγεται χωρίς ανάσα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή