Σχεδόν ένα 20 ήμερο αποχής από τα κρεατικά είπα να κάνω μια παραχώρηση :-))
Και να, τα γεμιστά με κιμά, κολοκυθάκια - το λαχανικό απαραίτητο παρακαλώ πολύ.
Μόνον που τούτη τη φορά έγιναν με μια ιδιαίτερη πινελιά.
Χρησιμοποίησα :
5 μεγάλα κολοκύθια,
350 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο,
1 φλιτζάνι ρύζι (έβαλα καστανό)
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1 κουταλάκι γεμάτο δυόσμο ξερό,
1 ματσάκι μαϊντανό,
2 λεμόνια – τον χυμό τους,
½ ποτήρι ελαιόλαδο,
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε ροδέλες χοντρούτσικες,
αλάτι, πιπέρι, κάρυ και κουρκουμά.
Έπλυνα καλά τα κολοκύθια, τα έκαψα στη μέση και τα άδειασα με το σχετικό εργαλείο.
Σε βαθύ μπολ, έβαλα τον κιμά μέσα στον οποίο έριξα : το κρεμμύδι αφού το είχα λιώσει στο multi, τον δυόσμο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ρύζι, την μισή ποσότητα της ψίχας των κολοκυθιών επίσης αλεσμένη, τα μπαχαρικά και μισό κουταλάκι αλάτι.
Ανακάτεψα καλά και γέμισα τα κολοκύθια με το μείγμα.
Το στόμιο των κολοκυθιών το «τάπωσα» με μια ροδέλα πατάτας την οποία και στερέωσα με οδοντογλυφίδες χοντρές για τα καλά.
Λίγη γέμιση που μου έμεινε, την ανακάτεψα με τον χυμό των λεμονιών, το λάδι καθώς και την υπόλοιπη αλεσμένη ψίχα κολοκυθιού και την αράδιασα μέσα στο γιουβέτσι.
Αλάτισα ελαφρώς την επιφάνεια των κολοκυθιών, έριξα και λίγο νεράκι καθώς και 3 ροδέλες πατάτας που μου έμειναν.
Το φαγητό μου ψήθηκε στους 190 βαθμούς για μιάμιση ώρα, με αέρα (εσείς ψήνετε σύμφωνα με τον φούρνο σας πάντα).
Θυμήθηκα με λαχτάρα, γεμιστά σε παλιό ξυλόφουρνο, που έφτιαχνε μια αγαπημένη θεία.
Αν έχετε πήλινο γιουβέτσι, δοκιμάστε το.
Υπέροχη ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο πήλινο δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ.
Φαίνεται λαχταριστό...
Εχω και αδυναμία στα λαχανικά!
Δεν ξέρω αν γίνονται χωρίς κιμά μια και δεν τρώω κρέας...
Ευχαριστώ!
Τα λεμονάτα με τρελλαίνουν!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα κάνω στο φούρνο τα γεμιστά κολοκύθια, σε πυρέξ. Στο πήλινο θα έχουν ,μια πιο ρουστίκ νότα ε;:-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραίο φαγάκι Πηνελόπη μου, έχει δικιο η Vita η εικόνα με το πηλινο είναι λες και ψήθηκαν σε φούρνο με ξύλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Καλησπέρα, Πηνελόπη μου. Ωραίο φαγάκι τους έφτιαξες σήμερα και με το λεμονάκι θα ήταν πολύ νόστιμο. Τι ωραία ιδέα να το ψήσεις στο πήλινο; Μου άρεσε πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε. Φιλιά.
Λεμονάτα βεβαίως βεβαίως! ένα από τα αγαπημένα μας φαγάκια! πολύ ωραία ιδέα το πήλινο, θα το δοκιμάσουμε κι εμείς!! καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου υπέροχη ιδέα το πήλινο ...πρέπει να έχουν ιδιαίτερη γεύση!!! Γεια στα χέρια σου, φαντάζομαι...εξαφανίστηκαν αστραπιαία εεεεεε; χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σας θερμά Γιαγιά Αντιγόνη, το ψήσιμο στο πήλινο έκανε την "διαφορά" καθώς και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήθηκαν σε τούτο το φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως εύκολα θα μπορούσε να γίνει και χωρίς κιμά, όπως τα απλά γεμιστά, δώστε του τη δυνατότητα δοκιμής :-))
Και σε εμάς η γεύση του λεμονιού αρέσει ιδαίτερα Λίλα μου, μέσα στα φαγητά μας, αλλά και τα γλυκά μας :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία έκφραση Vita μου "ρουστίκ"! Σωστή θα την έλεγα ως απόδοση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές και θερμές καλημέρες.
Αχ, και να είχαμε έναν ωραίο ξυλόφουρνο βρε Eri μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε BQ στην αυλή μας, μήπως να δω τι μπορώ να κάνω και με τον φούρνο, ε;
Πάντως το μαγείρεμα πέτυχε έστω και με την ηλεκτρική κουζίνα.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Το πήλινο που το έχουμε (μαζί με άλλα σχετικά σαγανάκι, γιουβετσάκια κ.λ.π.) αγορασμένα στην Σίφνο πριν χρόνια κάθε φορά που το βλέπω στο ντουλάπι, του κλείνω το μάτι Ελένη μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ώρες-ώρες μου έρχονται οι διαθέσεις να του "χαριστώ" και έτσι το βάζω να μου μαγειρεύει!!!
Έγιναν νόστιμα, λεμονάτα και αρωματικά :-)
Pela-Sofi να το δοκιμάσετε εφόσον έχετε την σχετική πήλινη εξάρτηση. Θέλω να πιστεύω πως θα σας αρέσει το τελικό αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες σας και καλό ΣΚ εύχομαι.
Να σαι καλά Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστραπιαία όχι, αλλά μας έβγαλαν από τον κόπο του δεύτερου μαγειρέματος, για μέρα της εβδομάδας! Και ήταν και τότε πολύ νόστιμα.
Καλημέρα καλή μου και εύχομαι ένα ξεκούραστο ΣΚ.
Φανταστικό , μου αρέσει αν και προτιμώ με ζουμάκι αυγολέμονο για μία..βούτα με ψωμάκι!Σήμερα έκανα φακές και ..μάντεψε..ο Δημήτρης ξαφνικά του βγήκε δουλειά ..μα θα τον περιμένω με το πιάτο στη πόρτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩΩΩ τι ωραία ιδέα στο πήλινο! Θα είναι λεμονάτα πεντανόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι τι νοστιμιά θα είχαν στο πήλινο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα του τις κάνεις σαλατούλα Αχτίδα μου, ή να τους ρίχνεις μέσα λίγο ρυζάκι και πρόσθετο καροτάκι,νοστιμεύουν πιότερο έτσι οι φακές για τα "παιδάκια" που δεν τις τρώνε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εμένα τ΄ αυγολεμοντάτα μου αρέσουν πολύ, αλλά εδώ είπα να αλλάξω λίγο τα πράγματα. Εγιναν πραγματικά νόστιμα.
Το πήλινο τους έδωσε την "ρουστίκ" νότα που είπε και η αγαπημένη μας Vita, Αγγελική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη "γεύση" Κική μου. Ξέφευγαν από τα παραδοσιακά γεμιστά στο φούρνο με την ντομάτα... Και πραγματικά αξίζουν την δοκιμή αν έχεις ένα τέτοιο σκεύος.
ΑπάντησηΔιαγραφή