18.12.12

Γλυκαίνοντας... τις φετεινές μέρες των Χριστουγέννων

Όποιον άνθρωπο χαιρετίσεις… μια μουρμούρα θα πάρεις πίσω... ως αντάλλαγμα!
Βεβαίως και όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε...
Βεβαίως και κάθε μέρα, μας ακούγεται χειρότερη από την προηγούμενη…
Αλλά όλο αναρωτιέμαι... μέχρι πότε;
Αυτό το μέχρι «πότε» το έχετε και εσείς όλοι (όσοι με διαβάζετε) μέσα στο μυαλό σας.
Το ξέρω. Είμαι (να πω καλύτερα) σίγουρη!

Πώς να γλυκάνουμε τις σκέψεις μας τις «μαύρες»..., μέρες που έρχονται;
Και ταυτόχρονα σαν φλας, μου έρχεται και η απάντηση: μόνον κάνοντας βουτιά μέσα στις μνήμες!
Μόνον, κάνοντας βουτιά μέσα στα χρώματα των γιορτών, των παιδικών μας χρόνων. Ειδικά αν υπάρχουν και μικρά παιδιά μέσα στην οικογένεια, αυτό αποτελεί εξαιρετική αφορμή για ιστορίες και διηγήσεις που τα παιδιά μας, εκλαμβάνουν ως ωραία "παραμύθια" από την ζωή της μαμάς, του πατέρα, της γιαγιάς και του παππού!!!
Μόνον, κάνοντας βουτιά μέσα στα μάτια των παιδιών μας, καθώς χαζεύουν φώτα και στολίδια!
Έχω δει κάτι μαγαζιά με εκπληκτικά στολίδια, αλλά δεν αγόρασα τίποτε, δείχνοντας χαρακτήρα κι ας χάζευα παρέα με τον κανακάρη μου για καμμια ώρα…
Έχω του κόσμου τα στολίδια, γιατί να μην διαθέσω αυτά τα λεφτά κάπου αλλού!
Άσε που σε λίγο μπορεί να μην μου περισσεύουν για στολίδια αφού κι’ άλλη μείωση μισθού, θα με βρει!
Μόνον, κάνοντας βουτιά μέσα σε φιλικές κουβέντες που μπορεί (και πρέπει) να ανταλλαχτούν γύρω μας!
Μόνον, κάνοντας βουτιά μέσα σε αρώματα και μυρωδιές που θα βγαίνουν από την δικιά μας κουζίνα καθώς το άρωμα των Χριστουγέννων, εκεί σχεδόν πάντα, μας οδηγεί!

Μπαχαρικά, πορτοκάλι, άχνη ζάχαρη, καρύδια, αμύγδαλα και μέλι παντού ή σχεδόν παντού…
Α, και σοκολάτα και γλάσσο και χρωματιστά χαρτάκια καραμέλας και καραμελάκια.
Και νεωτερισμοί σε αποξηραμένα φρούτα, ότι τραβάει η ψυχή σας, κάστανα και κουκουνάρι.
Τόσα και τόσα που μπορεί κανείς μας να δει και να γευτεί τελικά!

Εγώ και τούτη την φορά, επέλεξα το πορτοκάλι (συγχώρα με, αγαπητέ Ευάγγελε) και τα μπαχαρικά  να κάνουν την εμφάνισή τους.
Αλλά να την κάνουν θριαμβευτικά και με μια άκρως αρωματισμένη κρέμα πορτοκαλιού μέσα και έξω!

Αρωματικό κεϊκ μπαχαρικών με κρέμα πορτοκαλιού

Υλικά για μια μικρή φόρμα με τσέρκι.
Για το κέϊκ μπαχαρικών
80 γραμ. βούτυρο,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 και ½ κουταλιά μπεϊκιν πάουντερ,
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη,
2 κουταλάκι μπαχαρικό Σμυρνιό,
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη,
½ κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
100 γραμ. ζάχαρη μαύρη (από ζαχαρακάλαμο)
50 γραμ. ζάχαρη άσπρη,
1 μεγάλο πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
1 ποτήρι γάλα πλήρες,
2 μέτρια αυγά.

Για την κρέμα πορτοκαλιού
1 μεγάλο πορτοκάλι βρασμένο και λιωμένο στο multi,
300 γραμ. τυρί κρέμα,
120 γραμ. κρέμα γάλακτος πλήρη,
½ κουτάκι γάλα ζαχαρούχο,
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη,
¼ κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
2 φύλλα ζελατίνης,
2 κουταλάκια κρύο νερό,
2 κουταλάκια ζεστό γάλα,
και 8-10 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής (κόκκινο και κίτρινο).

Για την διακόσμηση
Λίγες φέτες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή μανταρίνι
Μερικές καραμέλες γάλακτος, λιωμένες σε σάλτσα καραμέλας(προαιρετικά)

Ξεκινάτε με την προετοιμασία της κρέμας γιατί θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για κάποιες ώρες να σταθεί και να παγώσει για να μπορέσετε μετά να την βάλετε στο κέϊκ (αφού και αυτό κρυώσει) μέσα και έξω.

Βράζετε το πορτοκάλι σ’ ένα κατσαρολάκι με αρκετό νερό για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και αφού το αλλάξετε το νερό δύο φορές (αυτό γίνεται για να ξεπικρίσουμε το πορτοκάλι). Μόλις τελειώσει ο βρασμός, το στραγγίζετε και το βάζετε σε κρύο νερό να σταθεί.  Στραγγίζετε εκ’ νέου, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το βάζετε στο multi για να το λιώσετε.

Σε βαθύ μπολ χτυπάτε το τυρί κρέμα, με την κρέμα γάλακτος και την άχνη αφού έχετε αφήσει το τυρί έξω από το ψυγείο για μια ώρα. Μόλις αυτά τα συστατικά ενωθούν ρίχνετε μέσα το λιωμένο πορτοκάλι και το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύετε και πάλι και τελευταία μπαίνουν : η βανίλια, τα δύο ήδη χρώματος καθώς και η λιωμένη ζελατίνα. Για να λιώσει η ζελατίνα, πρώτα την μουσκεύουμε σε κρύο νερό, την στραγγίζουμε και την βάζουμε στο ζεστό γάλα όπου και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι ή σπάτουλα πλαστική μέχρι η κρέμα μας να πάρει ένα χρώμα ελαφρώς πορτοκαλί και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.

Ετοιμάζετε το μείγμα για το κεϊκ. Χτυπάτε τ’ αυγά με το βούτυρο και το λάδι μέχρι ν’ ασπρίσουν. Προσθέτετε τις ζάχαρες, τα μπαχαρικά, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε το γάλα, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού και ενσωματώνετε σταδιακά το αλεύρι, τη σόδα και το μπεϊκιν πάουντερ. Ο χυλός μας είναι έτοιμος.


Ντύνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο (και τσέρκι) με χαρτί ψησίματος και στρώνετε ομοιόμορφα τον χυλό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά της ώρας στους 180, να βγαίνει στεγνό το μαχαιράκι που βυθίζουμε μέσα. Βγάζετε το κέϊκ. Το αφήνετε να σταθεί πάνω σε μια σχάρα (μέσα στην φόρμα) για δύο ώρες και να κρυώσει. Το αφαιρείτε από το τσέρκι με την βοήθεια του χαρτιού και το βάζετε πάνω σε μεγάλη πετσέτα πάνινη, για να το κόψετε με κοφτερό μαχαίρι στην μέση.

Μοντάρετε το γλυκό σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Πάτος από κεϊκ. Το 1/3 της κρέμας πορτοκαλιού. Δεύτερο κομμάτι κεϊκ. 1/3 κρέμας πορτοκαλιού και το βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα οπωσδήποτε. Το βγάζετε και στρώνετε και την υπόλοιπη κρέμα πορτοκαλιού. Διακοσμείτε με φέτες από πορτοκάλι ή μανταρίνι γλυκό και προαιρετικά με τις λιωμένες καραμέλες γάλακτος κάνετε σχέδια στην επιφάνειά του, όταν θέλετε να το σερβίρετε.
Ιδανικά φυλλάσεται στο ψυγείο και όσο παγώνει γίνεται ωραιότερο!
Καλή σας απόλαυση και καλές γιορτές να έχουμε όλοι μας.

26 σχόλια:

  1. Το ιδανικό χειμωνιάτικο και γιορτινό κέικ έκανες βρε Πηνελόπη,εύγε! Μας έχει καλέσει η κουμπάρα τις προσεχείς μέρες, μεγάλους και παιδάκια, να πιούμε απογευματινό τεϊον μετά ανάλογων συνοδευτικών, μου φαίνεται ιδανικό για την περίσταση οπότε θα της το πάω για να βρω την ευκαιρία να φάω κι εγώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α κυρια μου, εγω νηστευω! δεν θα με κανεις να αμαρτησω εσυ!!!! :)

    καλο απογευμα πηνελοπη μου και μην στεναχωριεσαι. ολα θα φιαξουν. το ποτε δεν γνωριζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνφωνώντας απόλυτα μαζί σου με τη βουτιά στις αναμνήσεις και τη γλυκειά αναπόληση ξεχωριστών στιγμών με πολυαγαπημένα πρόσωπα,ή σημάδια της προσωπικής μας ζωής που μας έχουν μαρκάρει δια παντός με ευχάριστες ή δυσάρεστες αναμνήσεις,προχωρώ και στέκομαι στο απίθανο κέικ.Γιατί ΚΑΙ αυτό, θα αποτελέσει για τα επόμενα χρόνια αφορμή για νέες αναπολήσεις και ιστορίες ασταμάτητης κραιπάλης!Πάρα πολύ ωραίο για να ξεχαστεί,πάρα πολύ γευστικό για να αδιαφορήσεις,πάρα πολύ μυρωδάτο για να μη ξυπνήσει αναμνήσεις,πάρα πολύ φροντισμένο για να μην ονειροπολείς ΄΄εκείνα τα Χριστούγεννα ΄΄που το έκανες!!!
    Κάθε τι που κάνουμε,κάθε τι που βιώνουμε ,κάθε τι που κυλά στη ζωή μας παρέα με το γρήγορο και αδυσώπητο κύλισμα του χρόνου,σημαδεύει τη συνείδησή μας.Στο χέρι μας είναι να διαμορφώνουμε και να ζωγραφίζουμε κάποιες στιγμές τουλάχιστον..όσο πιο όμορφα μπορούμε,όσο πιο ανθρώπινα..για να είναι ωραίες και οι μελλοντικές μας αναπολήσεις.Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου φέτος να μην γκρινιάξω, να μην μιζεριάσω και να ευχαριστηθώ τους δικούς μου.
    Πολύ ωραίο το κέικ σου - υπερπαραγωγή!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη γκρίνια και τη μουρμούρα να χαλάσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων! Είναι πολύ κρίμα! Ευτυχώς με τέτοιες λιχουδιές το ξαναβρίσκεις αμέσως το κέφι σου...
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλυστράμε πολύ εύκολα οι άνθρωποι στη γκρίνια, κι όταν έχουμε λόγους και αιτίες, τότε κανουμε ευχαρίστως τσουλήθρα στη γκρίνια. Ίσως βέβαια είναι η στιγμή να αλλάξουμε το pattern. Κι όταν μάς φταίει κάτι, αντί να γκρινιάζουμε πάνω του, να βρίσκουμε τρόπους αλλαγής ή "μετατόπισης". Λένε πως όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα ή μια δυσάρεστη κατάσταση τρεις τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν: ή μένουμε και τη δεχόμαστε, ή βρίσκουμε λύση και την αλλάζουμε ή φεύγουμε απ' την κατάσταση αυτή.Χωρίς γκρίνια. Έτσι λένε! Το γλυκάκι σου πάντως φεύγω και το παίρνω μαζί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι όμορφη εισαγωγή, Πηνελόπη μου, με ευαισθησία και ρεαλισμό σε ίσες δόσεις! Με έκανες να σκεφθώ διάφορα, όμορφα και άσχημα. Κι άκουσα΄πάλι για μειώσεις. . .
    Ας έλθω όμως στο ευχάριστο: το κέικ σου αφράτο, λαχταριστό και μυρωδάτο. Θα δοκιμαστεί, χωρίς την κρέμα του, γιατί εδώ άσπρες κρέμες δεν χρησιμοποιούμε! Σμυρνιό όμως δεν έχω! Πειράζει;
    Καλό βράδυ, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο δίκιο έχεις Πηνελόπη μου κι εγώ νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο δυσκολεύει η κατάσταση... όμως η γκρίνια δεν βγάζει πουθενά. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στην οικογένεια και τους φίλους μας και να προσπαθήσουμε να απολαύσουμε όμορφες και απλές στιγμές! Στην κουζίνα, στη βόλτα (έστω και χωρίς αγορές ή μεγάλες αγορές), στην παρέα!!!
    Το γλυκό σου σκέτο άρωμα και νοστιμιά ...λατρεμένο... σε ταξιδεύει μακριά... σε μέρη που τα συγκεκριμένα αρώματα κυριαρχούν και σε ...αποπλανούν.
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω, η Χαρά θα ξετρελαθεί με το κέικ σου Πηνελόπη μου!
    Φαντάζομαι θα μοσχομύρισε το σπίτι! Έτσι, σίγουρα φτιάχνει το κέφι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ λαχταριστό το κεικ, πως θα ήθελα 2-3 κομματάκια!!
    Όσο για την διάθεση έχεις δίκιο, να σκεφτόμαστε θετικά πρέπει, πράγματα που μας χαροποιούν !!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσει πάρα πολύ Πηνελόπη, αποθηκεύτηκε άμεσα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλές και ευλογημένες γιορτές Πηνελόπη..Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Αμαλία μου, πραγματικά είναι ωραίο "πεσκέσι" για απογευματινό τέϊον!
    Όμως φρόντισε να το κάνεις από την προηγούμενη μέρα και να μείνει οπωσδήποτε 12 ώρες στο ψυγείο!
    Τις χρειάζεται και σαφώς γίνεται πιο νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ειρήνη μου, δεν θα σε κάνω εγώ καλή μου ν' αμαρτήσεις...αλλά έχετε κατά νου εκεί κατά την Πρωτοχρονιά και βάλε μέσα κι' ένα νόμισμα!!!
    Καλημέρες πολλές κι αυτό το "μέχρι πότε" θα ήθελα να μπορούσε να μου το προδιορίσει ο Αϊ Βασίλης φέτος, ως μπουναμά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχεις δίκο Φωτεινή μου, αρκετά πράγματα (μικρά ή μεγάλα) που περνούν από το χέρι μας, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και να την κάνουν αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον πιο ανεκτή.
    Πολλές-πολλές καλημέρες και χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νοτούλα η υπόσχεση σου, προς τον εαυτό σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!
    Θέλω να κάνω κι΄εγώ την ίδια προσπάθεια και ελπίζω να τα καταφέρω σε αρκετά επίπεδα της καθημερινότητάς μας.
    Σ' ευχαριστώ για τα πολύ καλά σου σχόλια.
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν πρέπει...δεν πρέπει...δεν πρέπει!
    Να το λέμε κάθε μέρα Αναστασία μου, για να αντλούμε Δύναμη και να προχωράμε.
    Ε, μπροστά σ' ένα κομμάτι νόστιμο και αρωματικό κέϊκ σίγουρα αποκτάς κέφι ;-))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και "γλυστράμε" και "τσουλάμε" εύκολα οι άνθρωποι στην γκρίνια(!!!) Μάρθα μου καλή.
    Και πολλές φορές την "φοράμε" και σαν μόνιμη στολή :-)))
    Πρέπει να αναπτύξει κανείς μεγάλη αυτογνωσία και να βάλει το μυαλό του σε μεγάλο "παιδεμό" για να δει τα ΌΜΟΡΦΑ εμπρός του.

    Να σου στείλω πακετάκι με γλυκάκι με την ελπίδα ότι θα φτάσει;;;;

    Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω ωστόσο σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα αγαπημένη μου Ελένη (Gr).
    Να σου πω ότι γι' αυτό έβαλα το link πάνω στο Σμυρνιό. Διαβάζοντας την σύνθεσή του, μπορεί να το κάνει κανείς μόνος του. πιστεύω.

    Τώρα για την κρέμα την άσπρη, θα έλεγα ότι την αδικείτε που δεν την χρησιμοποιείτε, γιατί ταιριάζει πολύ καλά με ένα σκούρο σε εμφάνιση γλυκό. Και η συγκεκριμένη είναι και πολύ μυρωδάτη. Αλλά πάλι αν δεν...άστο καλή μου σκέτο!

    Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο περί ισορροπίας. Είναι αυτό πραγματικά που σκέφτομαι καιρό τώρα. Πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε όλες τις ισορροπίες που θα μας κάνουν να νοιώσουμε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κική μου,
    τα ταξίδια ήταν πάντα ένα μέρος των δραστηριοτήτων μας, τούτο το διάστημα αρκετά χρόνια τώρα...
    Φέτος λοιπόν, καλά τα λες θα ταξιδέψουμε μέσα από αρώματα και γεύσεις και απλώς θα ξαναζήσουμε με τη φαντασία μας στιγμές παλαιότερων χρόνων.

    Υγεία να έχουμε όλοι μας κι' ένα χαμόγελο ζεστό για να μας δίνει δύναμη, αλλά και να δίνουμε δύναμη.

    Φιλιά πολλά και "αρωματικά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ε, τότε να της κάνουμε μια ιδιαίτερη αφιέρωση Μαρία μου!!!

    Κυρίες μου και κύριοι, το προαναφερόμενο κέϊκ, είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στην καλή μας φίλη και food blogger Χαρά (mia xara) εκεί στα ξένα που είναι!!!

    Καλά Χριστούγεννα Χαρά σε σένα και στην οικογένειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα το παλέψουμε λοιπόν Mari μου, θα το παλέψουμε ...γιατί έτσι θα αιστανθούμε σίγουρα εμείς πιο καλά!
    Καλημέρες πολλές και Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλές "εφαρμογές" λοιπόν Λίλα μου και μια καλημέρα να έχεις :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όλγα, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Αντεύχομαι για ότι πιο καλό και για σένα τούτες τις γιορτές, μα πάνω από όλα δύναμη και αισιοδοξία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι γιορτές αυτές μόνο ''γιορτές'' δεν είναι τουλάχιστον στη διάθεσή μας Πηνελόπη.
    Αλλά πρέπει να πάμε κόντρα στη μαυρίλα. Εστω και με λίγα όπως αυτό το μυρωδάτο σου κεικ, για να μας φτιάξει τη διάθεση.
    Απλά πράγματα χρειαζόμαστε αυτό τον καιρό.

    Η κρέμα μεσα κι έξω πάντως είναι τέλεια.

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα καλή μου Marion.
    Να σου πω ένα μικρό μυστικό...οι γιορτές μάλλον τώρα θα μας φαίνονται πιο "πολύτιμες"! Γιατί το νόημα είναι ακριβώς εκεί...στο να έχεις κάτι που δεν έχεις το υπόλοιπο χρόνο.
    Και από το υστέρημα σου, να καταφέρεις να δώσεις κάτι και σε κάποιον άλλο. Και δεν μιλώ για ακριβά και πολύτιμα δώρα...
    Νομίζω ότι με "νοιώθεις".

    Η κρέμα του γλυκού "έδεσε" τέλεια με τα αρώματα των μπαχαρικών πραγματικά!
    Φιλιά και από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή