Επειδή εδώ και καιρό όλο με γρήγορα και εύκολα "κεράσματα" και "πιάτα" σας βγάζω, είπα να ανασκουμπωθώ λιγάκι και να σας δείξω και τα πιο δύσκολά μου, όχι τίποτε να μην με λέτε και τεμπελο-μαγείρισσα :-))
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι,
1 ή 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με ελάχιστο ελαιόλαδο,
1 κουτί ντομάτα κόνκασε ή 2 φρέσκιες μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες,
2 κολοκυθάκια φρέσκα, επίσης ψιλοκομμένα,
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος,
αλάτι, πιπέρι, κανέλα ξύλο, 5-6 κόκκους μπαχάρι, ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί και...
... 8-10 φρέσκα κολοκυθολούλουδα, για να μην πάνε χαμένα, από τα ολόφρεσκα μικρά κολοκυθάκια που αγόρασα για βραστά!
Υλικά για τις στρώσεις του μουσακά
6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
3-4 μεγάλες πατάτες
αλάτι, φρέσκο θυμάρι, ελαιόλαδο.
Υλικά για την μπεσαμέλ
700 γραμ. γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι,
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι φρεσκο-τριμμένο μοσχοκάρυδο,
3 αυγά,
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
Και τέλος, ως ένα ακόμη υλικό για χρήση : 12 φαρδιά λαζάνια (που δεν χρειάζονται ψήσιμο).
Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζετε σε λεκάνη με νερό και αλάτι για να σταθούν και να ξεπικρίσουν για μια ώρα περίπου. Στο διάστημα αυτό θα κάνετε τα επόμενα βήματα.
Ετοιμάζετε τον κιμά, όπως θα τον φτιάχνετε για τα μακαρόνια σας ας πούμε. Σοτάρετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μόλις πάρει να ροδίσει, ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια. Ανακατεύετε να ενωθούν με τον κυμά και να αρχίσουν λίγο να μαλακώνουν. Στην συνέχεια ρίχνετε τον κιμά, το λιωμένο σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και το κρασί. Μόλις πάρουν βραζουν ρίχνετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό καθώς και τα κολοκυθολούλουδα κομμένα σε κομματάκια, που τα έχετε προηγουμένως πλύνει καλά και έχοντας αφαιρέσει τους στήμονες μ' ένα μαχαίρι.
Αφήνετε το μείγμα να βράσει και να μειωθούν τα υγρά του.
Το αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώνει.
Τώρα που ο κιμάς είναι έτοιμος, οι μελιτζάνες έχουν ξεπικρύσει, καθαρίζετε και πλένετε τις πατάτες. Τις κόβετε σε ροδέλες και ετοιμάζεστε για το ψήσιμο. Εδώ δεν θα τηγανίσουμε! Αλλά θα ψήσουμε στον φούρνο. Σε τρία ταψιά του φούρνου (τόσα σίγουρα θα σας χρειαστούν για υλικά που έχουμε για ψήσιμο) θα στρώσετε αντικολλητικό χαρτί. Σε κάθε ταψί θα στρώσετε ροδέλες από τις μελιτζάνες και τις πατάτες (στα δύο ταψιά μου χώρεσαν όλες σχεδόν οι μελιτζάνες) ενώ οι πατάτες πήγαν στο τρίτο και ένα πιο μικρό μετά.
Βρέχετε ελαφρώς τις ροδέλλες με ελαιόλαδο. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και το φρέσκο θυμάρι και τις βάζετε να ψηθούν με αέρα στους 190 βαθμούς. Ξεκινήστε από τις πατάτες γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο. Ενώ ταυτόχρονα θα ετοιμάζετε τα ταψιά με τις μελιτζάνες. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Στο ενδιάμεσο, θα γυρίσετε τις ροδέλες και από την άλλη πλευρά σε κάθε ταψί. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα και θα μαλακώσουν σωστά, χωρίς να επιβαρυνθείτε με το τηγάνισμα.
Πιο υγιεινό αποτέλεσμα σίγουρα καθώς και λιγότερο χρονοβόρο :-))
Όταν ετοιμαστούν και τα λαχανικά, πάμε για την σύνθεση του μουσακά.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας πω, ότι θα γίνετε και λίγο ζογκλέρ γιατί πρέπει να κάνετε και την μπεσαμέλ. Σύμφωνα με τις συνήθειες σας...
Προσωπικά την έκανα με τα υλικά που ήδη έχω γράψει.
Βάζετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να κάψουν. Ρίχνετε το αλεύρι να καβουρδιστεί και στην συνέχεια προσθέτετε το γάλα αφού το έχετε ελαφρώς ζεστάνει. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει και ρίχνετε και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Χτυπάτε τα τρία αυγά σ' ένα μπολ (που καλό θα είναι να μην είναι από το ψυγείο, αλλά να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) και τα προσθέτετε σιγά-σιγά στο μείγμα της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνεχώς. Εμπλουτίζετε το μείγμα με το τριμμένο κεφαλοτύρι και ήδη έχει αρχίσει να γίνεται σαν κρέμα. Αποσύρετε τελείως από την φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς.
Σε τετράγωνο ταψί του φούρνου που έχετε ελαφρώς λαδώσει, βάζετε ως πάτο τα πρώτα 6 λαζάνια.
Από πάνω δημιουργείτε στρώμα με ροδέλες μελιτζάνας. Καλύπτοντας πιθανά κενά. Στην συνέχεια στρώνετε ροδέλες πατάτας. Πασπαλίζετε τις πατάτες με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και από πάνω στρώνετε τον κιμά. Να καλύψει καλά ολόκληρη την επιφάνεια. Στρώνετε τα υπόλοιπα 6 λαζάνια και τα καλύπτετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες (οι μελιτζάνες είναι σαφώς αριθμητικά περισσότερες και αυτό είναι επιθυμητό).
Πάνω από τις μελιτζάνες ρίχνετε την μπεσαμέλ. Δεν θέλουμε να είναι πάρα πολύ πυκνή αλλά να δημιουργήσει μια ωραία στρώση παρέα με τις μελιτζάνες του πάνω μέρους.
Ψήνετε στους 180-190 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Μέχρι να αποκτήσει η επιφάνεια του φαγητού σας ωραίο ρόδινο χρώμα. Αφήνετε να σταθεί για 15-20 λεπτά ώστε να τραβήξει και είστε έτοιμοι να τον απολαύσετε.
Ιδιότροπος και λίγο πιο "έξω" από τα κλασσικά δεδομένα ενός μουσακά, που αξίζει ώστοσο να δοκιμάσετε μην αφήνοντας τούτην την περιγραφή "σεντόνι" να σας τρομάξει!
Είχαμε ωραία φρέσκα ζαρζαβατικά και είχαμε και διάθεση για κόλπα, οπότε κάναμε ένα ταψί με τα όλα του, για να μας βρίσκεται. Τρατάραμε αγαπημένους, φάγαμε εμείς και έχουμε και απόθεμα ... μιλάω για μουσακά, αλλά λιγάκι ιδιότροπο.
Υλικά για τον κιμά
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος,1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι,
1 ή 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με ελάχιστο ελαιόλαδο,
1 κουτί ντομάτα κόνκασε ή 2 φρέσκιες μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες,
2 κολοκυθάκια φρέσκα, επίσης ψιλοκομμένα,
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος,
αλάτι, πιπέρι, κανέλα ξύλο, 5-6 κόκκους μπαχάρι, ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί και...
... 8-10 φρέσκα κολοκυθολούλουδα, για να μην πάνε χαμένα, από τα ολόφρεσκα μικρά κολοκυθάκια που αγόρασα για βραστά!
Υλικά για τις στρώσεις του μουσακά
6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
3-4 μεγάλες πατάτες
αλάτι, φρέσκο θυμάρι, ελαιόλαδο.
Υλικά για την μπεσαμέλ
700 γραμ. γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι,
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι φρεσκο-τριμμένο μοσχοκάρυδο,
3 αυγά,
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
Και τέλος, ως ένα ακόμη υλικό για χρήση : 12 φαρδιά λαζάνια (που δεν χρειάζονται ψήσιμο).
Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζετε σε λεκάνη με νερό και αλάτι για να σταθούν και να ξεπικρίσουν για μια ώρα περίπου. Στο διάστημα αυτό θα κάνετε τα επόμενα βήματα.
Ετοιμάζετε τον κιμά, όπως θα τον φτιάχνετε για τα μακαρόνια σας ας πούμε. Σοτάρετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μόλις πάρει να ροδίσει, ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια. Ανακατεύετε να ενωθούν με τον κυμά και να αρχίσουν λίγο να μαλακώνουν. Στην συνέχεια ρίχνετε τον κιμά, το λιωμένο σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και το κρασί. Μόλις πάρουν βραζουν ρίχνετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό καθώς και τα κολοκυθολούλουδα κομμένα σε κομματάκια, που τα έχετε προηγουμένως πλύνει καλά και έχοντας αφαιρέσει τους στήμονες μ' ένα μαχαίρι.
Αφήνετε το μείγμα να βράσει και να μειωθούν τα υγρά του.
Το αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώνει.
Τώρα που ο κιμάς είναι έτοιμος, οι μελιτζάνες έχουν ξεπικρύσει, καθαρίζετε και πλένετε τις πατάτες. Τις κόβετε σε ροδέλες και ετοιμάζεστε για το ψήσιμο. Εδώ δεν θα τηγανίσουμε! Αλλά θα ψήσουμε στον φούρνο. Σε τρία ταψιά του φούρνου (τόσα σίγουρα θα σας χρειαστούν για υλικά που έχουμε για ψήσιμο) θα στρώσετε αντικολλητικό χαρτί. Σε κάθε ταψί θα στρώσετε ροδέλες από τις μελιτζάνες και τις πατάτες (στα δύο ταψιά μου χώρεσαν όλες σχεδόν οι μελιτζάνες) ενώ οι πατάτες πήγαν στο τρίτο και ένα πιο μικρό μετά.
Βρέχετε ελαφρώς τις ροδέλλες με ελαιόλαδο. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και το φρέσκο θυμάρι και τις βάζετε να ψηθούν με αέρα στους 190 βαθμούς. Ξεκινήστε από τις πατάτες γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο. Ενώ ταυτόχρονα θα ετοιμάζετε τα ταψιά με τις μελιτζάνες. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Στο ενδιάμεσο, θα γυρίσετε τις ροδέλες και από την άλλη πλευρά σε κάθε ταψί. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα και θα μαλακώσουν σωστά, χωρίς να επιβαρυνθείτε με το τηγάνισμα.
Πιο υγιεινό αποτέλεσμα σίγουρα καθώς και λιγότερο χρονοβόρο :-))
Όταν ετοιμαστούν και τα λαχανικά, πάμε για την σύνθεση του μουσακά.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας πω, ότι θα γίνετε και λίγο ζογκλέρ γιατί πρέπει να κάνετε και την μπεσαμέλ. Σύμφωνα με τις συνήθειες σας...
Προσωπικά την έκανα με τα υλικά που ήδη έχω γράψει.
Βάζετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να κάψουν. Ρίχνετε το αλεύρι να καβουρδιστεί και στην συνέχεια προσθέτετε το γάλα αφού το έχετε ελαφρώς ζεστάνει. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει και ρίχνετε και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Χτυπάτε τα τρία αυγά σ' ένα μπολ (που καλό θα είναι να μην είναι από το ψυγείο, αλλά να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) και τα προσθέτετε σιγά-σιγά στο μείγμα της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνεχώς. Εμπλουτίζετε το μείγμα με το τριμμένο κεφαλοτύρι και ήδη έχει αρχίσει να γίνεται σαν κρέμα. Αποσύρετε τελείως από την φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς.
Σε τετράγωνο ταψί του φούρνου που έχετε ελαφρώς λαδώσει, βάζετε ως πάτο τα πρώτα 6 λαζάνια.
Από πάνω δημιουργείτε στρώμα με ροδέλες μελιτζάνας. Καλύπτοντας πιθανά κενά. Στην συνέχεια στρώνετε ροδέλες πατάτας. Πασπαλίζετε τις πατάτες με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και από πάνω στρώνετε τον κιμά. Να καλύψει καλά ολόκληρη την επιφάνεια. Στρώνετε τα υπόλοιπα 6 λαζάνια και τα καλύπτετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες (οι μελιτζάνες είναι σαφώς αριθμητικά περισσότερες και αυτό είναι επιθυμητό).
Πάνω από τις μελιτζάνες ρίχνετε την μπεσαμέλ. Δεν θέλουμε να είναι πάρα πολύ πυκνή αλλά να δημιουργήσει μια ωραία στρώση παρέα με τις μελιτζάνες του πάνω μέρους.
Ψήνετε στους 180-190 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά. Μέχρι να αποκτήσει η επιφάνεια του φαγητού σας ωραίο ρόδινο χρώμα. Αφήνετε να σταθεί για 15-20 λεπτά ώστε να τραβήξει και είστε έτοιμοι να τον απολαύσετε.
Ιδιότροπος και λίγο πιο "έξω" από τα κλασσικά δεδομένα ενός μουσακά, που αξίζει ώστοσο να δοκιμάσετε μην αφήνοντας τούτην την περιγραφή "σεντόνι" να σας τρομάξει!
Μμμμ! Γεύση και άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣμίξαμε πάλι στους μουσακάδες Πηνελόπη μου, μόνο που ο δικός είναι πιο...τροφαντός, ας πούμε.
Τέλειος, αυτό που μου χρειάζεται για μεσημεριανό πιάτο!
Για την ιδέα και τη φαντασία ό,τι και να πω απλά επαναλαμβάνομαι. :)
Ζ.
Ζαμπία μου κι' εσύ μουσακά έκανες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες το βράδι εγώ έδωσα ρεσιτάλ!
Μουσακά, φοκάτσια ή λαγάνα με μαραθόσπορο και παπαρουνόσπορο (ξέρεις εσύ) καθώς και κεκάκι...
Ξέσπασα και ηρέμησα για 2-3 μέρες.
Κόπιασε. Έχουμε απόθεμα.
Οι ιδέες βγαίνουν εκ' του "απαιτουμένου" :-)))
Φιλώ σε.
Υπερπαραγωγή!!Παλιότερα η Λίνα είχε φτιάξει παστίτσιο -μελιτζάνες, τώρα εσύ μουσακά!!τι να πω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνασκουμπώνομαι για μαρμελάδες μπας και πάρω μπρος.Καλό απόγευμα!!
Φαγητό γεμάτο γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Πολύ ωραίος Πηνελόπη μου!!!Αφού έχει απόθεμα ένα κομμάτι θα το έτρωγα ευχαρίστως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Αχ πότε θα βρω κ εγώ λουλούδια!!! Ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί κατα εδώ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστός ο μουσακάς σου Πηνελόπη μου, θα πάρω κ εγώ ένα κομματάκι αφου ειναι μπόλικος!
Φιλάκια πολλά!
Μ' αρέσει, και πιο πολύ μου αρέσει που τιποτα δεν πάει χαμένο, αυτό με τα λουλούδια δεν το είχα σκεφτεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιγουρεύομαι τη γεύση του και μυρίζω τα αρώματά του!
ΦΙλί
Πω πω! Αυτά είναι φαγητά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κολοκυνθοανθοί θα δίνουν υπέροχο άρωμα και γεύση στο μίγμα του κιμά!
Και μ' αρέσει που έβαλες λαζάνια, είναι που είναι ζόρικο φαγάκι, ας γλιτώσουμε τουλάχιστον το βράσιμο και το σούρωμα!
Φιλιά Πηνελόπη μου!
Τον θέλω απεγνωσμένα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου θύμισε το καλοκαίρι...Μου άρεσε πολύ το ότι δεν τηγανίζεις τις μελιτζάνες και τις πατάτες... Έτσι είναι ελαφρύ και δεν παχαίνει...Καλό βράδυ,Πηνελοπη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη αυτός δεν είναι μουσακάς υπερπαραγωγή είναι!!!! Μπράβο πολύ καλός και μου αρέσει που χρησιμοποιείς διάφορα υλικά για μην πάνε χαμένα!!! Καλή συνέχεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθόλου ιδιότροπος ο μουσακάς σου Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερο και πεντανόστιμο θα τον έλεγα.
Καλό βράδυ
Καλέ φιλενάδα...γιατί ιδιότροπος ο μουσακάς σου;;;;; Εγώ θα τον χαρακτήριζα υπέροχο, πεντανόστιμο, υπερπαραγωγή και μάλιστα στην υγιεινή της εκδοχή!!! Γεια στα χεράκια σου (...άκου εσύ τεμπελομαγείρισσα!!!!!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ χρυσοχέρα!!!
Καλημέρα Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θυμάμαι το παστίτσιο της Λίνας με τις μελιτζάνες. Είχε ωραία εμφάνιση και γευστικώς πρέπει να είναι πολύ ωραίο. Να το ξαναθυμηθούμε μάλλον πρέπει!
Καλή επιτυχία στις μαρμελοδακαταστάσεις σου :-))
Να 'σαι καλά βρε Μανουσίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουλάχιστον να έχουν γεύση τα όσα τρώμε...αφού δεν έχουν αυτά που ζούμε!
Ελένη μου, προλαβαίνεις...σήμερα μάλλον θα φαγωθούν και τα τελευταία :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, Eri μου καλή όλα δικά σου τα θέλεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού βρε συ έχεις άλλα ωραία εκεί που είσαι... θυμήσου μόνον τα είδη των καρότων :-)) στα κολοκυθολούλουδά μας "κόλλησες".
Φιλιά σας.
Καλώς την Πόπη μας. Καλά έτσι σαν τον "κομήτη" να εμφανίζεσαι εσύ, για να κάνεις ακόμη πιο αισθητή την παρουσία σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαμένο; Ούτε με σφαίρες καλή μου. Δεν ήταν αρκετά να γίνουν γεμιστά...οπότε πήραν άλλη "κατεύθυνση" :-)
Πολλές πολλές καλημέρες.
Ερμιόνη μου, είπαμε...τα κολοκυθάκια αποτελούν αιτία διαζυγίου στο σπίτι μας. Τα καμουφλάρω λοιπόν και έτσι κανείς δεν τα καταλαβαίνει και δίνουν και γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λαζάνια είναι ένα καλό κόλπο για να μην έχεις "υγρά" περισσευάμενα σε τούτο το φαγάκι συν ότι βοηθούν να κρατήσει την "φόρμα" του στο σερβίρισμα :-)))
Και εγώ απεγνωσμένα τον σκεφτόμουνα καιρό τώρα Pepi μου. Και ήρθαν τα ωραία λαχανικά στα χέρια μου...οπότε έφτασε η ώρα του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά τα λες Μαρία μου. Πιό ελαφρύς και υγιεινός και γλυτώνεις και την ώρα του και το "άρωμα" του τηγανίσματος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές-πολλές καλημέρες.
Νίκο μου, εσύ ως επαγγελματίας της κουζίνας, ξέρεις καλά ότι τα υλικά ειδικά αν είναι φρέσκα μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι "κεραίας" που λένε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις οικιακές κουζίνες αυτό χρειάζεται επίσης εφαρμογή και προσωπικά ελάχιστα πράγματα δεν αξιοποιώ (έτσι με έμαθαν και οι παλιές μαγείρισσες της οικογενείας μου).
Καλημέρα να έχεις και πάντα ωραία πράγματα να μας δείχνεις...
Λιγάκι έξω απο τα κλασσικά της εφαρμογής του καλή μου Marion, γι' αυτό και "ιδιότροπος",
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμος σίγουρα.
Μπορώ να εγγυηθώ για το τελικό αποτέλεσμα προσωπικά :-))
Ώρες-ώρες Κική μου με πιάνουν κάτι "τεμπελιές" που βλέπω κουτάλα και παθαίνω "αλλεργία"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί κάποιος που αρέσκεται στην κλασσική ελληνική κουζίνα, αυτός ο μουσακάς, χωρίς τηγάνι να του φανεί περίεργος και να θεωρήσει ότι θα είναι και "άγευστος". Επίσης χωρίς παχύ στρώμα μπεσαμέλ... γι' αυτό είπα να τον χαρακτηρίσω ιδιότροπο μαζί με τα πρόσθετα υλικά που διαθέτει.
ΟΜΩΣ γίνεται εξαιρετικός.
Πηνελόπη μου, από φαντασία είσαι καταπληκτική! Ποια να πρωτοθαυμάσω από τις ιδέες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ κι εγώ ότι δεν είναι ιδιότροπος αλλά πρωτότυπος, ιδιαίτερος αλλά πολύ νόστιμος, έτσι φαίνεται. Τα λουλουδάκια, γιατί τα εξαφάνισες και δεν τα γέμισες;
Μου άρεσε πολύ που δεν είχε την κλασική μπεσαμέλ. Επομένως ψηφίζεται!
Φιλάκια.
Μπουκιά και συγχώριο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ το φαγάκι σου αλλά προτιμώ να το μου το μαγειρέψει κάποιος άλλος.
Όταν φτιάχνω κάτι που μου παίρνει σχεδόν όλο το πρωινό δεν έχω όρεξη μετά να το φάω.
Οπότε στείλε κανά κομμάτι προς τα εδώ που τόσο το λαχτάρισα.
Καλημέρες κρύες και βροχερές από τα βόρεια {μουχλιάσαμε}.
Καλημέρα καλή μου Ελένη και καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ για τις καλές σου κουβέντες! Κάνω ότι μπορώ σύμφωνα με τις γνώσεις μου και τα διαθέσιμα πάντα υλικά.
Τα λουλουδάκια δεν ήταν πολλά αλλά ούτε και αρκετά μεγάλα για να κάτσω να γεμίζω καλή μου. Θα ήταν όμορφα δεν λέω ...ε, και για να μην πάνε χαμένα και χαλάσουν στο ψυγείο, μπήκαν στον κιμά :-))
Καλή εβδομάδα Στέλλα μου, ελπίζω να έχει πια φτιάξει ο καιρός! Είναι λίγος μπελάς τούτα τα φαγητά, αλλά δεν τα κάνουμε σε καθημερινή βάση. Και όταν τα αποφασίσω έχω φροντίσει να μην έχω άλλες οικιακές εκκρεμότητες :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα εύχομαι.