Ένα μέτριο σε μέγεθος χταποδάκι, ψαρεμένο από τον ψαρά του
σπιτιού μας, με περίμενε καρτερικά καιρό τώρα. Όλο έλεγα πως θα καταπιαστώ μαζί
του, αλλά όλο το ανέβαλα πιστεύοντας ότι ίσως καταφέρει να πιάσει και δεύτερο…αλλά
μπα, δεν στάθηκε τυχερός.
Στην συνέχεια ανοίγετε την κατσαρόλα και θα ρίξετε μέσα περίπου
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί, 1 κρεμμύδι κόκκινο
ψιλοκομμένο, 2 φύλλα δάφνης, 3 καρφάκια γαρύφαλλου, 5-6 κόκκους μπαχάρι, 1
κουταλάκι ξερό θυμάρι. Μόλις αρχίσει να παίρνει μια πρώτη βράση θα ρίξετε 2
κουταλιές του γλυκού μέλι, 1 κουταλιά σούπας ξύδι ή σιρόπι βαλσάμικο, ελάχιστο
αλάτι καθώς και μισή κούπα ελιές πράσινες καμμένες και χωρίς κουκούτσι. Θα αφήσετε
το χταπόδι να βράσει για 15-20 λεπτά στο σύνολο και σ’ αυτήν την φάση και θα το
αποσύρετε από την φωτιά αφήνοντας το να ηρεμήσει και να μελώσει η σάλτσα του.
Έτσι αποφάσισα να το φτιάξω. Ο καλύτερος τρόπος για να μην
το «χάσεις» το χταπόδι είναι να το κάνεις βραστό ή με κάποια σάλτσα όταν μιλάμε
για μικρά ή μεσαία μεγέθη.
Τα μεγάλα γίνονται ωραία ψητά στην θράκα.
Τα μεγάλα γίνονται ωραία ψητά στην θράκα.
Επέλεξα λοιπόν μια εκδοχή με σάλτσα μυρωδάτη και άκρως
γευστική.
Πλένετε καλά το χταπόδι. Αφαιρείτε την σακούλα με το μελάνι
καθώς και το κεντρικό δόντι του και το κόβετε σε κομμάτια ξεχωρίζοντας τα πλοκάμια.
Το βάζετε να βράσει σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά, χωρίς καθόλου
νερό, σε μια αντικαλλητική κατσαρόλα για 15-20 λεπτά. Θα μαγειρευτεί με τα δικά του υγρά του και θα
πάρει χρώμα κάπως μπορντώ!
Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ως μεζέ ή παρέα με άσπρο ρύζι ή μακαρόνια σπαγγετίνη.
Μια άλλη γεύση
πραγματικά, για τούτον τον ωραίο θαλασσινό μεζέ.
καλημεραααααααα...πάω να πάρω ένα ψωμάκι ζυμωτό και έρχομαι να κάνω βουτιές στο μελωμένο και υπέροχο χταποδάκι σου...φιλιααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μ΄αρέσει αυτό το θαλασσινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατο και όμορφα μελωμένο.
Άντε καλή μας όρεξη (έεεετσι, για την ευχή, διότι δεν μου λείπει...)
Φιλιά x3
Καλημέρα Πηνελόπη!! Όντος μελωμένο το χταπόδι σου Πηνελόπη αγαπημένο φαγάκι!!! Με ζεστό χωριάτικο ψωμί και ένα ουζάκι είναι ότι πρέπει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω, με σκοτώνεις τώρα... αν και πρωϊ άνετα θα καθάριζα το πιάτο... είναι μέρες τώρα που λιγουρεύομαι χταποδάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου πες πως το έφτιαξα ήδη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνο το γαρύφαλλο με τίποτα, αλλά τα υπόλοιπα υλικά υπέροχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Υπέροχο το χταποδάκι σου!! Εγώ συνήθως το φτιάχνω με μακαρονάκι κοφτό! Αυτήν την εκδοχή με μέλι-μπαλσάμικο-ελιές δεν την έχω δοκιμάσει!! Φαίνεται νοστιμότατο!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήEftiaksa prosfata to xtapodaki tis Zabias me portokali kai elies ...souper!
ΑπάντησηΔιαγραφήEftixos exei meinei akoma ena megalo sti katapsiksi gia na dokimaso to diko sou!!!!!
Elies....meli.....balsamiko....de mou xefevgei me tipota!!!!!!mou trexoun ta salia!!!!
:) :)
Πηνελόπη μου υπέροχο φαίνεται για βουτίτσες ότι πρέπει, δεν έχω δοκιμάσει αυτό το συνδυασμό!!!Προσεχώς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Ουάουυυ! υπέροχος μεζές..τον αποφεύγω όμως επειδή είναι πολύ βαρής σαν μεζεδάκι..αλλά ο Δημήτρης το φτιάχνει όταν έχουμε τραπέζι με ψαρικά..Η μία κόρη μου το λατρεύει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μέλωσες υπέροχα, Πηνελόπη μου, και το έκανες ένα εξαιρετικό μεζεδάκι. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτότυπη συνταγή και εξαιρετική η παρουσίασή της!
Πολλές καλησπέρες!
Γειά σου,Πηνελόπη...Ωραίο το φαγάκι σου..Μου αρέσει πολύ το χταποδάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ βρε Πηνελόπη τι υπέροχο μεζεδάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Τάνια. Έλα πάρε ψωμάκι και τρέχα κάτι λίγο προλαβαίνεις ακόμη :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΆστα Ζαμπία μου, κι εμένα μου αρέσει και κι ας λένε πως δεν είναι και πολύ υγιεινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως δεν το τρώμε πια και τόσο συχνά και τούτο έγινε πολύ γευστικό.
Πολλές καλημέρες.
Πως με κατάλαβες Νίκο μου. Αλλά ο καλός μου με το ούζο δεν τα πάει καλά, οπότε μόνη μου τι να τα "πίνω"!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία μου σε νοιώθω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν μέρες μου "καρφωθεί" κάτι στο μυαλό και δεν μπω στην κουζίνα να το φτιάξω... θα σκάσω!
Καλή σου μέρα καλή μου.
Λίλα είμαι βέβαιη πως εύκολα έχεις εκεί που είσαι ... την πρώτη ύλη, οπότε και είμαι σίγουρη πως θα το φτιάξεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.
Ξανθή μου γλυκειά, σου υπόσχομαι ότι το 2-3 κεφαλάκια γαρύφαλλου δίνουν εξαιρετική "πενιά" στην σάλτσα! Δεν ξέρω αν είναι η μυρωδιά του που δεν σου αρέσει...αλλά κάνε μια δοκιμή. Θα δεις πως έχω δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Να ΄σαι καλά Taelia. Μπορείς να το φτιάξεις έτσι και μετά να το συμπεριλάβεις ως "σάλτσα" πάνω από το ζυμαρικό που σου αρέσει :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσημε Δοκιμαστή μας Pepi, και της Ζαμπίας μας, πολύ ωραίο και νόστιμο. Και τούτο επίσης...οπότε έχεις πεδίο δόξης λαμπρόν μπροστά σου για δοκιμές. Και το καλοκαιράκι (που θα πάει...θα έρθει...) ότι πρέπει το μεζεδάκι το θαλασσινό :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου.
Ελένη μου, στα "προσεχώς" σου να το συμπεριλάβεις και θέλω να πιστεύω πως με την νοστιμιά του θα σας ικανοποίησει :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες και χαιρετισμούς.
Ε, λίγο για την νοστιμιά και την γεύση απο καιρό σε καιρό Αχτίδα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το κάνουμε άλλωστε και τόσο συχνά.
Ξέρει ο κύριος Δημήτρης ...
Ευχαριστώ σε θερμά για όλα τα καλά σου λόγια Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν όντως μια πολύ πετυχημένη συνταγή γι' αυτό και βρήκε την θεσούλα της στο blog!
Φιλιά και χαιρετισμούς!
Αχ, Όστριά μου νομίζω ότι λίγοι είναι αυτοί που δεν αρέσκονται σε τούτον τον θαλασσινό μεζέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου.
Eri μου καλή μεζές με ελληνικά αρώματα και χρώματα!!! Έρχεται καλοκαίρι βλέπεις (αν και με τέτοιο καιρό μοιάζει να το σκέφτεται...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά σας.
Και μόνο από τη φωτογραφία φαίνεται η επιτυχία του!Μυρίζει Καλοκαίρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμος μεζές και το ζουμάκι του ότι πρέπει για βούτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Που είναι βρε Βαγγελιώ μου αυτό το καλοκαίρι; Πάλι μουντός καιρός και σήμερα και έτσι λένε και την άλλη εβδομάδα. Βγαίνει ο Μάϊος και είναι "σκοτεινός"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτυχημένο φαγάκι πραγματικά :-))
Βούτες και παπάρες Στελλίτσα μου! Ε, μια φορά στο τόσο χρειάζονται κι' αυτές :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
νοστιμιες βλεπω μπραβο κοιτα να δεις οποιος αγαπα αυτο που κανει καπως βρησκει τροπο να τα καταφερει. κατι θα κανουμε για οσα αγαπαμε ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω πω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελοτουρίστρια
Σαφώς και έτσι είναι "Παρατηρητή" μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθούμε πάντα για αυτά που αγαπάμε και ότι καταφέρνουμε μετράει υπέρ μας :-))
Τρελοτουρίστρια...λαμβάνω το επιφώνημα ως θετικό και σ' ευχαριστώ θερμά,για την έκρηξη ενθουσιασμού :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Αρχικά να αναφέρω ότι το χταποδι ήταν καταπληκτικό. Πρώτη φορά ποσταρω σχόλια σε συνταγη στα τόσα χρόνια που σερφάρω. Για να είμαι ειλικρινής είχα αρχίσει να φοβάμαι λίγο γιατί οι χρόνοι που εγγραφές δεν είχαν καμία σχέση με τους δικούς μου χρόνους. Μου πήρε γύρω στις 2 ώρες και κάτι να τελειώσει ασχέτως ότι το χταποδι το είχα κόψει σε μπουκιες αφού ήταν 2 κιλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεϊκό!!! Μπραβο
Dreamlander, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θετικά σου σχόλια. Και μάλιστα μετά από τόσο καιρό που είναι δημοσιευμένη αυτή η συνταγή, σημαίνει ότι τελικά είχε αξία που καταγράφηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δικό μου το χταποδάκι δεν ήταν τόσο μεγάλο είναι αλήθεια, οπότε σαφώς ο χρόνος μαγειρέματος ήταν πιο μικρός. Αλλά όπως κι εσύ γράφεις με την κατάλληλη ώρα, έγινε εξαιρετικά νόστιμο πιάτο.
Καλή συνέχεια εύχομαι.