15.5.12

Τραγανή με Πλούσια Τυρένια Γεύση!

Μετά από αρκετές ημέρες αποχής από τα κουζινικά...ήρθα κι' έδωσα πάλι ένα "μικρό ρεσιτάλ" Με πρώτο και καλύτερο "έργο" τα αγαπημένα μου τυριά πάσης φύσεως, επαναλαμβάνοντας μια συνταγή που είχα φτιάξει το Πάσχα. Είχε γίνει ανάρπαστη και είπα λοιπόν να την επαναλάβω :-))
Μια τάρτα πλούσια σε «τυρένια» γεύση αλλά και πολύ ωραίο αποτέλεσμα όπως φάνηκε και για όλους όσους την γεύτηκαν. Η ζύμη απόλυτα τραγανή και αρωματική και το σύμπλεγμα των τριων τυριών που επέλεξα ήταν αυτό που ήθελα!

Τάρτα με τρία τυριά, ντοματίνια και βασιλικό


Η ζύμη της τάρτας έγινε με κλασσικά δεδομένα: 250 γραμ. αλεύρι, 1 αυγό, μισό κουταλάκι αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη και για ως λιπαρή ουσία χρησιμοποιήθηκε 1/3 βούτυρο και 2/3 ελαιόλαδο από ένα φλιτζάνι κλασσικό.

Ετοίμασα την ζύμη μου και την άφησα για μία ώρα στο ψυγείο να σταθεί. Στο διάστημα αυτό έκανα όλη την προετοιμασία για την τυρένια μου γέμιση.
Όπου και χρησιμοποίησα
100 γραμ. παρμεζάνα (που έτριψα στο τρίφτη)
250 γραμ. κασέρι πικάντικο (επίσης στον τρίφτη)
150 γραμ. γκούντα  (επίσης στον τρίφτη)
2 μέτρια αυγά,
3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό,
1/2 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι κοφτό πιπέρι.
Και λίγο γάλα φρέσκο πλήρες
Ντοματάκια για χρώμα, γεύση και διακόσμηση.
Αποξηραμένος βασιλικός για πασπάλισμα.

Σε βαθιά λεκάνη τρίβετε ένα-ένα τα κομμάτια των τυριών. Σπάτε μέσα τ’ αυγά. Προσθέτετε το γιαούρτι και τα μπαχαρικά και τέλος αν το μείγμα μοιάζει σφιχτό ρίχνετε περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού γάλα φρέσκο.

Στρώνετε την ζύμη πάνω σε καλά λαδωμένο (μέτριο) στρογγυλό ταψί φούρνου ή ταρτιέρα. Την ανοίγετε σύμφωνα με τον τρόπο που σας διευκολύνει. Προσωπικά την ανοίγω με τα δάχτυλα σε κυκλικές κινήσεις.  Με πιρούνι κάνετε τρυπούλες σε όλη την επιφάνειά της και στην συνέχεια στρώνετε την γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα.
Στολίζετε με ντοματάκια μικρά και τέλος πασπαλίζετε με 1-2 κουταλάκια κοφτά αποξηραμένο βασιλικό.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 35 περίπου λεπτά και σύμφωνα πάντα με τον φούρνο σας, αφού έχετε δει την επιφάνεια να έχει ροδίσει και η ζύμη στα πλαϊνά να έχει πάρει ωραίο χρώμα.
Την αφήνετε λίγο να σταθεί και να σταματήσει ο «βρασμός» των τυριών και είστε έτοιμοι να την απολαύσετε. Καλή σας όρεξη.

28 σχόλια:

  1. Αυτό δεν είναι τάρτα, είναι αριστούργημα Πηνελόπη μου!
    Η γέμιση είναι θεσπέσια, πολύ του γούστου μου! Το γιαούρτι δίνει την ανάλαφρη πινελιά ενώ τα ντοματάκια και ο βασιλικός το μεσογειακό χρώμα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι τάρτες είναι η αδυναμία μου και η δική σου είναι τυρένια και λαχταριστή.
    Μ΄αρέσει ο συνδυασμός του βουτύρου με το λάδι. Θα πρέπει να βγαίνει πιο τραγανή, Πηνελόπη μου, από όσο οι σκέτες με βούτυρο.

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πηνελόπη αγαπημένη γεύση από τάρτα και η δική σου μοιάζει να είναι πραγματικά πολύ καλή !!!! Αχ και να είχαμε κανά κομμάτι τι μας κάνετε απογευματιάτικα!!! Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικός συνδυασμός υλικών, Πηνελόπη μου, και το αποτέλεσμα δελεαστικό! Γευστικότατη τάρτα, όλο αρώματα καλοκαιρινά.
    Το κομματάκι το πήρα και έφυγα!
    Τα φιλιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη μου τέλεια η τάρτα σου, μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός των υλικών!Ενα μεγάααλο κομμάτι για μένα!!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γράφοντας μια τάρτα, τάρτα είδα κι έφτασα!!
    Νομίζω ότι όλες οι τάρτες κι ιδιαίτερα των αυτοσχεδιασμών είναι το καλύτερο και γρηγορότερο φαγητό.
    Σήμερα διαβάζοντας τα παλιά είδα ότι η πρώτη τάρτα που έγραψα, ήταν μετά από συζήτηση μαζί σου για τη ζύμη μου. Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Της... τάρτας γίνεται σήμερα!!! Καταγράφηκε και θα συνοδέψει φασολάκια κοκκινιστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Ερμιόνη μου, είναι πράγματι κοντά στα γούστα σου μιας και μοιάζει με την πανέμορφη που είχες φτιάξει κι' εσύ λίγο παλαιότερα :-)
    Θυμάσαι που το είχαμε συζητήσει;

    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρες Ζαμπία μου, κι έμενα ως γνωστόν μου αρέσουν πολύ οι τάρτες σε αλμυρές ή γλυκιές εκδόσεις.

    Το λάδι στην ζύμη κάνει πραγματικά την διαφορά. Γίνεται πιο τραγανή αλλά και τριφτή. Έχει φτιάξει αποκλειστικά και με λάδι όταν μιλάμε για αλμυρή εκδοχή και είναι πολύ ωραία, ειδικά άμα βάλεις μέσα και λίγο τριμμένο ξηρό καρπό όπως το καρύδι ή το κουκουνάρι.
    Φιλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νίκο μου πάει...δεν έχει μείνει τίποτε! Αλλά στην επόμενη έκδοση θα σου κρατήσω κομμάτι μεγάλο.
    Καλημέρες τώρα πια απ' εμένα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελένη μου, πραγματική απόλαυση. Χωρίς να "κοκκορεύομαι" θα σου πρότεινα να την κάνεις, μιας και από την δική μου και τις δύο φορές δεν έμεινε κομματάκι!
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελένη μου θα την ξαναφτιάξω και θα αρχίσω να στέλνω κομμάτια με courier για να σας ικανοποιήσω όλες και όλους.
    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξανθή μου την είδα και την δικιά σου πρωί-πρωί και την λιμπίστηκα με την σειρά μου!
    Έχουμε κάνει αρκετές συζητήσεις στο παρελθόν για τις τάρτες και τις ζύμες αυτό είναι αλήθεια...και παραμένουμε σταθερές στις αξίες μας, αντίθετα με τους πολιτικούς μας :-))
    Φιλιά και καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Α, συμπτωματικά συμπέσαμε οι καλονοικοκυρές Λίλα μου!

    Αλλά η αλήθεια είναι, ότι παρέα με ωραία σαλατούλα (ή και φασολάκια) είναι από τα πιο ωραία γεύματα :-)
    Kαλή σου μέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι τάρτες είναι η αδυναμία μου και ειδικά αυτές που περιέχουν πλούσια κίτρινα τυριά κάθε είδους.

    Η δικιά σου Πηνελόπη μου φαίνεται αριστουργηματική και μαζί με τα τοματίνια στην κορυφή, θα αποκτά και την ανάλογη δροσιά και θα γίνεται επιπλέον ζουμερή.

    Και τι δεν θα έδινα για ένα κομμάτι!!
    Να μας κάνεις και άλλα τέτοια φαγητά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ τι τέλεια τάρτα που είναι Πηνελόπη μου, πόσο σε ζηλεύω, εδώ τα τυριά είναι τόσο πανάκριβα που σπανίως μπορώ να τα διαχειριστώ έτσι..
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πλούσια τυρένια γεύση ..οπως τα λες Πηνελόπη.
    Πολύ ωραία γέμιση και η ζυμη της τάρτας τέλεια.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάθε σου είσοδος στην κουζίνα είναι ρεσιτάλ μου φαίνεται :-)
    Λαχταριστή! Ό,τι έχει τυρί δεν με αφήνει ποτέ ασυγκίνητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτή δεν είναι τάρτα...είναι σπέσιαλ παραγωγή! Είναι λαχταριστή, γεμάτη τυρί και μοσχοβολιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μπραβο κουκλα μ με χορτασες μονο που το ειδα σε περιμενω στον διαγωνσιμο μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα προσπαθήσω Χρυσαυγή μου...θα προσπαθήσω, αν είναι να σε διευκολύνω κιόλας με τις προετοιμασίες σου...θα σου στέλνω και ταψάκι με courier :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Eri μου κι' εδώ δεν είναι πια τόσο φθηνά τα τυράκια!! Οι τιμές είναι υψηλές και οι μισθοί μας μειωμένοι ως γνωστόν.
    Αλλά κάνω ότι μπορώ καλύτερο συνδυάζοντας πάντα κάποια πράγματα.

    Πολλά φιλιά και απ' εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλή μου Marion για όσες και όσους αρέσκονται στα τυράκια, αυτή είναι μια "τέλεια" γέμιση χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω :-))
    Πραγματικά πλούσια σε αρώματα.
    Πολλές-πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα Βαγγελιώ μου, κάνω "είσοδο" όπως μου γράφεις κάθε 3 μέρες περίπου... ετοιμάζοντας φαγητό για τις επόμενες. Οπότε και κάνω πράγματα που πιστεύω ότι θα μας αρέσουν :-))
    Κάποιες φορές έχω και παταγώδεις αποτυχίες που άλλοτε "σώζω" και άλλοτε πάλι όχι :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χα,χα,χα...βάζω υποψηφιότατα για ΟΣΚΑΡ Κική μου, αφού μιλάμε για "υπερπαραγωγή"
    Χαιρετισμούς πολλούς καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σ' ευχαριστώ πολύ Παρατηρήτρια.
    Θα σε δω και στα μέρη σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εκπληκτική τάρτα! Έχεις συνδιάσει άψογα τα υλικά! Όπως πάντα υπέροχη!
    Φιλιά πολλά Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα Εύα μου.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Κάνω ότι μπορώ καλύτερο σε σχέση με τα υλικά, τη διάθεση και τις γνώσεις μου :-)))
    Φιλιά και απο μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή