21.5.12

Cheesecke Λεμονιού...για το Πάνθεον

Ένα από τα πιο επιτυχημένα μου «πειράματα» … ήταν αυτό για cheesecake με γεύση λεμονιού που πραγματοποιήθηκε χάρη των ωραίων λεμονιών που είχα διαθέσιμα.
Σαφώς και όλες οι καλομαγείρισσες έχουν φτιάξει τα δικά τους επιτυχημένα κρεμώδη γλυκά, αλλά σκέφτομαι να προσθέσω κι’ εγώ το δικό μου στο Πάνθεον των cheesecakes για ιστορικούς λόγους :-)) αλλά και γιατί, περιέχει δύο-τρία πραγματάκια που ίσως σας ενδιαφέρουν ως ιδέα.



Η βάση μπισκότου δημιουργήθηκε από :
1 πακέτο μπισκότα Digistive σπασμένα στο χέρι (ή στο Multi)
1 μεγάλο σκληρό παστέλι, αλεσμένο στο multi,
70 γραμ. βούτυρο λιωμένο,
1 ασπράδι αυγού.

Η γέμιση του τώρα είχε  τα ακόλουθα:
300 γραμ. τυρί κρέμα (δηλαδή 1 μεγάλο κουτί) σε θερμοκρασία δωματίου,
300 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά,
150 γραμ. κρέμα γάλακτος (πλήρη)
2 μέτρια αυγά καθώς και 1 κρόκο (το ασπράδι του πήγε στην βάση)
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο,
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
2 λεμόνια χοντρόφλουδα σχετικά, και το ξύσμα αλλά και τον χυμό τους,
2 κουταλάκια ζάχαρη,
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Στο τρίφτη τρίβετε τα λεμόνια και το ξύσμα τους το ανακατεύετε με την ζάχαρη και το αφήνετε να σταθεί για 5-6 λεπτά. Αποδίδει έτσι πλήρως το άρωμά του.
Μέσα σε βαθύ μπολ θα χτυπήσετε το τυρί, το γιαούρτι και θα προσθέσετε σταδιακά τα αυγά. Στην συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το ξύσμα και το ζαχαρούχο γάλα. Ενσωματώνετε και το αλεύρι και τελευταίο ρίχνετε τον χυμό του λεμονιού. Η κρέμα που θα προκύψει θα είναι παχύρρευστη.

Σε φόρμα με στεφάνι, θα στρώσετε αντικολλητικό χαρτί. Πάνω στη βάση της θα μοντάρετε την βάση μπισκότου, αφού έχετε ανακατέψει όλα της τα υλικά. Και θα την πατήσετε καλά με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού.
Πάνω από την βάση θα βάλετε την κρέμα και θα ψήσετε το σύνολο σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει.

Το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώνει για λίγο έτσι ώστε μετά να περάσετε στον στολισμό του, αν και μπορείτε να το καταναλώσετε και χωρίς στολίδια.

Το ντεκόρ του φτιάχτηκε από:
1 μεγάλο και φρέσκο λεμόνι με ωραία φλούδα σφιχτή, όχι κερωμένο, το οποίο θα πλύνετε πολύ καλά. Θα αφαιρέσετε με το μαχαίρι τις δύο άκρες του και θα το κόψετε σε ροδέλες λεπτές. Επίσης θα αφαιρέστε τα κουκούτσια απαραίτητα.
Τις φέτες λεμονιού τις βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, μαζί με ¾ φλιτζανιού ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσουν.  Η διαδικασία αυτή θα σας πάρει περίπου 20 λεπτά.
Το καραμελωμένο λεμόνι δεν θα σας πικρίσει (για όσες και όσους έχουν την σχετική ερώτηση) η ζάχαρη το έχει δώσει κάτι από την αίγλη των φρουϊ γλασσέ και ο χυμός του λεμονιού έχει "δέσει" το σιρόπι σας.
Το αφήνετε να κρυώσει και με τις ροδέλες αλλά και το σιρόπι στολίζετε την επιφάνεια του γλυκού. Καλή σας απόλαυση.
 Όσο δεν φάτε άμεσα, το διατηρείτε στο ψυγείο άνετα για 2-3 μέρες.
Καλή και γλυκειά Εβδομάδα σας εύχομαι.
Χρόνια Πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες.

36 σχόλια:

  1. Θες να πεις ότι περίσσεψε και υπάρχει στο ψυγείο;;
    Είναι μαι ώρα δύσκολη και λόγω και άλλων συνθηκών θέλει γλυκάκι.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηνελόπη μου, εντάξει, τι να πούμε για αυτό το cheesecake;
    Πολύ ευχάριστη έκπληξη το παστέλι στη βάση!
    Όσο για την κρέμα, πρέπει να είναι απλά απίθανη! Και το ψήσιμο στο φούρνο της δίνει μια υπέροχη και βελούδινη υφή!
    Και μέσα σε όλα είναι και φουλ στο λεμόνι, κάτι που κάνει αυτό το cheesecake ακόμα πιο δελεαστικό!
    Φανταστικό πραγματικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πηνελόπηηηηη sos περισεύει κανένα κομμάτι;;;;;Μη μου πείς οχι δεν θα το αντέξω ένα μόνο ένα χαχαχα!!!!! Να είσαι καλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. περισσότερο απ'όλα η βαση με το παστελι μου εκανε κλικ,το κρατώ!άξια και παναξια στο πανθεον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικό!!!!
    Θα πρέπει να δοκιμάσω άμεσα τη συνταγή, έχω πολλά λεμόνια στο ψυγείο και έψαχνα το κατάλληλο γλυκάκι για να τα αξιοποιήσω! Αυτό με το παστέλι στη βάση ακούγεται πολύ ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει να είναι τέλειο!! Αξίζει να μπει στο πάνθεον των cheesecake!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεριδούλα σπέσιαλ στο 3! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ πολύ ωραία ιδέα, λατρεύω τα λεμόνια, θα την κάνω την προσπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το γλυκό είναι κατευθείαν για το The hall of fame!!!! Τα λεμονογλυκά...αδυναμία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρωτοποριακό,Πηνελόπη μου...Πολλά φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάνθεον λεμονιού και με το παραπάνω! Πολύ ωραία ιδέα και... ναι κι εγώ το παστέλι στη βάση μπισκότου πρόσεξα και κράτησα από τη συνταγή -την οποία βέβαια ολόκληρη και με τα όλα της θα δοκίμαζα!
    Καλό βράδυ και να χαίρεσαι όσα αγαπημένα σου πρόσωπα γιόρταζαν σήμερα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη μου σπέσιαλ το γλυκάκι!!!Με εκπλήσεις ευχάριστα κάθε φορά!!!Ένα μεγάααααλο κομμάτι παρακαλώ!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξανθή μου περίσσεψε την Παρασκευή που το έφτιαξα, σήμερα Τρίτη δεν έχει όμως καλή μου ούτε φέτα από λεμονάκι του ντεκόρ :-))
    Καλημέρες και κάτι άλλο μπορεί να γίνει...είπαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ερμιόνη μου καλή σου μέρα.
    Την επόμενη φορά που θα θέλεις να κάνεις cheesecake με αφορμή γιορτή ή όχι, κάνε μια δοκιμούλα από τούτη τη λεμονάτη εκδοχή. Θέλω να πιστεύω ότι θα σας αρέσει.
    Χαιρετισμούς πολλούς και ένα φιλάκι γλυκό για το Φιφίνι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ να μην σου πω ΟΧΙ Ροδάνθη μου, αλλά από την άλλη δεν θέλω να λέω και ψέματα :-))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Cookitsa μου, το παστέλι στην βάση έχει το λόγο του "ξηρού καρπού" που συχνά μπαίνει στις βάσεις για τα cheesecake, απλώς εδώ το καβουρδισμένο σουσάμι δίνει και "νότα" στο μπισκότο.
    Αν το δοκιμάσεις ξεχωριστά απο την κρέμα, θα καταλάβεις αμέσως τι θέλω να σου πω :-))
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αναστασία μου, θα σου έλεγα χωρίς καμμία επιφύλαξη να την δοκιμάσεις και την δική μου εκδοχή για λεμονάτο cheesecake. Τουλάχιστον στους 6-7 που δοκίμασαν όλοι είπανα καλά λόγια.
    Και σε κανονική θερμοκρασία δωματίου όταν πρωτοφτιάχτηκε αλλά και την επομένη από το ψυγείο ήταν πολύ γευστικό.
    Για το παστέλι, είπα και πιο πάνω στην φίλη Cook, τι λόγο έχει στο όλο εγχείρημα.
    Καλή σου μέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σ' ευχαριστώ θερμά Taelia :-))
    Όποιος δοκίμασε το βρήκε ωραίο και αυτό πραγματικά με έκανε χαρούμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εσένα Ζαμπία μου θα σου το φτιάξω κατά αποκλειστικότητα και θα κάνω παράδοση προσωπική με την πρώτη δυνατή ευκαιρία :-))))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ποπίτσα μου, να την κάνεις και δεν είναι καθόλου δύσκολη στην εκτέλεση. Θα σου αρέσει πιστεύω, εφόσον σου αρέσει η γεύση του λεμονιού.
    Χαιρετισμούς πολλούς και καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και από κάτω να παίζει και ένας κάποιος "θούριος" Λίλα μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. H πρωτοπόρος Πηνελόπη και τα πειράματά της Οστριά μου :-)))
    Είναι εύκολο να γίνει, εάν έχεις ωραία λεμόνια, μην σε φοβίζει το πολύ μακρύ ίσως της περιγραφής μου.
    Καλημέρες από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σκοτεινούλα μου σ' ευχαριστώ.
    Σήμερα μόνον ένα αγαπημένο πρόσωπο εν' ζωή...τα άλλα απλώς τα θυμάμαι!

    Το παστελάκι κάνει ότι θα έκανε ας πούμε ένα τριμμένο και καβουρδισμένο μυγδαλάκι ή φουντουκάκι...αλλά με άλλο άρωμα!
    Πιάσε κουτάλες και κάνε μια δοκιμούλα :-)))
    Σε καλημερίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να 'σαι καλά βρε Ελένη μου.
    Κι εγώ εκείνο το σοκολατένιο πατεσπάνι σου το έχω βάλει στο μάτι!
    Για να δούμε πως και πότε θα το "καταφέρω" :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
    Μέχρις εδώ μοσχομύρισε το τόσο αρωματικό σου γλυκάκι! Έκπληξη όμορφη και νοστιμότατη, πάντα τέτοια, καλή μου!
    Απ' ό,τι διάβασα δεν υπάρχει ίχνος, πού να έρχομαι τώρα κολυμπώντας!!!
    Νομίζω ότι ο έτερος εόρταζε ή κάνω λάθος; Αν ναι, πολλές οι ευχές μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλώς την Ελένη μας...
    Χρόνια Πολλά κι' από τούτο το post.
    Κομματάκι γιόκ, καλή μου. Στην επανέκδοση κάτι θα μπορέσω να κάνω :-) για σένα.

    Όχι δεν γιόρταζε ο έτερος της παρέας μας. Τον 15Αυγουστο. Αλλά ήταν ένα γλυκό αφιερωμένα σε άτομα που δεν είναι πια μαζί μας. Στα μέρη μας συνηθίζουμε να φτιάχνουμε γλυκό και για αυτούς που μας έχουν φύγει, για να τους θυμώμαστε! Ήταν και το ΣΚ στη μέση και έτσι τα συνδυάσαμε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πηνελόπη μου ...μοσχοβόλισε λεμονάκι... Τ'είν'τούτο πάλι;;; Αμ, 'κείνο το καραμελωμένο λεμονάκι που με φωνάζει επίμονα;;;;;;; Κι εκείνο το παστέλι μέσα στη βάση, τί άρωμα και γεύση!!!! Με σκότωσες!!!!!!!!! Το θέλω... το στέλνεις;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρες Κική μου...
    Θα κάνω πακετάκι και θα σταλεί με ταχυδρομικό περιστέρι, στην άμεση επόμενη επανέκδοση, μιας και υπάρχουν πολλά αιτήματα στον αέρα :-)

    Χαιρετισμούς πολλούς και όλα περαστικά σύντομα, εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οτι έχει λεμόνι αρέσει πολύ σε όλους στο σπίτι μου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ε, τότε Δημητρά μου θα έχεις καλό λόγο για να το δοκιμάσεις :-))
    Μια πολύ καλή μέρα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παστέλι στη βάση???
    Πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα πολύ γευστικό.
    Ιδιαίτερο το γλυκάκι σου Πηνελόπη μου. Φυσικά και θα το τιμούσα δεόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μα τι έμπνευση????? Τα λεμονογλυκά με τρελαίνουν. Το συγκεκριμένο δε, είναι αποθέωση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χρυσαυγή μου, αυτά τα γλυκά μου "προκύπτουν" συνήθως σε σχέση με τα υλικά που έχω διαθέσιμα :-))
    Και όταν είναι πετυχημένα με κάνουν πραγματικά χαρούμενη γιατί τα έχω καταφέρει :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σόφη και σε εμένα αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του λεμονιού στα γλυκά, ενώ έχω και φανατικούς με την γεύση του και μέσα στον ευρύτερο οικογενειακό μου περίγυρο, οπότε προσπαθώ να είναι αρεστό σε πολλούς :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή