Στο "ξέσπασμα" των περασμένων ημερών ήταν μια ακόμη συνταγή για ψωμάκι.
Τώρα εσείς θέλετε να το πείτε: Focaccia, Tsiapata ή απλώς Λαγάνα επί το ελληνικότερο, είναι κάτι που σας το αφήνω ως ελεύθερη επιλογή :-))
Τα υλικά που μου χρειάστηκαν ήταν:
150 γραμ νερό,
30 γραμ. λάδι,
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
100 γραμ αλεύρι ολικής αλέσεως,
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι,
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη,
2 κουταλάκια παπαρουνόσπορο,
1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο (κοπανισμένο στο γουδί)
και 1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Όλα τα υλικά μου μπήκαν για ζύμωμα στον αρτοπαρασκευστή, καθώς και το πρώτο τους φούσκωμα.
Μετά από μία ώρα και 10 λεπτά έβγαλα την ζύμη και την χώρισα σε δύο ίσα μέρη, ανοίγοντας την σε σχήμα μακρόστενης λαγάνας με τα δάχτυλα και κάνοντας "βούλες" στην επιφάνειά τους
Έβαλα τις λαγάνες μου, σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
Τις έβρεξα με λίγο νερό και λάδι και τις στόλισα επίσης με παπαρουνόσπορο και μαραθόσπορο.
Έβαλα το ταψί σε ελαφρώς ζεστό φούρνο και άφησα να γίνει το φούσκωμά τους για μια περίπου ώρα.
Έψησα στους 190 βαθμούς με αέρα, μέχρι που η επιφάνεια τους είχε ροδίσει και είχαν μοσχομυρίσει τον τόπο.
Το παραλαμβάνετε και το αξιοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Για μένα: φρέσκο λαδάκι, ντομάτα και καλή φέτα και δίαιτα πάλι από ... Δευτέρα (την επόμενη...μεθεπόμενη!).
Τώρα εσείς θέλετε να το πείτε: Focaccia, Tsiapata ή απλώς Λαγάνα επί το ελληνικότερο, είναι κάτι που σας το αφήνω ως ελεύθερη επιλογή :-))
Τα υλικά που μου χρειάστηκαν ήταν:
150 γραμ νερό,
30 γραμ. λάδι,
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
100 γραμ αλεύρι ολικής αλέσεως,
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι,
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη,
2 κουταλάκια παπαρουνόσπορο,
1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο (κοπανισμένο στο γουδί)
και 1 φακελάκι ξηρή μαγιά.
Όλα τα υλικά μου μπήκαν για ζύμωμα στον αρτοπαρασκευστή, καθώς και το πρώτο τους φούσκωμα.
Μετά από μία ώρα και 10 λεπτά έβγαλα την ζύμη και την χώρισα σε δύο ίσα μέρη, ανοίγοντας την σε σχήμα μακρόστενης λαγάνας με τα δάχτυλα και κάνοντας "βούλες" στην επιφάνειά τους
Έβαλα τις λαγάνες μου, σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
Τις έβρεξα με λίγο νερό και λάδι και τις στόλισα επίσης με παπαρουνόσπορο και μαραθόσπορο.
Έβαλα το ταψί σε ελαφρώς ζεστό φούρνο και άφησα να γίνει το φούσκωμά τους για μια περίπου ώρα.
Έψησα στους 190 βαθμούς με αέρα, μέχρι που η επιφάνεια τους είχε ροδίσει και είχαν μοσχομυρίσει τον τόπο.
Το παραλαμβάνετε και το αξιοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Για μένα: φρέσκο λαδάκι, ντομάτα και καλή φέτα και δίαιτα πάλι από ... Δευτέρα (την επόμενη...μεθεπόμενη!).
Καλημέρα Πηνελόπη μου και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως και να το πούμε αυτό το ψωμάκι φαίνεται πεντανόστιμο! Η αξιοποίησή του με ενθουσίασε!!
Φιλιά!
Πηνελόπη μου όταν κάτι είναι φτιαγμένο με αγάπη....τι σημασία έχει πώς το λένε?? Η νοστιμιά δεν έχει ονοματεπώνυμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι και είχα ολικήξς θα το έφτιαχνα στη στιγμή, πολύ μας αρέσει η λαγάνα..Πηνελόπη μου θα το δοκιμάσω, φτιάχνουμε πολλή συχνά ψωμί σπίτι και μάλιστα σε στυλ λαγάνας..Καλημέρα και καλή σου εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω ότι το Σαββατοκύρια το ψωμάκι "έδωσε και πήρε".
Θα πεις δημιουργική απασχόληση και χρησιμότατη!
Τα δικά μας έφυγαν τάχιστα. Τα δικά σου τα βρίσκω επίσης αρωματικά, αφράτα και προ πάντων έγιναν μάλλον πιο ξεκούραστα.
Δεν τα πάω καλά με τον αρτοπαρασκευστή διότι δεν μπορώ να ελέγξω το πότε η ζύμη είναι έτοιμη, σύμφωνα με δικά μου δεδομένα. Γινεται πολύ αφράτη, αν ναι, δεν θα αρέσει. Λες να κάνω ένα βήμα;
Φιλάκια και καλή εβδομάδα!
Καλησπέρα αγαπημένη μπου Πηνελόπη, έχω μεγάλη αδυναμία στις λαγάνες και η δική σου φαίνεται τέλεια και απο οτι βλέπω θα είναι και αρωματική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την φτιάξω γαι πικνικ!
Καλό απόγευμα!
Όπως κάποιος άλλος έχει πει πριν από μένα: Δε θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σποράκια πάντως είναι που κάνουν όλη τη διαφορά! Μια χαρά είναι και αρκετά ελαφρύ, αν κρατηθούμε και δε φάμε όλη τη φραντζόλα βέβαια! :)
Φιλενάδα είπα κι εγώ έφερες αποκριές με λαγάνα;;;σάμπως ένα καρναβάλι δεν είμαστε τελευταία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έχουν φέρει πολύ αλεύρι ολικής και θα δοκιμάσω στα επόμενα ψησίματα για συνοδευτικό!!
Τι να με νοιάζει το όνομα ,Πηνελόπη μου...Σου χαρίζω την επιλογή,αρκεί να μου χαρίσεις κι εσύ μια φρατζολίτσα...Φαίνονται δελεαστικότατες...Καλό απόγευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι παπαρουνόσπορο και μαραθόσπορο????
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ εντός της εβδομάδας!!!
Έτσι κι αλλιώς αυτά τα αρτοσκευάσματα μοιάζουν και στην όψη και στη γεύση! Τα μυρωδικά σου θα απογειώνουν την γεύση τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φτιάξει focaccia και είναι τέλειο ψωμάκι! Τι καλά που το έβαλες! Έχω αδυναμία στα ζυμάρια τελευταία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου,όπως και να το πεις αυτό το ψωμάκι είναι ΤΕΛΕΙΟ!!! Θα ήθελα να το είχα τώρα εδώ μπροστά μου έστω και σκέτο!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ερμιόνη μου, η αξιοποίησή του είναι πραγματικά "εθιστική" τουλάχιστον για μένα. Όταν είναι φρέσκο δεν έχω κάτι καλύτερο από μια καλή ντομάτα και ένα ωραίο κομματάκι φέτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο Λίλα μου. Και ότι φτιάχνετε στο σπίτι μας με υλικά που μας αρέσουν και τα γνωρίζουμε είναι πραγματικά νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου Αχτίδα (καλημέρα σε όλη σου την οικογένεια) είμαι σίγουρη πως αν βρεθείς με τα απαραίτητα υλικά θα το σκαρώσεις αμέσως! Τόσο ωραία που φτιάχνουν τα χέρια σου, ένα πανεύκολο ψωμάκι θα σου αντισταθεί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες Ελένη μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμασταν φουρνάρηδες τούτο το ΣΚ ;-))
Προσωπικά κάνω το ζύμωμα και το πρώτο φούσκωμα μέσα στο μηχάνημα. Το έχω γράψει και στο παρελθόν. Μετά λαμβάνω τη ζύμη την διαμορφώνω όπως μου αρέσει και αφήνω να γίνει το δεύτερο φούσκωμα σε ζεστό μέρος για μία ή και δύο ώρες ανάλογα τα υλικά της, σε ζεστό μέρος (συνήωθως σε ελαφρώς ζεστό φούρνο). Κατόπιν προχωρώ στο ψήσιμο. Είναι σαφώς πιο ξεκούραστος τρόπος και δεν έχεις παρά να κάνεις μια δοκιμή για να δεις αν θα σου αρέσει το τελικό αποτέλεσμα.
Πολλές καλημέρες και χαιρετισμούς από την Αθήνα.
Να την φτιάξεις Eri μου, κι' αν είστε αρκετά άτομα θα στο πικ νικ θα έλεγα να κάνεις δύο. Αλλωστε με τα υλικά που δίνω στην συνταγή βγαίνουν δύο λαγάνες μεσαίου μεγέθους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς.
Ε, Σκοτεινούλα μου, σαφώς και τα σποράκια κάνουν εδώ την διαφορά! Καθώς "σκάνε" στο στόμα και δίνουν τα αρώματά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρακτήρα δείχνουμε σχεδόν πάντα :-)))
Καλό!! Πολύ καλό Ξανθή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρναβάλια και πανηγύρια...καθώς αρχίζει το θέρος και από τέτοια θα είναι γεμάτη η Ελλάδα κατά την διάρκειά του :-)))
Είναι ωραίες βρε έτσι οι λαγανίτσες και επειδή εμείς δεν είμαστε πολύ fun της ψύχας, τις βρίσκουμε πιο νόστιμες.
Πολλές καλημέρες από μένα.
Οστριά μου, θα αρχίσω "μαζική" παραγωγή και παράδοση με αυτοκινητάκι για να θυμηθούμε και λίγο τα παλιά επαγγέλματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου.
Είχα τον "επίσημο" προμηθευτή μου καλή μου Pepi και έχω ευτυχώς απόθεμα, οπότε το αξιοποιώ αναλόγως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες.
Σαφώς, καλή μου Βαγγελιώ τα μυρωδικά είναι αυτά που κάθε φορά κάνουν την διαφορά. Αν για παράδειγμα ρίξεις μέσα στο μείγμα σκόνη σκόρδου ανακατεμένη με ρίγανη ή βασιλικό θα και λίγο περισσότερο λάδι, θα έχεις ένα εξαιρετικό σκορδόψωμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέμα συνδυασμών κάθε φορά.
Πολλές καλημέρες.
Τα ζυμάρια αποτελούν τρόπο εκτόνωσης αλλά και δημιουργικότητας (όταν μιλάμε για σχήματα και φόρμες) Βέρα μου. Καταλαβαίνω τι λές, μιας και την έχω περάσει κατά το παρελθόν την "φάση" αυτή. Και μ' ένα ωραίο συνοδευτικό τυράκι, μαρμελάδα, μέλι γίνονται ακαταμάχητο πρωϊνό ή δεκατιανό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ανασκουμποθώ Κική μου, να φτιάξω και να σου στείλω πάραυτα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές φίλη μου.
Είπα να σχολιάσω εδώ, το λιγώτερο προκλητικό για την αφεντιά μου θέμα,ξεπερνώντας τα αυγοστρούντελ, τον ιδιότροπο μουσακά, τα κολοκυθάκια γεμιστά (αχ..) και να σας ευχαριστήσω για τις ιδέες και τα θέματα κυρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός ο ιδιότροπος, ως λαζανοφόρος, μπορεί και να γίνει διαιτητικός, τι λέτε μανταμίτσα μας καλή;
Πάντα εμπνεύσεις!
Καλή μου Κατερίνα, που είστε και πως μου είστε; Και μιλάω για όλες τις κυρίες και τον κύριο της οικογενείας σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κάνω ότι μπορώ και προσπαθώ κι εγώ να συμβάλλω στα δημιουργήματα των κουζινών :-)))
Ο ιδιότροπος είναι χωρίς καθόλου τηγάνι και χωρίς στρώμα μπεσαμέλ! Τα λαζάνια βοηθούν στην "απορρόφηση" των όποιων υγρών και είναι λίγα, οπότε θα μπορούμε να τον πούμε σαφώς πιο light εκδοχή!
Φιλιά σας και πρέπει να τα πούμε και απο κοντά κάποια στιγμή πια...