Πριν λίγες μέρες πηγαίνοντας στο εξοχικό, μια καλή γειτόνισσα με τρατάρισε μερικά πανέμορφα λεμόνια, από την ολίγων χρόνων, φυτεμένη λεμονιά της.
Μου λέει: γιατί δεν μαζεύεις τόσο καιρό, κρίμα είναι.
Αλλά εγώ εξηγώ και λέω πως: χέρι δεν απλώνω, σε περιβολικά και δένδρα άλλων.
Kι' αυτό το κάνω εν' γνώσει μου!
Μόνον αν μου τα προσφέρει κάποιος.
Κι' εδώ έγινε, με την καρδιά της.
Αυτά τα λεμόνια λοιπόν, είχαν εκπληκτική φλούδα και σκέφτηκα κρίμα να πάει χαμένη, μετά το όποιο στύψιμο...
Έβαλα κι' εγώ πλώρη για ένα λεμονάτο κεκάκι.
Αλλά είχα και κάτι άλλο που με "γαργάλαγε" μέρες τώρα να το χρησιμοποιήσω. Mισό βαζάκι με ταχίνι! Σκέφτομαι...συνδυάζω... και πράττω τα δέοντα (μαζί με διάφορα άλλα που συνέβαιναν ταυτόχρονα) στην κουζίνα μου.
Υλικά που θα σας χρειαστούν:
4 μέτρια αυγά,
2 λεμόνια φρέσκα και ακέρωτα, τόσο το ξύσμα όσο και ο χυμός τους,
150 γραμ. ταχίνι,
200 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
1 κούπα ζάχαρη,
2/3 κούπας γάλα φρέσκο,
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα λεμονιού,
400 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3 κοφτά κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας, βανίλια υποβρύχιο για το γλάσσο.
Πλένετε καλά τα λεμόνια.
Λαμβάνετε τον τρίφτη ανά χείρας, και τα "αποψιλώνετε" τελείως από το ξύσμα τους.
Βάζετε το ξύσμα να σταθεί μαζί με την ζάχαρη και την αρωματισμένη βανίλια (αφού τα ανακατέψετε λίγο) για 6-7 λεπτά. Θα ενωθούν έτσι πλήρως τα αρώματά τους.
Μέσα στο μείγμα της ζάχαρης-ξύσματος σπάτε τα δύο πρώτα αυγά και ρίχνετε και το μισό ταχίνι που προηγουμένως έχετε ζεστάνει ελαφρώς για να γίνει λίγο πιο υγρό (ο φούρνος μικροκυμάτων κάνει καλά την δουλειά αυτή). Συνεχίζετε προσθέτοντας στο μείγμα το βούτυρο μαλακωμένο, τα δύο ακόμη αυγά και το υπόλοιπο ταχίνι. Χτυπάτε για να ενωθούν τα υλικά. Μέσα στο μείγμα προσθέτετε τώρα τον χυμό των λεμονιών καθώς και το γάλα. Συνεχίζετε το χτύπημα ρίχνοντας τμηματικά το αλεύρι που έχετε ανακατέψει με το μπέϊκιν πάουντερ μέχρι να έχετε έναν ωραίο παχύρευστο χυλό.
Σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέϊκ μεταφέρετε τον χυλό.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (εγώ είχα ψήσει προηγμένως και άλλα πράγματα, οπότε ήταν έτοιμος) στους 180-190 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει και να έχει ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του. Εκεί κάνετε και το σχετικό τεστ, με τη λάμα του μαχαιριού, για να δείτε εάν θέλει άλλο ψήσιμο.
Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε το κέϊκ να σταθεί πάνω στην σχάρα για 3/4 της ώρας. Το βγάζετε από την φόρμα με προσοχή. Ήρθε η ώρα του γλασσαρίσματος. Ζεσταίνετε ελαφρώς (πάλι ο φούρνος μικροκυμάτων βοήθησε...) το υποβρύχιο και το περνάτε στην επιφάνεια του κέϊκ με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Αφήστε λίγο να σταθεροποιηθεί και είστε έτοιμοι να το απολαύσετε.
Την επόμενη μέρα τα αρώματα είναι ακόμη πιο ευωδιαστά.
Λεμόνι συνδυασμένο, με άρωμα σουσαμιού και μαστίχας σε πλήρη αρμονία :-))
Μου λέει: γιατί δεν μαζεύεις τόσο καιρό, κρίμα είναι.
Αλλά εγώ εξηγώ και λέω πως: χέρι δεν απλώνω, σε περιβολικά και δένδρα άλλων.
Kι' αυτό το κάνω εν' γνώσει μου!
Μόνον αν μου τα προσφέρει κάποιος.
Κι' εδώ έγινε, με την καρδιά της.
Αυτά τα λεμόνια λοιπόν, είχαν εκπληκτική φλούδα και σκέφτηκα κρίμα να πάει χαμένη, μετά το όποιο στύψιμο...
Έβαλα κι' εγώ πλώρη για ένα λεμονάτο κεκάκι.
Αλλά είχα και κάτι άλλο που με "γαργάλαγε" μέρες τώρα να το χρησιμοποιήσω. Mισό βαζάκι με ταχίνι! Σκέφτομαι...συνδυάζω... και πράττω τα δέοντα (μαζί με διάφορα άλλα που συνέβαιναν ταυτόχρονα) στην κουζίνα μου.
Κέϊκ Λεμονιού, με ταχίνι και γλάσσο μαστίχας υποβρύχιο
Υλικά που θα σας χρειαστούν:
4 μέτρια αυγά,
2 λεμόνια φρέσκα και ακέρωτα, τόσο το ξύσμα όσο και ο χυμός τους,
150 γραμ. ταχίνι,
200 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
1 κούπα ζάχαρη,
2/3 κούπας γάλα φρέσκο,
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα λεμονιού,
400 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3 κοφτά κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας, βανίλια υποβρύχιο για το γλάσσο.
Πλένετε καλά τα λεμόνια.
Λαμβάνετε τον τρίφτη ανά χείρας, και τα "αποψιλώνετε" τελείως από το ξύσμα τους.
Βάζετε το ξύσμα να σταθεί μαζί με την ζάχαρη και την αρωματισμένη βανίλια (αφού τα ανακατέψετε λίγο) για 6-7 λεπτά. Θα ενωθούν έτσι πλήρως τα αρώματά τους.
Μέσα στο μείγμα της ζάχαρης-ξύσματος σπάτε τα δύο πρώτα αυγά και ρίχνετε και το μισό ταχίνι που προηγουμένως έχετε ζεστάνει ελαφρώς για να γίνει λίγο πιο υγρό (ο φούρνος μικροκυμάτων κάνει καλά την δουλειά αυτή). Συνεχίζετε προσθέτοντας στο μείγμα το βούτυρο μαλακωμένο, τα δύο ακόμη αυγά και το υπόλοιπο ταχίνι. Χτυπάτε για να ενωθούν τα υλικά. Μέσα στο μείγμα προσθέτετε τώρα τον χυμό των λεμονιών καθώς και το γάλα. Συνεχίζετε το χτύπημα ρίχνοντας τμηματικά το αλεύρι που έχετε ανακατέψει με το μπέϊκιν πάουντερ μέχρι να έχετε έναν ωραίο παχύρευστο χυλό.
Σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέϊκ μεταφέρετε τον χυλό.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (εγώ είχα ψήσει προηγμένως και άλλα πράγματα, οπότε ήταν έτοιμος) στους 180-190 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει και να έχει ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του. Εκεί κάνετε και το σχετικό τεστ, με τη λάμα του μαχαιριού, για να δείτε εάν θέλει άλλο ψήσιμο.
Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε το κέϊκ να σταθεί πάνω στην σχάρα για 3/4 της ώρας. Το βγάζετε από την φόρμα με προσοχή. Ήρθε η ώρα του γλασσαρίσματος. Ζεσταίνετε ελαφρώς (πάλι ο φούρνος μικροκυμάτων βοήθησε...) το υποβρύχιο και το περνάτε στην επιφάνεια του κέϊκ με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Αφήστε λίγο να σταθεροποιηθεί και είστε έτοιμοι να το απολαύσετε.
Την επόμενη μέρα τα αρώματα είναι ακόμη πιο ευωδιαστά.
Λεμόνι συνδυασμένο, με άρωμα σουσαμιού και μαστίχας σε πλήρη αρμονία :-))
Λες με κανένα τέτοιο κέικ να μου περάσει ο κεφαλόπονος;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
να μια ιδεα που δεν ξερω αν μπορω να κανω αλλα θα προσπαθησω
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι απίθανο συνδυασμό υλικών σκαρφίστηκες βρε Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσα ωραία αρώματα να συναντιούνται σε ένα γλυκό!
Και έρχεται και το γλάσο να το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό!
Εξαιρετικό!
Φιλιά!
Φαίνεται πεντανόστιμο και με τόσο λεμόνι θα είναι πολύ μυρωδάτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Καλό μεσημέρι Ξανθή μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπα εγώ χθες βράδι "χαπακώθηκα" για να μου περάσει ο δικός μου και μετά καπάκι έφαγα ένα κομματάκι!
Ήταν και η μέρα μου πολύ "χαζή" και έτσι κατάφερα και ήρθα στα ίσα μου...
Φιλιά πολλά και ελπίζω να έχεις συνέλθει λίγο.
Παρατηρήτριά μου, δεν είναι δύσκολη η εφαρμογή της ιδέας, αφού έτσι κι' αλλιώς φαίνεται πως τα χεράκια σου πιάνουν :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να σκεφτείς ότι το γλάσσο αυτό είναι και χωρίς μπελά καλή μου Ερμιόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν μπήκε πάνω στο κεϊκ, όλο και το περιτριγύριζαν κάτι δαχτυλάκια :-))
Liouska, όλα τα αρώματα συμβάλλουν σ' ένα πολύ ωραίο γευστικά κεϊκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζει πραγματικά τον κόπο να το δοκιμάσεις αν σου αρέσουν τα της "κουζίνας" :-)
Χτύπησες φλέβα τώρα! Αναρωτιέμαι πως θα είναι με το ταχίνι, εχω αρχίσει και αναθεωρώ τη γνώμη μου μετά από το παγωτάκι που έκανα. Θα μπει στα προσεχώς μου σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Το γλάσο ζήλεψα! Αν σου ξαναβρεθεί ταχίνι, δοκίμασε να μη βάλεις καθόλου βούτυρο μέσα. Είναι σαν να έχει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη μου κάποια στιγμή σε όλους μας συμβαίνει να αναθεωρούμε άποψη για ένα υλικό, όταν μας δείξουν κι' άλλους δρόμους εφαρμογής :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το βάλεις στα προσεχώς...και θέλω να πιστεύω πως θα σας αρέσει.
Να 'σαι καλά βρε Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ταχίνι πάντως εδώ μπήκε περισσότερο ως αρωματικό στοιχείο και λιγότερο ως λιπαρή ουσία. Αυτό έχει κάνει και την διαφορά στην όλη σύνθεση.
Όταν κάνω κεϊκ σε περίοδο νηστείας δεν βάζω βούτυρο σαφώς καθόλου.
Πολύ ωραίο,Πηνελόπη...Από μέρες ήθελα να φτιάξω κέικ λεμονιού(βρήκα μια συνταγή στο τελευταίο τεύχος του "Προς τη Νίκη")που δεν ΄΄εχω ξαναφτιάξει...Και το ταχίνι θα αρέσει στον άντρα μου...Καλό απόγευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ αυτό το κεικ όλα περνάνε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο!
Με ταχίνι δεν έχω ξαναδοκιμάσει κείκ παρολαυτά το λεμόνι κάτι μου κάνει και θα ήθελα να το δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ πονοκέφαλο δεν έχω,έχω όμως καφέ ανά χείρας και πολύ θα ήθελα κι ένα κομμάτι από το κέικ σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήλες να με πιάσει πονοκέφαλος από την έλλειψη...???
φιλί βροχερό...-:))
Πολύ πετυχημένος συνδυασμός αρωμάτων!μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τρέλαναν τα αρώματά του και μου τρέχουν τα σάλια για ένα κομματάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Πραγματικα πετυχημενος ο συνδυασμος των υλικων και των αρωματων! Αχ και να ειχα μια φετουλα τωρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι θεσπέσιο πράγμα έφτιαξες πάλι Πηνελόπη! Απίθανος συνδυασμός υλικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικό Κέικ!
Πηνελόπη μου μπράβο σου για την έμπνευση, κατάφερες να συνδυάσεις υπέροχα αρώματα και γεύσεις!!!Αυτό το γλάσο με αποτελείωσε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Εξαιρετικός ο συνδυασμός υλικών, Πηνελόπη μου, αυτού του κέικ! Φρέσκα μυρωδάτα λεμονάκια και υποβρύχιο είναι καταπληκτικά υλικά! Μέχρι εδώ έφτασε η μοσχοβολιά τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈμεινε κανένα κομματάκι;
Πολλές καλησπέρες!
Απίστευτος συνδυασμός υλικών Πηνελόπη μου...πρέπει να έγινε πεντανόστιμο και πολύ αρωματικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη κανένα κομματάκι έμεινε ή μόνο μας βασανίζεις!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήOstria μου κάνε τους συνδυασμούς σου, διαβάζοντας και τις δύο συνταγές και προχώρα ακάθεκτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα είναι πάντα αυτό που μετράει :-))
Καλημέρες πολλές.
Ποπίτσα μου...για να γλυκαίνουμε τον "πόνο" μας καλή μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και δημιουργική μέρα εύχομαι.
Βάσω μου, για όλα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά ως δοκιμή. Αν δεν δοκιμάσεις πως θα ξέρεις αν τελικά σου αρέσει, όπως λέω συνέχεια στον γιό μου :-)) τον άκρως δύσκολο στις γεύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνε λοιπόν τις δοκιμές σου και πες μας αν τελικά σου άρεσε το αποτέλεσμα.
Και σήμερα βροχή και αέρας Βιβή μου... Δεν πρόλαβες καλή μου τίποτε δυστυχώς. Ούτε ψίχουλο... Αλλά ΣΚ έρχεται και όλο και κάτι θα σκαρώσουμε πάλι, οπότε να σου κρατήσω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά βρε Ιάνθη μου. Σ' ευχαριστώ πολύ. Άρεσε σε όλους όσους το δοκίμασαν, οπότε λέω με σιγουριά ότι αξίζει τον κόπο η δοκιμή του.
ΑπάντησηΔιαγραφήmm_skg σ΄ευχαριστώ πολύ. Για μένα πάντα μετράει ιδιαίτερα η μυρωδιά σ' ένα γλυκό και τούτο το κεκάκι όταν ψήνεται σε προετοιμάζει και για το γευστικό του τελικόα αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια καλή μέρα εύχομαι, έστω και αρκετά βροχερή για Μάη μήνα.
Ερη μου γλυκειά, ένα θα σου πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως ο δύσκολος της παρέας μας (που αν δεν είναι οτιδήποτε σοκολατένιο) το τίμησε πολύ και το γλάσσο τον έκανε να τρώει συνέχεια μέχρι που τέλειωσε.
Άρα το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο!
Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς.
Mari μου ατύχησες δυστυχώς! Αλλά θα κάνω επενέκδοση σίγουρα αρκετά σύντομα, οπότε γράψε διεύθυνση για να κάνω και τις σχετικές παραδόσεις με courier :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ εύχομαι.
Ελένη μου, το γλάσσο ήταν η "παγίδα" για να δοκιμάσουν οι δύσκολοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έπεσαν φυσικά μέσα :-))
Οπότε μετά δεν άφησαν ψύχουλο διαθέσιμο για κάποιον που θα ήθελε να δοκιμάσει.
Πολλές (αν και βροχερές) καλημέρες.
Έλα εσύ στα πάτρια Ελένη μου και θα φτιάξω ένα αποκλειστικά για σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό αυτό δεν έμεινε ούτε δαχτυλιά γλάσσου φίλη μου :-))
Καλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.
Κικίτσα, άμα ήσουν κοντά και φτιάχναμε παρέα καφεδάκι, να είσαι σίγουρη πως κανένας άλλος δεν θα προλάβαινε να φάει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς βροχερούς χαιρετισμούς, και με το κρύο που έβαλε κεκάκι και ζεστό καφεδάκι είναι ότι πρέπει :-))
Ροδάνθη μου σας βασανίζω δυστυχώς, αλλά άθελά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάει τέλειωσε...πάμε για άλλα σύντομα.
Καλό ΣΚ εύχομαι.