19.10.12

Με άρωμα βανίλιας…αλλά και κανέλας

Κεκάκια για όλες τις ώρες…με άρωμα βανίλιας (μιας και έχουμε και το όνομα…) που όμως έχουν και άρωμα κανέλας (σαφώς πιο έντονο) και δεν θα σας αφήσουν εύκολα ασυγκίνητους νομίζω.
Την συνταγή αυτή θα μου επιτρέψετε ν' αφιερώσω στην φίλη Αγγελική Ν, μιας και με το τελευταίο της σχόλιο με προκαλούσε ;-)) "να δω τι άλλο άρωμα θα μας βάλεις ακόμη μέσα στα πιάτα μας"!
Δεν θα βάλω κάτι νέο Αγγελική μου, αλλά κάτι κλασσικό και αγαπημένο μέσα σ' ένα γλάσσο που σου προτείνω να δοκιμάσεις, αφού η κανέλα είναι από τα υλικά που αγαπάς.
Φιλιά πολλά και με ευχές για πολλά όμορφα ωραία ταξίδια και πολλές ωραίες χειροποίητες δημιουργίες.

Σημαντικό δε να πω στο σημείο αυτό, πως φτιάχνονται πάρα πολύ εύκολα και καταναλώνονται εξίσου εύκολα, με υλικά που λίγο έως πολύ, έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι.


Για 12 φορμάκια muffins  τα υλικά που θα σας χρειαστούν είναι τα ακόλουθα:
Για τα κεκάκια:
¾ φλιτζανιού ζάχαρη,
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
2 μέτρια αυγά,
½ κούπα χυμός βερίκοκο ή ροδάκινο (από συσκευασία). Αν δεν έχετε χυμό, βάζετε γάλα.
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη,
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το γλάσσο:
3 κουταλιές βανίλια υποβρύχιο,
1 κουταλιά χυμός βερίκοκο ή ροδάκινο,
½ κοφτό κουταλάκι κανέλα

Σ’ ένα βαθύ μπολ βάζετε την ζάχαρη μαζί με το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Στη συνέχεια προσθέτετε τ’ αυγά, τη βανίλια, τον χυμό, το μπέκιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα ενώ ενσωματώνετε σταδιακά και το αλεύρι.
Την κανέλα δεν θα την ρίξετε. Θα πάει στο επόμενο στάδιο.

Στην φόρμα των muffins στρώνετε τα σχετικά χαρτάκια ή αν δεν υπάρχουν, λαδώνετε – βουτυρώνετε ελαφρώς την κάθε θήκη.  Βάζετε σε κάθε θήκη από δύο γεμάτες κουταλιές (της σούπας) μείγμα.
Στο υπόλοιπο μείγμα που θα μείνει, ενσωματώνετε την κανέλα χτυπώντας καλά και προσθέτοντας ίσως ένα κουταλάκι έξτρα χυμό. 
Το νέο μείγμα το μοιράζετε ισόποσα πάνω σε κάθε φορμάκι.
Έτσι θα έχετε δύο διαφορετικά επίπεδα στο muffin: αυτό της βανίλιας και αυτό της κανέλας.
Κάπου εδώ επίσης, οφείλω να αναφέρω πως την ιδέα μου την έδωσε η Vita με το πανέμορφο Συννεφιασμένο κέικ της. Ευχαριστώ σε, πολύ Βαγγελιώ μου :-)).
Εγώ απλώς της έδωσα μια άλλη οπτική τόσο στα κεκάκια, όσο και μέσα στο γλάσσο.

Ψήνετε σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο για 25 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.
Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν και ετοιμάζετε το γλάσσο κανέλας.
Ζεσταίνοντας σ’ ένα μικρό μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων το υποβρύχιο με τον χυμό.
Ανακατεύετε μ’ ένα μικρό πιρουνάκι να ενωθούν καλά και προσθέτετε και το τελευταίο υπόλοιπο της κανέλας και το μοιράζετε πάνω από τα κεκάκια σας, όχι όμως πολύ ζεστό για να μπορέσει να σταθεί και στην επιφάνεια.
Συνοδεύουν τέλεια καφέ, τσάι ή κάποια άλλο αφέψημα της αρεσκείας σας.
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι, με πολύ αντοχή, δύναμη και τρυφερότητα μέσα στις ζωές σας

41 σχόλια:

  1. Ti ωραίο πάντρεμα είναι αυτό! Βανίλια και κανέλα! Υπέροχος συνδυασμός! Η πρόκλησή μου απέδωσε καρπούς (στρογγυλούς και ευωδιαστούς!)! Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε? Στην κουζίνα σου τα αρώματα ξεχειλίζουν!
    Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση! Τιμή μου μεγάλη!

    Όταν κόψεις τα κεκάκια εσωτερικά έχουν στρώσεις ή γίνονται σαν το Marble Cake?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Πηνελόπη! Πολύ μου άρεσε η ιδέα η δική σου αλλά και της Βαγγελιώς, ως εκ τούτου λέω το σαββατοκύριακο να τα συνδυάσω και τα δύο, να κάνω δηλαδή το κέϊκ της κανέλας αλλά με το γλάσο σου από επάνω. Θα το πάω πεσκέσι σε φίλους και σίγουρα θα εκτιμηθεί δεόντως! Καλό διήμερο να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βανίλια και κανέλα!! Πηνελόπη δεν μπορούσες να μας αφήσεις με ποιο αρωματική συνταγή για Σαββατοκύριακο!! Αγαπώ πολύ την κανέλα και εξίσου και την βανίλια. Με εντυπωσιασε που τόσο στο κέικ όσο και στο γλάσο χρησιμοποίησες χυμό από συσκευασία. Δεν το είχα σκεφθεί ποτέ. Αυτός έχει και ζάχαρη ξέρεις. Προσάρμοσες τη ζάχαρη του κέικ σύμφωνα με τον χυμό ή έβαλες όση ήταν προκαθορισμένη να βάλεις από την αρχή?? Ρωτάω για να κάνω κι εγώ το πείραμα!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Αγγελική μου!
    Ε, οι προκλήσεις είναι αυτές που μας κάνουν πιο δημιουργικούς σε όλους τους τομείς της ζωής μας, γιατί όχι και στην κουζίνα μας καλή μου φίλη ;-)

    Οπότε είχα κάθε λόγο για την αφιέρωση, πέραν της γνωριμίας μας.

    Τα κεκάκια βγήκαν με δύο επίπεδα και ψημένα. Δεν έγιναν marble, γιατί δεν ανακάτεψα καθόλου τα δύο μείγματα με κουτάλι. Στρώσεις λοιπόν. Και αυτό έκανε "το παιχνίδισμα". Δεν φωτογράφισα κομμένο, χαζά και κουρασμένα σκεφτόμενη :-)))
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σου Αμαλία μου.
    Να το φτιάξεις και αν η φόρμα σου είναι μεγάλη, κάνε το γλάσσο λίγο πιο πλούσιο αυξάνοντας την ποσότητα του ανάλογα.
    Καλό Σαββατοκύριακο και να χαρείς την παρεούλα με τους φίλους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα,πολύ αρωματικά ,με δύο αρώματα μαζί και σίγουρα πολύ νόστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς την χρυσομαλλούσα Χρυσαυγή μας, ή αλλιώς τη δεύτερη τρελλή με το μίξερ!

    Όπως θα δεις καλή μου, η ζάχαρη είναι 3/4 της κούπας, γιατί εμένα δεν μου αρέσουν τα πολύ γλυκά και γιατί όντως ο χυμός έχει προσθήκη ζάχαρης (αν και κάποιοι γράφουν πως δεν έχουν). Το βερίκοκκο παρέα με μήλο και πορτοκάλι, το προτιμά μια ψυχή, ονόματα δεν λέμε ...οικογένειες δεν θίγουμε, γι' αυτό έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι μας.

    Στο γλάσσο δεν βάζεις πολύ χυμό, μια κουταλιά σούπας σε τρεις υποβρύχιο, απλώς για να βοηθήσει να αραιώσει το υποβρύχιο καθώς θα ζεσταθούν παρέα και θα τα ανακατεύεις. Σε άλλη περίπτωση σε κεϊκ λεμονιού έχω βάλει χυμό φυσικό από λεμόνι για να τονίσω την γεύση παρέα με το ξύσμα.

    Διαλέγεις, υλικά και πειραματίζεσαι ανάλογα.
    Χαιρετισμούς και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Νέλη μου, σ' ευχαριστώ πολύ. Βγήκαν όντως αρωματικά και χαριτωμένα και όσοι τα δοκίμασαν είπαν πραγματικά καλά λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πού μένεις να πεταχτώ ένα λεπτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πηνελόπη μου τι να πω!Βανίλια και κανέλα, τέλειος συνδυασμός!Αυτό το γλάσο όμως πωπω....!!!!!!!
    Στείλε 2-3!!!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πηνελόπη μου,
    Ειλικρινά θαυμάζω τη δημιουργικότητά σου και το πάντα υψηλό επίπεδο των συνταγών που μας προτείνεις!
    Πόσο νόστιμα φαίνονται τα μάφινς σου!
    Και αυτό το απίθανο γλάσο απλά τα απογειώνει!
    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το γλάσο! Α! αυτό το γλάσο πολύ το λιγουρεύομαι!

    Καλό ΣουΚού!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το υποβρύχιο που αλλού θα το βάλεις;; να σε προκαλέσω κι εγώ λοιπόν.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πηνελόπη διαρκώς καταφέρνεις να μας εκπλήσσεις με την πρωτοτυπία των συνταγών σου αλλά και την μαεστρία σου!!!Συνδυασμοί υλικών,αρωμάτων και γεύσεων,παρατάσσονται μπροστά σου και ως νέα αλχημίστρια πειραματίζεσαι για καινούργιες νοστιμιές!!!Φυσικά τα καταφέρνεις!!Όπως με τα σημερινά κεκάκια που κερδίζουν με την όμορφη εμφάνισή τους αλλά κυρίως με το λεπτόρευστο γλάσσο!!Όσο για τα αρώματα...το σπίτι αλλά και η γειτονιά θα ευωδιάζουν!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ Πηνελόπη μου... τί υπέροχα κεκάκια μας έφτιαξες πάλι;;;; Κάθισα να ξεκουραστώ μιας και γύρισα αργά σήμερα και νάσου μπροστά μου δυό λαχταριστά κεκάκια που στέκονται περήφανα κρατώντας την κανέλα μέσα σε μια πεντανόστιμη λίμνη γλάσου! Δεν στέλνεις και κατά δω κανένα;;;
    Φιλιά και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μέχρι εδώ μοσχομύρισε η κανέλα! Φαίνονται νοστιμότατα! Όχι τίποτα άλλο, αλλά έψαχνα ένα ωραίο γλυκάκι για το σαββατοκύριακο... Θα τιμηθούν δεόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λατρεύω την κανέλλα! Να είχα ένα για το πρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η κυρία βανίλια έφτιαξε κανελένια κεκάκια!!
    Πηνελόπη μου το γλάσσο σου νομίζω πως προσαρμόζεται και μπορεί ταιριάξει σε όλα τα κέικ.
    Απλά τέλειο!!!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ ωραίος συνδυασμός αρωμάτων, Πηνελόπη μου, αφράτο και ευωδιαστό αποτέλεσμα! Με καταπλήσσεις για μια ακόμα φορά!
    Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αμα είναι να σε προκαλούμε πιο συχνά Πηνελόπη μου :)
    Νομίζω πως πιάνει μια χαρά :) χιχι.

    Τέλεια είναι κι αυτό το γλάσο απίστευτο έτσι όπως ρέει από πάνω.Σούπερ ιδέα το υποβρύχιο.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι μου κάνεις πάλι Πηνελόπη, υπέροχα και εννοείται πεθαίνω και για τα δυο αρώματα! Αυτο στο γλάσο με το υποβρύχιο βανίλιας πάλι σε σενα πρέπει να το έχω ξαναδεί, είναι πολύ ενδιαφέρον θα το δοκιμάσω.
    Φιλάκια πολλά φίλη μου, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μη νομίζεις ότι δεν είδα τις δημιουργικές σου βελτιώσεις :-).Απλά δεν είχα χρόνο να σχολιάσω την πρώτη φορά που πέρασα από δω. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μμμμ!Φαινεται γευστικοτατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λαχταριστά!
    Αγαπημένες γεύσεις. Στα γλυκά δεν έχω επεκταθεί ακόμη, πρέπει να αρχίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μαρθούλα μου, εγώ να σου πω που μένω... Αλλά θα έρθεις ή θα σε περιμένω άδικα :-)))
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παράδοση κα' οίκον Ελένη μου.
    Γράψε διεύθυνση ... και στέλνω!
    Πολλέ καλημέρες και καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλή μου Ερμιόνη όλα αυτά τα ωραία λόγια για μένα; Τι να πω;
    Ευχαριστώ σε θερμά και ολόψυχα γιατί κοκκίνησα ελαφρώς, το ομολογώ.

    Το γλάσσο ελαφρύ και αρωματικό, γιατί έτσι το προτιμώ από ότι να χρησιμοποιήσω βουτυρόκρεμα πάνω από ένα μικρούτσικο κεκάκι.

    Πολλές-πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλώς την Ζαμπία μου.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.
    Γλάσο κι' εσύ ε;
    Σαν το φιλαράκι σου που αν το άφηνα ήταν ικανό να "γλύψει" όλα τα κεκάκια για να φάει μόνον το γλάσο :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. A, σε παγωμένο τσάϊ με άρωμα βανίλιας ή καραμέλας!!!
    Κλασσικό υποβρύχιο αλλά σε τσάϊ.
    Το έκανα το καλοκαίρι Ξανθή μου και είχε την πλάκα του :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φωτεινή μου, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω να σας εκπλήσω, δεν το κάνω με πρόθεση αλλά με τη σκέψη ότι μοιράζομαι μαζί σας τις ιδέες που κατά καιρούς μου "καρφώνονται"!
    Μπορεί να αρέσουν και σε άλλους και να θελήσουν να τις δοκιμάσουν.
    Πολλούς χαιρετισμούς και καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κική μου ελπίζω να ξεκουράστηκες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αλλά ξέρω πως πάντα όλο και περισσότερο έχουν να γίνουν μέσα σε αυτό το "χαλαρό 48ώρο".

    Να σου στείλω καλή μου πολύ-πολυ ευχαρίστως.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Sundayspoon (Αναστασία) new kid in the blogg!! Καλώς ήρθες καλή μου και καλό αρχή στα Κυριακάτικα μαγειρέματά σου.

    Γλυκάκι εύκολο και αρωματικό ειδικά για Κυριακάτικο καφεδάκι ή τσάϊ, διαλέγεις εσύ και πράττεις ανάλογα :-)))
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και όχι μόνον εσύ Κική μου.
    Έχει αρκετούς οπαδούς τούτο το άπαιχτο μπαχαρικό.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλώς την Στελλίτσα μας.
    Τι να κάνω καλή μου, λατρεύω πολλά αρώματα και τα βάζω να "συναγωνίζονται" μεταξύ τους κάθε φορά!

    Έχεις δίκιο σηκώνει αυτοσχεδιασμό και προσαρμογές το γλάσσο αυτό, γι' αυτό και το προτιμώ συχνά.

    Πολλές πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα Ελένη μου.
    Τι να πω; Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια και τα θετικά συναισθήματα που "γεννούν" οι πρακτικές μου.
    Πραγματικά με κάνετε να αισθάνομαι όμορφα σήμερα.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλή μου Μάριον θα "μαζέψω όλες τις προ(σ)κλήσεις" και τα "γάντια που μου πετάτε" για να έχω να μου βρίσκονται...
    Έτσι θα έρχομαι στις οθόνες σας συχνά-πυκνά για να σας δείχνω τα αποτελέσματα :-))))
    Χαιρετισμούς πολλούς και σ' ευχαριστώ θερμά.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα Βαγγελιώ μου.
    Εγώ έκανα ότι μπορούσα καλύτερο με την αφορμή που μου έδωσες :-))
    Πολλά φιλιά και μια καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Και μπορώ να σε διαβεβαιώσω αγαπητή Loulou, ότι είναι και νοστιμότατο στην ουσία του!
    Μια πολύ καλή μέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα και καλή Εβδομάδα Eri μου.
    Εγώ καλέ τι σου κάνω; Εσύ τόσα και τόσα κάνεις όλη την ώρα σε όλες μας :-))
    Το γλάσο αυτό (με παραλαγγές αρκετές) σε μένα μάλλον το έχεις δει όντως. Ενισχυμένο με ξύσμα λεμονιού και χυμό. Με πορτοκάλι αντίστοιχα αλλά και με μαστίχα σπασμένη και λικέρ μαστίχας.
    Κατά καιρούς διάφορα...και αξίζει πραγματικά μια δοκιμή νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αγαπητέ μου Κίτσο-Μήτσο, νομίζω πως και στα γλυκά έχεις να "γράψεις" πεδίον λαμπρό αν το πάρεις τελικά απόφαση να ασχοληθείς.

    Αυτά πάντως είναι κεκάκια εύκολα και της στιγμής, οπότε μην διστάζεις καθόλου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπέρα καλώς σας βρήκα!Πολύ ωραία συνταγή!Καλή συνέχεια με δυναμη και αισιοδοξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή