3.10.12

Παπουτσώσαμε και τα λουκάνικα!

Όταν τα υλικά είναι λίγα γιατί έχουν ξεμείνει από μια άλλη συνταγή... απλώς πρέπει να σου έρθει μια "φλασιά"για να τα αξιοποιήσεις και να μην πάνε χαμένα, καθώς θα περιμένουν την σειρά τους μέσα στο ψυγείο.

Έτσι μου είχαν ξεμείνει 2 λουκάνικα μεγάλα, τύπου Φρανκφούρτης, από τα hot dogs του τελευταίου δεκαημέρου (επαναλαμβάνουμε πια την εκτέλεση συχνά :-))
Μας βρίσκονταν και 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες και είπα να τα συνδυάσω όλα...και ο Άγιος Ευφρόσυνος (ο προστάτης των μαγείρων) βοηθός, για το αποτέλεσμα που θα έβγαινε.

Πλύθηκαν οι μελιτζάνες. Κόπηκαν ακριβώς στην μέση. Αφαιρέθηκε η ψίχα τους. Αλατίστηκαν και έκατσαν για λίγο στην άκρη να περιμένουν.
Η ψίχα ψιλοκόπηκε, εκτός από τα μέρη που είχαν αρκετό σπόρο, τα οποία και δεν χρησιμοποίησα, και μπήκε στο τηγάνι να σοταριστεί παρέα μ’ ένα μέτριο ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι.


Από κει και πέρα, τα υλικά που προστέθηκαν στο τηγάνι ήταν:
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους χωρίς πολλά υγρά,
2 λουκάνικα κομμένα επίσης σε κύβους,
μοσχοκάρυδο φρεσκό-τριμμένο, πιπέρι, σκόνη σκόρδου, λίγος φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός και ελάχιστο αλάτι.  Όλα μαζί αποτέλεσαν την γέμιση για τις μελιτζάνες.

Ξέπλυνα τις μελιτζάνες με νεράκι για να φύγει το αλάτι. Τις γέμισα και  έτοιμες.
Όμως για να γίνουν παπουτσάκια, μια μπεσαμέλ ή μια τυρένια επικάλυψη την τράβαγε ο οργανισμός τους!  Προτίμησα την δεύτερη εκδοχή (ήταν και πιο εύκολη αλλά και πιο light) και έτσι προέκυψε το μείγμα της τυρένιας επικάλυψης από:
2 μέτρια αυγά,
½ κούπα φρέσκο γάλα,
1 κούπα φέτα πικάντικη τριμμένη
¼ κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο.

Μπήκαν στο ταψί, μαζί με λαδάκι, χυμό ντομάτας και νεράκι και ψήθηκαν στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.
Μια άλλη πρόταση για παπουτσάκια λοιπόν, με υλικά για 2-3 άτομα. Εσείς αν θέλετε για περισσότερα απλώς υπολογίστε ανάλογα τα υλικά σας και ως απλή συμβουλή: μην το παρακάνετε με τα μπαχαρικά γιατί τα λουκάνικα είναι ήδη αρκετά πικάντικά

34 σχόλια:

  1. ΑΑΑΑ! Πολύ ωραία αυτή η πρόταση και χρήσιμη. Συχνά τρώμε λουκάνικα στο σπίτι (και δη γαλοπούλας) αλλά έτσι συνδυάζεις με έξυπνο τρόπο και τα λαχανικά. Πολύ καλή σκέψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχε έμπνευση η μαγείρισσα, έβαλε το χέρι του και ο άγιος Ευφρόσυνος (μεγάλη η χάρη του και να με συγχωρέσει που δεν τον γνώριζα) και βγήκε ένα πιάτο πολύ πολύ νόστιμο!
    Μπράβο σου που προτίμησες την πιο ελαφριά επικάλυψη, εγώ ομολογώ ότι θα πήγαινα για το "βαρύ πυροβολικό" - μπεσαμέλ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχω παπουτσώσει το κοτόπουλο αλλά τα λουκάνικα δεν το είχα σκεφτεί, ευτυχώς που εσύ με τις μεγάλες εμπνεύσεις μας δίνεις ιδέες.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα παπουτσωμένα λουκάνικα φαίνονται καταπληκτικά.Μπράβο Πηνελόπη , δε μου είχε περάσει ποτέ απο το νου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα το ξαναπώ έχεις έμπνευση και χέρι!
    Και είσαι και εξαιρετική στην οικιακή οικονομία!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω αν έβαλε το χέρι του ο Άγιος ή η φαντασία και το ταλέντο σου...Παντως τα παπουτσάκια σου είναι προκλητικά!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην υγεία του άγιου Ευφρόσυνου και της αγίας Πηνελόπης!Μεγάλη η χάρη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλενάδα έγινε καταπληκτικό ...ζωγράφισες νοστιμιές πάλι!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αυτές οι συνταγές , οι γρήγορες με ότι έχει το ψυγείο είναι οι καλύτερες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μας δείχνεις το τελικό αποτέλεσμα όμως και πολύ στεναχωριέμαι!!

    Τι μας δείχνεις το ταψί με τα άψητα?
    Τι μας δελεάζεις με τα λουκανικάκια και τα τυράκια και τις μελιτζάνες?
    Τι μας περιγράφεις και μας αφήνεις στο τέλος σίξυλους χωρίς ούτε μια φωτογραφία να έχουμε να πορευόμαστε???

    Την επόμενη φορά με τον κηδεμόνα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ταψάκι ολόκληρο, ως έχει, κατάσχεται! Είχε και έμπνευση ο καλλιτέχνης...:)

    κίσσες
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό κι αν είναι καλή ιδέα! Τι συνδυασμός πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εβαλε και ο Αγιος το χεράκι του, έβαλες κι εσύ το δικό σου και έκανες σούπερ παπουτσάκια.

    Μπραβο για την ιδέα Πηνελόπη μου

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βλέπω ότι ο άγιος και η μαγείρισα πολύ καλά τα πήγαν! Τι ωραίο αποτέλεσμα, λουκάνικα με λαχανικά! Είσαι αστέρι, Πηνελόπη μου!
    Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Αμαλία μου,
    για να κάνω τα δικά μου τα παλικάρια να φάνε λαχανικά, πρέπει πάντα να "σκαρφίζομαι" κόλπα. Και αυτό ήταν ένα ακόμη :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σ' ευχαριστώ πολύ Βάσω μου.
    Ειδικά άμα υπάρχουν αγόρια στην παρέα, η συνταγή αυτή είναι σίγουρα ένα καλό πείραμα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Merci beaucoup, ma bonne amie Lexibule.
    Bonne journée.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. A, Ερμιόνη μου ο Άγιος είναι προστάτης όλων των μαγείρων (πόσο μάλλον εμάς των ερασιτεχνών). Μάλιστα κάποιοι γνωστοί σεφς έχουν και την εικόνα του πάντα μέσα στις κουζίνες τους.

    Ήταν η ώρα δύσκολη και με πολύ "φασίνα" στα πέριξ, οπότε η μπεσαμέλ πήγε στας Καλένδας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Α, όχι για να το παινευτώ αλλά από εμπνεύσεις πια ... άλλο τίποτε Ξανθή μου. Ειδικά άμα ο χρόνος είναι σε βάρος μου, βγάζω τις καλύτερες :-)))))
    Χθες το βράδυ έκανα την τάρτα σου με τα κολοκυθάκια. Έγινε πολύ ωραία, αλλά όπως πάντα ο "στύλος" του σπιτιού είχε ένσταση για το κολοκύθι :-(( Και το έβγαζε ένα - ένα καθώς έτρωγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελένη μου, όλες οι ιδέες έχουν να κάνουν με την στιγμή και τα διαθέσιμα προς χρήση υλικά, έτσι κι' αυτά τα παπουτσάκια!
    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ποπίτσα μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Στην οικιακή οικονομία η αλήθεια είναι ότι "εκπαιδεύεσαι" από τις συνθήκες αλλά και από τα προσωπικά σου βιώματα.
    Οι γιαγιάδες και η μάνα μου σπάνια "πέταγαν" πράγματα, οπότε αυτό κάπου έχει περάσει στο μαγειρικό μου DNA!!!
    Καλημέρες πολλές και δύναμη εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όλοι οι "συντελεστές" συνέβαλαν στο "προκλητικό" αποτέλεσμα Αγγελική μου ;-)
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα σε "θυμηθώ όταν έρθω εν τη βασιλεία μου... αγαπητό μου τέκνο Μάρθα :-))
    Βοήθειά σου πάντα στην κουζίνα ο Άγιος Ευφρόσυνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κατά το δυνατόν Έρη μου καλή :-)
    Καλημέρες ή καλησπέρες ανάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βρε Κική μου, θα αφήσω τις κουτάλες και θα πιάσω τα πινέλα, μήπως έτσι ζωγραφίζω με λιγότερες θερμίδες :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θα το αποδώσω το μήνυμα εις τους κηδεμόνας μου καλή μου Χρυσαυγή (ελπίζω να με ακούν εκεί ψηλά στους ουρανούς...) και θα πράξουν τα δέοντα!!! Θα δουν και τον έλεγχο προόδου...και αμάν - αμάν!

    Ωμά, δεν τα λές πάντως μιας και τα υλικά είχαν ήδη σοταρτιστεί :-))
    Το τελικό αποτέλεσμα η αλήθεια είναι πως βαρέθηκα να το φωτογραφήσω 11.00 το βράδι!!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλλιτέχνης χωρίς έμπνευση = φασολάδα χωρίς φασόλια, Ζαμπία μου :-)))
    Τι λες, παιδί μου, τώρα ;
    Aφού τέτοιες εμπνεύσεις τις έχεις και εσύ καθημερινά, και το ξέρουμε καλά και οι δύο.

    Φιλιά κι από εμάς σε όλα τα πλήθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Απολύτως σύμφωνη με βρίσκεις Πέπη μου, γι' αυτό άλλωστε και εφαρμόζω το δόγμα κατά γράμμα!!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πενία Τέχνας Κατεργάζεται... Βαγγελιώ μου.
    Και έτσι ο "καλλιτέχνης" βγαίνει "κι' από πάνω" με εξαιρετικό δημιούργημα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Να σαι καλά βρε Μάριον.
    Τόσο καλά λόγια για την "ιδέα" με έκαναν να το "πάρω επάνω" μου.
    Καλημέρες πολλές από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Α, Ελένη μου γλυκιά και ο Άγιος φοβέρα θέλει!!
    Τον φοβερίζεις για το κακό του αποτελέσματος και τον χαμένο κόπο σου, και ότι κεράκι δεν θα δει...
    κι εκείνος βάζει το χεράκι του και βοηθά ώστε να πάνε όλα κατ' ευχή :-))
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή