26.10.12

Παραλλαγμένα ναι... αλλά άκρως παραδοσιακά κουλουράκια. Kι ένα βραβείο!

Τα κουλουράκια της φωτογραφίας μην νομίζετε ότι μας παραψήθηκαν και μας «μαυρίσανε».
Όχι, βέβαια.  Απλώς είναι μια άκρως παραδοσιακή γεύση που την βρίσκουμε σε πολλές παραλλαγές σε πολλές γωνιές της πατρίδας μας, ειδικά όταν μιλάμε για περιοχές που είναι παραγωγοί ελαιολάδου, με μια μικρές όμως προσθήκες που θα σας περιγράψω πιο κάτω, που έκαναν την διαφορά στο χρώμα αλλά και την τελική γεύση.


Από τα παιδικά μου χρόνια, αυτή η γεύση συνόδευε το πρωϊνό  μας γάλα αλλά και το δεκατιανό μας πολλές φορές στο σχολείο. Τόσο η μάνα μου, όσο και οι γιαγιάδες μου τα έφτιαχναν συχνά, γιατί τα λατρεύαμε όλοι μέσα στην οικογένεια.
Τις δε περιόδους νηστείας εμείς ως πιτσιρικάδες χορταίναμε την πείνα μας, τρώγοντας 5-6 την κάθε φορά!

Στην νέα οικογένεια, που μπήκα πια ως νύφη εδώ και μερικά χρόνια, ανακάλυψα ότι τα αγαπούν επίσης το ίδιο. Και τώρα πια που και το δικό μου παιδί έχει «άποψη» επί των γεύσεων φάνηκε ότι τα αγαπά και αυτό εξίσου.
Τι να πω;
Προφανώς είναι θέμα γονιδιακό! Η μεταφορά γεύσης με το πέρασμα των χρόνων και από γενιά σε γενιά… σαφώς και έχει να κάνει με το πώς αναπτύσσονται τα αισθητήρια που έχουν οι γευστικοί μας κάλυκες!!
Τα λαδένια κουλουράκια πορτοκαλιού μου, όμως αυτή τη φορά ενισχύθηκαν και με σοκολάτα ενώ εξωτερικά, τα μισά τουλάχιστον, πασπαλίστηκαν με σουσάμι ενώ αρωματίστηκαν με μαστίχα και μαχλέπι!
Έγιναν εξίσου συναρπαστικά και τα 6 ταψιά φούρνου κοντεύουν να γίνουν πια «ιστορία», αφού μοιράσαμε και φάγαμε ήδη αρκετά.

Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για περίπου 80-90 κομμάτια (6 ταψιά φούρνου)
Ήταν:
1,5 κιλό αλεύρι (και λίγο παραπάνω)
3 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ,
1,5 κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1,5 ποτήρι ελαιόλαδο,
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (6 μέτρια πορτοκάλια)
το ξύσμα από τα 6 πορτοκάλια (να μην είναι κερωμένα και γυαλιστερά)
3 κούπες ζάχαρη,
3 κουταλάκια κοπανισμένης μαστίχας, μαζί με μαχλέπι και λίγη ζάχαρη (εάν δεν θέλετε το άρωμα της μαστίχας χρησιμοποιήστε βανίλια σκέτη ή αρωματισμένη με πορτοκάλι).
1 κούπα ρόφημα σοκολάτας (δηλαδή 6 κουταλιές σοκολάτας διαλυμένες μέσα σε γάλα ελαφρώς ζεστό).
Και βρεγμένο σουσάμι προαιρετικά για τον στολισμό τους.

Εσείς προσαρμόζετε τα υλικά σύμφωνα με τις ανάγκες, τα άτομα στο σπίτι σας καθώς και τον διαθέσιμο χρόνο σας.


Μέσα σε μεγάλη λεκάνη θα βάλετε τη ζάχαρη με το ξύσμα των πορτοκαλιών.
Θα ανακατέψετε καλά μ’ ένα κουτάλι και θα τα αφήσετε να σταθούν για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια θα ρίξετε το λάδι, τον χυμό, το μπέϊκιν πάουντερ, την αρωματισμένη βανίλια και
την σόδα.
Θα χτυπήσετε με τον αυγοδάρτη για να ενωθούν τα υλικά και εκεί θα δείτε την σόδα ελαφρώς ν’ αφρίζει.  Ενσωματώνετε το ρόφημα της σοκολάτας και σταδιακά προσθέτετε το αλεύρι, μέχρι να το πάρει όλο.
Εκεί κάπου θα αφήσετε τον αυγοδάρτη κατά μέρος και θα συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.
Ενδεχομένως να σας χρειαστεί ακόμη λίγο αλεύρι και λίγο λάδι, μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική και να μην κολλά στα χέρια.
Την αφήνετε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο και ετοιμάζεστε για το πλάσιμο.
Μικρά χαριτωμένα κουλουράκια (ή ότι σχήμα σας αρέσει) που κάποια από αυτά ή όλα θα τα πασπαλίσετε με το βρεγμένο σουσάμι.

Για να βρέξετε το σουσάμι. Βάλετε το σ’ ένα σουρωτηράκι και περάστε με προσοχή κάτω από την βρύση. Το στραγγίζετε και το βάζετε σ’ ένα πιάτο ή μπολ.

Μεταφέρετε τα πλασμένα κουλουράκια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά, στους 180 βαθμούς (και πάντα ανάλογα με τον φούρνο). Αφήνετε να κρυώσουν και μπορούν να διατηρηθούν, αν τα καταφέρετε δηλαδή, για μέρες 
μέσα σε αεροστεγές δoχείο.
Εχουν άρωμα τσουρεκιού, είναι όμως τραγανά όσο ένα κουλουράκι και σκουρούτσικα χάρη στο κακάο!

Και πριν  σας αφήσω να ευχηθώ Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες σήμερα του Αγίου Δημητρίου.
Χρόνια Πολλά στην Πατρίδα μας για την Επέτειο του ΟΧΙ και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να την κάνουμε περισσότερο ΔΥΝΑΤΗ. 
Γιατί  Η ΕΛΛΑΔΑ είμαστε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ είτε ζούμε μέσα στην χώρα, είτε μακριά από αυτή.

Να ευχαριστήσω επίσης την φίλη Ελένη Gr, για το βραβείο της Διαφορετικότητας.


Ο καθένας μας καλή μου Ελένη είναι Διαφορετικός και για τον λόγο αυτό είναι και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ.
Το θέμα είναι να καταφέρουμε να εκτιμήσουμε και να αξιοποιήσουμε σωστά αυτή τη Διαφορετικότητά μας και να το νοιώσουν και τα παιδιά μας καθώς θα μεγαλώνουν.
Σ' ευχαριστώ και πάλι για την επιλογή.
Εγώ με την σειρά μου θα το χαρίσω μόνον σε μια φίλη bloger γιατί ενώ απολύτως "φωτεινή"
επέλεξε να κινείται και να αναζητά το "φως" της, στα "σκοτάδια".
Στην φίλη Dark Shef λοιπόν.  Για την δική της Διαφορετικότητα...

30 σχόλια:

  1. Βρε Πηνελόπη παιδί μου, αυτά δεν είναι κουλούρια, είναι υπερπαραγωγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηνελόπη μου
    Μ΄αρέσουν αυτά τα σκούρα,τραγανά,λαδένια κουλουράκια με τη μνήμη τσουρεκιού βαθιά κρυμμένη μέσα στη μυρωδάτη καλοψημένη ζύμη..με το παιχνίδισμα της γλυκειάς σοκολάτας να ξεγελά την όψη αλλά όχι τη γεύση,το ασυμμάζευτο αράδιασμα τους για την εξοικονόμηση χώρου,το ολοστρόγγυλο σχήμα τους λες και δεν τα έπλασε ανθρώπου χέρι,με το άρωμα να τρυπώνει πονηρά μέσα από τις φωτογραφίες και να αναδύεται θριαμβευτικά πάνω από το σουσαμένιο στρώμα.
    Πόσα άραγε ταψιά μπορούν να κορέσουν την πείνα της ψυχής όταν τούτα τα κουλουράκια κρύβουν μέσα τους αιώνες παράδοσης και ζεστών οικογενειακών στιγμών?Φιλιά πολλά,πολλά.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία τα κουλουράκια σου Πηνελόπη μου ειδικά να κάνεις βούτες στο καφεδάκι μμμμ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πηνελόπη μου τα "σκούρα" σου, με τέτοια αρώματα και γεύσεις έγιναν ασυναγώνιστα και ανάρπαστα!
    Γεύσεις τσουρεκιού σε σχήμα και ένδυμα κουλουρακίου!

    Χαράς το κουράγιο σου με τις 6 λαμαρίνες. Ελπίζω να βοήθησε και ο sous Chef σου...στο φάγωμα έστω!:)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία μας παρουσίασες τα κουλουράκια σου, καλή μου Πηνελόπη κι ξύπνησες μνήμες, αρώματα και γεύσεις παλιές. σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.
    με ξετρέλαναν τα ρώματα που πρόσθεσες και να δοκιμάσω τη version σου!
    'Οσο για το βραβείο το θεώρησα ξεχωριστό και το μοίρασα στις μικρομανούλες που γνωρίζω.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα κουλουράκια της φωτογραφίας μην νομίζετε ότι μας παραψήθηκαν και μας «μαυρίσανε»!
    Να τι δεν πέρασε στιγμή από το νου μου! Με το που τα είδα άρχισα να σκέφτομαι τι αρωματικά θα είχαν!!!!!
    Μας έχεις καλομάθει, Πηνελόπη μας! δεν πάει το μυαλό μας σε κακό!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία τα λαδοκουλουράκια σου Πηνελόπη! Κι εμένα τα έφτιαχνε η γιαγιά μου και συνήθιζα να τα βουτάω σε γάλα. Όσο για τα 6 ταψιά που έψησες, χαρά στην υπομονή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχα λαδοκουλουράκια Πηνελόπη μου και η σοκολάτα τα ...εκτόξευσε!!!! Καλύτερο συνδυασμό δεν θα είχαν...σοκολάτα και πορτοκάλι!!!!
    Εκπληκτικά για αρχή του χειμώνα!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαρά στο κουράγιο σου Πηνελόπη μου!!
    6 ταψιά φούρνου;;;;;;
    Εκτονώθηκες, μου φαίνεται!!
    Και ήταν δυνατόν εσύ να μη τα 'πειράξεις';
    Πρέπει να έγιναν τέλεια.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλεια τα κουλουράκια και μέσα στα αρώματα, όπως μας έχεις συνηθίσει δηλαδή! :)
    Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ και για το βραβείο και για τα καλά σου λόγια!
    Καλό βράδυ και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Πηνελόπη μου και καλή εβδομάδα!
    6 ταψιά;; :) Μπράβο σας!!
    Είναι πραγματικά μια πάρα πολύ αγαπημένη γεύση και όπως είπες κι εσύ, ειδικά σε περιόδους νηστείας βάλσαμο!!
    Τι καλά που αρέσουν και στον μπομπιράκο σας, έτσι να μαθαίνει από μικρός τις καλές και παραδοσιακές γεύσεις!
    Μ' αρέσουν και τα πειράγματά σου, τη σοκολατένια βερσιόν πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω!
    Και μου άρεσε που έδωσες το βραβείο στην Έφη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όταν ο μάγειρας έχει κέφια Μάρθα μου, κάνει "υπερπαραγωγές"! Όταν δεν...άστα να πάνε!

    Χαιρετισμούς πολλούς και να προσέχεις. Αυτά που ακούμε εδώ, από τις ειδήσεις, όσο να πεις έναν πανικό μας τον φέρνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Φωτεινή μου, δεν ξέρω για εσάς (!) αλλά εγώ με τα 6 έφτασα το "όριο" μου από πάσης απόψεως.
    Ταψιά εννοώ :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτές οι "βούτες" στο καφεδάκι μας ήταν το ζητούμενο Ροδάνθη μου :-)
    Αλλά κάθε φορά που γύριζα το βλέμμα μου πίσω, όλο και κάποιο μπουκωμένο στόμα έβλαπα (μικρό ή μεγάλο)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Ανάρπαστα" Ζαμπία μου όπως ακριβώς το είπες! Τρατάραμε φίλους και συγγενείς και μέχρι να πεις "κουλουράκι" άφαντα τα σκούρα πορτοκαλο-τσουρεκο-κούλουρα!
    Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελένη μου, φαντάζομαι οι "μνήμες" που ξύπνησα μέσα σου με τούτες τις γευστικές νότες, να είναι παρόμοιες με τις δικές μου.
    Καταγράφονται αυτά μέσα μας καλή μου φίλη και βγαίνουν πάντα στην επιφάνεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία.
    Καλημέρες πολλές και ευχαριστώ σε πάλι για το βραβείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Αγγελική μου!
    Μην το λες γιατί άμα δεις κάποιες "πατατιές" που έχω κάνει κατά καιρούς, ε, τότε θα καταλάβεις γιατί προσπαθώ να "ξεκαθαρίζω" τα πράγματα σε σχέση με την εικόνα τους.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να ΄σαι καλά Sundayspoon!
    Aυτές οι μνήμες από τις γιαγιάδες μας είναι άκρως πολύτιμες και με μεγάλη συναισθηματική αξία!

    Καλό λοιπόν να τις τιμούμε κάνοντας αναπαραγωγή τους με τα δικά μας δημιουργήματα πιά.

    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κική μου, εδώ έπαιξαν όλα ρόλο.
    Το πορτοκάλι, τα αρώματα της μαστίχας και μαχλεπιού καθώς και η σοκολάτα.

    Και το αποτελέσμα επιβραβεύτηκε από τα στόματα που δούλευαν "ρολόϊ" σε διπλοβάρδιες :-)))

    Χαιρετισμούς πολλούς σας στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλώς ήρθες Δελφινάκι. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τον χρόνο και ελπίζω να τα λέμε συχνότερα.
    Καλημέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με "κατάλαβες" καλά Στέλλα μου.
    Εκτόνωση ήταν... το πλάσιμο για 3/4 της ώρας σε στρογγυλά κουλουράκια.
    Σιωπηρά και με συντονισμένες κινήσεις παρέα με το ράδιοφωνο, έτσι για να χαλαρώσω και να ευχαριστηθούν όλοι τρώγοντάς τα.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα Σκοτεινούλα.
    Αρωματικά και παιχνιδιάρικα για να έχουμε κάτι να τρώμε :-)) μπας και ξεμείνουμε δηλαδή...

    Το βραβείο στο χάρησα με την σκέψη πως η "επιλογή" δικαιώνει την "διαφορετικότητα" που εγώ τουλάχιστον διακρίνω μέσα στα γραφόμενά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 6 ταψιά και μπράβο μας!!! δεν λες τίποτε Ερμιόνη μου.
    Μπράβο σε μένα που τα έπλασα
    Αλλά και στους άλλους που σχεδόν τα τελειώσαν ...
    Πάμε για άλλα με δύναμη και με υγεία, όταν θα έχω και πάλι την ίδια διάθεση.

    Η επιλογή βραβείου, για την Dark Shef, έγινε από εμένα με κριτήριο τις σκέψεις που κάνω για αυτήν (χωρίς να την ξέρω προσωπικά) όταν την διαβάζω. Θέλω να πιστεύω πως δεν "πέφτω έξω" στην προσωπική μου κρίση.

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ ωραία κουλουράκια Πηνελόπη μου.
    Τα κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι τα λατρεύω, εβαλες και το ρόφημα σοκολάτας και τα έκανες άκρως ακαταμάχητα.
    Υπέροχο το ''πείραγμα'' που τους έκανες.

    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα σας. Ευχαριστώ που με δεκτήκατε στη παρέα σας. Παώ να γίνω αναγνώστρια. Θα χαρώ να σας δω και γω στο δικό μου ως αναγνώστρια, αν θέλετε
    θα χαρώ να τα λέμε και στο δικό σας και στο δικό μου
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου Marion. Είναι τόσο γευστικά τα κουλουράκια λαδιού και τα αρώματα που συνδυάζονται μαζί τους τα κάνουν ακόμη πιο συναρπαστικά ως επιλογή.
    Τελικά τα αγαπούν περισσότεροι από ότι αρχικά πίστευα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δελφινάκι θα σε περάσω από το blog σου να το δω και να σχηματίσω άποψη με την πρώτη δυνατή ευκαιρία. Να σαι καλά και να γράφεις πάντα με γνώμονα την αλήθεια και τον χαρακτήρα σου.
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πηνελόπη μου, φανταστικά!!!
    Συγχαρητήρια για το υπέροχο βραβείο!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΜΕ.ΛΕΝΕ ΚΑΙΤΗ.ΣΕ.ΠΟΣΟ.ΓΑΛΑ.ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ.ΤΟ.ΡΟΦΗΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ?ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΠΟΛΛΥ.ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα Καίτη.
    Το γάλα που θα χρειαστείς είναι μια κούπα του τσαγιού ή τα 2/3 μιας μεγάλης κούπας που πίνουμε ροφήματα.
    Ελαφρώς ζεστό για να διαλυθεί πιο εύκολα η σκόνη της σοκολάτας και με προσοχή στην ζάχαρη, γιατί το ρόφημα έχει ήδη μέσα.

    Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή