30.1.12

Lemon Tarte... λατρευτή

Οι κρίσεις υπογλυκαιμίας συχνά-πυκνά μου χτυπάνε την "πόρτα"!!
Προσπαθώ να δείξω χαρακτήρα αλλά σπάνια τα καταφέρνω να νικήσω, σε μια τέτοια μάχη :-)) ειδικά εάν είναι Σαββατοκύριακο.
Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να φτιάξω το όποιο γλυκό μπορώ εκείνη τη στιγμή εύκολα και απλά και με ότι υλικά μου βρίσκονται...και φυσικά να καταναλώσω μικρή ποσότητα.

Κάπως έτσι μου  "βγαίνουν" τα ωραία πράγματα συνήθως :- ) και για να μην τα ξεχνάω κάθομαι με όσο πειθαρχία έχω και τα καταγράφω.  Να λοιπόν και το πιο πρόσφατο δημιούργημα.
Μια απλή και εύκολη Lemon Tarte που έγινε με  δύο από τα οικολογικά λεμόνια της λεμονιάς μας!
Εσείς φυσικά χρησιμοποιήστε 2 ωραία λεμόνια, όχι κερωμένα.


Χρειάζεστε:
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο,
1 μεγάλο πακέτο τυρί κρέμα,
2 μέτρια αυγά (χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια)
150 γραμμάρια βούτυρο,
100 γραμμάρια ελαιόλαδο,
6 κουταλιές ζάχαρη,
2 λεμόνια (που θα έχετε πλύνει πολύ καλά)
1 φακελάκι βανίλια-ζάχαρη με λεμόνι (υπάρχουν έτοιμα στα stands μπαχαρικών στα SMs)
λίγο αλάτι,
350 γραμμάρια αλεύρι,
3 κουταλιές χοντροκοπανισμένο καρύδι.

Σ' ένα μπολ βάζετε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τις 3 από τις 6 κουταλιές της ζάχαρης και τους κρόκους των αυγών και τα ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια τριφτή ζύμη. Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως το ελαιόλαδο βοηθά να γίνει η ζύμη πιο "τριφτή" στην υφή της. Κάτι που προσωπικά μου αρέσει πολύ.
Τη ζύμη θα τη μοιράσετε σε δύο μακρόστενες φόρμες τάρτας ή φόρμες για κέϊκ που προηγουμένως θα έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Θα την ανοίξετε καλά με τα δάχτυλα για να πάρει το σχήμα της ταρτιέρας σας και στην επιφάνεια θα στρώσετε το χοντροκοπανισμένο καρύδι.
Θα τις βάλετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

Στην συνέχεια πλένετε καλά τα λεμόνια, με ένα μαχαίρι θα πάρετε όλη την φλούδα τους και θα την βράσετε με μισό ποτήρι νερό σ' ένα κατσαρολάκι για 10 λεπτά. Το κάνουμε για να φύγει η πικράδα της.
Την σουρώνετε και την αφήνετε να κρυώσει. Όταν έχει κρυώσει την αλέθετε στο multi.
Στύβετε τα λεμόνια, σουρώνετε το χυμό από τυχόν κουκούτσια και ψίχα.

Σ' ένα μπολ χτυπάτε τα δύο ασπράδια, μαζί με την βανίλια-ζάχαρη την αρωματισμένη καθώς και το αλάτι μέχρι να έχετε μια ωραία και σφιχτή μαρέγκα.
Σ' άλλο μπολ τώρα, χτυπάτε: το τυρί κρέμα, την αλεσμένη λεμονόφλουδα, τις υπόλοιπες τρεις κουταλιές ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και ρίχνετε σε συνεχή ροή το ζαχαρούχο γάλα. Όταν τα υλικά ενωθούν καλά, φέρνετε  τη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις την ενώνετε.

Ο φούρνος σας προθερμαίνετε στο διάστημα αυτό. Βάζετε μέσα τις ταρτιέρες αφού προηγουμένως έχετε τρυπήσει λίγο τις επιφάνειες μ' ένα πιρούνι και ψήνετε για 10 λεπτά. Τις βγάζετε με προσοχή και μοιράζετε το μείγμα της κρέμας. Ψήνετε για μισή ώρα μέχρι το μπισκότο της τάρτας να έχει ροδοψηθεί πάντα ανάλογα με τον φούρνο, στους 180 -190 βαθμούς με αέρα ή πάνω κάτω αντιστάσεις.
Όταν το γλυκό σας κρυώσει ελαφρώς, ξεφορμάρετε σε μακρύ δίσκο και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Νομίζω ότι θα το χαρείτε αν σας αρέσει η γεύση του λεμονιού στα γλυκά.

Παρατήρηση: η  πιο πάνω ποσότητα υλικών όπως σας έγραψα είναι για δύο μεσαίου μεγέθους μακρόστενες φόρμες (του κέϊκ), γιατί προσωπικά ήθελα να προσφέρω τη μια, οπότε ανάλογα προσαρμόζετε τα υλικά σας.

22 σχόλια:

  1. Καλημέρα Πηνελόπη μου, γιατί να είμαι τόσο μακριά; Μέχρι εδώ έφτασε το λεμονάτο άρωμα της υπέροχης μπισκοτένιας τάρτας σου. Φυσικά και καταγράφεται.
    Πέρασε κι από το blog μου. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!Το αγαπημένο μου γλυκό
    !!!Πολύ ωραία η συνταγή σου!Καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!που να ξερες πόσο χάλασα δυο φορές τις τελευταίες 10 μέρες έχω κάνει λεμονόταρτα από συνταγή της blog γειτονιάς και το τελευταίο κομμάτι μόλις το έφαγα.
    Επειδή όμως έχουν καταφτάσει πολλάάάά
    λεμόνια θα ξανακάνω.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδες Ελένη μου, τι μας κάνουν τα "έρμα" τα ξένα :-))
    Στην συνιστώ πάντως ανεπιφύλακτα!
    Θα την κάνω την επίσκεψή μου, όπως άλλωστε συνηθίζω συχνά.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι από τα πιο ωραία γλυκά που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι Ελένη. Γίνεται εύκολα και το αποτέλεσμα πάντα σε δικαιώνει για την επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσε Ξανθούλα μου τα γλυκά κατά μέρος, γιατί ξεπαγιάσαμε!
    -1 είχαμε το πρωί στις 6.00 στο Περιστέρι!
    Από τότε που άρχισες εσύ να τρως γλυκά έχει αλλάξει ο καιρός στην πατρίδα μας ανεπανόρθωτα :-)))
    Φιλιά πολλά και ceep going, είσαι σε καλό δρόμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το λεμονι στα γλυκα μ αρεσει παρα παρα πολυ! Τελειες φαινονται οι ταρτες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ τι μας κάνουν αυτές οι υπογλυκαιμίες και να θέλουμε να αγιάσουμε δεν μπορούμε,φαίνεται πάρα πολύ ωραίο και σίγουρα θα περαστεί στο τεφτέρι μου,να είσαι καλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σ' ευχαριστώ Ελπινίκη μου. Ήταν πολύ ωραία πραγματικά και έκανε παρέα με το κεϊκ σου (για το οποία θα κάνω σύντομα σχετική αναφορά) σε απογευματινό τσαγαδο-καφεδάκι του ΣΚ.
    Καλό μεσημέρι να ΄χεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ροδάνθη μου...θέλουμε ν' αγιάσουμε, αλλά μάλλον δεν το κάνουμε με "πάθος" και "πόθο" καλή μου.
    Όχι όπως κάνουμε για να φτιάξουμε τούτα τα γλυκάκια δηλαδή :-))
    Κάνε την δοκιμούλα σου, γιατί έχω την αίσθηση ότι αξίζει να της δωθεί η ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Πηνελόπη μου, μοσχοβόλισε η τάρτα σου!! Γεια στα χέρια σου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ax Πηνελόπη μου, λιγουρεύτηκα ένα κομματάκι... Αλήθεια σου'χω πει ότι είμαι κι εγώ Περιστεριώτισσα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό βράδι τώρα πια από μένα Κική μου. Βράδι κρύο που θέλει χουχούλιασμα και θαλπωρή!
    Να σαι καλά φίλη μου και σ' ευχαριστώ για το καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είσαι χρυσοχέρα και άκρως δημιουργική Jenny μου, οπότε αυτή η λεμόνταρτα θα είναι πολύ εύκολη για σένα.
    Περιστεριώτισσα, να και ένα ακόμη νέο στοιχείο για μια καλή φίλη.
    Χαιρετισμούς λοιπόν από το Περιστέρι Αττικής στην Αμερική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αργοπορημένη αλλά "η προσγείωση" και το κρύο με έχουν σοκάρει τόσο που δεν λειτουργώ ακόμα(!) σωστά.

    Δεν απαιτώ κομμάτι αυτής της σκανδαλιστικής τάρτας, διότι θα τη φτιάξω να την απολαύσω μόνη μου, να στρώσει η διάθεση μου...

    Φιλάκια...σε όλους σας! :):):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φτιάχτην Ζαμπία μου, για να γίνει η "προσγείωσή" σου πιο γλυκιά. Είναι βέβαιο ότι "θαλπωρή" της θα είναι και ιδανική για τούτη την κρύα (έως ψόφου) εβδομάδα.
    Φιλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα! είσαι τυχερή αν οι υπογλυκαιμίες σου χτυπαν συχνά- πυκνά την πόρτα και όχι ΣΥΝΕΧΕΙΑ όπως εμάς!!! τέλειο πρέπει να έγινε το γλυκάκι!! σε περιμένει βραβείο στο σπιτάκι μας! καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστώ σας θερμά αγαπητή Pela.

    Πολύ καλό για τα δικά μου τουλάχιστον γούστα, και νομίζω πως άρεσε το ίδιο και όσους το δοκίμασαν. Εκτός του υιού, που τρώει μόνον ότι έχει σοκολατένια γεύση και παρουσία :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ααα τώρα το είδα αυτό το υπέροχο γλυκό.Θα το δοκιμάσω το συντομότερο.
    Συγχαρητήρια για το λιτό, αλλά τόσο ενδιαφέρον blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστώ σε πολύ notoula.
    Και καθώς διάβασα πως η lemon pie είναι αγαπημένο σου γλυκό. Σε προτρέπω να κάνεις και με αυτό μια δοκιμή :-)
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ό,τι έχει λεμόνι το λατρεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αδυναμίες είναι αυτές καλή μου Κική, και δεν κρύβονται οι άτιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή