25.5.12

Καραμελωμένα φρούτα ... Πάστα Φλώρα

Αν τύχει να βρεθείτε με φρούτα που παραγίνανε ή δεν τα τρώτε για κάποιον λόγο,  φτιάξτε μια ωραία πάστα-φλώρα με καραμελωμένα φρούτα αντί για την κλασσική εκδοχή της μαρμελάδας.
Το έκανα πρόσφατα με μερικά πολύ ώριμα αχλάδια και μήλα. Πρόσθεσα μέσα στο μείγμα ½ κούπα φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι, 2 κουταλιές σταφίδες και 2 κουταλιές αποξηραμένα cranbberies και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο.


Ζύμη.
Στην ουσία φτιάχνετε την ζύμη της πάστα φλώρα με τον τρόπο που σας αρέσει. 
Και την βάζετε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσετε τα φρούτα σας.
Εγώ την έκανα λίγο διαφορετική και με ακόλουθα υλικά:
150 γραμ. βούτυρο
170 γραμ. μέλι,
2 μικρά αυγά,
2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλο τριμμένο,
1 ποτηράκι μαυροδάφνη,
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ,
2 κουταλάκια κανέλα σκόνη,
1/3 κουταλάκι τζίντζερ σκόνη.

Χτυπάτε το βούτυρο, το μέλι και τα αυγά να ενωθούν καλά.
Έχετε βάλει σ’ ένα μπολ το αλεύρι, το μπεϊκιν, τη κανέλλα, το τζίντζερ και το αμύγδαλο, ανακατεύοντάς τα.
Ρίχνετε μέσα στο μείγμα βούτυρου-μελιού-αυγών, τη μαυροδάφνη και ενώνεται τμηματικά το μείγμα αλευριού και μπαχαρικών. Μέχρι να πάρετε μια ωραία ζύμη με κάπως τριφτή υφή.
Αν σας φανεί πολύ τριφτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο λιωμένο βούτυρο ακόμη ή ελαιόλαδο.
Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο και πάτε στο επόμενο στάδιο.

Καραμελωμένα Φρούτα.
Πλένετε και καθαρίζετε τα μεγάλα φρούτα (αχλάδια και μήλα) τα κόβετε σε κύβους όχι πολύ μικρούς και τα περιχύνετε με λίγο χυμό λεμονιού.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι θα ρίξετε:
1 κούπα μαύρη ή άσπρη ζάχαρη,
70 γραμ. βούτυρο,
1 μικρή κρέμα γάλακτος, με όλα τα λιπαρά,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια,
2 κουταλάκια νερό.

Βάζετε το μείγμα να γίνει σαν μια καραμελώμενη σάλτσα και όταν έχει αρχίσει να βράζει και έχει πλήρως ομογενοποιηθεί ρίχνετε μέσα τους κύβους των φρούτων, τις σταφίδες, τα cranberries και τα κεράσια. Ανακατεύετε να βράσουν για λίγο όλα μαζί και αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά.

Σειρά έχει τώρα η συναρμολόγηση της πάστα φλώρας. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη.  2/3 για την βάση και 1/3 για τις λωρίδες της επιφάνειας.  Στρώνετε την ζύμη σε ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί ανοίγοντάς την με τα χέρια ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του.  Από πάνω βάζετε την σάλτσα καραμέλας φρούτων και την απλώνετε έτσι ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζετε με τριμμένο αμύγδαλο (περίπου 4 κουταλιές της σούπας).

Σε αντικολλητικό χαρτί απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη, ανοίγοντας την είτε με τα χέρια είτε με την βοήθεια μικρού ρολού. Την κόβετε σε λωρίδες και στολίζετε την επιφάνεια του γλυκού.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού, στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά.
Την αφήνετε να κρυώσει και είστε έτοιμοι για κατανάλωση. 
Κάθε κομμάτι μπορείτε να το στολίσετε με λίγη ζάχαρη άχνη, πριν το σερβίρετε.
Καλή σας απόλαυση.

24 σχόλια:

  1. Kαλημέρα,Πηνελόπη...Η πάστα φλώρα είναι το εβδομαδιαίο γλυκό μας για τις μέρες νηστείας...Γι αυτό κάνω ζύμη νηστήσιμη...Όμως θα τη δοκιμάσω κι έτσι...Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή δεν είναι ζύμη,
    αυτή είναι.. μπισκοτάκι Πηνελόπη μου.
    Μου αρέσει η πάστα φλώρα,
    τα σκασμένα όμως δε την τρώνε και εκεί που είναι να την φάω όλη μόνη μου, δεν την φτιάχνω.
    Οπότε αν περίσσεψε κανά κομματάκι στείλε προς τα δώ.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη φαίνεται!! Και πολύ ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσουμε έτσι τα φρούτα που περισσεύουν πριν σαπίσουν!! Καλό σαββατοκύριακο να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οστριά μου αυτή είναι μια εκδοχή γλυκού πέραν των "κλασσικών". Νομίζω πως η αίσθηση των καραμελωμένων φρούτων θα αρέσει, αν τελικά αποφασίσεις να την φτιάξεις.
    Καλό απόγευμα και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στέλλα μου έχεις δίκιο! Τούτη τη ζύμη την κάνεις μια χαρά μπισκοτάκια!
    Αλλά μήπως με τα φρούτα έτσι αποφασίσουν τα "σκασμένα" σου να την δοκιμάσουν; Ποτέ δεν ξέρεις...άβυσσος η "γλώσσα" των παιδιών μας, όπως και η ψυχή του ανθρώπου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Taelia, επειδή σε μας συχνά τυχαίνει να παραγίνονται τα φρούτα, όλο και "σκαρφίζομαι" κόλπα για να μην πηγαίνουν χαμένα. Έτσι κι' εδώ!
    Το αποτέλεσμα ήταν πολύ γευστικό και το γλυκάκι μια χαρά τιμήθηκε απ' όλους τους οικίους μου.
    Καλό ΣΚ εύχομαι και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθόλου κακή ιδέα! Γιατί να τα πετάμε; Ευκαιρία για τάρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ την τρώω όλη μόνη μου και αναστενάζει η θεία Φλώρα!

    Και το ζυμάρι και τα καραμελωμένα φρούτα είναι εξαιρετικά.
    Ωραία η ιδέα σου να βάλεις σταφίδες και κράνμπερις, μ΄αρέσουν και τα δυο!

    Να ήμασταν λέει κοντύτερα, να μυρίζω τα αρώματα της κουζίνας σου και να περνώ...τυχαία.:)

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ! Τι μπισκότο είναι αυτό στην βάση!!!! Φαίνεται υπέροχη!

    Όταν ακούω "Πάστα Φλώρα" θυμάμαι το φιλμ "μια τρελή τρελή οικογένεια" Την Μαίρη Αρώνη "Πάστα Φλώρα" να μιλά με την Καρέζη:
    Πάστα Φλώρα: Μήπως παχαίνει;
    Κ.: Τα χορταρικά δεν παχαίνουν, μαμά.
    Π. Φ.: Κι οι αγελάδες όλο χορταρικά τρώνε κι όμως είναι τετράπαχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια και χαρά σου, Πηνελόπη μου, δημιουργική!
    Μου άρεσε πολύ η βάση της πάστας.με τη μαυροδάφνη και το τζίντζερ! Λες να τη δοκιμάσω σε μπισκοτάκια αλλά πού μαυροδάφνη!!!
    Συμφωνώ και με την ποικιλία των φρούτων που χρησιμοποίησες! Μεγαλείο!
    Κομματάκι έμεινε;
    Πολλές καλησπέρες και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πηνελόπη ότι γλυκό έχει φρούτα είναι αγαπημένο και το δικό σου είναι υπέροχο!!! Η βάση για την Πάστα Φλώρα τέλεια!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη μου στείλε ένα κομμάτι, ελπίζω να έμεινε!!!!Καταπληκτική για ακόμη μια φορά το έκανες το θαύμα σου!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΥΠΕΡΟΧΟΟΟΟΟΟ!!! Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη μας... καταπληκτικό γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ!!!ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βέρα μου με λίγη καλή θέληση και κάποιες μικρέ "πενιές" όλα αξιοποιούνται :-))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αμ...αυτό είναι Ζαμπία μου!
    Μας έχουν φάει οι αποστάσεις, αλλιώς θα του δίναμε να καταλάβει :-))

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγγελική μου έχουμε κάνουμε ακριβώς την ίδια σκέψη. Μοναδική η Μαίρη Αρώνη στον ρόλο αυτό. Αλλά και σε άλλους θεατρικούς που την θυμάμαι εγώ ως παιδί στο Εθνικό Θέατρο.

    Η σύνθεση της ζύμης γίνεται πραγματικά εκπληκτικό μπισκότο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελένη μου, να σου στείλουμε καλή μου μαυροδάφνη. Αλλά από όσα έχω ακούσει και νομίζω πως κι' εσύ μας τα είχες πει...το αλκοόλ...δεν περνά με τίποτε στο τελωνείο!!!!
    Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα από εμάς :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα Νίκο μου, κι εμένα μου αρέσουν πολύ τα φρούτα στα γλυκά καθώς και τα κεϊκς. Δίνουν ανάλαφρη γεύση και τα κάνουν ελκυστικά χωρίς ιδιαίτερο "κόπο" θα έλεγα.
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελένη μου καλή δεν έμεινε τίποτε. Είχα και φίλους στο σπίτι, οπότε πήρα και κομματάκια φεύγοντας πέραν αυτού που έφαγαν με το καφεδάκι τους.

    Ξέρουν όλοι όσοι έρχονται στο σπίτι μας, πως με άδεια χέρια δεν θα φύγουν και είναι σαν να το περιμένουν κάθε φορά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σ' ευχαριστώ πολύ Κική μου.
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άμα το λες έτσι εσύ καλή μου Κική...τότε ξέρω ότι είχε ανταπόκριση :-))
    Ευχαριστώ σε.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Fotolabida είναι γλυκό που γίνεται εύκολα και δεν χρειάζεται και πολύ προσπάθεια...οπότε προχώρα σε μια δοκιμούλα του :-)
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή