1.11.12

Χειμωνιάζει...Πορτοκάλι θα μυρίσει!

Τα είπαμε...τα γράψαμε...στο προηγούμενο post ...
Σας ευχαριστώ όλους και όλες για τα καλά σας λόγια και σχόλια και λέω πως τώρα πρέπει να μπούμε πάλι στον δικό μας ρυθμό, αφού άλλωστε με χαρά διαπίστωσα πως άνθρωποι που εκτιμώ, με "έννοιωσαν" σε βάθος.

Χειμωνιάζει σιγά-σιγά και τα φαινόμενα λέει θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και ώρες, σύμφωνα με το σημερινό δελτίο καιρού.  Ε, Νοέμβρης πια... τα κεφάλια μέσα!
Τα χειμωνιάτικα φρούτα έχουν κάνει για καλά την εμφάνισή τους και ήρθαν με το καλό και τα πρώτα ζουμερά και αρωματικά πορτοκάλια στην αγορά!  Τέλεια.
Μπορεί ολόκληρα να μην τρώμε όσα θα πρέπει (κακώς βεβαίως), αλλά σε χυμούς ή μέσα σε φαγητά και γλυκά  τον χειμώνα τους δίνω και καταλαβαίνουν.
Έτσι λοιπόν με το που πήρα τα πρώτα πορτοκάλια, το να φτιάξω μια  κλασσική πορτοκαλόπιτα
ήταν για μένα "απογευματινός πόθος"  γιατί τότε με πιάνει η μανία για γλυκό.
Σε άλλους αυτό συμβαίνει τα βράδια, το ξέρω καλά!
Τα πράγματα απλά, μιας και η συνταγή είναι πολύ γνωστή, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο παρασκευής.


Προσωπικά για την δική μου εκτέλεση χρησιμοποίησα τα ακόλουθα υλικά:
Για το «σώμα» της πίττας
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά,
½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό,
1 κουτάλι ζαχαρούχο γάλα,
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά,
1 κούπα λιωμένο βούτυρο αγελάδος ανάλατο,
1/3 κούπας ελαιόλαδο,
4 αυγά μετρίου μεγέθους,
2 κουταλάκια γλυκού μπεϊκιν πάουντερ,
ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια (φρέσκα και όχι κερωμένα)
1 φακελάκι βανίλιας με άρωμα πορτοκάλι,

Για το σιρόπι
1,5 ποτήρι ζάχαρη.
½ ποτήρι μέλι ανθέων ή πορτοκαλιάς,
1 και ½ ποτήρι νερό,
τον χυμό από τα 2 πορτοκάλια
2-3 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού (προαιρετικά) .

Ξεπαγώνετε το φύλλο κρούστας αρχικά.
Λαμβάνετε πυρέξ (τετράγωνο κατά προτίμηση) ή ταψί που θα χρησιμοποιήσετε για να ψήσετε την πίτα, το λαδώνετε καλά και μέσα σ’ αυτό κόβετε το φύλλο σε μικρά κομματάκια με τα χέρια σας και το αφήνετε για 20 περίπου λεπτά να ξεραθεί με τον ατμοσφαιρικό αέρα.
Το φύλλο ξεραίνεται γρήγορα άμα το αφήσετε ανοιχτό και χωρίς μεμβράνη.

Στο διάστημα αυτό ετοιμάζετε την κρέμα για την πίτα.  Σε βαθύ σκεύος βάζετε τα γιαούρτια, το ζαχαρούχο γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, τ’ αυγά, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την αρωματισμένη βανίλια και τα χτυπάτε καλά με τον αυγοδάρτη για να ενωθούν σε ωραία κρέμα.

Στο ταψί που έχετε κόψει το φύλλο κρούστας, πασπαλίζετε από πάνω το σιμιγδάλι  έτσι ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, το σιμιγδάλι βοηθά στην αποτελεσματική απορρόφηση όλου του σιροπιού, χωρίς να αφήνει ίχνος μέσα στο ταψί. Άρα άκρως μελωμένο γλυκό!
Ρίχνετε την κρέμα που έχετε ετοιμάσει και με την βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού ανακατεύεται
όλα τα υλικά να ενωθούν. Στρώνετε καλά την επιφάνεια του γλυκού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού.
Βγάζετε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.


Στην συνέχεια ετοιμάζετε το σιρόπι με όλα τα υλικά που αναφέρονται σε αυτό. 
Το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι καλά. 
Στα μισά του βρασμού του, ρίχνετε τις σταγόνες του εσσάνς.

Χαράσσετε το γλυκό σε κομμάτια και το περιχύνετε (το κρύο γλυκό) με το ζεστό σιρόπι, λίγο-λίγο για να πιει. Το αφήνετε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Μπορείτε να το στολίσετε στο πιάτο με ροδέλες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή μανταρίνι.
Καλή σας απόλαυση και καλό μήνα να έχουμε όλοι μας.
Υ.Γ. όσο δεν καταναλωθεί φυλάσσεται όμορφα στο ψυγείο για μερικές μέρες (λέμε τώρα…)

39 σχόλια:

  1. Καλό και γλυκό μήνα!
    Θες να πεις ότι έχει μείνει στο ψυγείο;; με όσα έγραψες χτες με έκανες να σκέπτομαι πολλά!! και τώρα ξέρεις όταν είμαι σε σκέψεις θέλω γλυκό. Θα φάω όμως τα υπόλοιπα ρεβίθια μου από χτες.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, ψιτ, που πας???

    Κατσε και λίγο βρε παιδί μου...
    Χθες έκανες ανάρτηση και σήμερα την αλλάζεις και βάζεις καινούρια?
    Και εμείς οι βραδύας καύσεως που δεν προλάβαμε να σχολιάσουμε?

    Πάμε λοιπόν στα χθεσινά!
    Μιλάς στην καρδιά μου Πηνελοπάρα, γιατί έτσι σε νιώθω, έτσι σε λέω. Δεν χρειάζεται να πω ότι συμφωνώ με όοοολα όσα προανέφερες. Δεν χρειάζεται γιατί με παρακολουθείς και έχεις καταλάβει ότι απέχω από τα πάντα και τους πάντες!!

    Πηνελόπη μου, κοιτα μπροστά και συγκεντρώσου στους ανθρώπους που εκτιμάς και υπολογίζεις. Αυτοί λοιπόν σε θέλουν στην διαδικτιακή κοινότητα, θέλουν να μυρίζουν το θεσπέσιο άρωμα βανίλιας σου και θέλουν να διαβάζουν τα απολαυστικά σου κείμενα!! Μέσα σε αυτούς βάζω αυτοβούλως και τον εαυτό μου!

    Το πορτοκαλένιο σου γλυκό είναι ότι πρέπει για την έναρξη του νέου μήνα!!! Μυρωδάτο και εξαιρετικό!!

    Καλημερίζω άπαντες!!

    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κι από μένα Πηνελόπη μου! Ήρθα και σήμερα να σου αφήσω το μηνυματάκι μου! Ωραία η πορτοκαλόπιτα κι έχω κι εγώ μια πορτοκαλιά που τα πορτοκάλια της είναι τόσο ξινά που δεν τρώγονται. Τα βάζω στο φαγητό αντί για λεμόνι!! Άρα θα φτιάξω κι αυτό το γλυκάκι! Και μένα το απόγευμα με πιάνει η κρίση του γλυκού. Φιλιά και Καλό Μήνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και καλό μήνα Πηνελόπη!
    Ακόμα κι εγώ η αμετανόητη σοκολατο-nutello-παγωτο-μπισκοτο-εθισμένη, δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα κομμάτι μυρωδάτης και σιροπιασμένης πορτοκαλόπιτας!
    Στη δική σου εκδοχή μου αρέσει πολύ η λογική ποσότητα αυγών (συνήθως ακούω κάτι 8άρια και παθαίνω) όπως επίσης και το ότι έχει ζαχαρούχο γάλα μέσα!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μυρωδια εφτασε ως εδω!!Λατρεμένο γλυκάκι και να'σαι καλά που μας το θυμισες αν και με ζαχαρούχο δεν το εχω φτιαξει...
    Καλό μηνα κι ότι καλύτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης Ξανθή μου.
    Φυσικά και έχει μείνει βρε σύ.
    Τι ένα ταψί μόνοι μας θα τρώγαμε. Άσε που όπως πάντα μοιράσαμε...
    Κόπιασε να σε τρατάρω λοιπόν και να βάλουμε παρέα τις όποιες σκέψεις σου δημιούργησα, σε δρόμο γλυκό :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λατρεύω τα πορτοκάλια!!!!!!!!
    καλό μήνα σε όλους μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ορθώς συγκαταλέγεις τον εαυτό σου στο συγκεκριμένο "target group"
    (πως τα γράφω η "επικοινωνιολόγος" έτσι :-)), γιατί κι' εγώ εκεί σε έχω εντάξει χρυσομαλλούσα Χρυσαυγή μου!

    Άντε βρε συ, βάλε λίγη σούπορ αμόλυβδη στο κινητήρα σου, να αυξήσεις τις καύσεις και να τρέχεις με 280 για να προλαβαίνεις τις αναρτήσεις μου, φτιάχνοντας κουνουπίδι καπαμά, μιλώντας στο τηλέφωνο, σκουπίζοντας με την ηλεκτρική σκούπα...και βάλε!

    Το πορτοκαλένιο γλυκάκι είναι πολύ εύκολο στην κατασκευή του και με ισορροπία σε γεύση και σιρόπιασμα.

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
    Πολύ σωστή σε βρίσκω που αποφάσισες σήμερα να μας γλυκάνεις με ένα αρωματικό γλυκάκι. Φαίνεται υπέροχο και ζουμερό! Όπως μου αρέσει.
    Πολύ καλό που έβαλες και λίγο σιμιγδάλι. Κάποια στιγμή θα αναρτήσω κι εγώ τη δική μου ή μάλλον της αδελφής μου και θα σας κεράσω!
    Φιλάκια και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mallon prepei na to ftiakso gia ti mother!
    Tha tis aresei poli!!!
    filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτή η γλυκειά αμαρτία που ορθώθηκε και γιγαντώθηκε στα λαίμαργα μάτια μου,τα ροδοξεροψημένα φύλλα με την κυματιστή επιφάνεια και την τραγανή νοστιμιά,την παχύρευστη γλυκειά κρέμα της κλιμακούμενης νοστιμιάς,την πολυδαίδαλη σκάλα των αρωμάτων που σφηνώνεται στην αναπνευστική οδό μη δίνοντας διέξοδο στον κοινό αέρα να φορμάρει τους πνεύμονες,ήρθε για να περισυλλέξει τις ατέλειωτες επιθυμίες μου για γλυκειά δοκιμή και να δώσει διέξοδο στις ζαχαροπλαστικές μου ανησυχίες!
    Πηνελόπη μου,θεσπέσια,γλυκειά αναφορά με εκπληκτικό αποτέλεσμα!
    Αισθάνομαι την ανάγκη,ορμώμενη από τα χθεσινά σου γραπτά,χωρίς ωστόσο να κατανοώ πλήρως αυτά που κατά βάθος ήθελες να πεις,-μάλλον εννοούσες?-και ούσα μακριά από τα μαγειρικά blogs,πως οι προτάσεις σου,ο γραπτός σου λόγος και περισσότερο ότι κρύβεται πίσω από αυτά,που είναι το μεράκι,η αγάπη,το πάθος και η αφοσίωση κτύπησαν τις χορδές της δικής μου καρδιάς δυνατά και επίμονα.Δεν είχα παρά να ανταποκριθώ στο προκλητικό ταξίδι που κατά καιρούς μας προσφέρεις.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πω πω!! Να τι θα φτιάξω μόλις τελειώσει η πάστα φλώρα!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πηνελόπη μου θα κεραστώ με ένα κομμάτι σίγουρα απο την υπέροχη πορτοκαλόπιτά σου που μοσχομύρισε μέχρι εδώ!!!
    Καλό μήνα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία η πορτοκαλόπιτα! απο τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω ότι αφου δεν "σ'ενοιωσα" δεν με εκτιμάς αλλά δεν πειράζει Πηνελόπη, σ'εκτιμώ εγώ.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο το γλυκακι σου! Τώρα που αλλάζει ο καιρός τα αποζητάω τα σιροπιαστά γλυκάκια και αρέσουν σε όλους μας! Καλό μήνα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μ''αρεσε πολύ αυτό που έγραψες "απογευματινός πόθος". Το έθεσες τέλεια. Οταν πιάνουν αυτές οι λιγούρες δεν μπορείς παρά να υποκύψεις σ΄αυτόν τον πόθο! Πολύ ωραία η πορτοκαλόπιτά σου Πηνελόπη. Λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωωωωωωωωωωωω! καλή μου φίλενάδα... δεν με λυπάσαι καθόλου!!!!! Μόλις γύρισα από τα μαθήματα και νάσου μπροστά μου η υπέροχη πορτοκαλόπιτά σου... κι εγώ που θέλω τώρα ένα κομμάτι μιας και μόλις πέρασε η δική μου ίωση (έπεσε άλλος αλλά εγώ τρώω πια!!!! χιχιχιχι);;;; Εεεεε, κι όχι τίποτε, είσαι μακριά και δεν φτάνω να χτυπήσω το κουδούνι και να εκλιπαρήσω για ένα τόσο δα κομματάκι!!!!
    Καλό μήνα να έχουμε Πηνελόπη μου κι από δω ...με υγεία και αντοχή αλλά και αισιοδοξία (την ψάχνω... εσύ την βρήκες;;;;)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τελεια
    η προρτοκαλόπιτα οτι πρέπει τωρα που βγαινουν τα πορτοκαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαίρομαι που επέστρεψες στις γνωστές αναρτήσεις και στις υπέροχες συνταγές σου Πηνελόπη μου! Τέλεια η πορτοκαλόπιτα! Παρεπιπτόντως, δεν ήξερα ότι υπάρχει βανίλια με άρωμα πορτοκάλι. Στο σουπερμάρκετ τη βρίσκεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό και γλυκό μήνα και με τέτοιο γλυκό!
    Καλός θα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα Irma, καλά έκανες και ήρθες ξανά. Και να έρχεσαι όσο συχνά θέλεις, η "πόρτα" είναι πάντα ανοικτή :-)
    Τα πορτοκάλια σου ξινά μπορεί να είναι, αλλά σίγουρα είναι βιολογικά και το ξύσμα τους θα είναι υπέροχο.
    Κάνε λοιπόν την προσπάθειά σου, αλλά δοκίμασε λίγο το θέμα της γλύκας μέσα στην κρέμα, μήπως και χρειαστεί λιγάκι ενίσχυση.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλώς την Ερμιόνη μας.
    Άμα μου δώσεις παγωτάκι, θα φάω το μισό και το άλλο μισό θα το βάλω δίπλα σε κομματάκι πορτοκαλόπιτας για να σου το προσφέρω!!!
    Σύμφωνες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα Stone, καλό μήνα και σε σένα!
    Καλά χθες λέγαμε ότι χειμωνιάζει και σήμερα έχουμε πάλι καλοκαίρι!!!

    Το ζαχαρούχο, είναι προς αντικατάσταση της ζάχαρης και επειδή είναι κρεμώδες βοηθά με την υφή του στο να "μονταριστεί" πιο εύκολα η κρέμα μας.
    Κάνε μια δοκιμή και τα ξαναλέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σοφία μου τα πορτοκάλια, όπως και τα μανταρίνια είναι πολύ αγαπημένο υλικό και για μένα.
    Όχι μόνον για γλυκά αλλά και αλμυρά.
    Αν για παράδειγμα ανακατέψεις: ξύσμα πορτοκαλιού με χοντρό αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και το αφήσεις να σταθεί 5-6 λεπτά, έχεις μια εξαιρετική πάστα για άλλειμα σε μπριζόλες ή φιλέτα ψαριού!
    Συναρπαστική γεύση.

    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλώς την Ελένη μου.
    Ε, είπα να "γλυκαθούμε κομμάτι" :-))

    Το σιμιγδάλι είναι σφουγγαράκι και έτσι το σιρόπι θα έρθει μέχρι και τελευταία σταγόνα, μέσα στο γλυκό. Τίποτε δεν θα μείνει στο ταψί μας.

    Φιλιά πολλά και θα περιμένουμε και την δική σας οικογενεική εκδοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να την γλυκάνεις την μανούλα σου Πέπη μου και να την "κανακεύεις" όσο περισσότερο μπορείς :-)
    Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φωτεινή μου σ' ευχαριστώ.
    Μπορεί να είσαι μακριά από τα μαγειρικά δρώμενα, όπως λες, αλλά είσαι άνθρωπος με εξαιρετικό λόγο (γραπτό, σίγουρα) που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι καταλαβαίνεις και πίσω από τις λέξεις και τις αράδες...

    Γλυκάκι: εύκολο, αρωματικό,σαγηνευτικά σιροπιαστό...κανείς δεν αντιστέκεται είμαι σίγουρη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Άντε τρώγε την πάστα-φλώρα Τρελλοτουρίστρια, γιατί σαφώς και πρέπει να το δοκιμάσεις τούτο το γλυκάκι. Έστω και σε μισή δόση, αν προσαρμόσεις τις ποσοτότητες των υλικών :-)))
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλό μήνα και εσένα Ελένη μου και φυσικά να κεραστείς. Γι' αυτό βρε συ το βγάλαμε σε δημόσια θέα :-)))
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αχ, βρε Ερη μου, εσύ και τα συμπεράσματά σου... θα ντυθώ μάγισσα κακιά και θα έρθω να φάω και τα 150 Cubcakes σου ... κι' ας "σκάσω" από την ζάχαρη!!!
    Καλό ΣΚ και με το καλό στο εκεί Halloyen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κική μου καλό μήνα.
    Βρε συ τι παραπονιέσαι τόσο μυρωδάτο Ραβανί έχεις δίπλα σου :-)))
    Καλά θα πάω στον Σταθμό Λαρίσης και θα φορτώσω ταψί με σκοπό και μέρος παράδοσης την Θεσσαλονίκη :-)))

    Καλή ανάρρωση σε όλους. Έτσι γίνεται συνήθως βέβαια, ένας ξεκινά...και μετά άλλος...

    Την αισιοδοξία θα την αντλήσουμε από όπου μπορούμε. Οπως έλεγα και με συνάδελφο εχθες: θα μπαίνουμε μέσα, θα γελάμε, θα καλαμπουρίζουμε πρωί-πρωί...και που θα πάει, θα τους κάνουμε να ψάχνονται.
    Δεν μας τρελλάνουν, θα τους τρελλάνουμε :-)))
    Είναι μια πολύ καλή λύση αν την καλοσκεφτούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Να 'σαι καλά βρε Έφη μου.
    Γλυκάκι που αρέσει στους περισσότερους, μιας και εμείς έχουμε και "δύσκολους" στην παρέα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ο "απογευματινός πόθος" Μάγδα μου, μόνον έτσι παλεύεται.
    Κι αφήνεις ότι άλλο έχεις προγραμματίσει να κάνεις, ή απαιτεί την προσοχή σου... και προσηλώνεσαι στο δημιούργημα του πόθου σου μέχρι τελικής εκτελέσεως ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Μαργαρίτα.
    Είναι μια συνταγή που κι εσύ φαντάζομαι πως την ξέρεις καλά, με την τόση σου εμπειρία στην κουζίνα.
    Και τα πορτοκάλια σιγά-σιγά όλο και θα καλυτερεύουν.
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Να μάστε πάλι εδώ Αναστασία (sundayspoon)
    Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί
    στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα
    κι αν μας αντέξει το σκοινί
    θα φανεί στο χειροκρότημα...

    Καλό μεσημέρι και εύχομαι ότι καλύτερο για το Κυριακάτικο μαγειρο-τσουκαλιάσμα σου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Επίσης, αγαπημένη μου Πόπη.
    Θα κάνουμε ανταλλαγή θα μου δώσεις cookies και θα σου φέρω κομματάκια πορτοκαλόπιτας για πάνε κάτω όλα τα φαρκερά και τα δύσκολα.
    Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλό μήνα Πηνελόπη!Έχω φτιάξει μια φορά πορτοκαλόπιτα αλλά συνεχώς ψάχνω κι άλλες συνταγές γιατί μ άρεσει να τις δοκιμάζω!Ειδικά αυτή που προτείνες με το τιπ του σιμιγδαλιού,αλλά και το λίγο ζαχαρούχο δεν την είχα ξαναδεί!Η αληθεια είναι ότι θα ήθελα πολύ να την είχα τώρα ετοιμη μπροστά μου και να μην την φτιάξω,αλλά να την απολαύσω χωρίς να κουραστώ!Αλλά θα μου πεις έτσι είναι με όλα όσα φτιάχνουμε! Ήθελα να σου γράψω και στο προηγούμενο ποστ σου,αλλά δεν πειράζει, απλά θα σου πω από εδώ ότι νομίζω ότι σε καταλαβαίνω και τα λες πολύ καλά. keep going λοιπόν!!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα Αθηνά μου, σε ευχαριστώ πολύ για το γλυκό σου σχόλιό σου. Φαίνεται πως τελικά εξέφρασα τις σκέψεις αρκετών από εμάς και αυτό σημαίνει ότι είμαστε κάπου "κοντά" στις απόψεις μας.

    Γλυκάκι αρωματικό και ζουμερό, τούτη η πορτοκαλόπιτα και δύσκολα μπορείς να της πεις "όχι" Και δροσερή είναι επίσης πολύ σαγηνευτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κι εγώ το άρωμα του πορτοκαλιού το συνδυάζω με τον χειμώνα.
    Ωραιότατη η πορτοκαλόπιτα Πηνελόπη μου, μυρωδάτο και σιροπιαστό.

    Και απο το ψυγείο μου αρέσει επίσης.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή