28.3.13

Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά...

Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά, Μαρία Πενταγιώτισσα
Αχ, και στο Χρυσό κριάρια, μωρή δασκαλοποόλα
Και στης Μαρίας την ποδιά, Μαρία Πενταγιώτισσα
Αχ, σφάζουνται παλικάρια, παιδιά σαν τα βλαστάρια
Μαρία, πού 'ν' τ' αδέρφια σου; Μαρία Πενταγιώτισσα
Αχ, μωρή δασκαλοποόλα, που 'σύ τα κάνεις ούλα!!!
Τραγούδι παραδοσιακό, γνωστό στο Πανελλήνιο, για όποιον ασχολείται με την παραδοσιακή μας μουσική. Ρουμελιώτικος Τσάμικος και όποιος έχει δει «φουστανελάδες» χορευτές να τον χορεύουν πράγματι κάθεται και χαζεύει, όπως ο γιός μου πολύ πρόσφατα :-))

Για χάζεμα όμως, είναι και όλα τα μέρη που είναι γύρω από τα περιβόητα Σάλωνα, την σημερινή  Άμφισσα, δηλαδή.  Η παλιά συνοικία της πόλης,  η Χάρμαινα, αλλά και το Κάστρο της Ωριάς,  σε οδηγούν σε μια εποχή που η επεξεργασία του δέρματος, είχε δώσει στην οικονομία της πόλης τεράστια οφέλη, σε συνδυασμό με μια ακμάζουσα αγροτική οικονομία, που  φυσικά χάρησαν τον πλούτο με τον οποίο κατασκευάστηκαν τα πανέμορφα Νεοκλασσσικά της Άμφισσας που σώζονται και σήμερα. Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο θα σας δώσουν μια σχεδόν πλήρη εικόνα για την ζωή στην πόλη των Σαλώνων, σε άλλους καιρούς.








Σε μικρή απόσταση, από την Άμφισσα θα δείτε: την  Ιτέα.
Προσωπικά λάτρεψα την άπλα της παραλιακής περαντζάδας της, χωρίς τον φόβο των αυτοκινήτων και των μηχανών, για παιδιά και τετράποδα.
Και  χάρηκα πραγματικά, γιατί με δικαίωσε που την επέλεξα ως βάση της εκεί διαμονής μας


Για το γραφικό Γαλαξίδι, τα λόγια δεν μπορεί παρά να είναι μόνον καλά, αλλά είναι και λίγο στενάχωρο να περπατάς παρέα με τους «τροχοφόρους».
Δείτε και την όμορφη Ερατεινή αλλά και όλα τα παράλια χωριά μέχρι να φτάσετε, σε μια ώρα το πολύ, μέχρι την πανέμορφη Ναύπακτο.




  

Τεράστιος ο ρόλος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στην εξέλιξη της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας, και μάλιστα δύο φορές. Το 429 Π.Χ. μέσα στα δρώμενα του Πελοποννησιακού Πολέμου, αλλά και το 1571 Μ.Χ. πια, όπου οι ιππότες και οι δούκες της Δύσης, μάχονται εναντίον των Οθωμανών (με τους έρμους τους Έλληνες πάντα ανάμεσα…).  Στη Ναυμαχία αυτή έλαβε μέρος, ως υπαξιωματικός της γαλέρας Μαρκέσα, ο διάσημος (αργότερα πια)  για τον Δον Κιχώτη του,  Ισπανός συγγραφέας Μιχαήλ Θερβάντες.

Από την άλλη μεριά, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον «Ομφαλό» της  Γης, τους Δελφούς, και να μάθετε όλο και κάτι παραπάνω για το γνωστό Ιστορικό Μαντείο, την Πυθία του (που σαφώς δεν ήταν μόνον μια …) και τον ιερό ναό του Θεού Απόλλωνα, για μας η μυθολογία αποτελεί βλέπετε την περίοδο αυτή... πηγή νέας γνώσης!




Πιο κάτω θα φανεί και η Αράχωβα, που αν και πολυσύχναστη τουριστικά, και με δυσκολία στην κίνηση, αφού μια σταλιά τόπος είναι όλος κι’ όλος… θα βρείτε σίγουρα κάτι που θα σας εντυπωσιάσει. Για μένα προσωπικά, αυτό το κάτι, είναι η φημισμένη Φορμαέλα!

Και γυρίζοντας πια προς την Αθήνα, περάστε και από την Λιβαδειά. Μια βόλτα μέχρι την όμορφη και δροσερή Κρύα, μέσα από την οποία περνά το νερό του ποταμού Έρκυνα που προσφέρει μέχρι σήμερα την χάρη των άφθονων νερών του, σε ντόπιους αλλά και περαστικούς ταξιδευτές...

Σημαδιακό θα έλεγα γι’ εμάς, το ότι  κάναμε αυτό το ταξίδι  3ήμερο της 25ης Μαρτίου, μιας και όλοι τούτοι οι τόποι, έπαιξαν πολύ σπουδαίο ρόλο στα δρώμενα της Ιστορίας που μας έφεραν στο ιστορικό του 1821.

Ελάχιστες ώρες από την Αθήνα και με αρκετές επιλογές διαμονής, που εσείς μπορείτε να καθορίσετε σύμφωνα με το δικό σας πρόγραμμα και χρόνο.

Με τις δικές μου ελάχιστες  αράδες και εικόνες απλώς προσπάθησα να σας μεταφέρω κάτι από την οικογενειακή μας εμπειρία ταξιδιού.

Εύχομαι σε όλους πάντα ΔΥΝΑΜΗ  και ΥΓΕΙΑ και φυσικά... ευκαιρίες για ταξίδια, αφού τα ταξίδια αποτελούν το "αλάτι" της ζωής μας.

45 σχόλια:

  1. Ωραία μας ταξίδεψες Πηνελόπη μου!!! Στην Ιτέα έχω να πάω πάνω από 12 χρόνια... Όσο για τα ταξίδια έχεις δίκιο είναι το αλάτι της ζωής!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου, σου εύχομαι να ξαναπάς σύντομα και να δεις και να απολαύσεις όλα τα μέρη. Είναι εμπειρία το κάθε ταξίδι, αρκεί η παρέα σου να είναι καλή :-)))
      Καλημέρες πολλές φίλη μου.

      Διαγραφή
  2. Μα τι ωραίες εικόνες είναι αυτές! Κάνατε επιτυχημένη επιλογή, ταιριαστή με την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Εμείς εκδράμαμε στο Ναύπλιο, ομοίως ιστορικό και είδαμε την παρέλαση όπου όλα τα παιδάκια του δημοτικού παρέλασαν ντυμένα με παραδοσιακές στολές, ήταν καταπληκτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, εσείς είσασταν προς τα "δικά" μας μέρη Αμαλία μου.
      Καλά με σένα, όλο γύρω-γύρω το πάμε από πέρσι το καλοκαίρι. Κάπου θα συναντηθούμε δεν μπορεί :-)))

      Και εμείς είδαμε τα πιτσιρικάκια και στους Δελφούς (απ' όπου και η φωτογραφία) αλλά και στην Αράχωβα. Είναι πολύ συγκινητικό ειδικά με τα μικρούλικα.
      Καλημέρα εύχομαι και σύντομα και σ' άλλα ωραία.

      Διαγραφή
    2. Δίκιο έχεις Πηνελόπη μου, το γυροφέρνουμε! Και το κακό είναι ότι μπορεί κάπου να συμπέσουμε και να μην το καταλάβουμε, εκεί είναι το θέμα!

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφο και απολαυστικό ταξίδι μάς χάρισες Πηνελόπη μου!
    Το απόλαυσα, έστω και webικά, μέσα από τα φωτογραφικά σου ντοκουμέντα!
    Πλήρης και πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

    Καλά ταξίδια να έχετε!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε σε, Ζαμπία μου.

      Πραγματικά είναι πολλά τα μέρη που μπορεί να δεις κανείς ταξιδεύοντας προς στην Φωκίδα, αλλά και πολλά μπορεί να διαβάσει σχετικά.

      Διαγραφή
  4. ΑνώνυμοςΜαρτίου 28, 2013

    Καλημερούδια!Η όγδοη φωτό είναι όλα τα λεφτά :) :)..Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E, την έβαλα κι' εγώ ξεχωριστά Όλγα μου, για να κάνει την "διαφορά" :-)))
      Καλό μεσημέρι σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Καλοπεράσατε! και σε άλλα με υγεία.
    Ωραία διαδρομή ωραία μέρη τα έχω γυρίσει όλα πριν χρόνια.Πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε, Ξανθή μου.
      Το ζητούμενο ήταν να περάσουμε καλά και ξεκούραστα (για μένα) ξεφεύγοντας από τους καθημερινούς μας ρυθμούς.
      Τα καταφέραμε μάλλον :-)) εάν και είχαμε και τα απρόοπτά μας.

      Διαγραφή
  6. Ωραία βόλτα! Καλά είναι τα ταξίδια αλλά αν έχουν διάρκεια, χρειάζεται και η κατάλληλη παρέα, οπότε θα έλεγα πως είναι ένα απλό μα και σύνθετο πράγμα.
    Κάτι τέτοια μέρη πάντως είναι ιδανικά για πεζοπορίες -κάτι που λατρεύω!
    Καλή συνέχεια και καλές διαδρομές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συγκεκριμένο είχε διάρκεια 3 ημέρων Σκοτεινή μου Σεφ.
      Ούτε πολύ, ούτε και λίγο για τα μέρη που πήγαμε :-))) εμείς ως οικογένεια, μάλλον κάνουμε καλή παρέα μεταξύ μας, κι' ας είμαστε κάπως "διαφορετικοί" ο ένας απο τον άλλο.

      Οι πεζοπορίες είναι και για μένα, σημαντικές, μιας και μόνον έτσι μαθαίνεις καλύτερα έναν τόπο.

      Καλή συνέχεια και σε σένα και καλό μεσημερο-απόγευμα, τώρα πια.

      Διαγραφή
  7. Τι απίθανο τουρ κάνατε Πηνελόπη μου! Δεν έχω πάει σε όλα τα μέρη που μας έγραψες, αλλά αυτά που έχω επισκεφτεί είναι πανέμορφα!
    Ωραία επιλογή κάνατε για το τριήμερο!!
    Και εις άλλα ταξίδια με υγεία!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ερμιόνη μου και Καλό Μήνα!
      Σας εύχομαι λοιπόν να πάτε σύντομα και σε όσα από αυτά τα μέρη δεν έχετε πάει. Τα "οδικά" ταξιδία όταν έχεις πιτσιρίκια είναι κάπως δύσκολα, αλλά από την άλλη είναι και μια μεγάλη εμπειρία τόσο γι' αυτά όσο και για τους μεγάλους.

      Διαγραφή
  8. Πολύ όμορφη εκδρομή Πηνελόπη.....ειδικά τώρα την άνοιξη!!!!!!!!!!!!!
    Με πήγες πολύ πίσω....

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο πίσω δηλαδή καλή μου Peps;

      Καλημέρες πολλές, φιλιά και καλό μήνα να έχεις.

      Διαγραφή
  9. Να είσαι καλά, Πηνελόπη μου, για την πολύ όμορφη ταξιδιωτική σου ανάρτηση για μέρη πολύ γνωστά μου κι αγαπημένα! Νοσταλγώ αυτά τα μέρη αλλά και τα προιόντα τους. Όταν φτιάξεις σαγανάκι, σε παρακαλώ, κράτησέ μου κομματάκι φορμαέλα!

    Η ανατολική Φωκίδα είναι η "γειτονιά μας"! Πόσες φορές δεν έχω επισκεφθεί αυτά τα όμορφα μέρη, από την εποχή της πρώτης σχολικής μου ηλικίας και αργότερα στο Πανεπιστήμιο! Μέρη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας αλλά και της Λαογραφίας! Τα θυμάμαι με πολύ αγάπη!
    Οι Δελφοί του Απόλλωνα, η Χαιρώνεια του Ιερού Λόχου, η Άμφισσα, η Λιβαδειά και η Αράχοβα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η Ιτέα και το Γαλαξίδι των ιστιοφόρων και των καπεταναίων! Κι ο Παρνασσός των Μουσών!

    Καλά έκανες και μας θύμισες και την ξακουστή Μαρία, με την σπάνια ομορφιά!
    Κι εδώ θα σταθώ λίγο, γιατί στο τραγουδάκι της μπερδεύεται το σημερινό χωριό Χρισ(σ)ό, που είναι παραφθορά του ονόματος της αρχαίας Φωκικής πόλης Κρίσα, με το χρυσό, το πολύτιμο μέταλλο!
    Το Χρισ(σ)ό / Κρίσα έχει μεγάλη ιστορία. Είχε γίνει αιτία να ξεσπάσει ο Α' Ιερός πόλεμος, το 595 π.Χ. επειδή οι κάτοικοι της, εκμεταλλεύονταν τους προσκυνητές του μαντείου των Δελφών και κρατούσαν αυτοί υα δώρα! Για το λόγο αυτό η πόλη καταστράφηκε από τους Αμφικτύονες.
    Πολλές σφαγές ομολογεί η περιοχή, για την ομορφιά αλλά και για το χρήμα!

    Καλό σου απόγευμα, φιλενάδα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με σένα "χτύπησα φλέβα" καλή μου Ελένη.
      Έδωσα αφορμή για να μας γράψεις κι' άλλα όμορφα :-))
      Αυτό είναι το ευχάριστο στην ανταλλαγή ταξιδιωτικών εμπειριών.

      Πολλά φιλιά καλή μου και καλό Απρίλη να έχετε.

      Διαγραφή
  10. Πω πω τί όμορφο ταξιδάκι !!!!! δεν έχω πάει απο εκεί και το απόλαυσα αλλά ενημερώθηκα κιόλας για πράγματα που δεν ήξερα ,ευχαριστώ Πηνελόπη μου ,καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νέλη μου, σου εύχομαι ολόψυχα να πας προς τα εκεί το συντομότερο.
      Όλα μια απόφαση είναι ... ε και λίγη "οργάνωση" από μέρους μας.
      Καλό Μήνα, να ευχηθώ.

      Διαγραφή
  11. Τι ωραίο ταξίδι!!! Και τι αναμνήσεις!!! Δεν έχω πολλά χρόνια που έχω φύγει από τα μέρη εκείνα (φοιτήτρια Ναύπακτο) και μου λείπουν αρκετά!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, τότε εσύ Tina Pippo, έχεις "άποψη" από πρώτο χέρι!
      Σου εύχομαι λοιπόν να βρεις σύντομα την ευκαιρία και να ξαναπάς προς τα εκεί, και να θυμηθείς τα παλιά σου...
      Καλημέρες πολλές, καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

      Διαγραφή
  12. Πανέμορφες εικόνες!!! Ασύγκριτες οι ομορφιές της Ελλάδας με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου!!! Το καταλαβαίνεις όταν βρεθείς μακριά, όταν πια τίποτα δεν είναι δεδομένο!!! Τώρα θα εκτιμώ τα πάντα διαφορετικά!!! Και ελπίζω να μ'αξιώσει ο Ύψιστος να επισκεφτώ πολλά μέρη ακόμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, όλες οι χώρες έχουν ομορφίες.
      Αυτό είναι τουλάχιστον η δική μου αίσθηση από τα ταξίδια που έχω κάνει ως τουρίστρια (όχι ως μακρά διαμονή) στο εξωτερικό.

      Απλώς δεν έχουν το ΦΩΣ που έχει η ΕΛΛΑΔΑ μας, και αυτό είναι που κάνει τα πάντα διαφορετικά. Το ΦΩΣ... σε όλα τα δε τα θέματα...

      Φιλιά πολλά, και σύντομα σου εύχομαι να δεις μέρη που εσύ επιθυμείς.

      Διαγραφή
  13. Πηνελόπη μου εύχομαι να είστε γεροί και δυνατοί για να απολαμβάνετε τα ταξίδια που τόσο αγαπάτε,όπως φαίνεται...
    Όμορφες εικόνες που γρήγορα θα γίνουν νοσταλγικές αναμνήσεις και χαρούμενες προσδοκίες για νέες περιπέτειες.
    Τα ταξίδια είναι το μεταφορικό μέσον για την ευτυχία.Εστω την πρόσκαιρη.
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Φωτεινή μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την ευχή σου και τα καλά σου λόγια.
      Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί ... που λένε!

      Διαγραφή
  14. Τι όμορφα μέρη! Πάντα έτσι όμορφα να περνάτε Πηνελόπη μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε θερμά Μαρία μου.
      Καλό μήνα να σου ευχηθώ με την σειρά μου και πάντα Υγεία.

      Διαγραφή
  15. Τι όμορφες φωτογραφίες!!!
    Τι μου θύμησες....
    Να είσαστε καλά να ξαναπάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σου θύμησα δηλαδή βρε Σοφία μου; Για λέγε...

      Καλό μήνα σε σας και στο όμορφο νησί σας.

      Διαγραφή
  16. Αχ το Γαλαξίδι, αχχχχ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω-πω-πω αναστεναγμός!!!! για το Γαλαξίδι.

      Την άλλη φορά θα σε πάρω μαζί, Μάρθα μου :-)))

      Καλό Μήνα, εκεί στην άλλη άκρη της γης!

      Διαγραφή
  17. Πολύ όμορφη η περιήγησή σου Πηνελόπη μου, σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους!!!!
    Μου μύρισε καλοκαιράκι με τις ΠΣΚυριακάτικες εξορμήσεις!!!! Να ‘σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Silena μου.
      Πράγματι η Άνοιξη μας "βάζει φτερά στα πόδια" και όπου φύγει ... φύγει...

      Καλημέρες πολλές και καλό Μήνα να έχετε.

      Διαγραφή
  18. Στην Ερατεινή είχα κάνει διακοπές μικρή και μου έχει μείνει ως πολύ όμορφη ανάμνηση! Από τη Λιβαδειά ήταν ο πατέρας μου, οπότε τα ξέρω καλά τα μέρη αυτά αγαπητή συνονόματη!
    Ωραία βόλτα και πολύ ωραίες φωτογραφίες! Πάντα τέτοια!
    Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Selcouth... είμαστε συνονόματες;
      Χαίρω πολύ λοιπόν για την γνωριμία αρχικά.

      Την άλλη φορά λοιπόν ραντεβού στην Λιβαδειά, γιατί όλο και κάτι κρυμμένα μυστικά θα έχει κι' αυτή.

      Καλημέρα, καλή εβδομάδα και προσοχή στην ΠρωταΑπριλιά :-)

      Διαγραφή
  19. 'Ομορφη η περιήγησή σου, Πηνελόπη! Από τις αγαπημένες και πολυταξιδεμένες μου!

    Ευκαιρίας δοθείσης την "κονταίνω" λίγο και βάζω στη διαδρομή και λίγη Πελοπόννησο, απέναντι, Ρίο, Αίγιο, Διακοφτό, Καλάβρυτα και γυρίζω από 'κει.

    Να είσαι καλά να μας ξαναταξιδέψεις! (Μαστόρισσα και στις περιγραφές!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και Καλό Μήνα αγαπητέ μου Ευάγγελε.

      Το σκεφτήκαμε κι' εμείς το σχετικό δρομολόγιο...αλλά για επιστροφή ήταν πιο πολλές οι ώρες και έτσι δεν το κάναμε.
      Άλλωστε και εκείνα (τα δικά σας μέρη) τα ξέρουμε καλά σαν "καταβλακιώτες" κι' εμείς.

      Ευχαριστώσε για τον όρο :-))

      Διαγραφή
  20. Το ξανασκέφτηκες για εκείνο το ταξιδιωτικό blog που σε προτρέπω πάντα μετά από τέτοιες αναρτήσεις; "Το έχεις" πάντως σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είχα την ευκαιρία να ταξιδεύω περισσότερο από μερικές φορές τον χρόνο, μπορεί και να το έκανα βρε Βαγγελιώ μου, αλλά τώρα από εδώ νομίζω πως είναι αρκετό.

      Φιλιά πολλά και Καλό Απρίλη να έχετε.

      Διαγραφή
  21. Πανέμορφα μέρη πραγματικά, Πηνελόπη μου!!
    Και όντως 'το έχεις' το ταξιδιωτκό μικρόβιο
    αν σκεφτώ τις εξαιρετικές επιλογές διαμονής σας ;)!!
    Φιλιά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην προηγούμενη ζωή μου, μάλλον ήμουν πλανόδιος Περιηγητής Στελλίτσα μου. κάπως έτσι μάλλον μου βγαίνει το "μικρόβιο" που λες!

      Οι επιλογές μάλλον έχουν να κάνουν και με την "εμπειρία" πια καθώς και τις συνθήκες που θέλω να βρω...

      Φιλιά πολλά και Καλό Μήνα.

      Διαγραφή
  22. che bei posti Penelope ! Anche la prossima estate sarò in Grecia !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Buongiorno e buon mese Chiara!
      Io conosco, che ami la Grecia. Queste parti sono anche belle :-)

      Διαγραφή