3.2.12

Όταν τα σοκολατάκια πραλίνας συνάντησαν την πορτοκαλένια τάρτα...

Μια φορά κι’ έναν καιρό ήταν μερικά Χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια πραλίνας, που ένας Θεός ξέρει πως είχαν ξεφύγει από τα αδηφάγα στόματα μικρών και μεγάλων σε κείνο το σπίτι.
Κάθονταν αναπαυτικά πάνω σ’ ένα γυάλινο μπολ κι όλο σκέφτονταν: μα γιατί δεν μας έφαγαν; Μήπως δεν είμαστε λαχταριστά; Μήπως δεν έχουμε ωραίο σχήμα; Μήπως δεν είμαστε νόστιμα;  Ρώταγε το ένα το άλλο... μα απάντηση δεν μπορούσαν να δώσουν καμία μεταξύ τους.

Όμως να, που κάποιο μεσημεράκι ένα χέρι απλώθηκε και πήρε καμμιά 10αρια από αυτά.
Ένα πανικός, ένα σούσουρο δημιουργήθηκε μέσα στο μπολ. Μερικές μικρές κραυγές αγωνίας για την τύχη όσων έφευγαν κάπου ψιλο-ακούστηκαν... χωρίς όμως να συντρέχει και ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας!
Ταξίδεψαν για λίγο μέσα στο χέρι, που με τη σειρά του τα ακούμπησε πάνω σε ξύλινο πάγκο εργασίας... Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και σκέφτηκαν όλα μαζί το ίδιο: ήρθε η ώρα μας!

Και το παραμύθι μας, εξελίσσεται κάπως έτσι…
Τα πραλινένια σοκολατάκια βρήκαν θέση μέσα σε μια κρέμα πορτοκαλιού!


Πάμε λοιπόν για να δείτε την συνέχεια.
Φτιάχνετε μια ζύμη τάρτας όπως αυτή περιγράφεται στην συνταγή της Lemon Tarte, μόνον που μέσα στο μείγμα της ζύμης θα προσθέσετε και ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα (ίσως και περισσότερο) και στην συνέχει τη στρώνετε σε φόρμα καλυμμένη με λαδόχαρτο και αποσπώμενο πάτο. Ψήνετε για περίπου 8 λεπτά και μετά την βγάζετε για να της προσθέσετε την κρέμα πορτοκαλιού και τα σοκολατάκια πραλίνας.

Ετοιμάζετε την κρέμα πορτοκαλιού ως εξής:
1 κουτί τυρί κρέμα 300 γραμ.
1 μικρή κρέμα γάλακτος,
χυμό από δύο πορτοκάλια καθώς και το ξύσμα τους (το ένα τέταρτο από το οποίο χρησιμοποιήθηκε ήδη στη ζύμη).
1 αυγό,
¾ κούπας τσαγιού ζάχαρη άσπρη,
ελάχιστη βανίλια.
Χτυπάτε όλα μαζί τα υλικά με το μίξερ ώστε να ενωθούν καλά. Στρώνετε το υγρό μείγμα (που θα είναι υγρό) πάνω στην τάρτα και μέσα του βυθίζετε τα σοκολατάκια. Εάν είναι μεγάλα, τα κόβετε στα δύο.
Ψήνετε στη συνέχεια μέχρι η κρέμα να πήξει και να ροδίσει η επιφάνειά της, περίπου δηλαδή για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνετε να σταθεί για μισή ώρα και να κρυώσει.

Στο διάστημα αυτό ετοιμάζετε μια σάλτσα σοκολατένιας γκανάζ. Χρειάζεστε:  μια πλάκα κουβερτούρα, ένα  ποτηράκι κρασιού γάλα (όχι άλλη κρέμα γάλακτος) και μισή κουταλιά σούπας βούτυρο. Ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, να ενωθούν τα υλικά και όταν είναι έτοιμη περιχύνετε την επιφάνεια της τάρτας.
Απλώνετε μ’ ένα κουτάλι να πάει παντού δημιουργώντας και "σχηματισμούς νερών" και διακοσμείτε με φέτες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι (χωρίς το σιρόπι του) ή με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

End of story...and happy too...
Οι πραλίνες είχαν ήδη λιώσει γλυκά μέσα στην πορτοκαλένια κρέμα, ενώ μια άλλη αδελφή τους, σκούρα και ζεστή με κάπως πικρούτσικη γεύση είχε έρθει να ξαπλώσει και να τα σκεπάσει όλα με την θαλπωρή της. Ένοιωθαν, πως είχαν βρει τον προορισμό τους... Ένοιωθαν υπέροχα :-))
Καλό σας Σαββατοκύριακο.

22 σχόλια:

  1. Και ζήσαν αυτά καλά κι αυτοί που τα έφαγαν καλύτερα!!
    Τέρμα οι κακές παρέες!!!
    Λιγουλάκι όμως θα δοκίμαζα από τα χεράκια σου.Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμέ...αμέ...
    Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι(!) Ξανθή μου.
    Μακάρι όλη μας η "κακία" να έβγαινε κάπως έτσι, φίλη μου.
    Κόπιασε να σε τρατάρουμε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιμένω: είσαι η μανούλα των αυτοσχεδιασμών! Ζηλεύω τις εμπνεύσεις σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρελαίνομαι για το συνδυασμό σοκολάτας πορτοκαλιού!! Ο δικός σου φαίνεται απίθανος!! Καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ Πηνελόπη, πολύ συγκινητική η ιστορία των σοκολατακίων!!!!! Εγώ δάκρυσα η κακομοίρα κι αναρωτήθηκα "γιατί να μην είμαι κι εγώ εκεί να γευτώ τον φονικό συνδυασμό πορτοκαλιού και πραλίνας';;;;
    Γεια στα χέρια σου, φιλενάδα!!!
    Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυσκολεύομαι να αποφασίσω τι είναι πιο απολαυστικό: Η γραφή? Η μαγειρική έμπνευση? Η τάρτα? :))
    Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Πηνελόπη μου. Θαυμάζω αυτά που φτιάχνεις στην κουζίνα σου όταν έχεις έμπνευση: γράφεις παραστατικά, συνδυάζεις φανταστικά, δημιουργείς δελεαστικά και σερβίρεις υπέροχα!
    Συνδυασμός υπέροχος, μπράβο!!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έμπνευση!
    Η γραφή, η περιγραφή, το ύφος και η δημιουργικότητα!
    Μια γλύκα με περιέβαλε, Πηνελόπη μου, από όλα αυτά μαζί!

    Την τάρτα ευχαρίστως την τρώγω όλη μόνη μου! Άντε ένα μικρούτσικο κομματάκι για τον παρακοιμώμενο μου...

    Φιλάκια σας...και πάει να βγει ο ήλιος σήμερα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι ωραίο να διαβάζεις κάτι και να σε κάνει να χαμογελάς, ακόμα και όταν δεν έχεις τη διάθεση. Όσο για την τάρτα, η ανακύκλωση στα καλύτερα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν χορταίνω να σε διαβάζω σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι να κάνω Vita ως μανούλα...έχω γίνει και "μανούλα" στους αυτοσχεδιασμούς :-)) Άσε που είναι και ωραίος τρόπος σκέψης!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να σαι καλά Χαραυγή μου.
    Και τούτος εδώ έγινε ανάρπαστος κυρίως απο τους πιο μεγάλους!
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ιστορία "δακρύβρεχτη" Κική μου. Αλλά τελικά είχε Happy End και γι' αυτά αλλά και για εμάς :-))
    Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξεδίπλωσα όλες τις "πτυχές του ταλέντου" μου Αγγελικούλα μου :-))))
    Αλλά που να σε συναγωνιστώ με τόσα ταλέντα δημιουργικά όπως τα δικά σου!
    Χαιρετισμούς πολλούς εκεί στα ξένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελένη μου καλή, θα με κάνετε να κοκκινήσω. Είπα να αλλάξω λίγο το ύφος γραφής μου έτσι για να διασκεδάσουμε καθώς άνοιξε και το Τριώδιο...και τελικά μου προέκειψε "λογοτεχνία" :-)))
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νάτη και άλλη με τα καλά τα λόγια.
    Βρε Ζαμπία μου, μπας και πρέπει να αλλάξω επάγγελμα...και από οικιακή μαγείρισσα να το γυρίσω στη συγγραφική;

    Υπόσχομαι να σου φτιάξω το καλύτερο, όταν με το καλό τα πούμε και από κοντά.
    Χαιρετισμούς σε όλη την καλή μας παρέα και τον "παρακοιμώμενο" σου επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στέλλα χαίρομαι τελικά πάρα πολύ γιατί όπως φαίνεται η προσπάθειά μου να μας κάνω όλους να χαμογελάσουμε με τα γραφόμενά μου, κατάφερε να βρει έδαφος.
    Να σαι καλά και εύχομαι καλύτερη διάθεση από τούτη τη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μανουσίνα μου...δεν θα με "χόρταινες" και να μ' "έτρωγες" αν ήσουν πιο κοντά :-))
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα σου εύχομαι ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ μου KitsoMitso...είσαι σε πολύ σωστό δρόμο!
    Ακριβώς έτσι και κάτι πάρα πάνω μπορώ να σου πω :-))
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΕΧΕΤΕ ΒΡΑΒΕΙΑΚΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΤΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κι' άλλο βραβείο;
    Ευχαριστώ σε θερμά αγαπητή Τόνια. Θα δω τι μπορώ να κάνω γι' αυτό με την πρώτη δυνατή ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή