26.5.09

Φασολάκια πράσινα με ροκφόρ…και πράσινα άλογα!


Είχα ωραιότατα πράσινα και τρυφερά τσαουλιά, αλλά δεν ήθελα να τα κάνω με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο ως λαδερά – κοκκινιστά. Τα έχω κάνει και άσπρα κατά καιρούς, αλλά ήθελα κάτι άλλο, διαφορετικό στην γεύση. Έτσι άρχισα την αναζήτηση και έπεσα σ’ ένα ξένο site όπου τα green beans τα είχαν με Blue cheese. Υπήρχε και το σχετικό video (http://video.about.com/southernfood/Green-Bean-Blue-Cheese-Gratin.htm), το διάβασα, το ξαναδιάβασα... Το είδα και το ξαναείδα... και είπα να το κάνω το πείραμα.
Σε γενικές γραμμές πέτυχε. Η γεύση ήταν συμπαθητική αλλά το «τραγανό» φασολάκι στο δόντι δεν άρεσε καθόλου στον καλό μου, οπότε με δυσκολία θα σας έλεγα να το δοκιμάσετε αν πραγματικά δεν σας αρέσουν τα τραγανά λαχανικά.
Συζητώντας σήμερα με τη φίλη Σταυρούλα, γιατί κάπου έγραψα αυτό μου το σχόλιο, μου λέει: "τι πράσινα φασολάκια & ροκφόρ μου τσαμπουνάς τώρα..." σαν να μου έλεγε δηλαδή "τι πράσινα άλογα μας λες τώρα..." εγώ μόλις θυμήθηκα μια φορά στην Σίφνο που αφού είχαμε φάει τον "άπακο" κοιτάμε στο διπλανό τραπέζι και βλέπουμε κάτι καλό να παίζει.
Τι είναι αυτό ρωτάμε και μας είπαν αμπελοφάσολα με σκορδαλιά.
Και ΝΑΙ φίλες και φίλοι (είχε πολύ δίκιο η Σταυρούλα) μιλάμε για μία από τις πιο ωραίες ελληνικές καλοκαιρινές συνταγές που η μάνα μου τιμούσε δεόντως.
Αμπελοφάσολα βρασμένα συνοδεία σκορδαλιάς με καρύδι (έτσι της άρεσε περισσότερο) και ψαράκια τηγανιτά της αρεσκείας σας.
Τώρα βέβαια αν εσείς αρέσκεστε σε άλλου είδους σκορδαλιά, ακόμη και αυτή που φτιάχνετε με την προσθήκη παντζαριού στο μίγμα για περισσότερο χρώμα.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ την!
Γιατί τ' άλλα πράσινα φασολάκια με ροκφόρ, είναι απλώς πράσινα άλογα μπροστά στην ελληνική κουλτούρα του καλοκαιριού.

Καλό καλοκαίρι να έχουμε.

6 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςΜαΐου 26, 2009

    Xα χα εμ βεβαια Πηνελόπη μου. Καλά τα "ψαγμένα" αλλά τελικά οι παραδοσιακές "πινελιές" που μας μεγάλωσαν δεν παίζονται.
    Καλορίζικο το μπλογκ
    ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνούμε απόλυτα Σταυρούλα μου.
    Αν δεν υπήρχαν οι "μαμαδίστικες" συνταγές και αιώνων δοκιμές και οι έξυπνα σχεδιασμένες συνταγές με τα εποχιακά υλικά στην ώρα τους και στην άνθησή τους, σήμερα εμείς δεν θα είχαμε την πολυτέλεια να "bloggaroume" δημιουργίες!
    Τι να λέμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ αρέσει ο τρόπος που σκέπτεσαι. Με ροκφόρ ώστε; Για να δούμε τι άλλο έπεται. Σε περιμένω. Με την ευκαιρία καλορίζικο το νέο "προφίλ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωπς, τελικά με βρήσκετε πιο εύκολα από ότι πίστευα :-)
    Ευχαριστώ Νένα μου, αργά ...πιο αργά από όλες και όλους, αλλά ποτέ δεν είναι αργά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νά'μαι και εγώ! Λοιπόν χρυσό μου, καταλαβαίνω απολύτως τον καλό σου! Άκου ροκφόρ και στα..λάχανα!(για να θυμηθούμε και την παροιμία!);)
    Χάθηκε λίγη φετούλα, λίγο ανθότυρο και γραβιέρα, λίγο.. (ωχ παραπήρα φόρα!)

    Όχι ότι υποτιμώ τη συνταγή, αλλά τα φασολάκια είναι το τελευταίο λαχανικό που το σκέφτεσαι γκραντέν! Οπωσδήποτε θα τα έβραζα πιο πολύ από 6 λεπτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ, Κατερίνα μου δίκιο έχεις, και που να σου πω ότι εγώ τα έβρασα σχεδόν 20 λεπτά, και πάλι δεν....
    Τελικά ελάχιστες φορές που έχω ακούσει συνταγή από σεφ, είχα καλό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή