29.9.09

Μελιτζανόπιτα Χωριάτικη


Με αφορμή τα μελιτζανομπουρεκάκια της αγαπητής Αχτίδας, και επειδή οι δυνάμεις μου μάλλον άρχισαν να επιστρέφουν μετά τα πρόσφατα κρυολογήματα, χθες μπήκα για καλά στην κουζίνα. 3 φαγάκια και κεκάκια πορτοκαλιού-σταφίδας. Tέλος ψωμάκι με ηλιόσπορο στον αρτοπαρασκευαστή, για να βγάλω τα σπασμένα!

3 φαγάκια μαζεμένα για να έχουμε για τις επόμενες 2-3 μέρες μιας και πρέπει να προλάβω να κάνω και καμμιά άλλη δουλειά. Φακές με καρότα και πατάτες για σήμερα, φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας (που θα συμπληρωθεί με ρυζάκι) για αύριο και μια μελιτζανόπιτα με χωριάτικο φύλλο για να έχουμε για κολατσιό… Τα κεκάκια απλώς συμπλήρωμα και το ψωμάκι μέσα στα γενικά πλαίσια.

Θα σας γράψω ωστόσο για την μελιτζανόπιτα μιας και αποδείχτηκε καλή πρόταση τελικά.
Είχα μελιτζάνες τσακώνικες παραγωγής μας, πήρα 7 μεγαλούτσικες τις έπλυνα και τις έβαλα μέσα σε ταψί σε δυνατό φούρνο, σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο για 2 ώρες περίπου (όσες ώρες δηλαδή έκανα τα υπόλοιπα μέσα στην κουζίνα μου).

Σε βαθύ τηγάνι σωτάρησα ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με μια μεγάλη ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά. Στο μείγμα αυτό έριξα μετά τις μελιτζάνες κομμένες σε όσο το δυνατόν πιο μικρά κομμάτια, αφού τις είχα ξεφλουδίσει και ξεσποριάσει αρκετά όταν είχαν αρχίσει να κρυώνουν. Συμπλήρωσα το μείγμα για την πίτα μου με : 2 αυγά, 300 γραμμάρια φέτα λιωμένη με πιρούνι, 1 κεσεδάκι γιούρτι, 1 κεσεδάκι ψιλοκομμένο καπνιστό κίτρινο τυρί, καθώς και λίγο τυρί κρέμα, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο και βασιλικό αποξηραμένο. Ανακάτεψα καλά και έτοιμο το μείγμα μου. Καθόλου αλάτι, μιας και είχα τα τυριά μου.

Ένα πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες και λαδάκι για το άλλειμα ήταν τα τελευταία μου υλικά και έτοιμη πίτα μας! Ψήθηκε μέχρι να ροδοκοκκινίσει στους 190 βαθμούς. Και άρεσε σε όλους μας, ο δε κανακάρης μου ήθελε να φάει όλο το τραγανιστό φύλλο, γιατί του θύμιζε μάλλον πατατάκια.

18 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμη πρέπει να είναι η πιτούλα. Μου χαρίσανε έναν αρτοπαρασκευαστή αλλά δεν έχω συνταγές. Θα γράψεις και τη συνταγή του ψωμιού με ηλιόσπορους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ax πρέπει να είναι καταπληκτική όπως την διάβασα. Ευχαριστούμε για την ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Big Mama, είναι πολύ νόστιμη και κρύα όπως την έφαγα εγώ σήμερα στην δουλειά μου φάνηκε καλύτερη.

    Θα επανέλθω σύντομα με την συνταγή για το ψωμάκι και ίσως και περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίλα,
    νομίζω πως θα σας αρέσει το αποτέλεσμα αν γενικά σας αρέσουν οι πίτες.
    Και γευστικώς τα συγκεκριμένα τυράκι "έδεσαν" πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μελιτζανόπιτα δεν έχω κάνει ποτέ, θα την κάνω σε μικρή ποσότητα για να δοκιμαστεί αλλά και να φαγωθεί σύντομα.
    Είσαι κι εσύ λοιπόν στο κλάμπ των ζυμωτών εμείς δεν τρώμε άλλο ψωμί εκτός από το δικό μας εδώ και 10 χρόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο club των "ζυμωτών", μου άρεσε τούτη η έκφραση Ξανθή μου. Ναι, θα το έλεγα, αν και δεν έχω τον χρόνο που θα ήθελα για να το κάνω χειροποίητο. 3-4 φορές τον χρόνο μόνον σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.

    Αλλά οι πίτες, τάρτες και τα συναφή είναι η προσωπική μου αδυναμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχεις ταλέντο πάει τελείωσε! Και στις πίτες! Δεν είχα σκεφτεί να ψήσω τις μελιτζάνες στο φούρνο, τις έκανα με σοτάρισμα της μελιτζάνας και διαφορετικό περιεχόμενο... Νέα έμπνευση μου δίνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγαπημένη πιτούλα, ξέρεις δα έχω ιδιαίτερη αδυναμία στις μελιτζάνες από τουρσί μέχρι και γλυκάκι τις φτιάχνω, με τη μόνη διαφορά ότι πάντοτε τις ψήνω σε δυνατή φωτιά, άλλη γεύση, άλλο άρωμα, άλλο χρώμα,

    αλλά κι έτσι πως να μην είναι ωραία αφού δεν τσιγγουνεύτηκες καθόλου τα υλικά, γεια στα χέρια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν δεν βγουν στο μποστάνι που φτιάχνω, μελιτζάνες δεν έχει...8$ η μία, έχουν εδώ...
    Ωραία συνταγή πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρακαλώ μια μερίδα πατατάκια...εεεε.... πιτούλα ήθελα να πω :Ρ
    Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη, πεντανόστιμη η πιτούλα σου έτσι πλούσια πλούσια που είναι!!! Και δεν λέμε ποτέ όχι σε πίτα....
    Να σαι καλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ταλέντο ε! Για βγάλε την σκούφια σου και βάρα με καλή μου Αγγελική Ν.
    Σ' ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, μελιτζανάκι γλυκό! Τι μου κάνεις τώρα! Το έφτιαχνε η μάνα μου με τόση επιτυχία, που ούτε καν το έχω αποτολμήσει, γιατί φοβάμαι την αποτυχία :-)).

    Τα υλικά είναι πάντα το 50% της επιτυχίας μιας συνταγής. Το υπόλοιπο ποσοστό έχει να κάνει με την "μαστοριά" το "ταλέντο" που λέει και η Αγγελλική Ν. και τον χρόνο που έχεις στην διάθεσή σου, αν και καμμιά φορά τυχαίνει με τα βιαστικά πράγματα να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τόσο ακριβές οι μελιζάνες στην Ν.Ζ.; Ομολογώ πως δεν περίμενα να το ακούσω αυτό; Εγώ πάντως στο μποστανάκι για πλάκα έβαλα 2 ρίζες τσακώνικες στις αρχές του καλοκαιριού και πρέπει να έχουν αποδώσει πάνω από 40 κομμάτια σε σύνολο μέχρι τώρα. Είναι πολύ εντυπωσιακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εύη μέχρι που σκέφτηκα να αγοράσω ένα πακέτο φύλλο χωριάτικο και να το κάνω κομματάκια βουτυρώνοντας το και πασπαλίζοντας με διάφορα μυρωδικά ή και ζάχαρη με κανέλλα για να το κάνω τσίπς... Τέτοια σκέψη έκανα με την "επιθυμία" του μικρού μου.

    Η πιτούλα έγινε πολύ νόστιμη, νομίζω πως θα σας αρέσει αν την φτιάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο Πηνελόπη!!!
    Για τις πίτες τρελαίνομαι!
    Για τις μελιτζάνες σε όλες τους τις εκδοχές!!
    Με χτύπησες στο αδύνατο σημείο μου!!!
    Υπέροχος συνδυασμός
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλό μεσημέρι Γιώργο, καθώς δε είναι η "ώρα" δύσκολη ένα καλό κομμάτι μελιτζανόπιτας είναι ότι πρέπει.
    Δοκίμασέ την αξίζει πιστεύω τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αχ τι διαβάζω τέτοια ώρα!!! Και μου έχει κάτσει να φτιάξω μια μελιτζανόπιτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κικίτσα μου, γι' αυτό σπάνει διαβάζω τα blogs μεσημερο-απογεύμα για να μην ξεσηκώνομαι.
    Να την δοκιμάσεις όμως τούτη την εκδοχή, έχω την αίσθηση ότι θα σας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή