13.4.10

Να και η ΓΕΥΣΗ της Βαρκελώνης

Εδώ θα σας δείξω τι αγάπησα πιο πολύ σαν γεύση στην Βαρκελώνη.
Και η λέξη ΓΕΥΣΗ με κεφαλαία παρακαλώ πολύ...
Φαντάζομαι δε, ότι δεν είμαι η μόνη!
Σίγουρα όσοι έχουν ταξιδέψει στην Ισπανία τα έχουν γευτεί με κάποιον τρόπο.


Churros (τσούρος) με κανέλλα και ζάχαρη πασπαλισμένα και βουτηγμένα σε πηχτή (μα πολύ πηχτή) καυτή σοκολάτα.
Churros καλυμμένα με παχύ στρώμα σοκολάτας και σερβιρισμένα σε πιάτο, θυμίζοντας τις τηγανίτες των παιδικών (και όχι μόνον) χρόνων αλλά με πολύ σοκολάτα.
Churros με περιεχόμενο (κρέμα σοκολάτας, βανίλιας ή και μαρμελάδα) βουτηγμένα σε πηχτή σε σοκολάτα.
Τι να σας πω; Σκέτη απόλαυση η κάθε εκδοχή.

Το la Pallaresa Chocolate Restaurant που θα σας δώσω και το link που το αφορά, είναι ένα μαγαζί κόσμημα στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης. Παραδοσιακό μαγαζί, που προσωπικά μου θύμισε τον δημοφιλή ΚΡΙΝΟ (με τους λουκουμάδες του) την εποχή του 70, γιατί σήμερα δεν έχει πια το ίδιο χρώμα, με μαρμάρινα και ξύλινα τραπεζάκια,  βιεννέζικες καρέκλες με ψάθα.
Διακοσμημένο με εκπληκτικές απεικονίσεις εποχής με ζωγραφισμένα πλακάκια που δίνουν το στίγμα της ζωής της πόλης σε άλλες εποχές. Απεικονίσεις επαγγελμάτων που έχουν σχεδόν χαθεί, τοπικών ενδυμασιών κ.λ.π.

Τα φαγητά γενικά δεν μπορώ να πω, πως με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα. Η τοπική τους αγορά (λαϊκή, ψαράδικα, κρεατικά) είχε πολύ χρώμα και έβρισκες αρκετά "τροπικά" φρούτα που στην χώρα μας τουλάχιστον εγώ δεν τα έχω δει πουθενά. Προφανώς η "γειτονία" με την Αφρική βοηθούν σ’ αυτό, αλλά οι γεύσεις προσωπικά μου ήταν κάπως άνοστες έως και λίγο αδιάφορες.

Τα churros όμως εντυπωσίασαν. Και εντυπωσίασαν από τον πιο μικρό της παρέας μας, τον Θ. που καθώς τα γευόταν σιγοτραγουδούσε και μουρμούριζε, μέχρι και τον πιο μεγάλο που είναι αδιάφορος ως προς τα γλυκά.
Γι’ αυτό αν βρεθείτε στην Βαρκελώνη δοκιμάστε τα και ειδικά στην La Pallaresa.

12 σχόλια:

  1. Τώρα γιατί μας ξεσηκώνεις μου λες;;;
    Καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, και κάπου είχα συνταγή για Churros αλλά δεν τη βρίσκω! Πήρες συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως μας έλεγε και ο Ρομπ πριν χρόνια η granja La Pallaresa είναι ίσως η καλύτερη στο είδος της. Στο κατάλληλο μέρος βρεθήκατε!
    Εξίσου καλή και η απέναντι λίγο πιο κάτω Dulcinea, η αγαπημένη της Mirandolina.
    Λίγο δύσκολο μόνο να τις πετύχει κανείς ανοιχτές ιδίως μετά από ξενύχτι στο Borne, αφού κλείνουν εκεί γύρω στην 1 το μεσημέρι για σιέστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή μου αν είναι να ξεσηκωθείς μόνον για τα churros με την σοκολάτα ίσως και να μην αξίζει :-))) Αλλά για το σύνολο, να το κάνεις σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Big Mama, συνταγή από εκεί δεν πήρα (και να την ζήταγα μάλλον δεν θα μου την έδιναν αν έχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό) αλλά την έψαξα στο διαδίκτυο και υπάρχει σε πολλά μα πάρα πολλά sites & blogs.
    Το ιδιαιτερο ίσως της ζύμης είναι ότι ζεσταίνετε το λάδι μαζί με το νερό σε κατσαρόλα και μετά ρίχνουν μέσα το αλεύρι σε συνεχή ροή, μέχρι να πάρουν μια ζύμη πυχτή που να περνάει μέσα από ειδικό κορνέ για churros (ή άλλο κορνέ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Juanita μου, κι' εγώ είχα έναν πολύ καλό οδηγό με διάφορα πράγματα που ήθελα να δω (και δεν μιλώ για μουσεία και συναφής χώρους) αλλά στη La Palalaresa, έπεσα σχεδόν με την μούρη στον πρώτο κιόλας περίπετο μας εκεί. Οπως καταλαβαίνεις δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη :-)).
    Εμείς δεν είμαστε του ξενυχτιού, μέρα κατά τις 11.00 τα γευτήκαμε και τις 3 φορές μαζί με τις Creme Catalana....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τσούρος δοκίμασα πριν χρόνια στη Βαλέντσια και προσπάθησα να φτιάξω και στο σπίτι αλλά είτε απέτυχα είτε το κάθε πράγμα πρέπει να τρώγεται στον τόπο του!! Από την Ισπανία όμως θυμάμαι τα αμέτρητα και πεντανόστιμα tapas!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λίλα μου, κι΄ εγώ το σκέφτομαι να τα φτιάξω (θα κάνω μια απόπειρα πάντως) μόλις καταναλώσουμε ότι γλυκά έχουμε διαθέσιμα...
    Τα tapas στα διάφορα bars πολλά δεν λέω, αλλά δεν μπορώ να πω οτι ήταν καλύτερα από τα δικά μας μεζεδάκια (!) στα αντίστοιχα μεζεδοπωλεία ή τσιπουράδικα.
    Είπα τσιπουράδικα και θυμήθηκα κάτι τέτοια τσιμπούσια στον Βόλο και συγκινήθηκα πρωί-πρωί.
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θελω κι εγώ τσούρος! Μία απ' όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κικίτσα.... πάμε παρέα Βαρκελώνη;
    Θα κάτσουμε στην La Pallaresa και δεν θα σηκωθούμε αν δεν έχουμε ικανοποιηθεί πλήρως...
    Βεβαίως πριν και μετά δεν θα έχουμε φάει τίποτε και δεν θα φάμε τίποτε για 4-5 μέρες :-)))

    Φιλιά και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Na ξαναπάτε και να περάσετε καλύτερα ακόμα! Πολλοί ταξίδεψαν Βαρκελώνη φέτος! Διαβάζω και εδώ για Tapas στοFood Bridge και γοητεύομαι απο τη φωτογραφία του la Boqueria!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς μου την.
    Α! Κατερίνα μου έχω κι εγώ πολύ ωραίες φωτογραφίες από την la Boqueria (την τοπική Βαρβάκειο αγορά) μόνον που είμαι fun της συμβατικής φωτογραφικής μηχανής και είναι τυπωμένες σε χαρτί. Οι ψηφιακές και η videoσκόπηση ανήκουν στον Π. και ακόμη αναμένονται....
    Τα χρώματα πραγματικά πολύ όμορφα και πολλά εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα έλεγα πιο ακριβές από αυτές που εμεις έχουμε συνηθίσει (προς το παρόν τουλάχιστον).
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή