19.8.10

Θες να τα πεις "παπουτσάκια"...

"Θες να τα πεις, παπουτσάκια,...πες τα!
Εγώ τα λέω μελιτζάνες με τυρί κρέμα και μανιτάρια".
Αυτή ήταν η στιχομυθία με τον καλό μου, πάνω από ένα ταψάκι με μελιτζάνες χθες το βραδάκι.
Δεν μας φτάνει η ζέστη, δεν μας φτάνουν τα διάφορα που ενοχλούν όλους μας κατά καιρούς, δεν μας φτάνουν τα τρένα, και τα αεροπλάνα που θα θέλαμε να είμαστε μέσα και δεν είμαστε…
Έχουμε τώρα προβληματισμό και για το πες ονομάζεται το πιάτο ημέρας, που ετοιμάσαμε νύχτα!
Ήμαρτον λέμε,  ήμαρτον.
Έχω νεύρα ...Φταίει η ηλικία ...
Φταίνε κι’ άλλα, αλλά που να τα απαριθμώ τώρα.
Μεγαλώνω και τα περιθώρια στενεύουν όπως στενεύουν και οι αντοχές και οι ανοχές μου (όχι μόνον οι δικές μου, αλλά όλων μας).
Τέλος πάντων.
Εγώ μελιτζάνες γεμιστές έκανα, με ότι βρήκα μπροστά μου στο ψυγείο και στον φοριαμό τροφίμων (δόκιμος όρος)!
Υλικά για ένα μέτριο ταψί:
5 μεγάλες μελιτζάνες (σημειώστε ότι είναι από τις γλάστρες μας)
250 γρ. τυρί κρέμα,
1 γιαουρτάκι στραγγιστό,
1 κρεμμύδι κόκκινο γλυκό και ψιλοκομμένο,
1 κουτάκι μανιτάρια φρέσκα,
4 αυγά,
2 φλιτζάνια τριμμένα σκληρά τυριά (ρεγκάτο και γραβιέρα Τριπόλεως)
1 μικρή χούφτα φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό (από τις γλάστρες μου) και λίγο μαϊντανό επίσης,
ελαιόλαδο,
ντομάτα σάλτσας (από κουτί)
αλάτι, μοσχοκάρυδο τριμμένο και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρισα το κρεμμύδι και στην συνέχεια έριξα τα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια, μαζί με την σάρκα από τις μελιτζάνες αφού είχα αφαιρέσει τους σπόρους όσο περισσότερο μπορούσα. Σοταρίστηκαν όλα μαζί για 7-8 λεπτά και στην συνέχεια τ΄ ανακάτεψα με το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, τα αυγά, τα τριμμένα τυριά, τον βασιλικό και τον μαϊντανό.

Αλατοπιπέρασα (σύμφωνα με τα γούστα μου) πρόσθεσα και το μοσχοκάρυδο και με το μείγμα γέμισα τις μελιτζάνες. Αφού προηγουμένως τις είχα αδειάσει και ζεματίσει σε ελαφρώς αλατισμένο νερό (την σάρκα την βάλαμε στην γέμιση, όπως καταλάβατε από τα πιο πάνω).

Στο ταψάκι λοιπόν και στον φούρνο για ψήσιμο, αφού τις περίχυσα με χυμό ντομάτας, λαδάκι και λίγο νεράκι. Σε 40 λεπτάκια περίπου ήταν έτοιμες και σήμερα το μεσημέρι μας περιμένουν, εφόσον θα έχουν «μελώσει» καλύτερα όπως έλεγε και η γιαγιά μου. Μιας και έτσι πρέπει με το λαδερό φαγητό.

Σας χαιρετώ για λίγες μέρες και πάλι.
Εύχομαι όταν γυρίσω, να είμαστε όλοι γεροί και δυνατοί στις θέσεις και τις επάλξεις μας!
Και το γέλιο να μην έχει εξαφανιστεί οριστικά από την καθημερινότητά μας.
Η φωτογραφία της ανάρτησης από το site http://www.cartoonstock.com

8 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία όλα τα λεφτά!!! τουλάχιστον ας φτιάξουμε τη διάθεση μας λίγο.
    Οι αυτοσχεδιασμοί σου ατέλειωτοι και πάντα εκπληκτικοί.
    Θα δοκιμαστεί και θα μπει και στις προτάσεις της εβδομάδας.
    Καλά να περάσετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μ' αρέσουν τα φαγητά "με ότι υπάρχει στο σπίτι".Νομίζω ότι σ' αυτά οφείλεται η εξέλιξη της μαγειρικής.Και αυτό δείχνει ωραίο και πρέπει να είναι νόστιμο.Τα υλικά του σίγουρα ταιριάζουν και ο τρόπος μαγειρέματος βγάζει συνήθως νοστιμιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθή μου είδες τι κάνει κανείς όταν έχει νεύρα :-)) Αυτοσχεδιάζει για να εκτονώνεται.

    Χαιρετισμούς πολλούς και εσείς να περάσετε καλά εκεί που θα πάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Vita, αυτή είναι στην ουσία μια απο τις αγαπημένες μου ασχολίες. Να παίρνω τα διαθέσιμα υλικά και να προσπαθώ να τα συνδυάσω μεταξύ τους. Άλλες φορές το πείραμα πετυχαίνει και αρέσει σε όλους, άλλες πάλι το τρώμε γιατί δεν έχουμε εναλλακτική :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη, υπεροχο το φαγητάκι σου και πολύ υγιεινό, εγώ θα το έλεγα και ιμάμ.Γειά στα χεράκια σου.Η φωτό δε είναι καταπληκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να είσαι καλά κοριτσάκι μου..
    κι έλεγα τί να κάνω τις μελιτζάνες που μου ξέμειναν από το μουσακά..
    πολύ μ'αρέσουν αυτές οι left over συνταγές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Erifili μου καλή, δεδομένων των συνθηκών κάνω πάντα ότι μπορώ και ότι "κατεβάσει το τσερβέλο μου" που λένε και στην μια πατρίδα μου.

    Η φωτογραφία για να μας "ανεβάζει" το κέφι, γιατί παιδιά έχουμε πέσει στα τάρταρα τελείως. Έφυγα 5 μέρες εκτός Ελλάδος και ήταν σαν να μην "υπήρχε" πουθενά στην σκέψη μου τούτη η χώρα, πέραν των συγκρίσεων που προέκειπταν πια με την πραγματικότητα της χώρας που βρέθηκα για τούτες τις λίγες μέρες. Απίστευτο, αλλά ναι αληθινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. SpIrToKoYto μου, σ' ευχαριστώ πολύ. Το να αξιοποιείς υλικά που διαθέτεις είναι ίσως πιο δύσκολο (για να βγάλεις ένα ωραίο αποτέλεσμα) απ' ότι να ψωνίσεις επί τούτου για το φαγητό που θες να φτιάξεις.
    Είναι δηλαδή "η μαγκιά του μάγειρα" ας μου συγχωρεθεί τούτη η έκφραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή