9.9.10

Πρωϊνή τελετουργία...

Κάθε πρωί, για να ξεκινήσει καλά η μέρα μου πρέπει να έχω οπωσδήποτε τον δικό μου προσωπικό χρόνο.
Δεν είναι πολύς, 6-7 λεπτά περίπου.
Δεν ζητάω τίποτε δηλαδή :-)) αν σκεφτείτε ότι το πρωϊνό μου ξεκινά κάπου στις 6.00 π.μ. και Θεού θέλοντος σταματώ να κάνω οτιδήποτε γύρω στις 11.00 το βράδυ!
Από τα 1.440 λεπτά που έχει ένα πλήρες 24ώρο, εγώ θέλω 6-7 αποκλειστικά και μόνον για μένα!
Εάν τύχει κάτι να πάει "στραβά" σ' αυτόν τον χρόνο, με τσακίζει, με γεμίζει νεύρα και δεν είναι εύκολο μετά να τα καταπολεμήσω όπως πρέπει. 

Αυτά λοιπόν, είναι τα λεπτά που απολαμβάνω τον πρωϊνό ελληνικό (σκέτο) καφέ μου σε μεγάλη κούπα, παρέα με μπόλικο φρέσκο γάλα και συνοδευμένο με κουλουράκια, μπισκοτάκια ή παξιμαδάκια... τα οποία και "παπαριάζω" μέσα στο ρόφημά μου.
Είναι συνήθεια ετών και δεν κόβεται με τίποτε ότι κι' αν μου λέτε.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της τελετουργίας, πολύ συχνά φτιάχνω μόνη μου μπισκοτάκια με πιο σκληρή ή μαλακή υφή, κουλουράκια αρωματικά σε διάφορα σχήματα κα σχέδια. Αγοράζω και παξιμαδάκια γλυκανίσου, μιας και μόνη μου δεν έχει τύχει να φτιάξω ποτέ, ανάλογα με το αν θα βρεθώ κοντά στον φούρνο που φτιάχνει τα πιο αγαπημένα μου σε γεύση.

Πρόσφατα λοιπόν, απέκτησα ένα βιβλίο (στην αγγλική γλώσσα) που είναι με σκληρό εξώφυλλο και μικρό μέγεθος (μισό Α4) που περιέχει σχεδόν 500 συνταγές για τέτοια καλούδια (έχει μέσα βέβαια και συνταγές για κέϊκς και ψωμάκια) αλλά το τι περιέχει για μπισκότα και κουλούρια, δεν λέγεται.
Θα χρειαστώ τσουβάλια με αλεύρια, για να τα δοκιμάσω να τα φτιάξω όλα. Και δεν θέλω να σκέφτομαι το τι θα δείχνει μετά η ζυγαριά μας  :-((

Όμως τελικά, χθες υπέκυψα και σε μισή ώρα μέσα έφτιαξα την πρώτη πολύ γρήγορη συνταγή για μαλακά μπισκότα, που προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα.

Μπισκότα αμυγδάλου με μέλι.














Για 30 τεμάχια χρειάστηκαν:
2,5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι σόδα,
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ,
1 φλυτζάνι αμύγδαλο με την φλούδα (αλεσμένο στο multi),
1 αυγό,
4 κουταλιές ελαιόλαδο (η συνταγή δίνει βούτυρο λιωμένο)
4 κουταλιές γάλα,
4 κουταλιές μέλι,
3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη,
5-6 σταγόνες βανίλια εσσάνς,
και τέλος τον χυμό από 2  μέτρια πορτοκάλια.(δική μου προσθήκη γιατί ο χυλός μου φάνηκε πολύ σφυχτός και δεν είχα άδικο τελικά).

Η εκτέλεση πολύ απλή. Ανακατεύουμε τα τέσσερα πρώτα υλικά μέσα σε μια λεκάνη μ' ένα μεγάλο κουτάλι. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αυγό και όλα τα υπόλοιπα υλικά με την σειρά. Με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε για να εννωθούν καλά όλα τα υλικά μας και με το ίδιο κουτάλι μοιράζουμε ομοιόμορφες κουταλιές στα ταψιά (γιατί θα χρειαστούν 2-3 ) που έχουμε προηγουμένως ντύσει με χαρτί φούρνου. Ψήνουμε για 10 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Εαν δε, ο φούρνος ψήνει ταυτόχρονα πολλά ταψιά έχουμε επιτύχει εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας.
Σε 20 λεπτά με μισή ώρα το πολύ η όλη διαδικασία έχει τελειώσει. (Να σημειώσουμε εδώ, μετά από την παρατήρηση του Ανώνυμου/της Ανώνυμης αναγνώστη/αναγνώστριας, ότι το ψήσιμο γίνεται στους 170-180 βαθμούς με αέρα και πάντα ανάλογα με τον φούρνο).
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Μαλακά, μυρωδάτα και αφράτα και όχι ιδιαιτέρως γλυκά.

Η συνταγή σηκώνει φυσικά παραλλαγές, αλλά έπεται συνέχεια.

16 σχόλια:

  1. Μοσχομυριστά τα μπισκοτάκια σου :))
    Όσο για την πρωϊνή τελετουργία, συμφωνώ μαζί σου και επαυξάνω :)))))))))))
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Εγώ επειδή κάθε πρωί κάνω ένα σωρό δουλειές (από άπλωμα ρούχων μέχρι και μαγείρεμα εξπρές!) έχω μεταφέρει την πρωινή τελετουργία στο γραφείο! Ευτυχώς φτάνω πρώτη, με διαφορά 15-20 λεπτών από τον επόμενο, οπότε αυτά τα λεπτά είναι αφιερωμένα στο εκάστοτε πρωινό ρόφημα (ανάλογα τα κέφια, από καφέ μέχρι πάσης φύσεως βότανα) και στο σερφάρισμα. Προσαρμόζομαι αναγκαστικά στα δεδομένα του περιορισμένου χρόνου! Τα κουλουράκια σου πρέπει να είναι νοστιμότατα και μοσχομυριστά, καλοφάγωτα να είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμαλία μου, παρομοίως κι' εγώ.
    Αρκετές δουλειές τις κάνω πρωί-πρωϊ. Άπλωμα ρούχων παίζει standart, μαγείρεμα κάποιες φορές (λίγες πια), καθάρισμα,σφουγγάρισμα κ.λ.π.
    Αλλά το ρόφημά μου το θέλω σπίτι, ακούγοντας πρωινές ειδήσεις...

    Έμειναν μερικά κουλουράκια, γιατί τα υπόλοιπα ήρθαν στους συναδέλφους για τα δικά τους καφεδάκια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αστέρι μου, έλα να κάνουμε σύλλογο :-))
    Θα βρούμε και άλλες για την παρέα είμαι σίγουρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύκολα και πολύ μυρωδάτα! Περιμένουμε και συνέχεια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Big Mama, έχω κατά νου σήμερα να κάνω κάποια άλλα. Ελπίζω να προλάβω γιατί υπάρχει μια σειρά υποχρέωσεων προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα (εκτός σπιτιού).
    Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία τα μπισκότα αμυγδάλου, και η προσθήκη που σκέφτηκες!(είδες, η πείρα σε κάνει να βελτιώνεις κάποιες συνταγές, ακόμα κι αν είναι από βιβλία!)
    Για την πρωϊνή τελετουργία, κάνω κι εγώ κάτι ανάλογο. Τον καφέ μου (προτιμώ γαλλικό εγώ με κουλουράκια, μπισκότα πάντα, εννοείται!) θέλω να τον απολαμβάνω σπίτι μου με την ησυχία μου!
    Στη δουλειά με τα τηλέφωνα να χτυπάνε, τη φασαρία και το πήγαινε - έλα των συναδέλφων, σου βγαίνει από τη μύτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eύχομαι διάθεση για πρωϊνά καφεδάκια και κουλουράκια αμείωτη πρωτίστως!
    Μετά, εύχομαι να στέλνατε μερικά από εδώ που μας έχουν πιάσει οι μουργέλες μας τελευταίως! ;)

    Φιλάκια, καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ μου άρεσε που τα αμύγδαλα δεν θέλουν ούτε ξεφλούδισμα ούτε καβούρντισμα.Ωραιότατα δείχνουν.Και πολύ υγιεινά ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του βουτύρου σε λάδι.Αν και 4 κουταλιές για 30 μπισκότα...τι ψυχή έχουν ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. για βάλτε με κι εμένα στο club της τελετουργίας...μόνο που εγώ την ωρίτσα μου τη θέλω...αν π.χ. έχω δουλειά στις 9,θα σηκωθώ στις 7 για να έχω χρόνο για το καφεδάκι με τις ειδήσεις...
    τα κουλουράκια σου πολύ με ιντριγκάρουν...

    καλησπέρες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Dark Shef, με κατάλαβες απολύτως!
    Τα τηλέφωνα (ειδικά όταν το αντικείμενό σου τα περιλαμβάνει ως εργαλείο δουλειάς) και το συνεχές πήγαινε - έλα, είναι αυτά που με κάνουν να αποφεύγω τον "καφέ" στην δουλειά. Προσωπικά με το που φτάνω ... πέφτω κατ' ευθείαν στις πρώτες πρωϊνές υποθέσεις. Κάνω ένα μικρό διάλλειμα για να δω τα προσωπικά μου Mails και να δω το blog. Και μετά συνέχιζω και πάλι ακάθεκτη.

    Οι προσθήκες, έχεις δίκιο, πάντα βγαίνουν από την πείρα και με την ένδειξη του "ματιού".
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς την αγαπητή Κατερίνα. Διάθεση έχουμε πάντα καλή μου!
    Κι' αν θες αποστολή, ευχαρίστως να κάνουμε.
    Συνάδελφοι τονίζουν πως μάλλον είναι καιρός να αλλάξω επαγγελματικά ενδιαφέροντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Vita μου, έχεις δίκιο. Είναι ίσως μια από τις πιο "υγιεινές" συνταγές για μπισκότα. Και αξίζει να δοκιμαστεί εάν έχεις την διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Spirtokouto μου και εγώ 2 ώρες (να μην σου πω 3) νωρίτερα ξυπνώ. Αλλά στον χρόνο αυτό να κάνω και πολλά άλλα πράγματα ταυτόχρονα, με τελική την διαδρομή σε παιδικό σταθμό και μετά διαδρομή στις σύραγγες του metro μέχρι το γραφείο.
    Γι' αυτό τα 6 προσωπικά λεπτά μου είναι άκρως απαραίτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ola mia xara...!!!! alla de mas ipate stous posous vathmous psinoume ta koulourakia...????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε/Ανώνυμη το δίκιο με το μέρος σας (ότι δεν αναφέρω τους βαθμούς ψησίματος) κακώς ίσως, αλλά τα κουλουράκια και τα μπισκότα γενικά ανάλογα με τον φούρνο πάντα ψήνονται απο 170 -180 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή