10.10.11

Τα βρήκαμε... μπαστούνια.

Τέτοια εποχή λίγο έως πολύ, όλοι οι οικιακοί μάγειρες έκαναν τα προσωπικά τους θαύματα με μούστο και πετιμέζι. Και εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην τους ακολουθήσουμε :-)
Φτιάξαμε τα δικά μας κουλουράκια, μόνον που τα κάναμε μπαστουνάκια για περισσότερη ευκολία και με κάποιες παραλλαγές.


Χρειάστηκαν:
1 φλιτζάνι πετιμέζι,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι (με αρκετά κομματάκια φλούδας μέσα)
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού,
1 κουταλάκι σκόνη κανέλλα,
½ κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο,
½ κουταλάκι σκόνη μοσχοκάρυδο,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
2 κουταλάκι σόδα μαγειρική,
½ φλιτζανιού καβουρδισμένο σουσάμι
και τέλος, αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 700 γραμμάρια μιας και τα υγρά ήταν αυτά που μας οδήγησαν στην ζύμη που θέλαμε.

Τα υλικά μπήκαν όλα μέσα σε βαθιά λεκάνη με την σειρά που γράφτηκαν πιο πάνω και σε δύο φάσεις. Πρώτα, όλα τα υγρά μαζί με τα μπαχαρικά και την μαρμελάδα. Ανακατεύτηκαν καλά με τον αυγοδάρτη και στάθηκαν για ένα τέταρτο της ώρας για να ενωθούν τα αρώματα.
Στην δεύτερη φάση, μπήκαν το μπεϊκιν και η σόδα που άρχισε φυσικά να αφρίζει. Σταδιακά  προστέθηκαν το αλεύρι και το σουσάμι, ανακατεύτηκαν με τον αυγοδάρτη στην αρχή και μετά με το χέρι, μέχρι να πάρω μια ωραία εύπλαστη ζύμη. Στην φάση αυτή χρειάστηκα λίγο λαδάκι ακόμη για να ξεκολλά πιο εύκολα η ζύμη από τα χέρια.

Άφησα την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και μετά έπλασσα μπαστούνια τα οποία έκοψα με μαχαίρι πάνω σε επιφάνεια κοπής, κάθετα και σε μπαστουνάκια φάρδους 2 εκατοστών. Πιο εύκολη διαδικασία σαφώς από το πλάσιμο σε κουλουράκια (ήταν καθαρά θέμα χρόνου).

Ταψιά φούρνου έτοιμα και στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, τα υποδέχτηκαν και ψήθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά.
Η διαδικασία αυτή έχει να κάνει πάντα με το φούρνο μας.
Μοσχομυριστά.
Ελαφρώς νωπά (γιατί το λάδι βοηθά πολύ σ’ αυτό) και πολύ γευστικά, χάρη στο καβουρδισμένο σουσάμι και το πορτοκάλι.
Τα 3 ταψιά έγιναν ανάρπαστα και σύντομα πάμε για νέα δόση.
Καλή Εβδομάδα σε όλους μας...αν και φαίνεται ήδη πολύ δύσκολη και χειμωνιάτικη!

32 σχόλια:

  1. Εισπνέω βαθειά να μούρθει η μοσχομυρωδιά τους. Μα πόσα κάνεις! Ο Θοδωρής σε τιμά φαντάζομαι...
    Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηνελόπη μου, όνειρο είναι τα μοσχομυρωδάτα μπαστουνάκια! Και πρέπει να είναι και πολύ αφράτα με το ελαιόλαδο, ε???
    Υπέροχα! Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπεροχα φαινονται!
    Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περιττό να σου πω ότι θέλωωωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μοσχομυριστά πεντανόστιμα κουλουράκια
    !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχα τα ... μπαστουνάκια!!! Μέχρι εδώ μύρισαν. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μαγική λέξη είναι μαρμελάδα πορτοκάλι και πετιμέζι:; Σου χαρίζω κι από τα δυο και θα μου δώσεις 2 κουλουράκια!!!χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστούμε πολύ για το τραγανό, νόστιμο και μυρωδάτο κέρασμά σου, Πηνελόπη. Τέτοια μπαστουνάκια μακάρι να τα βρίσκαμε για πρωινό!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πόσο μ' αρέσουν πάντα οι συνδυασμοί σου δεν λέγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πηνελόπη ...αυτό ακριβώς χρειαζόμουν σήμερα το φτιάχνω τώρααααα.....φιλιάάάά΄ ευχαριστημέναααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θάθελα να απολάμβανα τα αρώματα την ώρα του ψησίματος! (μη ξεχνιόμαστε...και τη γεύση, και τη γεύση).
    Μμμμμ! Τέτοιες εμπειρίες απόλαυσης!

    Θα τα φτιάξω αλλά σε μικρότερη ποσότητα...
    Φιλάκια σας Πηνελόπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παρα πολύ ωραία
    πηνελόπη μου, θα φτιάξω μια φουρνιά στα σίγουρα!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στα αρώματα δεν σε φτάνει κανείς! Υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λοιπόν αυτά τα κουλουράκια θα τα φτιάξω γιατί έχω και μαρμελάδα σπιτική που την χρησιμοποίησα στα μαφινάκια μου και θέλω να τη χρησιμοποιήσω και στα κουλουράκια!! είμαι σίγουρη ότι σου έγιναν τέλεια!!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νένα μου γλυκειά καλημέρα (ελπίζω να είστε καλά μιας και έχουμε καιρό να τα πούμε).
    Φυσικά και ο "πρώτος" την τάξη εκτιμητής μου είναι ο Θ.
    Αυτή τη φορά δεν τους προλάβαινα μιλάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έφη μου βγήκαν πολύ αφράτα. Αν δεν τα κρατήσεις (αν προλάβουν δηλαδή 3-4 μέρες) μέσα σε αεροστεγές σκεύος ή και σακουλάκι παραμένουν νωπά.
    Καλημέρες πολλές και σε σένα και τον λόχο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να σαι καλά Ελπινίκη μου.
    Σ' ευχαριστώ πολύ. Όλα γίνονται μέσα σε μια προσπάθεια να κρατάμε τις δικές μας καλές συνήθειες ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αστερομαράκι μου με την δεύτερη επανέκδοση...γιατί η πρώτη πάει εξαφανίστηκε!
    Πολύ καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όπως τα λες Μανουσίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αμέ, τέτοιες ανταλλαγές είναι απολύτως ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ Ξανθή μου.
    Ασε που θέλεις μόνον 2!

    Τον βασιλικό τον έβαλα για ρίζες... οπότε να δούμε πότε θα μπορέσω να στον δώσω.

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να σαι καλά Σοφία μου.
    Μοσχομύρισαν και άρεσαν σε όλους. Ο δε πεθερός μου δεν τρώει καθόλου γλυκά, σ' αυτά έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Και μάλλον τα περιμένει κάθε φορά που τυχαίνει να τα φτιάχνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ελένη μου αυτά είναι από τα "μπαστούνια" που κανείς μας δεν λέει όχι.
    Αισιοδοξία καλή μου. Κι'ας αντλήσουμε δύναμη από όπου και όπως μπορούμε! Δεν γίνεται διαφορετικά πρέπει να "αμυνθούμε" με κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Να σαι καλά Βαγγελιώ μου. Κι' εγώ όπως καταλαβαίνεις "ξεπατηκώνω" τις ωραίες μεθόδους που διαβάζω!
    Το κόψιμο σε μπαστουνάκια είναι από συνταγές για Κρητικά εδέσματα (παξιμάδια κυρίως).
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Mia, να μας γράψεις και εντυπώσεις...μην τα φάτε όλα χωρίς να μας πεις τα αποτελέσματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για μικρότερη ποσότητα δεν ξέρω καλή μου Ζαμπία. 3 Ταψιά του φούρνου βγήκαν και φαγώθηκαν σε 3 μέρες από 5 ανθρώπους! Τι να σου λέω τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να την φτιάξεις Eri μου και βλέποντας και κάνοντας...γιατί εγώ κατάλαβα ότι τελικά η μια δεν στάθηκε αρκετή!
    Πολλέ καλημέρες εκεί στον μακρινό Καναδά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είναι κάτι "εθιστικό" το άρωμα Αγγελική μου!
    Γλυκό χωρίς άρωμα και φαγητό χωρίς μπαχάρι, δεν φτιάχνεται καλή μου φίλη.
    Αν τα έχεις τα υλικά, κάνε μια δοκική, θα με δικαιώσεις πιστεύω.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Mari μου, χρειάζεσαι την μαρμελάδα, το σουσάμι και το πετιμέζι. Αν τύχει να μην έχεις πετιμέζι θα βάλεις ζάχαρη. Εξίσου όμορφα θα γίνουν.
    Καλή σου μέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η κάθε εποχή έχει τα δικά της ωραία Κική μου και είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε την πεζή καθημερινότητά μας πιο όμορφη...και όσο αντέξουμε :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. τέλεια...θέλω και εγώ να τα βρω (τέτοια)μπαστούνια.
    Πολύ αναλυτικά δίνεις την συνταγή...φιλιααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα Μάρα μου, αναλυτικά λες ε; Ελπίζω να μην κουράζω όσους την διαβάζουν, αλλά να κάποιες φορές διαβάζουν και άτομα με λιγότερη εμπειρία στην κουζίνα. Να τους διευκολύνουμε λοιπόν όσο γίνεται.

    Μπαστούνια μυρωδάτα, όμορφα και αφράτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή