2.4.12

Θαλασσινό φρικασέ, στο φούρνο

Δεν φταίω εγώ...η φαντασία μου τα φταίει!
Είναι και η περίοδος τέτοια.
Οπότε το αχαλίνωτο της φαντασίας μου... ότι θέλει πράττει και "εισπράττει" φυσικά τα ανάλογα αποτελέσματα :-))
Μετά τους θρυλικούς μαρουλοντολμάδες με τόνο που από την Καθαρά Δευτέρα της περασμένης χρονιάς έγιναν 2-3 φορές ακόμη, σειρά είχαν τα καλαμάρια να κάνουν παρέα με τα μαρουλόφυλλα! Πως κάνουν δηλαδή οι σουπιές με το σπανάκι;
Και εξηγούμαι πάραυτα.
Καλαμαράκια φρικασέ και μάλιστα στον φούρνο.



Υλικά για 4 καλόφαγα άτομα
1 κιλό καλαμάρια,
1 μέτριο ξερό κόκκινο κρεμμύδι,
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια,
1 μαρούλι (χωρίς τα σκληρά εξωτερικά φύλλα)
2 ντομάτες ώριμες,
1 ματσάκι άνηθο,
2 πολύ φρέσκα και μη κερωμένα λεμόνια (θα χρησιμοποιηθεί και ο χυμός και ξύσμα τους)
2-3 παξιμαδάκια ολικής,
1/2  ποτήρι ελαιόλαδο,
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας,
αλάτι, πιπέρι, κάρυ από ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού,
καθώς και λίγη σκόνη σκόρδου.

Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα καλαμαράκια. Αν είναι μικρού μεγέθους τα αφήνετε ολόκληρα, αν είναι αρκετά μεγάλα τα κόβετε σε δύο-τρία μέρη και τα ξεχωρίζετε και από τα κεφάλια τους αφαιρώντας το εσωτερικό τους "κόκκαλο".
Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια (ξερό και χλωρά) όπως θα κάνετε για το φρικασέ. Το ίδιο και με τα φύλλα μαρουλιού που προηγουμένως τα έχετε πλύνει πολύ καλά. Τα χοντρά εξωτερικά φύλλα μην τα χρησιμοποιήσετε. Ψιλοκόβετε και τις ντομάτες χωρίς τους σπόρους και τις βάζετε να βράσουν για λίγο παρέα με ελάχιστο: αλάτι, ζάχαρη, ελαιόλαδο και λίγο ξερό βασιλικό.

Αλέθετε τα παξιμάδια στο multi να γίνουν σκόνη και το ανακατεύετε με το ξύσμα των λεμονιών Ανακατεύετε το αλεσμένο παξιμάδι με το ξύσμα του λεμονιού.

Σοτάρετε σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν στην συνέχεια ρίχνετε το κομμένο μαρούλι μαζί με την σάλτσα σόγιας και τα αφήνετε να μαραθούν για 6-7 λεπτά όλα μαζί, ανακατεύοντας δυο-τρεις φορές. Κατεβάζετε από την φωτιά προσθέτετε τον άνηθο το αλάτι το πιπέρι, το κάρυ και ανακατεύετε καλά.

Στην συνέχεια στρώνετε σε  λαδωμένο πυρέξ, τα το μείγμα των λαχανικών. Από πάνω βάζετε τα καθαρισμένα καλαμάρια. Τα καλύπτεται με την σάλτσα ντομάτας. Επόμενη κίνηση είναι να τα πασπαλίσετε με το παξιμάδι και το λεμόνι. Σειρά έχει, το πασπάλισμα με τη σκόνη σκόρδου.
Και τέλος προσθέτετε το ελαιόλαδο ανακατεμένο με τον χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύετε ελαφρά με την βοήθεια ενός κουταλιού, να ενωθούν καλά τα υλικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά της ώρας στους 180-190 βαθμούς.
Μια διαφορετική γεύση για τα θαλασσινά σας, που μπορεί να καταναλωθεί μόνη της με φρέσκο ψωμάκι ως συνοδευτικό ή να χρησιμοποιηθεί και ως σάλτσα για μια ωραία μακαρονάδα.
Θέλω να πιστεύω πως θα αρέσει σε όσους κάνουν τον κόπο να την δοκιμάσουν.

38 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το Φρικασέ σου Πηνελόπη!!
    Δοκίμασε το και με σπανάκι,αντίδια,μυρώνια καυκαυλήθρες και γενικώς με διάφορα χόρτα. Συνέχισε έτσι δημιουργικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμμμ...λατρεύω το φαγάκι αυτό..μυρωδάτοοο!!!μπράβο σου Πηνελόπηηη!!φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Πηνελόπη μου!Συγχαρητήρια πολύ ωραία η συνταγή σου, θα την τιμήσω , σίγουρα μοσχοβολάει!!!Πέρασε να παραλάβεις και το βραβείο σου!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η νομίζεις ότι σε συγχωρώ όταν λες ότι φταίει η φαντασία σου! Κι εγώ τι θα κάνω που έχω στο ψυγείο φρέσκα καλαμαράκια; Θα δω . . .
    Ερώτηση: έγιναν μαλακά για να μην έχω γκρίνιες;
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Νίκο,
    σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Σ' αυτά τα αρωματικά χόρτα έχω κι' εγώ μεγάλη αδυναμία, ειδικά για τη συμμετοχή τους σε πίτες.
    Αυτή τη φορά απλώς είχα μεγάλη ποσότητα από μαρούλια και σκέφτηκα τούτο τον συνδυασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να 'σαι καλά βρε Τάνια.
    Είναι εξίσου καλό και με τα ψαρικά το φρικασεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ σε για τα καλά λόγια Ελένη μου. Όσο για το βραβειάκι θα δω τι μπορώ να κάνω το συντομότερο δυνατό, μιας και ο χρόνος είναι λίγο πιεσμένος τούτες τις μέρες.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έγιναν απολύτως μαλακά Ελένη μου. Εξαιρετικά για τα δικά μου τουλάχιστον γούστα σε γεύση, και τα αρώματα έδεσαν απόλυτα μεταξύ τους. Άσε που μερικά ήταν και σε "ενδιαφέρουσα" και ήταν συναρπαστικά στο στόμα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Πηνελόπη μου και καλό μήνα!
    Εντάξει αυτή η πρωτοτυπία σου καταντά... γραφική!
    Τι σκάρωσες πάλι βρε κορίτσι; Είναι η τρίτη συνταγή με θαλασσινά που βλέπω σήμερα που με κάνει να στενοχωριέμαι επειδή δεν τα τρώω! :)
    Έλα μια βόλτα και από τα μέρη μου, έχω βραβειάκι για σένα!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε παρακολουθώ να δω ως που θα φτάσεις! Άκου τα καλαμαράκια κάνουν παρέα με μαρουλόφυλλα και μάλιστα σε περιβάλλον φούρνου! θα μας εξουθενώσεις!
    Πού να βρω τέτοια καλαμαράκια? Εδώ γύρω έχει ωκεανούς! Έχεις δει πως είναι τα καλαμαράκια του ωκεανού? Παρακολουθούσες τις εκπομπές του Κουστώ? Πώς να τα φέρω αυτά τα τέρατα σε επαφή με τρυφερά μαρουλάκια?
    :)) Καλή βδομάδα Πηνελόπη μου!
    Υπέροχη η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Πηνελόπη και καλό μήνα...Πρωτότυπο το φαγητό σου...Θα το φτιάξω με μαρουλάκια από τον κήπο μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με ξεσήκωσες πλανεύτρα, τα θαλασσινά αδυναμία μου τρελή !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία ιδέα, η παραλλαγή που σκέφτηκες νομίζω πως θα μου άρεσε περισσότερο από την κανονική πρωτότυπη συνταγή του πιάτου -γι' άλλη μια φορά!
    Καλό και δημιουργικό μήνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή ιδέα!!
    Ναι! Γιατί όχι να μην τα κάνουμε φρικασέ τα καλαμάρια?
    Μπράβο για την εβρηματικότητα!
    Εγώ ευχαρίστως θα τα έτρωγα. ΜΟυ αρέουν και τα καλαμάρια και το φρικασέ ούτως ή άλλως!!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φτιάχνουμε τα καλαμάρια πολύ συχνά με διάφορα άγρια χόρτα και μυρωδικά εδώ κάτω και είναι από τα αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα.Γιατί όχι και με μαρουλάκια; Μου άρεσε πολύ η ιδέα του φούρνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ε καλα! Δώσε μου τον τίτλο της συνταγής να σου πω ότι τον έκανε η Πηνελόπη! Έχεις απόλυτο δίκιο, γιατι να μην ειναι τέλειο το φαγάκι σου?
    Σημερα έχουν σειρά τα καλαμάρια της Ξανθής γεμιστά με τις μελιτζάνες αλλά την επόμενη εβδομάδα θα το τιμήσω το φρικασέ σου Πηνελόπη μου!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλενάδα όταν έχεις αυτές τις δυνατές εμπνεύσεις να φτιάχνεις κι ένα πιατάκι παραπάνω έτσι για δοκιμή!! Αν βρω χόρτα στο χωριό θα τα φτιάξω γιατί με μαρούλια δεν νομίζω να τα θέλει κάποιος, ονόματα δεν λέμε!!
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εδώ στα βόρεια δεν συνηθίζουμε να βάζουμε το μαρουλάκι σε φαγητά.
    Έχω ακούσει βέβαια και για μαγειρίτσα με μαρούλι αλλά ειλικρινά δεν έχω άποψη.
    Να το τολμήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν και δεν έχω δοκιμάσει φρικασέ με θαλασσινά παρά μόνο σουπιές με σπανάκι...νομίζω πως θυα είναι νοστιμότατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φιλενάδα, πολύ ευρηματικό κι ωραίο το φρικασέ σου αν και δεν είμαι πολύ φαν των θαλασσινών...το παλεύω όμως γιατί μεγάλο παιδί είμαι!!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ πρωτότυπο το φαγητό σου Πηνελόπη! Η φαντασία σου μας δίνει πολύ ωραίες ιδέες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γραφική... Ερμιόνη μου και περιγραφική επίσης, για να κάνω κάτι παιδάκια σαν και σένα να φάνε τα θαλασσινά!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγγελικούλα μου όντως αυτά τα καλαμάρια του ωκεανού...κατάλληλα μόνον για ταινία θρίλερ είναι :-)))
    Αλλά ταυτόχρονα θυμάμαι και τα επεισόδια του Κουστώ που για μέρες ο μάγειρας του πλοίου τους ταϊζε μόνον καλαμάρια! Είχε δώσει ρέστα ο άνθρωπος :-)))
    Κάνε υπομονή λοιπόν, μέχρι την επιστροφή σου στα πάτρια για πιο μικρά καλαμάρια.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οστρια μου, εσύ είσαι από τους πολύ τυχερούς. Εμείς μαρουλάκια της λαϊκής και να είμαστε καλά πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εσύ που έχεις και μπαξέ αλλά και θαλασσινά κοντά σου κυρά Λίλα μου, είσαι πάνοπλη για δοκιμές. Πράξε το λοιπόν, αξίζει τον κόπο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σκοτεινούλα μου, βάζεις τις σκέψεις...βάζεις τα διαθέσιμα υλικά...κάνεις και καμμιά προσευχή στους θεούς και τους αγίους προστάτες και προχωράς!!!

    Πρέπει να σου πω, ότι η σάλτσα μου άρεσε πάρα πολύ σε μακαρόνια "ορφανά" δηλαδή άσπρα με λίγο λαδάκι βρασμένα...Ή εγώ πείναγα πάρα πολύ ή όντας είταν πολύ νόστιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χρυσαυγή μου καλημέρα, εφόσον σου αρέσει η γεύση του φρικασέ (γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν το τρώνε ή δεν είναι εξοικειωμένοι με την γεύση του) κάνε τις δοκιμές σου, μπορεί τελικά να γίνεις fun και αυτής της εκδοχής :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι εσύ Vita μου θα με δικαίωνες. Τα μαγειρέματα με χορταρικά είναι τόσο πολλά στην όμορφη Κρήτη.
    Εαν τα καλάρια είναι τρυφερά και έχουν το απαραίτητο ζουμάκι στην σάλτσα ψήνονται τέλεια και στον φούρνο μέσα σ' ένα πυρέξ.
    Πολλές καλημέρες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. χα,χα,χα Eri μου...θα γίνω γνωστή με τους τίτλους και τα κειμενά μου και μετά θα μου ζητάτε αυτόγραφα :-))))
    Τη συνταγή της Ξανθής την έχω κι' εγώ κατά νου αλλά ακόμη δεν βρήκα μελιτζάνες ωραίες...οπότε θα γίνει με το καλό όταν έρθει η ώρα της.
    Πολλούς χαιρετισμούς από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Όχι να τον βάλεις αυτον τον κάποιον να τα φάει με μαρούλια...γιατί πρέπει να αλλάξει γνώμη, Ξανθή μου.

    Και με άγρια χόρτα θα είναι πολύ νόστιμη, όπως άλλωστε μας γράφει και ο Νίκος και η Βαγγελιώ...
    Μέσα λοιπόν :-))
    Καλό ταξίδι να ευχηθώ και εμείς μετά το Πάσχα προς Θεσσαλία μεριά θα ταξιδεύψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η μαγειρίτσα, το φρικασέ αρνιού είναι από τα "απόλυτα" σε συνοδεία μαρουλιού φαγητά Στελλίτσα μου. Αφού δεν το συνηθίζετε για κάνε κι' εσύ μια σκέψη για πειραματισμό. Θα μοιάζει κάπως με "εξωτική" κουζίνα :-))
    Πολλές - πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Panosofix μου, πρώτα απ' όλα ελπίζω να είσαι καλά :-))

    Τούτο το φαγητό βγήκε έτσι χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, αλλά όπως ίσως διάβασες σε κάποια μέρη της πατρίδας μας συνηθίζουν να μαγειρεύουν τα θαλασσινά με άγρια χόρτα. Είναι λοιπόν μια αρκετά καλή παραλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σαν την Ερμιόνη κι' εσύ Κική μου.
    Καιρός είναι κουκλίτσες μου ν' αρχίσετε να τρώτε θαλασσινά. Τα καλαμαράκια είναι τα πιο "ανώδυνα" για τις πρώτες σας δοκιμές, οπότε λοιπόν προχωρήσετε και στην πράξη...

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Να σαι καλά βρε Μαρία μου.
    Η "φαντασία" μου προσπαθεί να καλύψει πρώτα απ'όλα εμένα και τους διαθέσιμους χρόνους...
    Οπότε αν βγει κάτι καλό, το μοιράζομαι μαζί σας :-)
    Πολλές καλημέρες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πηνελόπη,καλημέρα...Όποτε μπορέσεις πέρασε να παραλάβεις ένα βραβείο από το...σπιτάκι μου...Με αγάπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλημέρα Όστρια, σ' ευχαριστώ πολύ. θα δω τι μπορώ να κάνω το συντομότερο δυνατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αυτό το περί φούρνου είναι το ατού της συνταγής!
    Μπράβο αγαπητή φίλη και σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλώς την αγαπημένη Κατερίνα!

    Απ' ότι καταλαβαίνω ή το έφτιαξες ή ετοιμάζεσαι να το φτιάξεις! Σαφώς και αυτό είναι το "ατού" της συνταγής γιατί είναι μια εντελώς διαφορετική εκτέλεση από το κλασσικο φρικασέ. Και έχω την αίσθηση ότι γίνεται και πιο ελαφρύ.

    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή