23.5.12

Μελωμένο Κρασάτο Χταποδάκι

Ένα μέτριο σε μέγεθος χταποδάκι, ψαρεμένο από τον ψαρά του σπιτιού μας, με περίμενε καρτερικά καιρό τώρα. Όλο έλεγα πως θα καταπιαστώ μαζί του, αλλά όλο το ανέβαλα πιστεύοντας ότι ίσως καταφέρει να πιάσει και δεύτερο…αλλά μπα, δεν στάθηκε τυχερός.
Έτσι αποφάσισα να το φτιάξω. Ο καλύτερος τρόπος για να μην το «χάσεις» το χταπόδι είναι να το κάνεις βραστό ή με κάποια σάλτσα όταν μιλάμε για μικρά ή μεσαία μεγέθη.
Τα μεγάλα γίνονται ωραία ψητά στην θράκα.

Επέλεξα λοιπόν μια εκδοχή με σάλτσα μυρωδάτη και άκρως γευστική.
Πλένετε καλά το χταπόδι. Αφαιρείτε την σακούλα με το μελάνι καθώς και το κεντρικό δόντι του και το κόβετε σε κομμάτια ξεχωρίζοντας τα πλοκάμια.
Το βάζετε να βράσει σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά, χωρίς καθόλου νερό, σε μια αντικαλλητική κατσαρόλα για 15-20 λεπτά.  Θα μαγειρευτεί με τα δικά του υγρά του και θα πάρει χρώμα κάπως μπορντώ!


Στην συνέχεια ανοίγετε την κατσαρόλα και θα ρίξετε μέσα περίπου μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί, 1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο, 2 φύλλα δάφνης, 3 καρφάκια γαρύφαλλου, 5-6 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι. Μόλις αρχίσει να παίρνει μια πρώτη βράση θα ρίξετε 2 κουταλιές του γλυκού μέλι, 1 κουταλιά σούπας ξύδι ή σιρόπι βαλσάμικο, ελάχιστο αλάτι καθώς και μισή κούπα ελιές πράσινες καμμένες και χωρίς κουκούτσι. Θα αφήσετε το χταπόδι να βράσει για 15-20 λεπτά στο σύνολο και σ’ αυτήν την φάση και θα το αποσύρετε από την φωτιά αφήνοντας το να ηρεμήσει και να μελώσει η σάλτσα του.

Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ως μεζέ ή παρέα με  άσπρο ρύζι ή μακαρόνια σπαγγετίνη.
Μια  άλλη γεύση πραγματικά, για τούτον τον ωραίο θαλασσινό μεζέ.

36 σχόλια:

  1. καλημεραααααααα...πάω να πάρω ένα ψωμάκι ζυμωτό και έρχομαι να κάνω βουτιές στο μελωμένο και υπέροχο χταποδάκι σου...φιλιααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο μ΄αρέσει αυτό το θαλασσινό!
    Νοστιμότατο και όμορφα μελωμένο.

    Άντε καλή μας όρεξη (έεεετσι, για την ευχή, διότι δεν μου λείπει...)

    Φιλιά x3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Πηνελόπη!! Όντος μελωμένο το χταπόδι σου Πηνελόπη αγαπημένο φαγάκι!!! Με ζεστό χωριάτικο ψωμί και ένα ουζάκι είναι ότι πρέπει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω, με σκοτώνεις τώρα... αν και πρωϊ άνετα θα καθάριζα το πιάτο... είναι μέρες τώρα που λιγουρεύομαι χταποδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη μου πες πως το έφτιαξα ήδη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκείνο το γαρύφαλλο με τίποτα, αλλά τα υπόλοιπα υλικά υπέροχα!!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο το χταποδάκι σου!! Εγώ συνήθως το φτιάχνω με μακαρονάκι κοφτό! Αυτήν την εκδοχή με μέλι-μπαλσάμικο-ελιές δεν την έχω δοκιμάσει!! Φαίνεται νοστιμότατο!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eftiaksa prosfata to xtapodaki tis Zabias me portokali kai elies ...souper!
    Eftixos exei meinei akoma ena megalo sti katapsiksi gia na dokimaso to diko sou!!!!!
    Elies....meli.....balsamiko....de mou xefevgei me tipota!!!!!!mou trexoun ta salia!!!!
    :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πηνελόπη μου υπέροχο φαίνεται για βουτίτσες ότι πρέπει, δεν έχω δοκιμάσει αυτό το συνδυασμό!!!Προσεχώς!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ουάουυυ! υπέροχος μεζές..τον αποφεύγω όμως επειδή είναι πολύ βαρής σαν μεζεδάκι..αλλά ο Δημήτρης το φτιάχνει όταν έχουμε τραπέζι με ψαρικά..Η μία κόρη μου το λατρεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μέλωσες υπέροχα, Πηνελόπη μου, και το έκανες ένα εξαιρετικό μεζεδάκι. Μπράβο!
    Πρωτότυπη συνταγή και εξαιρετική η παρουσίασή της!
    Πολλές καλησπέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σου,Πηνελόπη...Ωραίο το φαγάκι σου..Μου αρέσει πολύ το χταποδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ βρε Πηνελόπη τι υπέροχο μεζεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Τάνια. Έλα πάρε ψωμάκι και τρέχα κάτι λίγο προλαβαίνεις ακόμη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άστα Ζαμπία μου, κι εμένα μου αρέσει και κι ας λένε πως δεν είναι και πολύ υγιεινό.
    Όμως δεν το τρώμε πια και τόσο συχνά και τούτο έγινε πολύ γευστικό.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πως με κατάλαβες Νίκο μου. Αλλά ο καλός μου με το ούζο δεν τα πάει καλά, οπότε μόνη μου τι να τα "πίνω"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αναστασία μου σε νοιώθω.
    Όταν μέρες μου "καρφωθεί" κάτι στο μυαλό και δεν μπω στην κουζίνα να το φτιάξω... θα σκάσω!
    Καλή σου μέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λίλα είμαι βέβαιη πως εύκολα έχεις εκεί που είσαι ... την πρώτη ύλη, οπότε και είμαι σίγουρη πως θα το φτιάξεις!
    Πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξανθή μου γλυκειά, σου υπόσχομαι ότι το 2-3 κεφαλάκια γαρύφαλλου δίνουν εξαιρετική "πενιά" στην σάλτσα! Δεν ξέρω αν είναι η μυρωδιά του που δεν σου αρέσει...αλλά κάνε μια δοκιμή. Θα δεις πως έχω δίκιο.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να ΄σαι καλά Taelia. Μπορείς να το φτιάξεις έτσι και μετά να το συμπεριλάβεις ως "σάλτσα" πάνω από το ζυμαρικό που σου αρέσει :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Επίσημε Δοκιμαστή μας Pepi, και της Ζαμπίας μας, πολύ ωραίο και νόστιμο. Και τούτο επίσης...οπότε έχεις πεδίο δόξης λαμπρόν μπροστά σου για δοκιμές. Και το καλοκαιράκι (που θα πάει...θα έρθει...) ότι πρέπει το μεζεδάκι το θαλασσινό :-))
    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ελένη μου, στα "προσεχώς" σου να το συμπεριλάβεις και θέλω να πιστεύω πως με την νοστιμιά του θα σας ικανοποίησει :-))
    Πολλές καλημέρες και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ε, λίγο για την νοστιμιά και την γεύση απο καιρό σε καιρό Αχτίδα μου!
    Δεν το κάνουμε άλλωστε και τόσο συχνά.
    Ξέρει ο κύριος Δημήτρης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστώ σε θερμά για όλα τα καλά σου λόγια Ελένη μου.
    Ήταν όντως μια πολύ πετυχημένη συνταγή γι' αυτό και βρήκε την θεσούλα της στο blog!
    Φιλιά και χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αχ, Όστριά μου νομίζω ότι λίγοι είναι αυτοί που δεν αρέσκονται σε τούτον τον θαλασσινό μεζέ!
    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Eri μου καλή μεζές με ελληνικά αρώματα και χρώματα!!! Έρχεται καλοκαίρι βλέπεις (αν και με τέτοιο καιρό μοιάζει να το σκέφτεται...)
    Φιλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και μόνο από τη φωτογραφία φαίνεται η επιτυχία του!Μυρίζει Καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Νόστιμος μεζές και το ζουμάκι του ότι πρέπει για βούτες.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Που είναι βρε Βαγγελιώ μου αυτό το καλοκαίρι; Πάλι μουντός καιρός και σήμερα και έτσι λένε και την άλλη εβδομάδα. Βγαίνει ο Μάϊος και είναι "σκοτεινός"!

    Επιτυχημένο φαγάκι πραγματικά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βούτες και παπάρες Στελλίτσα μου! Ε, μια φορά στο τόσο χρειάζονται κι' αυτές :-))
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. νοστιμιες βλεπω μπραβο κοιτα να δεις οποιος αγαπα αυτο που κανει καπως βρησκει τροπο να τα καταφερει. κατι θα κανουμε για οσα αγαπαμε ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πω πω πω!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σαφώς και έτσι είναι "Παρατηρητή" μου.
    Προσπαθούμε πάντα για αυτά που αγαπάμε και ότι καταφέρνουμε μετράει υπέρ μας :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τρελοτουρίστρια...λαμβάνω το επιφώνημα ως θετικό και σ' ευχαριστώ θερμά,για την έκρηξη ενθουσιασμού :-))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αρχικά να αναφέρω ότι το χταποδι ήταν καταπληκτικό. Πρώτη φορά ποσταρω σχόλια σε συνταγη στα τόσα χρόνια που σερφάρω. Για να είμαι ειλικρινής είχα αρχίσει να φοβάμαι λίγο γιατί οι χρόνοι που εγγραφές δεν είχαν καμία σχέση με τους δικούς μου χρόνους. Μου πήρε γύρω στις 2 ώρες και κάτι να τελειώσει ασχέτως ότι το χταποδι το είχα κόψει σε μπουκιες αφού ήταν 2 κιλά...

    Θεϊκό!!! Μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Dreamlander, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θετικά σου σχόλια. Και μάλιστα μετά από τόσο καιρό που είναι δημοσιευμένη αυτή η συνταγή, σημαίνει ότι τελικά είχε αξία που καταγράφηκε.

    Το δικό μου το χταποδάκι δεν ήταν τόσο μεγάλο είναι αλήθεια, οπότε σαφώς ο χρόνος μαγειρέματος ήταν πιο μικρός. Αλλά όπως κι εσύ γράφεις με την κατάλληλη ώρα, έγινε εξαιρετικά νόστιμο πιάτο.

    Καλή συνέχεια εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή