19.11.12

Επιδόρπιο...με φρουτοσαλάτα!

Μια γευστική φρουτοσαλάτα, μετά από ένα ωραίο γεύμα και ένα μικρό σοκολατάκι μπορούν να καλύψουν πολύ εύκολα την ανάγκη για επιδόρπιο, ειδικά όταν οι παρακαθήμενοι στο τραπέζι είναι προσεκτικοί στην διατροφή τους για λόγους υγείας.
Ένα μικρό σοκολατάκι με ξηρούς καρπούς  ή αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, πορτοκάλι φλούδα, cranberries κ.λ.π.) και σοκολάτα bitter είναι εξαιρετικό κέρασμα και είτε
μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας, είτε να αγοράσετε έτοιμα.

Την φρουτοσαλάτα όμως καλό θα είναι να φτιάξετε μόνοι σας, επιλέγοντας φρούτα διαφορετικά μεταξύ τους που θα δέσουν όμως στο όξινο και το γλυκό, στο άρωμα και στην υφή, αλλά και στον χρωματικό συνδυασμό τους.

Φρουτοσαλάτα με mango, πορτοκάλι και μπανάνα 
συνοδεία αποξηραμένων cranberries, 
χυμό μανταρινιού, μέλι και πασπαλισμένη με λίγο δυόσμο και κανέλα!


Έκανε θραύση και πολύ χάρηκα για την επιλογή μου, το ομολογώ.

Σερβιρισμένη σε ατομικά μπολ ή σε μεγάλο από το οποίο θα μπορούν να πάρουν όλοι οι καλεσμένοι σας.
Χρειάζεται λίγη προετοιμασία και μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα με ελάχιστο κόπο από την πλευρά σας,  λίγη ώρα πριν την σερβίρετε.
Κόβετε τα φρούτα σε κομματάκια, καρεδάκια, ροδέλλες και κύβους. (διαφορετικά φρούτα, διαφορετικά σχήματα βλέπετε). Τα βάζετε την σαλατιέρα και τα σκεπάζετε με διπλή μεμβράνη και στο ψυγείο.
H εδώ εκδοχή περιλαμβάνει : 2 μεγάλες μπανάνες σε ροδέλλες, 1 μάνγκο κομμένο σε παραλληλόγραμμα (μάλλον) και 1 μεγάλο πορτοκάλι σε κύβους (αφαιρόντας όσο μπορούσα την άσπρη μεμβράνη του χωρίς να μου χαλάσουν τα κομμάτια).
Σ' ένα σέϊκερ θα βάλετε τον χυμό από ένα πορτοκάλι ή δύο μανταρίνια, δύο καλές κουταλιές μέλι και θα τα χτυπήσετε καλά.
Πριν την σερβίρετε,δώστε της λίγο επιπλέον χρώμα με τα cranberries και πασπαλίστε την με λίγο αποξηραμένο δυόσμο ή μέντα και μισό κουταλάκι κοφτό κανέλα.
Έτοιμη.
Μπολάκια, κουταλάκια και ο καθείς παίρνει όσο τραβά η όρεξή του.

Tip: Αν θέλετε μια πιο κολάσιμη κατάσταση βάλτε δίπλα στον καθένα ομοτράπεζο, ένα μικρό μπολάκι με λιωμένη ζεστή σοκολάτα αρωματισμένη με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού!
Αυτός θα επιλέξει αν θα βουτήξει τα φρουτάκια του μέσα σ' αυτήν.
Καλή και όμορφη εβδομάδα εύχομαι σε όλους σας.

51 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο και ελαφρύ επιδόρπιο! Τα φρούτα που χρησιμοποίησες είναι υπέροχα! Για τα κράνμπερις δεν θα μιλήσω, είναι γνωστή η αγάπη που τους έχω...
    Καλή εβδομάδα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!
    Οι φρουτοσαλάτες είναι ο αγαπημένος μου τρόπος για να κλείσει ένα ωραίο γεύμα! Ανάλαφρες, νόστιμες και δροσερές, καλύπτουν την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, χωρίς όμως να μας βαραίνουν!
    Είναι όμορφες, ευφάνταστες και προσφέρονται για άπειρους συνδυασμούς υλικών!
    Εννοείται ότι η εκδοχή με τη σοκολάτα είναι κολασμένη, αλλά και η μελάτη σος που έφτιαξες είναι υπέροχη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα για τις φρουτοσαλάτες! Μετά από ένα καλό φαγητό είναι τόσο όμορφες, δροσερές, υγιεινές, αρωματικές και ανάλαφρες που γλυκαίνουν και αλλάζουν την γεύση τόσο ευχάριστα όσο τίποτα άλλο! Άσε τα οφέλη στον οργανισμό από τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν!
    Η δική σου μάλιστα με τα αρώματά της είναι εξαιρετικό επιδόρπιο!
    καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δροσερή, ανάλαφρη και αρωματική η πρότασή σου, Πηνελόπη μου! Συμφωνώ απολύτως!
    Αν μπορούμε να αποφύγουμε το γλυκό και επιλέξουμε τη φρουτοσαλάτα, κερδίζουμε πάρα πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας από αυτή.
    Καλή εβδομάδα.
    χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!Η φρουτοσαλάτα σου είναι απίθανη, ελαφριά και καλύπτει απόλυτα την επιθυμία για γλυκό.Το tip με τη σοκολάτα τέλιο!!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαφορετική΄πρόταση από τα συνήθη...γλυκά που τελικά μας βαραίνουν πιο πολύ με το τέλος του τραπεζιού! Και απόλυτα υγιεινή πρόταση! Τα φρουτάκια που προτείνεις νομίζω ότι κουμπώνουν το ένα με το άλλο πολύ όμορφα! Καλή και όμορφη εβδομάδα Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς την Αναστασία μας!
    Ε, τα cranberries ήταν απαραίτητα για να δώσούμε και λίγες κόκκινες πινελιές, πέραν την γεύσης που προσδίδουν στο σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περίμενε..έχω να γράψω πολλά...
    1)Να και το μάνγκο στη φρουτοσαλάτα που μου έλεγες...!χιχιχι
    2)Τί μου θυμίζεις! Πολύ παλιά στα τραπέζια που έκανε η μητέρα μου έφτιαχνε φρουτοσαλάτα και μου άρεσε πολύ. Αργότερα...πέρασε μάλλον η μόδα και το γυρίσαμε στα γλυκά.
    3)Σύντομα θα κάνω ένα τραπέζι... λέω με τη συνταγή σου να θυμηθώ τα παλιά.
    Καλημέρα Πηνελόπη!!!
    :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου Ερμιόνη μου καλή (να προσέχεις...)
    Θεωρώ πως όταν μιλάμε για ελαφρύ επιδόρπιο τα φρούτα και ίσως και μια ελαφριά κρέμα ή σιρόπι είναι ότι καλύτερο.
    Ε, και η επιλογή μου ήταν μάλλον επιτυχημένη με τα αρώματα του δυόσμου (νότα δροσιάς) και της κανέλας (πιπεράτη αίσθηση) και χάρηκα που την ευχαριστήθηκαν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σ' ευχαριστώ Αγγελική μου. Νομίζω πως με τα γραφόμενα σου δικαιώνεις για μια ακόμη φορά την επιλογή μου!
    Το αρωμάτισμα δε, ήταν πραγματικά μια σκέψη της στιγμής που ωστόσο πέτυχε πολύ!!! Ο δυόσμος σε μικρή ποσότητα έδωσε ένα υπέροχο άρωμα στο σύνολο μου.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελένη μου, εδώ αποφάσισα να αποφύγω το γλυκό, αν και είχα και τα σοκολατάκια έτσι για μια νότα που λένε... γιατί δεν ήθελα να αιστανθεί κάποιος "άσχημα" αρνούμενως να γευτεί γλυκό εφόσον δεν μπορεί.
    Τα καταφέραμε λοιπόν καλά ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το tip με το σοκολάτα Ελένη μου, ήταν "τρικάκι" για να ξεγελάσω τον μικρούλη της παρέας!!! Είχε πλάκα ο τρόπος που τελικά έμαθε να κάνει "βουτιές" τα φρούτα μέσα στην σοκολάτα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σ' ευχαριστώ πολύ Έφη.
    Αν είχα βρε συ καλό σκεφτεί μπορεί να έκανα και το σιρόπι της λεβάντας. Αλλά πρέπει πρώτα να πειραματιστώ μαζί του, πριν το προσφέρω σε γεύμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όλα αυτά τα έγραψες εσύ Πέπη μου!!!
    Ε, δεν το πιστεύω :-))

    Ναι βρε συ, το μάνγκο για το οποίο σου έγραφα. Για την ακρίβεια δύο είχα αγοράσει και το ένα το έχω ακόμη μιας και ήταν αρκετά άγουρο, υπολογίζω να το κόψω σήμερα, για να δούμε...

    Οι μαμάδες μας είχαν δίκιο και ξέρεις τα "ρουστίκ" πράγματα έρχονται και πάλι στην μόδα, γιατί όχι και οι γεύσεις...

    Να την κάνεις και να μας πεις εντυπώσεις έτσι;
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή βδομάδα Πηνελόπη μου φρουτένια!

    Οι φρουτοσαλάτες μου αρέσουν το καλοκαίρι με τα καλοκαιρινά φρούτα μέσα (φράουλα, κεράσι κλπ) αλλά και το χειμώνα με ότι την έφτιαξες κι εσύ!

    Η χειμωνιάτικη φρουτοσαλάτα σου ωραιότατη, δροσερή και ανάλαφρη. Το μέλι είναι η γλυκιά πινελιά στα όξινα φρούτα. Μου αρέσει πολύ και είμαι σίγουρη για ποιο λόγο έμειναν όλοι ευχαριστημένοι όπως λες με την επιλογή σου!!

    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ένα μπολάκι με σοκολάτα παρακαλώ!!!
    Είναι λένε αγχολυτική, εγώ το θέλω για ξεκούραση.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α, τι μου θύμισες! Το στάνταρ επιδόρπιο των Κυριακάτικων οικογενειακών γευμάτων με συγγενείς της μικρής Dark Chef ;)

    Μου άρεσε και η προσθήκη του δυόσμου, ταιριάζει σε αρκετά γλυκά και σίγουρα στην φρουτοσαλάτα δίνει δροσιά!
    Και να μην ξεχάσω και την προσωπική αγαπημένη "μεθυσμένη" εκδοχή -κρύες-μέρες που 'ναι, λίγο κονιάκ, κανένα λικεράκι, δίνει άλλη χάρη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παράγω σάλιο καθώς διαβάζω...Όντως πολύ ωραία και ελαφριά πρόταση! Λατρεύω τα μάνγκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ένα επιδόρπιο χωρίς ενοχές,ειδικά όταν προσφέρεται μετά από ένα ιδιαίτερα βαρύ ή πολύπλοκο σε γεύσεις και αρώματα γεύμα!Επιδόρπιο που ισορροπεί άμεσα την ιδιαίτερη επίγευση κάποιων φαγητών και δροσίζει με την ανάλαφρη και αρωματική σύστασή του.
    Η προοπτική της σοκολάτας ως συνοδευτικό, μας αρέσει αν θελήσουμε να μη ξεφύγουμε από την κλασσική,ωστόσο πεντανόστιμη εκδοχή της γλυκειάς αμαρτίας..προσωπικά θα μου άρεζε και με λίγες στάλες αλκοόλ.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φέρτε τη γαβάθα εδώ ... θέλωωωωω!!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νόστιμη ιδέα για επιδόρπιο και μάλιστα θα προτιμήσω την....κολάσιμη κατάσταση!!! Αποθηκεύεται προς το παρόν για μελλοντική χρήση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ωραία πρόταση για τους προσεκτικούς της διατροφής και ακόμη ωραιότερη με την μικρή ατασθαλία που προτείνεις στο τέλος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ ωραία η φρουτοσαλάτα σου Πηνελόπη! Ότι πρέπει για επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εξαιρετικό το επιδόρπιο Πηνελόπη μου.Πράγματι οι φρουτοσαλάτες είναι υπέροχο επιδόρπιο αλλά η δική σου είναι υπερπαραγωγή!!!
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η φρουτοσαλάτα ως επιδόρπιο μου θυμίζει τα λουκούλεια γεύματα που παρέθετε στα παιδικά μου χρόνια η μαμά μου, δεν έλειπε ποτέ! Ωραία ιδέα και για σήμερα, ειδικά με την προσθήκη μανγκο, που πολύ μου αρέσει και της δίνει μια πιο εξωτική και...τσαχπίνικη νότα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Υπέροχη και πολύ υγιεινή ,
    μπράβο Πηνελόπη για την ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. bellissima idea Penelope, un dessert sano e leggero! Buona settimana!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτή είναι πραγματικά μια εύκολη, αλλά αρκετά προκλητική φρουτοσαλάτα για να την αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να κάνω μια δοκιμή ...
    Αυτό το τελευταίο με το μπολάκι σοκολάτας+ξύσμα πορτοκαλιού μάλλον θα είναι η καταστροφή μου!!
    Καλή βδομάδα σε όλες/όλους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Θα γίνω κι εγώ ομοτράπεζη και θα ζητήσω και την απλή και την κολασμένη εκδοχή της φρουτοσαλάτας, συνενοηθήκαμε;;;Είμαι και βαφτιστήρι, κοινώς πνευματικό παιδί, αξίζω περιποίησης, στρογής και προδέρμ!!!Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ξανθή μου καλημέρα, αν είναι να ξεκουραστείς μ' ένα μπολάκι σαλάτα, να σου στείλω εγώ μια "παδέλα" που έλεγε και η γιαγιά μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα Χρυσαυγή μου, κι' εμένα μου αρέσουν όλως ιδιαιτέρως τα φρούτα σε σαλάτες αλλά και γλυκά. Ήμουν λίγο "κουμπωμένη" με την επιλογή επειδή ο κόσμος έχει συνηθίσει τα γλυκά μετά από το φαγητό, αλλά τελικά είχα δίκιο στην επιλογή μου! Στάθηκε πολύ πιο "ποθητή" για όλους :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλώς την Σκοτεινούλα μας. Έχεις και εσύ την "εμπειρία" της οικογενειακής σύναξης με επιδόρπιο την φρουτοσαλάτα ε;
    Δεν ήταν όμως και τόσο άσχημη νομίζω...

    Την πινελιά του αλκόολ επίσης την σκέφτηκα αλλά τελικά την άφησα απέξω, γιατί το λικέρ πορτοκάλι και κράνων που έχω ήταν με τσίπουρο και κάπως το φοβήθηκα.
    Η μέντα είναι πάλι πολύ δυνατή...και πήγαινα για μαυροδάφνη μετά...αλλά τελικά το άφησα απ' έξω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. To μάνγκο έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα νομίζω Κική μου, από αρκετούς και όχι άδικα φυσικά!
    Καλημέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα Φωτεινή μου, το γεύμα μας δεν μπορώ να πω ότι ήταν ιδιαίτερα βαρύ σε υλικά και συνδυασμούς γεύσεων (γιατί έτσι το είχα επιλέξει) και σ' αυτήν την γραμμή προσάρμοσα τελικά και το επιδόρπιό μου.
    Τα υλικά πάντα σε "καθορίζουν" σε αυτό που προσφέρεις :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κάνω παράδοση άμεση ... Conna :-))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μαρίνα μου, η κολάσιμη κατάσταση είχε συγκεκριμένο αποδέκτη. Aλλά όλοι τελικά κάναμε μια-δυό βουτίτσες μέσα στη κόλαση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Έτσι...έτσι Βαγγελιώ μου!
    Και όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Έτσι τελικά αποδείχτηκε Μαρία μου.
    Ως μια πολύ ωραία επιλογή και με τον συγκεκριμένο συνδυασμό φρούτων.
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σ' ευχαριστώ πολύ Κικίτσα μου.
    Αν τελικά θελήσεις να έχεις ωραίο αποτέλεσμα σ' ένα τραπέζι, μπορείς να το έχεις και με μια όμορφη φρουτοσαλάτα! Είναι γεγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αμαλία μου, ανήκεις κι' εσύ στο "group: παιδάκια θα έχει και φρουτοσαλάτα το τραπέζι μας σήμερα"!!!
    Καιρός να ξαναθυμηθούμε τις μαμάδες μας... Εκείνα τα χρόνια εξωτικό φρούτο ήταν η μπανάνα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Sofia μου, σ' ευχαριστώ πολύ και η δική σου σαλάτα σήμερα είναι από τις καλύτερες νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Grazie mille Chiara, idea era atto ... con ottimo gusto :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλημέρα Μίχο,
    έχεις δίκιο το μπολάκι με την σοκολάτα και το πορτοκάλι είναι μια μικρή "καταστροφή" αλλά αξίζει πραγματικά.

    Και ξέρεις ίσως να ταιριάζει και μια ωραία φρουτώδης μπύρα. Γιατί όχι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Βεβαίως ...βεβαίως ...ως καλή νεραϊδο-νονά, πρέπει να κανακέψω την βαφτιστηρούλα μου :-)))
    Έλα εσύ προς τα δω Μάρθα μας και θα έχεις και τις δύο εκδοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. "Κολασμένες" γεύσεις!!! Κι αυτή μαύρη σοκολάτα, η bitter, άλλο πράγμα!

    Πηνελόπη... Ξερογλύφομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εάν εξαιρέσεις την σοκολάτα, ε δεν είναι και πολύ κολασμένες καλέ μου Ευάγγελε και ετοιμάζονται και πολύ εύκολα!
    Καλό απόγευμα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Pinelopi mou, opos ta les...meta apo ena oreo kai xortastiko gevma, h froutodalata sou htan oti eprepe!
    Droseri, aromatiki, emfanisimi kai efkoli!!!!
    Mexri na xonepsoume.....ego eftiaxna ti froutosalata!
    I moni allagi pou ekana htan na zestano elafra to ximo me to meli ,ta cranberries ki ena ksylaki kanellas.
    Poli oreos o syndyasmos ton frouton!!!
    Tha sou valo photo sto fb kai tha tin anartiso kai sto blog mou, an den exeis antirrisi...
    Filakia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλημέρα καλή μου Πέπη.
    Πάει τέλειωσε είσαι η "επίτιμος δοκιμαστριά" μου και πολύ χαίρομαι γι' αυτό :-)

    Φυσικά και έχεις την άδειά μου να αναρτήσεις την δική σου πλέον εκδοχή στο Blog. Αφού δοκίμασες, έκρινες, φωτογράφισες και αποφάσισες ότι αξίζει να το δει και κάποιος άλλος.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή