6.3.13

Ψητά...και γευστικά...

Επειδή όποιον άνθρωπο «τρατάρω» τελευταίως, μου λέει πως είναι σε δίαιτα, το φαινόμενο ... της κάθε Άνοιξης δηλαδή :-)  είπα κι' εγώ να φτιάξω και να σας τραπεζώσω με φαγάκι ελαφρύ.

Φιλέτο Πέρκας ψητό, με Κουνουπίδι και Καρότα ψητά επίσης.


Το ιδιαίτερο βέβαια δεν είναι στα λαχανικά αυτά καθ' αυτά, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αυτά αρτύθηκαν.
1 μέτριο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο,
1/3 ποτηριού κρασί λευκό,
1/3 ποτηριού νεράκι,
1 μεγάλο λεμόνι χυμό και ξύσμα,
1 μεγάλο πορτοκάλι επίσης χυμό και ξύσμα,
½ κουταλάκι κύμινο τριμμένο,
½ κουταλάκι αλάτι,
½ κουταλάκι πιπέρι.


Σε ταψί στρώνετε χαρτί ψησίματος και αραδιάζετε επάνω τα λαχανικά σας καλά πλυμένα και κομμένα.
Στην συνέχεια προσθέτετε όλα τα υγρά που προανέφερα καθώς και τους χυμούς.
Ρίχνετε τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά μ’ ένα κουτάλι ώστε όλα τα κομμάτια λαχανικών να αρωματιστούν εξίσου.

Ψήνετε με αέρα στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά γυρίζοντας τα κομμάτια σίγουρα μια φορά για να πάρουν χρώμα. Τα υγρά (νερό και κρασί) εξατμίζονται και μένουν μόνον οι χυμοί με το λαδάκι. Ενδεχομένως να χρειαστεί κατά το ψήσιμο να προσθέσετε λίγο νεράκι.
Συνοδεύουν τέλεια ψάρι ψητό.
Το δικό μου,  ήταν φιλέτο Πέρκας που επίσης ψήθηκε μέσα σε χυμούς από:


1 μεγάλο λεμόνι,
1 μέτριο πορτοκάλι,
αλάτι, ρίγανη και θρούμπι,
καθώς και  μια γενναία δόση από μουστάρδα, με την οποία αλείφθηκε το φιλέτο.
Σε 10 λεπτά ήταν έτοιμο.

Πιάτο νόστιμο και υγιεινό για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους έτσι κι’ αλλιώς αρέσκονται στα ψαρικά και στις ελαφριές γεύσεις. Τα αρωματικά δίνουν δε, εξαιρετικό τόνο στα λαχανικά καθώς και το κρασάκι.

30 σχόλια:

  1. Καλημέρα αγαπητή Πηνελόπη!
    Το ιδανικό πιάτο για μένα που δεν κάνω δίαιτα αλλά είμαι φίλη καλή των λαχανικών και του ψαριού! Το κουνουπίδι πρόσφατα το δοκίμασα ψητό, γίνεται νοστιμότατο, πόσο μάλλον έτσι αρωματισμένο που το έκανες εσύ! Θα ταίριαζε λες αντί για κύμινο λίγο δεντρολίβανο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε καλώς την ... πουρνό-πουρνό!!!

      Λοιπόν έλα να σε τρατάρω, κι δεν θα σου δώσω να πιεις ΒΙΟS (αφού μάλλον δεν σου αρέσουν) θα σου βάλω όμως ένα ωραίο παγωμένο λευκό κρασάκι, για τούτο το φαϊ (και μην μου πεις όχι...)

      Το δενδρολίβανο μου αρέσει στην γεύση, αλλά ομολογώ ότι το προτιμώ περισσότερο σε κόκκινες σάλτσες που έχουν μέσα και κρασί. Το κύμινο ταιριάζει πολύ με το καρότο και έτσι σκέφτηκα να το βάλω και στο κουνουπίδι.

      Τώρα εσύ αποφασίζεις.
      Αλλά ξέρεις τι θα έκανα Σκοτεινούλα μου;
      θα έβαζα δύο κλαράκια δενδρολίβανο, στις άκρες του ταψιού μου και θα τα έβρεχα με τα υγρά για να βγάλουν αρώματα, όχι πάνω στα λαχανικά.
      Μια σκέψη κάνω βέβαια...

      Καλημέρες πολλές και καλή δύναμη σε ότι κάνεις σήμερα.

      Διαγραφή
  2. Πάρα πολύ καλή, εξαιρετική διατροφική πρόταση ειδικά για μένα, που νιώθω ότι η πλαζ "δεν θα με αντέξει" φέτος!
    Λαχανικάκια νόστιμα, μεθυσμένα κι η πέρκα αθώο ψάρι για...όλους!

    Καλημέρα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ναι κι' εμείς για την πλάζ...ετοιμαζόμαστε!!!!
      Τι να σου πω τώρα καλή μου Ζαμπία;

      Αλλά καθώς μια στομαχική διαταραχή με κατέχει από την νύχτα, ούτε να "μυρίσω" φαγητό δεν θέλω σήμερα.

      Καλημέρες πολλές και καλά Τσικνίσματα.

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετική η πρότασή σου, Πηνελόπη μου, νόστιμη και άκρως αρωματική. Λεμονοπορτόκαλα ενίσχυσαν τη γεύση του κρασιού και του λατρεμένου κύμινου!
    Ένα πιάτα διατροφικά πλήρες, όχι κατ' ανάγκη διαίτης. Ο συνδυασμός του για μένα αγαπημένος.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δίαιτα κι' εγώ, Ελένη μου, πολλές σχέσεις δεν έχουμε είναι η αλήθεια.
      Αλλά προσπαθώ να προσέχω με φαγητά "ισορροπημένα" αφού συνήθως τσακίζω τα γλυκά!

      Φιλιά πολλά κι από εμέ και καλή Τσικνοπέμπτη εκεί στα ξένα που είστε.

      Διαγραφή
  4. χαχαχαχαχα!!!
    Έκανες τη διαφορά με τόσες συνταγές για τσικνοπέμπτη που κυκλοφορούν!!!!

    Μ' αρέσει πολύ αυτό το φαγάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αμέ!!!
      Πως θα ξεχώριζα αλλιώς καλή μου Peps, αν δεν ήμουν η μύγα μες στο γάλα :-))
      Φιλιά πολλά και να περάσεις όμορφα.

      Διαγραφή
  5. Καλά που είπες λοιπόν να μιλάμε ώστε να μπαίνει ένα ταψί στο φούρνο!!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ, γι' αυτό στο έγραψα κι' εγώ.
      Να κουράζεται μόνον η μια, την κάθε φορά!!

      Καλημέρα και σήμερα τα παϊδάκια, θα τα ψήσω βραδάκι ελπίζοντας ότι κάπως θα έχω έρθει στα "ίσα" μου μέχρι το βράδυ.

      Διαγραφή
  6. Εγώ δίαιτα μπορεί να μην κάνω (ακόμα) ωστόσο το πιάτο σου θα το έτρωγα με μεγάλη μου χαρά Πηνελόπη μου!
    Η πέρκα είναι από τα πολύ αγαπημένα μου ψαράκια, με τα λαχανικά έχω άριστη σχέση και με τόσο ωραία αρώματα που έβαλες το πιάτο σου θα είναι απίθανο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρφουμάρισα, την πέρκα...
      Μέθυσα, το κουνουπίδι...
      Και είπα όποιος θέλει... τρώει... Ερμιόνη μου!

      Είναι κάτι φορές που διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει. Όσο για την δίαιτα κι' εγώ μαζί της μάλλον "τσακωμένη" είμαι, χρόνια τώρα.

      Καλημέρες πολλές και φιλιά σε όλα τα μουσουδάκια.

      Διαγραφή
  7. Eγώ ψάρι και λαχανικά τα πεθαίνω, ωστόσο θέλω και λευκό κρασάκι που κερνάς πιο πάνω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ τι, ξεροσφύρι θα ήταν το κέρασμα, Λίλα μου;
      Κόπιασε πάρε ποτηράκι, πάρε και πιατάκι και ετοιμάσου...

      Διαγραφή
  8. Με μια μισοφαγωμένη υγείας μπροστά μου τι δίαιτα να κάνω!...

    Τέλος πάντων, η συνταγή σου Πηνελόπη γι' άλλη μια φορά άψογη! Εξάλλου, η πέρκα είναι αγαπημένο φαγητό και το τιμούμε δεόντως οικογενειακώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον εσύ καλέ μου Ευάγγελε αρέσκεσαι στην υγείας!
      Τα δικά μου τα παλικάρια αν τ' αφήσω "λεύτερα" δύο-δύο τις χτυπάνε τις γάλακτος και τις πραλίνενιες. Δεν τους προλαβαίνω με τίποτε :-)))

      Το αρωματικό φαγητό, άμα είναι και ελαφρύ δεν νομίζω να μην το τρώει κάποιος, ειδικά αν του αρέσουν και τα ψαρικά.

      Καλημέρα και εύχομαι καλή Τσικνοπέμπτη.

      Διαγραφή
  9. Τι ωραίο πιάτο είναι πάλι αυτό? τέλειο θα έγινε με τα λαχανικά το ψάρι.Πολύ μου αρέσει αυτός ο συνδιασμός,άρεσε το κουνουπίδι? καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχώρησε το κουνουπίδι έτσι Νέλη μου. Και τα καροτάκια με την παρουσία τους βοήθησαν πάρα πολύ ως προς την "κατανάλωση"!!

      Διαγραφή
  10. Εγώ Πηνελόπη μου και να θέλω δεν μπορώ τώρα να είμαι σε δίαιτα αντίθετα 'τρώω για δύο' χαχαχα!!!!Οπότε ότι έχεις ευχαρίστηση καλοδεχούμενο οχι ότι με χαλάει και η πέρκα αντίθετα και με τα λαχανικά όπως το έχεις σούπερ.
    Να είσαι καλά καλό σου βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η "κατάσταση" τέτοια Ροδάνθη μου, το να τρως για ΔΥΟ, είναι άκρως σημαντικό. Τρώγε όμως ωραία πράγματα που θα προσφέρουν σε σένα και στο μωράκι όσο χρειάζεστε.
      Φιλιά πολλά και όλα να πηγαίνουν κατ' ευχήν, εύχομαι.

      Διαγραφή
  11. και εγω ειμαι σε διαιτα! ως συνηθως δηλαδη, οποτε το πιατο ταιριαζει γαντι!
    καλο βραδυ πηνελοπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τότε σου το αφιερώνουμε αποκλειστικώς :-)) καλή μου Ειρήνη.
      Καλό μεσημέρι και φιλιά.

      Διαγραφή
  12. Τι ωραίος τρόπος για να φάμε το κουνουπίδι! Και το ψημένο καρότο θα είναι απίστευτα γλυκό! Έρχεται και η μουσταρδάτη πέρκα και με αποτελειώνει! Πεντανόστιμο, Πηνελοπάκι! Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να δελεάσουμε το "φιλοθεάμον κοινό" Αναστασία μου :-) Και τα καροτάκια έκαναν ομολογουμένως καλά την δουλειά τους, όπως ακριβώς και με τον γαϊδαρο!

      Καλό μεσημέρι και με ότι καλύτερο, ως γεύση και απόλαυση, για την σημερινή μέρα.

      Διαγραφή
  13. Πολύ καλή επιλογή για ένα νοστιμότατο πιάτο!
    Καλή σου απόλαυση αγαπητή Πηνελόπη!
    Πιες ένα κρασάκι στην υγειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την "ανάρρωση" που ελπίζω να μην αργήσει, θα τα "κοπανήσω" στην Υγειά σας Σοφία μου.
      Ευχαριστώ σε πάρα πολύ.

      Διαγραφή
  14. Ελαφριά και ωραία συνταγή.Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι εγώ θέλω γιατί αν και δεν είμαι φαν των ψαριών... 1- κάνω δίαιτα και το πιάτο αυτό είναι ό,τι καλύτερο για δίαιτα και 2- μου φαίνεται τόσο λαχταριστό που δεν μπορώ να του αντισταθώ!!!
    Καλή Τσικνοπέμτπη Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Κική μου, αν είναι να σε κάνω να φας ψαράκια :-)
      Σημειωτέον πως τούτο το ψάρι, δεν έχει σχεδόν καθόλου κόκκαλα, ενώ με το συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος δεν "φέρνει" στην γεύση για ψάρι.

      Ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι τα καλύτερα για την κάθε μέρα, όχι μόνον για σήμερα.

      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή