Το blog αγαπά το άρωμα της βανίλιας αλλά εξίσου αγαπά και το άρωμα της μαστίχας και γενικώς όλα τα αρώματα...καθώς δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα έχω στο πιάτο μου φαγητό ή γλυκό χωρίς άρωμα!!!
Αν παρ' ελπίδα μου συμβεί να γευτώ κάτι τέτοιο...μετά την πρώτη μπουκιά κι' εντύπωση, απλώς δεν συνεχίζω :-))
Μια κρέμα θαλπωρής είναι αυτή που θα σας περιγράψω πιο κάτω, καθώς έγινε με περισσεύματα φρέσκου γάλακτος που είχε την ατυχία να οδεύει προς την λήξη του.
Την κομπόστα αποξηραμένων φρούτων την έφτιαξα, πρώτη φορά, πέρσι χάρη στην αγαπημένη Tante Kiki, και από τότε αρκετές φορές την έχω ξανακάνει γιατί πραγματικά μου άρεσε πολύ, με μικρές παραλλαγές.
Συνιστώ λοιπόν, να την δοκιμάσετε κι' εσείς (μόνη της ή σαν συνοδευτικό).
Για την Κομπόστα Φρούτων χρησιμοποίησα: 10 αποξηραμένα βερίκοκα, 8 αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα φετάκια από 2 μανταρίνια καθαρισμένα, 3 κουταλιές ξανθές σταφίδες, 1 ξύλο κανέλας,
4 κεφαλάκια γαρίφαλο, χυμό από 3 μανταρίνια, μισό ποτήρι νερό, 3 κουταλιές πετιμέζι, κι' ένα σφινάκι κονιάκ.
Τα έβρασα όλα μαζί για 35-40 λεπτά περίπου, τα άφησα να κρυώσουν και μετά έκοψα σε κομματάκια τα μεγάλα φρούτα.
Για την Κρέμα Μαστίχας χρησιμοποίησα:
800 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες,
200 γραμ.κρέμα γάλακτος (επίσης πλήρη)
3/4 κουτιού γάλα ζαχαρούχο,
2 κουταλιές ζάχαρη,
4-5 μέτρια δάκρυα μαστίχας,
6-7 φύλλα ζελατίνας (μαλακωμένα σε ελάχιστο κρύο νερό) ανάλογα το μέγεθος των φύλλων.
Αρχικά χτύπησα τα δάκρυα μαστίχας μαζί με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε μεγάλη κατσαρόλα έβαλα όλα τα γάλατα να ζεσταθούν, καθώς και το μείγμα ζάχαρης-μαστίχας.
Πριν αρχίσει να βράζει το μείγμα μου, στράγγιξα τα φύλλα ζελατίνας και τα ενσωμάτωσα στο μείγμα της κρέμας, ανακατεύοντας συνεχώς. Η διαδικασία μοιάζει σαφώς με αυτήν για την ετοιμασία της πανακότα.
Κατέβασα από την φωτιά.
Και το άφησα να κρυώσει.
Κατόπιν μετέφερα το μείγμα μου σ' ένα μεγάλο τάπερ και το έβαλα στο ψυγείο.
Όταν άρχισε να δείχνει πως πήζει το έβγαλα και με κουτάλα της σούπας άρχισα να το μοιράζω στα ποτήρια που θα το σερβίριζα.
Πρώτη στρώση... κρέμα μαστίχας.
Δεύτερη στρώση...κομπόστα φρούτων.
Τρίτη στρώση...κρέμα μαστίχας.
Ντεκόρ και τελευταία στρώση...κομπόστα φρούτων.
Ξανά στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Η όλη διαδικασία της προετοιμασίας είναι εύκολη και απλή και για την κρέμα και για την κομπόστα, αλλά θέλετε ένα 24ώρο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, καθώς χρειάζεται τον χρόνο του, το σύνολο για να πήξει ανάλογα.
Και καθώς το κουτάλι σας θα βυθίζεται στην αρωματική κρέμα, θα συναντά πάντα μια έκπληξη.
Ένα κομματάκι μελωμένο αρωματικό φρούτο.
Καλή σας απόλαυση και να θυμάστε πως αν το ξεκινήσετε τελικά...ξεκινήστε το από την προηγούμενη μέρα.
Και σαν τελική σημείωση: όλα τα προ-αναφερόμενα υλικά, μου έδωσαν 8 ποτηράκια σερβιρίσματος, οπότε εσείς ανάλογα τα άτομα κανονίζετε και τα υλικά σας.
Μια γλυκιά και ωραία εβδομάδα να έχετε.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κατερίνες, τις Καιτούλες, και τις Κάτιες.
Αν παρ' ελπίδα μου συμβεί να γευτώ κάτι τέτοιο...μετά την πρώτη μπουκιά κι' εντύπωση, απλώς δεν συνεχίζω :-))
Μια κρέμα θαλπωρής είναι αυτή που θα σας περιγράψω πιο κάτω, καθώς έγινε με περισσεύματα φρέσκου γάλακτος που είχε την ατυχία να οδεύει προς την λήξη του.
Κρέμα Μαστίχας με κομπόστα αποξηραμένων φρούτων
Την κομπόστα αποξηραμένων φρούτων την έφτιαξα, πρώτη φορά, πέρσι χάρη στην αγαπημένη Tante Kiki, και από τότε αρκετές φορές την έχω ξανακάνει γιατί πραγματικά μου άρεσε πολύ, με μικρές παραλλαγές.
Συνιστώ λοιπόν, να την δοκιμάσετε κι' εσείς (μόνη της ή σαν συνοδευτικό).
Για την Κομπόστα Φρούτων χρησιμοποίησα: 10 αποξηραμένα βερίκοκα, 8 αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα φετάκια από 2 μανταρίνια καθαρισμένα, 3 κουταλιές ξανθές σταφίδες, 1 ξύλο κανέλας,
4 κεφαλάκια γαρίφαλο, χυμό από 3 μανταρίνια, μισό ποτήρι νερό, 3 κουταλιές πετιμέζι, κι' ένα σφινάκι κονιάκ.
Τα έβρασα όλα μαζί για 35-40 λεπτά περίπου, τα άφησα να κρυώσουν και μετά έκοψα σε κομματάκια τα μεγάλα φρούτα.
Για την Κρέμα Μαστίχας χρησιμοποίησα:
800 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες,
200 γραμ.κρέμα γάλακτος (επίσης πλήρη)
3/4 κουτιού γάλα ζαχαρούχο,
2 κουταλιές ζάχαρη,
4-5 μέτρια δάκρυα μαστίχας,
6-7 φύλλα ζελατίνας (μαλακωμένα σε ελάχιστο κρύο νερό) ανάλογα το μέγεθος των φύλλων.
Αρχικά χτύπησα τα δάκρυα μαστίχας μαζί με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε μεγάλη κατσαρόλα έβαλα όλα τα γάλατα να ζεσταθούν, καθώς και το μείγμα ζάχαρης-μαστίχας.
Πριν αρχίσει να βράζει το μείγμα μου, στράγγιξα τα φύλλα ζελατίνας και τα ενσωμάτωσα στο μείγμα της κρέμας, ανακατεύοντας συνεχώς. Η διαδικασία μοιάζει σαφώς με αυτήν για την ετοιμασία της πανακότα.
Κατέβασα από την φωτιά.
Και το άφησα να κρυώσει.
Κατόπιν μετέφερα το μείγμα μου σ' ένα μεγάλο τάπερ και το έβαλα στο ψυγείο.
Όταν άρχισε να δείχνει πως πήζει το έβγαλα και με κουτάλα της σούπας άρχισα να το μοιράζω στα ποτήρια που θα το σερβίριζα.
Πρώτη στρώση... κρέμα μαστίχας.
Δεύτερη στρώση...κομπόστα φρούτων.
Τρίτη στρώση...κρέμα μαστίχας.
Ντεκόρ και τελευταία στρώση...κομπόστα φρούτων.
Και καθώς το κουτάλι σας θα βυθίζεται στην αρωματική κρέμα, θα συναντά πάντα μια έκπληξη.
Ένα κομματάκι μελωμένο αρωματικό φρούτο.
Καλή σας απόλαυση και να θυμάστε πως αν το ξεκινήσετε τελικά...ξεκινήστε το από την προηγούμενη μέρα.
Και σαν τελική σημείωση: όλα τα προ-αναφερόμενα υλικά, μου έδωσαν 8 ποτηράκια σερβιρίσματος, οπότε εσείς ανάλογα τα άτομα κανονίζετε και τα υλικά σας.
Μια γλυκιά και ωραία εβδομάδα να έχετε.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κατερίνες, τις Καιτούλες, και τις Κάτιες.
Χιώτικη μαστίχα! Μοναδικό άρωμα, μοναδική γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου για άλλη μια φορά πλημμυρισμένη αρώματα και πρωτοτυπίες, Πηνελόπη! (Και δεν το γράφω επειδή η Χίος είναι η εξ αγχιστείας πατρίδα μου!!!)
Καλησπέρα αγαπητέ μου Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΑγαπημένο νησί και για μένα η Χίος (από τον καιρό που κατάφερνα να ταξιδεύω σε νησιά...)
Τέσσερεις φορές την έχω δει από κοντά και πάντα είχα κάτι νέο να μου συστήσει.
Αρώματα, γιατί χωρίς αρώματα η ζωή μας δεν γλυκαίνει φίλε μου :-).
Καλό βράδυ.
Φίνα και αρωματική η κρεμούλα, νόστιμη και δροσιστική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εύκολη (αν και θέλει την αναμονή της) Αμαλία μου καλή.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Ωραιότατη και αρωματική κρεμούλα! Όσο για τα φρούτα έκπληξη εκεί να δεις μυρουδιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια
Καθώς το κουταλάκι τα συναντά μέσα στην κρέμα (τα φρουτάκια εννοώ...) Αγγελική μου, υπάρχει μια μικρή προσδοκία για το τι τελικά θα γευτεί κανείς, κι' αυτό είναι πολύ όμορφο.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Πολύ αρωματική θα πρέπει να είναι η κρεμούλα σου Πηνελόπη μου και σίγουρα νοστιμότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που τα ξαναείπαμε :)
Γεια σου Μαρία μου. Αργήσαμε...αλλά τα καταφέραμε!
ΔιαγραφήΚι' εγώ χάρηκα που σας είδα όλες πάλι και ιδιαίτερα που γνώρισα τις "νεώτερες" γενιές.
Η κρεμούλα είναι γλυκάκι με πολύ άρωμα και θαλπωρή. Ακόμη και ζεστή θα μπορούσε να φαγωθεί τώρα που το σκέφτομαι.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό βράδυ.
Τι φοβερή η κομπόστα φρούτων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και η κρέμα με τη μαστίχα υπέροχη!
Πολύ γευστικός συνδυασμός, όπως πάντα μας ξεσήκωσες Πηνελόπη μου!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Ε, κάνω ότι μπορώ κι' εγώ Ερμιόνη μου, για να έρχομαι στα "ίσα" μου με τα ξεσηκώματα που που κάνετε κι' εσείς κάθε φορά.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Αρώματα και γεύσεις εξαιρετικές! Πηνελόπη μου καλοφάγωτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Σοφία μου.
ΔιαγραφήΕίναι ήδη πια παρελθόν, όπως καταλαβαίνεις :-))
Καλό βράδυ, εύχομαι.
Εξαιρετικό το γλυκάκι σου,Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες από Ζάκυνθο!
Καλώς την!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Λένια μου. Αν το δοκιμάσεις ελπίζω πραγματικά να σου αρέσει.
Χαιρετισμούς πολλούς και σ' εσένα και στην όμορφη Ζάκυνθο φυσικά.
Καλημέρα γλυκιά μου Πηνελόπη!!! Υπέροχη την έκανες την κομπόστα και χαίρομαι που σου άρεσε τόσο γιατί πραγματικά είναι ελαφριά, χειμωνιάτικη και νόστιμη!!!! Αλλά κι αυτή η κρέμα σου με τη μαστίχα έδεσε υπέροχα με την κομπόστα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτο το γλυκό σου και μακάρι να έκανες ντελίβερυ και προς τα δω!!!!!!
Να είστε όλοι καλά!!!
ΦΙλιά!!!!
Γεια σου Κική μου. Όταν η πρώτη δοκιμή σου αφήνει μεγάλο συναίσθημα ικανοποίησης, σίγουρα ψάχνεις τρόπους να ξαναγευτείς το ίδιο γλυκό ή φαγητό με την πρώτη ευκαιρία. Και φυσικά με όποιον ενδεχομένως συνδυασμό του ταιριάζει.
ΔιαγραφήΈτσι κι' εδώ!!1
Σ' ευχαριστώ για την αφορμή και την ιδέα.
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.
Τι να πω δεν ξέρω πια! Τι να φάω όμως ξέρω ! Πολύ θα θελα να' χα τώρα εδώ δίπλα μου ένα απ' αυτά τα οχτώ ποτηράκια νονίτα μου καλή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα "διακτινίσω" μια οχτάδα Μάρθα μου, ως άλλος Κάπτεν Σποκ (του Στάρ Τρεκ)!!
ΔιαγραφήΘα ήταν μια πολύ καλή λύση, αυτή η μέθοδος του :-))
Φιλιά πολλά.
Για τις δύσκολες στιγμές της υπογλυκαιμίας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
Μου σ΄ εμένα προσωπικά...είναι σχεδόν μόνιμες Ξανθή μου!!!
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Με τόσα αρώματα που έχει αυτό το ποτηράκι νομίζω δεν αργεί να καταναλωθεί η παραγωγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου αρκούν...8!
Z.
Α, σε βρίσκω ολιγαρκή όντως καλή μου Ζαμπία!
ΔιαγραφήΠροσωπικά "χτύπησα" δύο απανωτά...με την εξαγωγή τους από το ψυγείο.
Αλλά δεν λέω ότι κρεπάλιασα, γιατί το ίδιο έκανε και φίλη που τα γεύτηκε παρέα μας :-))
Πολυ ωραία κρεμα,με πολλα αρωματα και γευσεις ,θα τρωγεται πολυ ευχαριστα και εγω εχω αδυναμια στα δυο αυτα αρωματα ,βανιλλια ,μαστιχα,καλο απογευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δικαίως έχεις αδυναμία Νέλη μου. Αφού είναι από τα πιο όμορφα αρώματα στην ζαχαροπλαστική και όχι μόνον.
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα.
Μου μύρισε μαστίχα!!! :):) Λατρεύω τη μαστίχα...όπου και να τη βάλεις νομίζω δίνει τέλεια γεύση!!! Θα τη δοκιμάσω τη κρεμούλα! σου, Πηνελόπη μου!!! Καλημέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την δοκιμάσεις Λία μου, αφού σου αρέσει το άρωμα μαστίχας, νομίζω πως και το γενικό σύνολο θα σου κάνει πολύ καλή εντύπωση.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα να ευχηθώ εγώ τώρα πια...
Μμμμ Πηνελόπη δικαιώς αγαπάς ολα τα αρώματα γιατί με αυτά φτιάχνεις λιχουδιές! Τί ωραία ιδέα για γλυκό. Φαντάζομαι τον συνδυασμό και πρέπει να είναι τέλειος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω να δω και τις προηγούμενες αναρτήσεις σου γιατί έχω χάσει επεισόδια!
Γεια σου καλή μου Μάγδα.
ΔιαγραφήΈνας πολύ ωραίος γλυκός συνδυασμός η κρέμα μαστίχας με τα αρωματικά αποξηραμένα φρούτα και νομίζω πως αν τελικά την φτιάξεις θα σε "ταξιδέψει" λιγάκι πίσω στην πατρίδα.
Κάνε την "βόλτα" σου και ελπίζω να βρεις κάτι που να σ΄ενδιαφέρει.
Χαιρετισμούς πολλούς.