Κάθε κουζίνα που σέβεται τον εαυτό της :-)) μια καλή φουρνιά από Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, πρέπει να την κάνει!
Αν και τα μπισκότα, δεν ανήκουν στα παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των ημερών, οι επιρροές που έχουμε δεχτεί είναι πολλές.
Οι μαγειρικές όλου του κόσμου "συναντιούνται" σε γλυκά και αλμυρά μονοπάτια μέσα στις διαδρομές του χρόνου (που περνά από πάνω μας) οπότε και τα μπισκότα έχουν πια "βρει" την θέση που τους αξίζει μέσα στην καρδιά μικρών και μεγάλων.
Άμα δε, είναι και χαριτωμένα σχηματικά, οι μικροί καταναλωτές κοιτούν τα ταψιά που ψήνονται στον φούρνο και περιμένουμε με ανυπομονησία την ώρα εξαγωγής τους από αυτόν (μιλώ όπως καταλαβαίνετε εκ' πείρας...)
Τα δικά μας Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα Μπαχαρικών φέτος έγιναν με τα ακόλουθα υλικά:
Για την ζύμη:
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις καλά κοσκινισμένο,
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει (επίσης κοσκινισμένο),
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη,
1/2 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών Σμυρνιό,
1/4 κουταλάκι υγρό εσάνς βανίλιας,
250 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
1 μεγάλο πορτοκάλι για το ξύσμα (καλά πλυμένο λοιπόν)
1/2 από το πιο πάνω πορτοκάλι για τον χυμό του,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική,
1/2 φλιτζάνι μέλι ανθέων,
2/3 φλιτζανιού καραμελωμένα φιστίκια αράπικα αλεσμένα στο multi,
3 κουταλιές γάλα φρέσκο,
και 2 μέτρια αυγά.
Για το στόλισμα:
250 γρα. σοκολάτα λευκή,
2-3 κουταλιές γάλα φρέσκο,
λίγο ξύσμα από φρέσκο λεμόνι,
Πέρλες βρώσιμες (προαιρετικά)
Τα πράγματα εξαιρετικά απλά και χωρίς να ξεφεύγουν από τον καθιερωμένο τρόπο παρασκευής μπισκότων.
Μαλακωμένο βούτυρο χτυπήθηκε μαζί με την ζάχαρη και στη συνέχεια μέσα πρόσθεσα το ελαιόλαδο και τ' αυγά ένα-ένα.
Κατόπιν έβαλα όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το μέλι ελαφρώς ζεσταμένο, το γάλα και χτύπησα εκ' νέου. Τελευταία μπήκαν στο μείγμα ανακατεμένα τα δύο είδη άλευρου μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τέλος τα αλεσμένα φιστίκια.
Το μίξερ χειρός μπήκε στην άκρη, από ένα σημείο και ύστερα και το ζύμωμα ολοκληρώθηκε με ελαφρώς λαδωμένα τα χέρια (αν δείτε την ζύμη στεγνή, προσθέστε λίγο ακόμη ελαιόλαδο).
Άφησα την ζύμη σε ηρεμία για μια ώρα.
Κατόπιν πάνω σε επιφάνεια εργασία, άνοιγα κάθε φορά φύλλο πάχους ενός εκατοστού περίπου και έκοβα με τα κουπ πατ.
Τα μπισκότα μπήκαν σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος και ψήθηκαν ανά δύο τη φορά, στους 170 βαθμούς για 8-10 λεπτά (και πάντα ανάλογα με τον φούρνο και τις δυνατότητές του).
Αφού κρύωσαν αρκετά στολίστηκαν με το γλάσσο λευκής σοκολάτας που ετοίμασα σε μπεν-μαρί με τα υλικά που προαναφέρω.
Σε όσα έδωσα σχήμα από ανθρωπάκια τα στόλισα και με πράσινες πέρλες για να είναι περισσότερη η χαρά των παιδιών!
Αυτά ειδικά έγιναν ανάρπαστα, όχι ότι τ' αστεράκια και οι χιονονιφάδες πήγαν πίσω :-)).
Σε πείσμα όσων συμβαίνουν, τα παιδιά θέλουμε δεν θέλουμε, θα μας βάζουν πάντα στο κλίμα και θα έχουν την απαίτηση να είμαστε πιο "δοτικοί" απέναντί τους.
Καλές Γιορτές σε όλους σας εύχομαι.
Αν και τα μπισκότα, δεν ανήκουν στα παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των ημερών, οι επιρροές που έχουμε δεχτεί είναι πολλές.
Οι μαγειρικές όλου του κόσμου "συναντιούνται" σε γλυκά και αλμυρά μονοπάτια μέσα στις διαδρομές του χρόνου (που περνά από πάνω μας) οπότε και τα μπισκότα έχουν πια "βρει" την θέση που τους αξίζει μέσα στην καρδιά μικρών και μεγάλων.
Άμα δε, είναι και χαριτωμένα σχηματικά, οι μικροί καταναλωτές κοιτούν τα ταψιά που ψήνονται στον φούρνο και περιμένουμε με ανυπομονησία την ώρα εξαγωγής τους από αυτόν (μιλώ όπως καταλαβαίνετε εκ' πείρας...)
Τα δικά μας Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα Μπαχαρικών φέτος έγιναν με τα ακόλουθα υλικά:
Για την ζύμη:
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις καλά κοσκινισμένο,
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει (επίσης κοσκινισμένο),
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη,
1/2 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών Σμυρνιό,
1/4 κουταλάκι υγρό εσάνς βανίλιας,
250 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
1 μεγάλο πορτοκάλι για το ξύσμα (καλά πλυμένο λοιπόν)
1/2 από το πιο πάνω πορτοκάλι για τον χυμό του,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική,
1/2 φλιτζάνι μέλι ανθέων,
2/3 φλιτζανιού καραμελωμένα φιστίκια αράπικα αλεσμένα στο multi,
3 κουταλιές γάλα φρέσκο,
και 2 μέτρια αυγά.
Για το στόλισμα:
250 γρα. σοκολάτα λευκή,
2-3 κουταλιές γάλα φρέσκο,
λίγο ξύσμα από φρέσκο λεμόνι,
Πέρλες βρώσιμες (προαιρετικά)
Τα πράγματα εξαιρετικά απλά και χωρίς να ξεφεύγουν από τον καθιερωμένο τρόπο παρασκευής μπισκότων.
Μαλακωμένο βούτυρο χτυπήθηκε μαζί με την ζάχαρη και στη συνέχεια μέσα πρόσθεσα το ελαιόλαδο και τ' αυγά ένα-ένα.
Κατόπιν έβαλα όλα τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το μέλι ελαφρώς ζεσταμένο, το γάλα και χτύπησα εκ' νέου. Τελευταία μπήκαν στο μείγμα ανακατεμένα τα δύο είδη άλευρου μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τέλος τα αλεσμένα φιστίκια.
Το μίξερ χειρός μπήκε στην άκρη, από ένα σημείο και ύστερα και το ζύμωμα ολοκληρώθηκε με ελαφρώς λαδωμένα τα χέρια (αν δείτε την ζύμη στεγνή, προσθέστε λίγο ακόμη ελαιόλαδο).
Άφησα την ζύμη σε ηρεμία για μια ώρα.
Κατόπιν πάνω σε επιφάνεια εργασία, άνοιγα κάθε φορά φύλλο πάχους ενός εκατοστού περίπου και έκοβα με τα κουπ πατ.
Τα μπισκότα μπήκαν σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος και ψήθηκαν ανά δύο τη φορά, στους 170 βαθμούς για 8-10 λεπτά (και πάντα ανάλογα με τον φούρνο και τις δυνατότητές του).
Αφού κρύωσαν αρκετά στολίστηκαν με το γλάσσο λευκής σοκολάτας που ετοίμασα σε μπεν-μαρί με τα υλικά που προαναφέρω.
Σε όσα έδωσα σχήμα από ανθρωπάκια τα στόλισα και με πράσινες πέρλες για να είναι περισσότερη η χαρά των παιδιών!
Αυτά ειδικά έγιναν ανάρπαστα, όχι ότι τ' αστεράκια και οι χιονονιφάδες πήγαν πίσω :-)).
Σε πείσμα όσων συμβαίνουν, τα παιδιά θέλουμε δεν θέλουμε, θα μας βάζουν πάντα στο κλίμα και θα έχουν την απαίτηση να είμαστε πιο "δοτικοί" απέναντί τους.
Καλές Γιορτές σε όλους σας εύχομαι.
Πράγματι Πηνελόπη μου, τα μπισκότα έχουν πια καθιερωθεί τα Χριστούγεννα. Προσωπικά χαίρομαι και χαίρομαι που και τα κορίτσια μου ανυπομονούν να τα φτιάξουμε για να κεράσουν τον Άγιο. Πολύ μυρωδάτα και χαριτωμένα τα δικά σας! Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικρότερος και ο Θ. κάπως έτσι έκανε για τα μπισκότα Ερμιόνη μου. Τώρα απλώς τα "τσάκισε" χωρίς να σκεφτεί ότι πρέπει να "τρατάρει" και τον Άγιο!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Και του χρονου!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Ευχαριστώ σε καλή μου Beauty.
ΔιαγραφήΑντεύχομαι και σ' εσένα τα καλύτερα για τις μέρες των γιορτών.
Το πορτοκάλι στα μπισκότα είναι η μεγάλη μου αγάπη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου Πηνελόπη μου! Να είστε καλά!!!
Σούπερ τα ανθρώπάκια σας. Εγώ αυτά θα προτιμούσα. Να τρώω πρώτα το κεφάλι, μετά τα ποδαράκια και τέλος τα χεράκια. Πολύ τρομακτικό μήπως??? χαχαχχαχαχα
Α! Με τρομάζεις λιγάκι κοπελιά!!!
ΔιαγραφήΚάτι σε "Χανιβαλ" μου φέρνεις και σκέφτομαι πως θα σε κάνω παρέα :-))
Καλά να είμαστε όλοι μας Χρυσαυγή μου και να προχωράμε με δύναμη στης κάθε χρονιάς τα Χριστούγεννα...
Φιλιά πολλά.
Υπέροχα τα μπισκότα σου, μας έβαλες στο κλίμα των γιορτών!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!!
Σ' ευχαριστώ Μάχη μου.
ΔιαγραφήΕ, τώρα πια έχουμε μπει όλοι για τα καλά. Πληθαίνουν οι γιορτινές μυρωδιές γύρω μας, κι' ας είναι τα συναισθήματά μας πιο βαριά :-)
Κι εμείς ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά αλλά μας προλάβατε!!! Πολύ μυρωδάτα τα μπισκότα σας και με ζεστά χειμωνιάτικα αρώματα, απόλυτα ταιριαστά με την περίσταση! Και του χρόνου με υγεία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήE, τώρα πια Αμαλία μου κι' εσείς θα έχετε ετοιμαστεί!!!
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου σε όλους μας με Υγεία και με μια νότα αισιοδοξίας αν γίνεται...
Χριστούγεννα χωρίς χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια δε γίνονται! Για μένα πανε πακέτο με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα! Μοσχοβόλησε ο τόπος από τα αρώματα που χρησιμοποίησες! Καλές γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Χρύσα μου.
ΔιαγραφήΕπίσης και σ' εσάς καλές γιορτές. Να περάσετε όμορφα και να χαρείτε τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια του παιδιού σας. Για τα μικρά όλα φαντάζουν πιο "παραμυθένια"!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Λοιπόν θα εξομολογηθώ την αμαρτία μου... δεν έχω φτιάξει ποτέ χριστουγεννιάτικα μπισκότα και ντρέπομαι. Θα τα φτιάξω όμως φέτος γιατί ζήλεψα... φιλάκια Πηνελόπη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, φυσικά και θα πρέπει να ντρέπεσαι :-))) Χριστίνα μου!
ΔιαγραφήΤόσο και τόσο σκαρώνεις με τα υφάσματα, τις κόλλες, τις χάντρες, τα ξύλα, τις μπογιές.
Στην ζύμη και στα αρώματα "σκάλωσες";
Φιλιά πολλά και καλά ζυμώματα (μην ξεχαστείς... έτσι;).
Αυτα τα μπισκότα είναι αγαπημένα μικρών και μεγάλων Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έχουν άρωμα γιορτών.
Φιλιά :)
Είναι όντως έτσι, Μarion.
ΔιαγραφήΏρα να 'χεις και διάθεση για παιχνίδι για να το ευχαριστηθείς που λένε...
Ειδικά όταν σε τριγυρίζουν παιδικά χέρια που ανυπομονούν :-))
Είναι πολύ χαριτωμένα! Και είναι σαν στολιδάκια :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή