8.10.10

Ένα αφιερωμένα banana bread...

Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες ημέρες γίνονται πολλά γύρω μου, στενάχωρα τα περισσότερα δυστυχώς. Αλλά αυτό είναι κάτι σαν νόμος στην ζωή, δηλαδή τα στενάχωρα να πέφτουν μαζεμένα και να λες πότε θα σταματήσει το κακό...
Έτσι δεν είχα διάθεση για πολλές χαρούμενες περιγραφές συνταγών.
Σκάρωσα όμως κάτι χθες το βράδυ, για να ξορκίσω το κακό και για να υπάρχει κάτι νόστιμο στο κολατσιό σήμερα το πρωί....
Και τέλος, γιατί καθώς διάβασα σήμερα το πρωί το blog του φίλου Δημήτρη Τερζή του έδωσα μια υπόσχεση  :-))

Σίγουρα, αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε άπειρες εκδοχές, παραλλαγές, συνταγές για ένα banana Bread. Το δικό μου απλώς ήταν έμπνευση της στιγμής και με μια ιδιαιτερότητα. Οι μπανάνες αποτελούσαν την γέμισή του. Κάτι σαν τα γεμιστά τσουρέκια που σίγουρα έχετε οι περισσότεροι δοκιμάσει.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και γευστικό. Τα ευχαριστήθηκαν όλοι. Μικροί, μεγάλοι και σήμερα οι λίγοι συνάδελφοι στο γραφείο (λιγοστεύουμε καθημερινά...κι' εδώ).

Επί το έργω λοιπόν, για να μην λέω πολλά.

Αρτοπαρασκευαστής, μια μέτρια κατσαρόλα αντικολλητική και δύο φόρμες μακρόστενες για κέϊκς, οι βασικοί μου συντελεστές.

Μέσα στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα (που στο δικό μου μηχάνημα κρατά 1 ώρα και 20 λεπτά).
Μπήκαν: 330 γραμμάρια νερό, 50 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο, 30 γραμμάρια γάλα φρέσκο, 700 γραμμάρια αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις, 1 μεγάλο δίκροκο αυγό, 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι,
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κουταλάκι κοφτή βανίλια σκόνη, 1 φακελλάκι μαγιά και 1 κουταλιά γάλα σε σκόνη
Όλα τα υλικά ζυμώθηκαν με τον τρόπο του αρτοπαρασκευαστή.

Στο διάστημα που αυτός ζύμωνε, εγώ έφτιαξα την μαρμελάδα μπανάνας.
Μέσα στην μέτρια κατσαρόλα έκοψα σε φέτες 5 μεγάλες μπανάνες, έριξα τον χυμό από 2 μέτρια λεμόνια, 3/4 κούπας ζάχαρη και λίγες σταγόνες εσσάνς βανίλιας (προς το τέλος του βρασμού).
Τις άφησα να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας συχνά-πυκνά μιας και η μπανάνα ως  φρούτο με άμυλο "κολλάει" εύκολα. Όταν ήσαν κοντά στην μορφή της μαρμελάδας έβγαλα την κατσαρόλα τελείως από την φωτιά.

Ο αρτοπαρασκευστής συνέχισε να ζυμώνει.

Πήρα στην συνέχεια τις δύο μακρόστενες φόρμες κέϊκ, τις έντυσα με το μαγικό λαδόχαρτο και τις άφησα στην άκρη. Περίμενα να τελειώσει το ζύμωμα και στο διάστημα αυτό έπλυνα τα σχετικά κατσαρολικά. Ενώ προθέρμανα ελαφρώς τον φούρνο μου για να είναι έτοιμος για την δεύτερη φάση...

Το ηχητικό σήμα του αρτοπαρασκευαστή ήρθε.
Πήρα την ζύμη μου, την χώρισα σε 4 ίσα μέρη (θέλει σ' αυτό το στάδιο λίγο λάδωμα στα χέρια, γιατί η ζύμη λόγω βουτύρου είναι κάπως κολλώδης) και το κάθε κομμάτι το έπλασα ως μακρόστενη φρατζολίτσα. Έβαλα τις δύο πρώτες μέσα στις φόρμες, τις άπλωσα με τα χέρια καλά για να πάνε σε όλο το μήκος της φόρμας και στην επιφάνειά τους έστρασα κομμάτια απο 3 σοκολάτες γάλακτος (που έπρεπε να τις διώξω απο το ψυγείο μου).
Από πάνω έβαλα κουταλιές μαρμελάδας μπανάνας σε όλην την επιφάνεια της κάθε φρανζόλας.
Στην συνέχεια πρόσθεσα και τις δύο υπόλοιπες φραντζόλες, μια σε κάθε φόρμα πάντα.
Πάτησα λίγο με τα δάχτυλα να ενωθούν.
Χάραξα ελαφρά τις επιφάνειες τους με μαχαίρι ενώ τις άλοιψα με λίγο γάλα.
Και τις ξέχασα για μιάμιση περίπου ώρα στον ζεστό φούρνο...για να ανέβουν και να φουσκώσουν όσο θα έπρεπε. Στην ουσία διπλασίασαν (και κάτι παρά πάνω) τον όγκο τους.

Η συνέχεια ήρθε κατά τις 8 το βράδυ πια, που έβαλα τον φούρνο μου να ψήσει στους 180 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα περίπου.
Μοσχοβόλησε η κουζίνα μου.
Ο γιός μου καθόταν μπροστά στην πόρτα του φούρνου και περίμενε....
Το γεύτηκε όμως σήμερα το πρωί και μετά ξεκίνησε με χαρά για το σχολείο του, είναι άλλωστε και Παρασκευή.

Αφού ψήθηκαν τις άφησα για λίγο στην σχάρα του φούρνου και μετά τα σήκωσα με την βοήθεια του λαδόχαρτου από τις φόρμες και τις άφησα όλη νύχτα στην σχάρα του φούρνου...
Το αποτέλεσμα ήταν ένα γευστικό, γλυκό, βαρύ ψωμί με πολλά αρώματα.

Σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο.
Να θυμάστε πως, θέλουμε, δεν θέλουμε, πρέπει να είμαστε πάντα με το κεφάλι ψηλά. Να είμαστε αισιόδοξοι, για να μπορούμε να δίνουμε ανάσες πνοής και σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη στις δικές τους δύσκολες στιγμές.
Γιατί οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται.
Πάντα έτσι πάλευα τα δύσκολά μου μέχρι τώρα και έτσι προσπαθώ και σήμερα που σας γράφω.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλε Δημήτρη.

26 σχόλια:

  1. Πόσο χαίρομαι με την ανάρτηση σου.
    Βεβαίως κυκλοφορούν πολλές εκδοχές banana bread , μα αυτή εδώ ξεχωρίζει με την μαρμελάδα μπανάνας!!και βεβαίως επειδή αγόρασα πρόσφατα νέο αρτοπαρασκευαστή ,,καίγομαι να τον χρησιμοποιήσω .. Με αυτή την θαυμάσια συνταγή, αρχίζω αμέσως...
    Φιλια-ριρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοσχομυριστό το ψωμάκι σου και όπως πάντα πρωτότυπο! Δυστυχώς δεν έχω αρτοπαρασκευαστή, οπότε θα αρκεστώ στη φαντασία μου! Όσο για τα υπόλοιπα, τα σοβαρά και δυσάρεστα, μόνο καλό κουράγιο μπορώ να ευχηθώ! Να ξέρεις ότι όλοι μας περνάμε δύσκολες περιόδους (κι εγώ αυτή την εποχή έχω ανοιχτά πολλά μέτωπα και προσπαθώ με νύχια και με δόντια να μην καταρρεύσω ψυχολογικά) αλλά δυστυχώς μερικοί άνθρωποι είμαστε "καταδικασμένοι" να είμαστε δυνατοί! Ψηλά το κεφάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχες δεν είχες, μας κόλασες πάλι! Αδιάβαστοι θα πάμε!!! Αλλά για τέτοιες στιγμές (και άλλες παρόμοιες) αξίζει η ζωή. Χίλια μπράβο και επίσης ΚΑΛΟ ΣΚ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειρήνη μου, με υγεία το νέο σου απόκτημα.
    Είμαι σίγουρη ότι θα το χαρείς πολύ και να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη ως προς τις συνθέσεις των υλικών.
    Εγώ πλέον το χρησιμοποιώ κυρίως για το ζύμωμα. Ελάχιστες φορές φτιάχνω το ψωμί εκεί μέχρι το τέλος του.
    Καλή επιτυχία σε ότι κι' αν φτιάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ σε καλή μου Αμαλία.

    Αλήθεια είναι κάποιοι άνθρωποι, έχουν τον κλήρο, να είναι πιο δύνατοι από άλλους. Όμως αυτό είναι και η ιδιαίτερότητα του χαρακτήρα τους, που τους ξεχωρίζει :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χα,χα,
    για σένα το έκανα Δημήτρη :-))
    Για να δεις, πως μέσα από τα ερεθίσματα που δεχόμαστε κάθε φορά όπως το δικό σου post σήμερα, που με με πέτυχε σε περίεργη φάση κι' εμένα, ανατρέπουμε την καθημερινοτητά μας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό είναι κόλαση!
    Μου άρεσε πολύ η ιδέα της μαρμελάδας μπανάνας γιατί έχει άπειρες εφαρμογές!
    Μας μοσχοβόλησες την Παρασκευή και καλά έκανες να ξορκίσεις όλα τα κακά που μας περιτριγυρίζουν.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόπη, περαστικά σου κατά αρχήν.
    Ελπίζω όλα καλύτερα να είναι τώρα...

    Δεν ξέρω για "κόλαση" πάντως ήταν παρηγοριά! Τόσο για την γεύση που μας πρόσφερε, όσο και για την ώρα που ασχολήθηκα μαζί του κι' έτσι δεν σκεφτόμουνα άλλα πράγματα.
    Εργασιοθεραπεία δηλαδή :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κόλαση το μπανανόψωμο!!!!!

    Εγώ πάλι αν το φτιάξω θα το ζυμώσω στο χέρι :)

    Πάντα με ψηλά το κεφάλι, πάντα!!!

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ιδέα της μαρμελάδας σου υπέροχη!!
    Κι εγώ τον αρτοπαρασκευαστή τον βάζω να ζυμώσει μόνο τα άλλα με άλλους τρόπους ανάλογα τη διάθεση, η οποία πες μου σε ποιόν δεν έχει αλλάξει τελευταία προς το χειρότερο;;;
    Κρατάω γερά αλλά υπάρχουν και μέρες που δεν πάει!!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αστεράκι μου, λόγω πόνων στον δεξιό μου ώμο (από τα διάφορα βάρη) μου είναι σχεδόν αδύνατον να ζυμώνω με τις ώρες... Έτσι έλυσα το πρόβλημα με αυτόν τον απλούστατο τρόπο.

    Εσύ πάντως καλή επιτυχία, αν το φτιάξεις και καλά κουράγια στο ζύμωμα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H διάθεση μας έχει να κάνει με τα ευρύτερα προβλήματα σίγουρα, αλλά όταν μιλάμε για θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν αγαπημένα πρόσωπα και φίλοι (νέα σε ηλικία) εκεί αφήνουμε τα οικονομικά και το ΔΝΤ, να πάνε να κουρεύονται...καλή μου.

    Η μαρμελάδα μπανάνα είμαι σίγουρη πως σου έκανε "κλικ" και πάει για δοκιμές :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως πάντα οι εμπνεύσεις σου υπέροχες.Εκείνο που με δυσκολεύει είναι το μεγάλο δίκορκο αυγό :-)
    Όσο για τα άλλα τι να πω
    Ο καθένας ξέρει τα δικά του, μακάρι νάσουν μοναχή, πας να πεις και λένε σου, και και και...
    Άμα αρχίσω παροιμίες δεν θα τελιώσω ούτε αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο σου Πηνελόπη, φαίνεται πολύ ωραία συνταγή! Και η μαρμελάδα μπανάνας είναι η καλύτερη πινελιά!

    Φιλιά!
    Τζένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπανάνα μαρμελάδα..πρώτη φορά το ακούω..μα γιατί όχι; το ψωμάκι πάντως πανέμορφο και λυμπιστικό που λέω κι εγώ..μια γωνίτσα θα σου την έκοβα στα κλεφτά αν ήμουν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλό και γλυκό σκ Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. il doit être délicieux, j'aime beaucoup
    bonne soirée

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Schön gelungen das Brot. Ich bin sicher das schmeckt fantastisch!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ♥ Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha...♥♥
    Hummmmmmm... pão de banana... isso é tudo de bom!!! ♥
    Seu blog é lindo e agradável!!!
    Beijinhos.
    ♥ Boa semana!
    ♥♥ Itabira
    Brasil♥♥
    ✿ܓܓ✿ܓ✿ܓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Vita μου,
    Οι εμπνεύσεις μου, είναι και οι ανάσες μου στην κουζίνα έτσι για να ξεφεύγω... Ευτυχώς που υπάρχουν φίλοι για να τα δοκιμάζουν και να τα μοιράζω κι' εγώ.

    Όσο για το τι ακούς κάθε φορά, που πας να πεις κάτι δικό σου, είναι μια πραγματικότητα. Ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα και άγχη που πολλές φορές τα δικά μας είναι μηδενικά μπροστά σ' άλλα. Απλά όλοι μας πέρνουμε το μερίδιο μας στα πολύ δύσκολα γρήγορα ή αργά... ανάλογα με το τι έχει γραφτεί στα τεφτέρια της μοίρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. MyKitchenDiary η μαρμελάδα μπανάνας ήταν όντως πολύ καλή "φάση" γι' αυτό την επανέλαβα το ΣΚ φτιάχνοντας αποκλειστικά μαρμελάδα μπανάνας για να την χαρίσω σε φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αστέρι μου, όπως ήδη έγραψα το ξανάκανα το πείραμα τούτην την φορά μόνον για μαρμελάδα μπανάνας και νομίζω ότι πέτυχε.
    Απλώς θέλει ίσως πιο γρήγορη κατανάλωση (έτσι τουλάχιστον νομίζω) γιατί είναι λιγάκι ιδιαίτερο ως φρούτο στην σύνθεσή του. Πάντως θα την δοκιμάσουν φίλοι και θα μας πουν εντυπώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευχαριστώ σε Κική μου.
    Πάει πέρασε ...και είχε πολύ δουλειά στο σπίτι αυτήν την φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Merci beaucoup Fimère,
    I wish you a very nice week.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Hallo Tobias, guten tag
    Das Brot gut schmecken kann... as eine "gernman" brot!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Good Morning dear Magia,
    Thank you very much for comming to my blog. And I wish a very nice week.

    ΑπάντησηΔιαγραφή