18.10.10

Μπακαλιάρος ο "αρωματικός".

Τα φιλέτα ψαριού είναι μια πολύ καλή λύση, για γρήγορο και ελαφρύ μαγείρεμα και όταν τα κρεατικά γενικώς δεν είναι της αρεσκείας σου (όπως στην δική μου περίπτωση). Αλλά και το ψάρι, δεν είναι κάτι που τρώγεται εύκολα απ' όλους ειδικά όταν μιλάμε για μικρά παιδιά.
Έτσι υιοθετούμε τα φιλέτα που αφήνουν δυνατότητα δημιουργίας (και δεν έχουν πολλά-πολλά κόκκαλα).

Παλαιότερα, έχω κάνει αναρτήσεις στο Hungry for life, αλλά και σ' αυτό το blog για φιλέτα σολωμού, φιλέτα πέρκας, φιλέτα γαλέου, που μπορεί να χορτάσουν τόσο την αίσθηση της όσφρησης, γιατί η μυρωδιά είναι το πρώτο μισό ενός πιάτου,  όσο και τον απαιτητικό για γεύση ουρανίσκο, αλλά και το ταλαιπωρημένο από την  πείνα, 
στομάχι  :-)))

Για την σημερινή συνταγή την αφορμή μου την έδωσε η Vita.  
Δεν κομίζω "γλαύκα" στην Αθήνα, απλώς ήρθε, για  να συμπληρώσει τα δικά της λεγόμενα για το φιλέτο ψαριού που είναι ΤΕΛΕΙΟ, έτσι όπως μας το παρουσίασε, με μια άλλη δική μου εκδοχή.

Υλικά λοιπόν: για αρωματισμένο φιλέτο μπακαλιάρου, που θα ταϊσουν 2 ανθρώπους (εμείς βέβαια είμαστε τρείς, αλλά τρώμε για ενάμισυ).

2 μεγάλα φιλέτα μπακαλιάρου ξαλμυρισμένου (η  γνωστή εταιρία κατεψυγμένων θαλασσινών διαθέτει τέτοια έτοιμα, ψαλμυρισμένα και παγωμένα). 
1 μεγάλη μαραθόριζα (γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε φρέσκο μάραθο εδώ στο άστυ) τριμμένη στον χοντρό του τρίφτη,
1 μέτριο ψιλοκομμένο κόκκινο, γλυκό, κρεμμύδι (πρόσφατα βρήκα Ζακύνθου, Κικίτσα)
2 μεγάλα καρότα, ελαφρώς βρασμένα και κομμένα σε ροδέλλες,
1 κουταλάκι κοφτό, σπόρο γλυκανίσου (τριμμένο λίγο με το χέρι για να σπάσει ο κόκκος)
αλάτι, πιπέρι (περίπου 1/2 κοφτό κουταλάκι)
χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι,
1 σφυνάκι ούζου 
και τέλος, ελαιόλαδο (εδώ πάω λίγο με το μάτι) περίπου ένα κρασοπότηρο.

Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη μαραθόριζα και τ' αφήνουμε για λίγο να σοταριστούν μαζί.
Σε αντικολλητικό ταψί ή πυρέξ στρώνουμε τις ροδόλλες του βρασμένου καρότου, πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού τα οποία και σκεπάζουμε με το μείγμα κρεμμυδιού-μαραθόριζας.

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύσμα, τον χυμό του λεμονιού, το ούζο, το ελαιόλαδο και τον σπόρο του γλυκανίσου. Ανακατεύουμε ελαφρά μ' ένα κουτάλι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο, για 10-12 λεπτά (πάντα ανάλογα με τον φούρνο και το πόσο χοντρά είναι τα φιλέτα).

Είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.  Αν έχετε διάθεση, πιείτε και κανένα ουζάκι ή λευκό παγωμένο κρασάκι.
Το απαιτούν οι περιστάσεις.

14 σχόλια:

  1. Πριν δυο ώρες κοίταζα στο Σ/Μ κάτι φιλέτα μπακαλιάρου μήπως το ήξερες;;;
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το ζόρι τον τρώω αλλά η συνταγή σου μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ Πηνελόπη για την αναφορά και το link.Ωραία ιδέα το καροτάκι.Θα δίνει χρώμα σε ένα μάλλον σκούρο πιάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ''Ψαρού'' δεν είμαι :))) αλλά το πιάτο μου μου ''ακούγεται'' νοστιμότατο!
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάλι παραείμαι ψαρού...και πολύ μ'άρεσε το αρωματικό σου πιάτο...

    καλή σου εβδομάδα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αρωματικός και πεντανόστιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. E! φαίνεται πως τελικά οι μαντικές μου ικανότητες αυξάνονται Ξανθή μου :-)))
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόπη, αυτή είναι συνταγή για όσους τρώνε τα ψαρικά με το ζόρι :-))
    Κάνε μια προσπάθεια, μπορεί τελικά να σου αρέσει καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Vita μου ήσουν η αφορμή για να την γράψω τούτην την συνταγή, που εγώ την κάνω, αλλά δεν έτυχε να την γράψω μέχρι σήμερα σε τούτο το blog.
    Καλή σου μέρα εκεί στην όμορφη Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αστερομαράκι μου, την άλλη φορά θα σου γράψω φιλέτο που θα το κάνεις πιτάκι!!!
    Τότε δεν μπορεί θα το φας :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. SpIrToKoYto καλή μου, αυτές είναι συνταγές που μας βγάζουν από την δύσκολη θέση, όταν θέλουμε να μαγειρέψουμε γρήγορα και γευστικά :-))
    Θα σου αρέσει νομίζω αν την δοκιμάσεις.
    Καλημέρα (σήμερα φαίνονται καλύτερα τα πράγματα, ή εγώ πήρα τις αποφάσεις μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ αυτή η εκδοχή είναι όντως για ένα αρωματικό πιάτο, με την προϋπόθεση πάντα ότι αρέσει η μαραθόριζα γιατί σε άλλους δεν αρέσει με τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι ελεγα τι ψαρι να κανω αυτη τη βδομαδα...
    Βρέθηκε!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή επιτυχία σου εύχομαι Ελπινίκη, αν το δοκιμάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή