6.10.10

Γλυκά με φρούτα, σπόνσορες της νέας μου χειμερινής γκαρταρόμπας

Μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα  φρούτα λαχταριστά για  τάρτες όλων των ειδών που έχουν την τιμητική τους τούτες τις μέρες τόσο στην αγορά όσο και στα περισσότερα blogs που ασχολούνται με την κουζίνα και τις λαχτάρες της.
Κάθε μέρα διαβάζω (όσο μπορώ και προλαβαίνω πάντα) τους φίλους bloggers με τις απίστευτες δημιουργίες τους και με κάνουν να θέλω να τα φτιάξω όλα.
Μα πως, δεν γίνεται κάτι τέτοιο;
Γιατί αν γίνει ... θα πρέπει να μετά να με χρηματοδοτήσετε όλοι μαζί (εσείς οι υπεύθυνοι) για την αγορά νέας χειμερινής γκαρταρόμπας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Καλά, άσχετο, τι τιμές έχουν κάποια μαγαζιά σε ρούχα;
Μήπως πρέπει να το αναθεωρήσουν και να το σκεφτούν καλύτερα, ότι το λουκέτο το βάζουν οι ίδιοι στα μαγαζιά τους...και όχι η ΚΡΙΣΗ!
Είδα μπλούζα εποχής με 50 Euros και την ίδια (μα ακριβώς την ίδια) σε μαγαζί με κινέζικα έξω απο το Ναύπλιο την βρήκαμε με 7 Euros.
Τι δεν πάει καλά;

Ας επανέλθω όμως, τα γλυκά (γιατί για εκεί ξεκίνησα τούτο το post) με αγαπημένα φρούτα τούτην την εποχή είναι στο φόρτε τους.  Ίσως γιατί τα περιμέναμε όλοι μας με μια κάποια αγωνία.
Μηλόπιτα στο Funky Cook ,
Τάρτα αχλαδιών στο Taste Advisor,
Λιχουδιά με αχλάδια και σοκολάτα στο Blog της Fimere.
Είναι όλα τόσο δελεαστικά και τέλεια.
Έτσι επέλεξα να σας παρουσιάσω κι'  εγώ κάτι γρήγορο που έφτιαξα πρόσφατα και αν  ίσως σας αρέσει ως ιδέα να το δοκιμάσετε μέσα στον κατακλησμό των φρούτων του φθινοπώρου κκαι των συνταγών που τα συνοδεύουν.

Μηλόπιτα με επίγευση σοκολάτας.

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας (με ή χωρίς βούτυρο, ανάλογα τις προτιμήσεις σας)
2 μεγάλα μήλα (τριμμένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη)
1 σακουλάκι μπισκότα σοκολάτας (τα mini διευκολύνουν πολύ) γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμη γαλέτα....
1 μεγάλη κουταλιά σούπας σοκολάτα τρούφα (πικρή ή γάλακτος)
χυμό από ένα λεμόνι
3 κουταλιές μαύρης ζάχαρης
μια πρέζα βανίλια κρυσταλλική
και τέλος,  2 κουταλιές σταφίδες.

Το φύλλο της σφολιάτας το κόβετε σε δύο ίσα μέρη (κατά πλάτος).

Σ' ένα μεγάλο μπόλ τρίβετε τα μήλα με την βοήθεια του τρίφτη, τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι για να μην μαυρίσουν και γιατί τους πάει στην γεύση.
Σπάτε τα μπισκότα σοκολάτας με το χέρι σας, καθώς είναι μέσα στο κλειστό σακουλάκι) για να γίνουν τρίμμα. Τα προσθέτε στα μήλα, βάζετε επιπλέον την σοκολάτα τρούφα, την ζάχαρη, τις σταφίδες και ανακατεύετε καλά μ' ένα κουτάλι.

Στρώνετε κουταλιές στο κέντρο των δύο κομματιών της σφολιάτας, ενώνετε τις άκρες τους καλά και βάζετε τα ρολά με την ένωση προς τα κάτω, μέσα σε μέτριο ταψί του φούρνου που έχετε στρώσει το μαγικό αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Χαράσετε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι σε 3-4 ελαφριές τομές (βοηθά το ψήσιμο της σφολιάτας) και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά μέχρι να έχει ροδίσει η επιφάνεια καλά.
Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να χλυάνει ελαφρώς και σερβίρετε το κάθε κομμάτι πασπαλισμένο με αρκετή άχνη ανακατεμένη με κανέλα.

Υ.Γ. τα υλικά που σας δίνω είναι ικανή ποσότητα για το ένα φύλλο σφολιάτας που θα σας δώσει 2 ρολλά για 8 καλές μερίδες. Εάν θέλετε να κάνετε και τα 2 φύλλα, σαφώς και θα διπλασιάσετε τις ποσότητες.

18 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!
    Πολλά ευχαριστώ για την αναφορά,αυτό το γλυκάκι πρέπει να είναι σούπερ, όλα τα αγαπημένα υλικά μαζί, φαντάσου γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα με το που είδα το κομμάτι να "μοστράρει" στην οθόνη μου έτσι προκλητικά ...είπα να την δαγκώσει αγαπητή Taste Advisor!
    Δεν γινόταν λοιπόν να μην κάνω την σχετική αναφορά :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γλύκανε το βροχερό Σάββατο πολλών φιλοξενουμένων, τούτο το εύκολο γλυκάκι καλή μου Αστέρι :-))

    Ήταν έμπνευση της στιγμής, γιατί το άλλο φύλλο σφολιάτας έγινε αλμυρή τάρτα με ανθότυρο, άνιθο, μουστάρδα και μανιτάρια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην κουζίνα αυτή τη στιγμή γίνεται μηλόπιτα αναποδογυριστή που τη λέω εγώ αλλά πλέον έχει πάρει θέση η κόρη στην κουζίνα και σε δικό της blog
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αχ, γιατί να μην είμαστε γείτονες;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λαχταριστό το γλυκό σου Πηνελόπη.
    Κι εμένα τα γλυκά με φρέσκα ή ξερά φρούτα είναι από τα αγαπημένα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελειο φαινεται το γλυκακι σου...
    Με την πρωτη ευκαιρία θα εκτελεστει!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. c'est super gourmand ces bonbons
    bonne soirée

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μηλοπιτα η αγαπημενη μου. Κατα την γνωμη μου ειναι το απόλυτο γλυκο για να συνοδεύσει καφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξανθή μου το μήλα...κάτω από την μηλιά θα πέσει, μιας και ο λόγος περί μηλόπητας :-)))

    Kαλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημήτρη, να μετακομίσω στον Πειραιά; Ή μήπως να έρθετε εσείς λίγο πιο δυτικά;
    Καλημέρα και καλά κουράγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ σε Vita μου, πάντα πιο όμορφο γευστικά, το άρωμα και ο χυμός των φρούτων στην εποχή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελπινίκη καλή επιτύχια όποτε κι' αν κάνεις την προσπάθεια.
    Και φυσικά επιτυχίες πάντα στις δικές σου δημιουργίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Merci beacoup Fimere.
    Have a nice day my dear.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πουαντερί μου, με το πολύ όμορφο καπελάκι σου, η μηλόπιτα σε όποια εκδοχή κι' αν βρεθεί στα "χέρια" μου είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις και συνταγές.
    Όσο για συνοδεία σε καφέ ή αρωματικό τσάϊ, είναι "Must" που λένε...
    Καλή σου μέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ, μπαίνει ο χειμώνας και αρχίζουν οι μηλόπιτες όλων των ειδών! Ωραία η ιδέα σου με τα μπισκοτάκια!
    Η κόρη μου έχει πάθει με ένα φόρεμα που είχε πάρει. Το βρήκε σε κινέζικο σε μισή τιμή και τρελάθηκε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Big Mama, τελευταίως πολλές φίλες μου έχουν αναφέρει παρόμοια περιστατικά με τιμές ρούχων σε μαγαζιά...και αντίστοιχα σε κινεζομάγαγα! Που σημαίνει ότι όντως έτσι συμβαίνει τελικά. Πάνε και διάφοροι "καταστηματάρχες" και ψωνίζουν χονδρική απο τους Κινέζους πωλητές και μετά το πουλάνε διπλάσιο ή τριπλάσιο για να "σταθούν" οι ίδιοι στην αγορά!

    Η ιδέα με τα μπισκοτάκια, ήρθε για να αντικαταστήσει είπαμε την τριμμένη φρυγανιά! Αλλά φυσικά εξελίχτηκε σε κάτι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή