15.3.12

Η μηλόπιτα της νηστείας

Πενία τέχνας κατεργάζεται…
Και εξηγούμαι.
'Ηθελα γλυκάκι, άμεσα.
Ελαφρύ και νηστίσιμο, μιας και οι άνθρωποι που θα το γεύονταν έχουν τη δύναμη και την θέληση να νηστεύουν όλες τις μέρες του 40ημερου.
Το κατάστημα διέθετε άφθονα μήλα. Είχε και αλεσμένα καρύδια και αμύγδαλα κάπου δύο κούπες, καθώς και φύλλα κρούστας (που επίσης σχεδόν πάντα διαθέτει το ψυγείο του) και έκρινε και αποφάσισε : Μηλόπιτα.


Υλικά.
7 μήλα (2 κόκκινα, 2 ξυνόμηλα και 3 γκόλτεν) κόπηκαν σε μικρούς κύβους και μπήκαν μέσα σε κατσαρόλα με νερό που είχε εμπλουτιστεί με χυμό από ένα λεμόνι για να μην μαυρίσουν. 
Μέσα στην κατσαρόλα έριξα επίσης μια κούπα σταφίδες μαύρες και ξανθιές. 
Τα έβρασα όλα μαζί για ένα τέταρτο ώστε να μαλακώσουν λίγο. 
Τα σούρωσα και άφησαν να κρυώσουν.

Ανακάτεψα σε λεκάνη τα αλεσμένα καρύδια-αμύγδαλα με 2 κουταλάκια κοφτά κανέλα, 1/3 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο, 1/4 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο, 2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι, 2 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι (το σιμιγδάλι μπαίνει για να απορροφήσει τα υγρά που ενδεχομένως μας αφήσουν τα μήλα και οι σταφίδες) 3 κουταλιές ζάχαρη και λίγη βανίλια σκόνη. Τέλος πρόσθεσα και τα  βρασμένα μήλα με  τις σταφίδες.
Ανακάτεψα καλά, ώστε να ενωθούν πλήρως όλα τα πιο πάνω υλικά.

Σε ταψί αντικολλητικό που λάδωσα ελαφρώς, έστρωσα τα φύλλα κρούστας, λαδωμένα λίγο ένα-ένα με την βοήθεια πινέλου. Την ποσότητα του φύλλου την μοίρασα σε δύο ίσα μέρη. Τα μισά κάτω, τα άλλα μισά από πάνω. Στο ενδιάμεσο μπήκε η γέμιση της μηλόπιτας. Όταν τελείωσα χάραξα με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού καλά. Την έβγαλα από τον φούρνο, την άφησα για λίγο. 
Την έκαψα και πασπάλισα με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Εάν δεν νηστεύετε, αντί για ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο για το λάδωμα των φύλλων. Γίνεται πολύ αρωματική. Ενώ την μισή ποσότητα σιμιγδαλιού μπορείτε να την αντικαταστήσετε με αλεσμένα μπισκότα.
Στο σημείο αυτό να σας πω, ότι το γλυκό αυτό δεν είναι πάρα πολύ γλυκό στη γεύση με τη συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης, οπότε εάν το θέλετε πιο γλυκό, βάλτε λίγο περισσότερη.
Καλή σας απόλαυση.

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα φιλενάδα! Η μηλόπιτα μοναδική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μηλόπιτα είναι από τα πλέον αγαπημένα μου γλυκά, σε οποιαδήποτε παραλλαγή!! Τούτη εδώ η νηστίσιμη είναι και απίστευτα αρωματική!
    Και για όσους δεν νηστεύουν, νομίζω ότι 1 μπάλα παγωτό βανίλια θα της ταίριαζε περίφημα!!
    Φιλιά Πηνελόπη μου, να έχεις μια πολύ όμορφη ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Πηνελόπη μου!
    Συμφωνώ με την Ερμιόνη, άξιος ο μισθός σου! Δεν νομίζω ότι ήταν αποτέλεσμα πενίας αλλά της δικής σου τέχνης και ευρηματικότητας, Τα απλά τα μετατρέπεις δε δελεαστικά!
    Θα ακολουθήσω αύριο το παράδειγμά σου. Εύγε, φιλενάδα μου!
    Φιλάκια1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημενο οικογενειακό γλυκό!!!!!θα την κάνω σίγουρα την Μ.εβδομάδα που θα νηστέψουμε οικογενειακώς!!!!ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή τη στιγμή λόγω έντασης θα ήθελα ένα κομματάκι!!
    Καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική μου να κάνουμε ανταλλαγή.
    Εγώ θα δώσω μηλόπιτα και εσύ κομματάκι πορτοκαλένιο κεκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμ, Ερμιόνη μου κι' εγώ το σκεφτόμουνα το παγωτάκι, αλλά να σου πω η μηλόπιτα αυτή λόγω του κρατσανιστού φύλλου δεν το έχει και πολύ ανάγκη.
    Αν έχεις μηλόπιτα με ζύμη, εκεί είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελένη μου, πρέπει να δουλέψω και να κατεβάσω ιδέες, για να μην πηγαίνει άδικα ο μισθός μου!!!
    Τι να κάνω, παραγωγή και προστιθέμενη αξία σε κάθε σέντς :-))

    Θα περιμένω εντυπώσεις...
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Μεγάλη Εβδομάδα θα της "ταιριάξει" σίγουρα Τόνια μου και σε βλέπω για 2 ταψάκια, για να λέμε την αλήθεια, αν είστε καλόφαγα παιδιά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έλα Ξανθή...κι' αν όταν φτάσεις δεν έχει μείνει κομμάτι, θα φτιάξω μία αποκλειστικά για σένα.

    Όχι άλλη ένταση...κατά το "όχι, άλλο κάρβουνο στη μηχανή"!.
    Ελπίζω να είναι για καλό, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Α, ήμουν έτοιμη να γράψω ότι αντί για σιμιγδάλι μπορούμε να βάλουμε και τριμμένο μπισκότο για να "πιει" τα υγρά αλλά τελικά δεν χρειάστηκε! :)

    Διαχρονική και αγαπημένη σε όλες τις περιόδους/εποχές, είτε με φύλλο κρούστας είτε με ζύμη!
    Καλό μεσημέρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη μου η μηλόπιτά σου αρωματικότατη!Μπράβο!!!Φιλιά καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία η μηλόπιτα...και κυρίως νηστίσιμη...Έτσι μπράβο Πηνελόπη...Συνέχισε να δουλεύεις για εμάς τους καημένους...Θα την φτιάξω σήμερα το απόγευμα,αφού δεν έχω τίποτα για γλυκό(δυστυχώς δεν μπορώ και να την κρύψω...)Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είδες Σκοτεινούλα μου, φρόντισα να ικανοποιήσω όλες τις εναλλακτικές.
    Κι' εγώ μπισκότα θα έβαζα, αλλά επειδή συνήθως έχουν αυγά και γάλα, έστω και σκόνη, το απέφυγα τελικά.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου.
    Είναι νόστιμη και με παραλλαγές ικανοποιείς όλους :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή μου Οστρια, κάνω ότι μπορώ.
    Στίβω το μυαλουδάκι μου κάθε φορά, ανάλογα με τους ανθρώπους και τις συνήθειες που έχω ν' αντιμετωπίσω.
    Και πράττω ότι καλύτερο δύναμαι.
    Καλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ σε πολύ καλή μου Cook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι και για νηστεία αλλά και για όλες τις στιγμές.
    Τρωγεται ευχάριστα πάντα. Κι αυτο το κρατσανιστό φυλλαράκι είναι όλα τα λεφτά.

    Καλό σαββατοκύριακο Πηνελόπη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχεις δίκιο αγαπητή Marion, έτσι όπως τα γράφεις και όλοι την τρώνε ευχάριστα.
    Καλό ΣΚ εύχομαι και σε σας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑνώνυμοςΜαρτίου 16, 2012

    Τι να λέμε τώρα!
    Ασχολίαστο καθώς θα πω γνωστά θαυμαστικά λόγια.
    Πάντα είσαι άξια Λόπε μου.
    Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή