13.12.13

Σταβλίσιες Καπνιστές

Το κρύο είναι αλήθεια πως θέλει καλό φαγητό.
Και μιλάμε για φαγητό που όπως λέγανε οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας... θα "σε κρατήσει"!
Και αυτό το "κρατήσει" είχε να κάνει στην περίπτωσή τους, σχεδόν πάντοτε με το καλό κρέας, αφού δεν είχαν εύκολο και σε  συχνή κατανάλωση, όπως συμβαίνει στις μέρες μας (ας ελπίσουμε ότι δεν θα το μας το βγάλουν με το ζόρι ...).

Να λοιπόν ένα φαγάκι που θα "σας κρατήσει" ζεστούς" στον παγωμένο καιρό που καλά κρατεί εδώ και πολλές μέρες σε όλη τη χώρα... και που θα  σας "γαργαλίσει" ευχάριστα, μύτη και ουρανίσκο.

Καπνιστές Σταβλίσιες Μπριζόλες 


Υλικά (για 3-4 άτομα):
2 μεγάλες σταβλίσιες Μοσχαρίσιες μπριζόλες (καθαρισμένες και έτοιμες για μαγείρεμα).
1/2 κουταλιά (σούπας) καπνιστή πάπρικα,
2 κουταλιές (σούπας) μουστάρδα απαλή,
2 κουταλιές (σούπας) ελαιόλαδο,
2 κουταλιές (σούπας) Worcester Sauce
1/3 κουταλιάς αλάτι,
4-5 κομμάτια λιαστής ντομάτας.


Κάνετε όλα τα υλικά, εκτός από τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύοντας τα σ' ένα μπολ, μια αλοιφή με την οποία θα αλείψετε καλά τις μπριζόλες.

Παίρνετε 4 μεγάλα φύλλα χαρτί ψησίματος, τέτοια σε μέγεθος που να χωρέσει άνετα κάθε μπριζόλα και να μπορείτε να τα τυλίξετε σε πακέτα.
Τα βάζετε ανά δύο, σταυρώτα, και μέσα τοποθετείτε την κάθε μια μπριζόλα, την οποία και αλείφετε με το μείγμα που έχετε φτιάξει.
Πάνω στην επιφάνεια βάζετε τις λιαστές ντομάτες και τις ραντίζετε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.


Διπλώνετε καλά τα χαρτιά σχηματίζοντας ένα πακέτο και τα μεταφέρετε σε ταψί με την ένωση του πακέτου προς τα κάτω. Μέσα στο ταψί βάζετε μισό φλιτζάνι νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνου στους 190 βαθμούς για 45-50 λεπτά.


Τα βγάζετε από τον φούρνο και ανοίγετε με προσοχή τα πακέτα.
Σερβίρετε την κάθε μια μπριζόλα με ψητά ή βραστά λαχανικά της αρεσκείας σας.
Προσωπικά έβαλα, καρότο και μπρόκολο βραστά καθώς και φρέσκια ντομάτα.

Καλή απόλαυση, καθώς το άρωμα της καπνιστής πάπρικας αλλά και της λιαστής ντομάτας θα έχουν δώσει έξτρα μυρωδιά στο κρέας, που με αυτόν τον τρόπο ψησίματος έχει γίνει και εξαιρετικά μαλακό.

24 σχόλια:

  1. Kρέας στη λαδόκολλα!!!!!!Δεν υπάρχει πιο τρυφερό και πιο νόστιμο!!!!!!Η σάλτσα δε,φανταστική!!!!
    Δεν είμαι πολύ του κρέατος είναι αλήθεια...!Ποτέ μου δε παρήγγειλα έξω μπριζόλα,όμως κάποια πράγματα έχουν ανόθευτη αξία! Καλά λέω ότι τρως καλά στης Πηνελόπης!!!!!
    Το σερβίρισμα φυσικά γίνεται μέσα στη λαδόκολλα!!!!Τα σερβίτσια εδώ περιττεύουν!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο Πηνελόπη μου!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόπιασε Φωτεινή μου!
      Ευπρόσδεκτη όποτε θες και είσαι στην πρωτεύουσα για να καλοφάμε και να καλοπιούμε :-)))
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Τι βλέπουν τα μάτια μου πρωι πρωι!!!!!
    Συμφωνώ με τη Φωτεινή....κατ ευθείαν από τη λαδόκολλα!!!!!!!!!

    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, και για σένα λαδόκολλα Πέπη μου!!
      Ε, θα με απαλλάξετε βρε σεις και από το πλύσιμο των πιάτων :-)))
      Κοπιάστε λοιπόν...σας περιμένω.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
    Αν και εδώ δεν κάνει κρύο, το καλό φαγητό το θέλουμε, ειδικά από τα χεράκια σου!
    Έγραψες, καλή μου φίλη, και τα συνοδευτικά είναι απολύτως της αρεσκείας μου!
    Ως προς την λαδόκολλα συμφωνώ κι εγώ!

    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάει και τέλειωσε...με ρόλο λαδόκολλα θα σας κάνω τραπέζι Ελένη μου!

      Πραγματικά όμως, το κρέας ή το ψάρι τυλιγμένο σε λαδόκολλα κρατά όλα του τα υγρά και τα αρώματα και σαφώς γίνεται πιο νόστιμο και μαλακό.
      Είναι σχεδόν βέβαιη η επιτυχία του.

      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς... Όσο για το κρύο, σήμερα εδώ στα μέρη μας πάλι "ξυρίζει"!

      Διαγραφή
  4. Δεν υπάρχει πιο απολαυστικό κρέας από αυτό της λαδόκολλας!!!!!!! Φαντάζομαι τη νοστιμιά και τα αρώματα που διαχύθηκαν στην ατμόσφαιρα και στους ουρανίσκους σας και ζηλεύω φριχτά!!!!!!!!
    Και μιας κι έκανες τόσο κόπο για να πακετάρεις τα μπριζολάκια δε στέλνεις κανένα κατά ΄δώ!!!! Η πολλή δουλειά ήδη έγινε, ένα γραμματόσημο θα κολλήσεις!!!!!!
    Καλή μέρα να έχετε!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου στείλω "μποναμά" Χριστουγεννιάτικο ένα πακέτο με μοσχαρίσια μπριζόλα Silena μου.
      Δώρo... με χρηστική αλλά και γευστική αξία :-)))

      Σαφώς και έχεις δίκιο. Η λαδόκολλα πάντα κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς την γεύση και τα "ζουμάκια" του φαγητού που ψήνεται μέσα σ' αυτήν.

      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  5. καλημερα Πηνελοπη,
    θα ηταν ο,τι πρεπει για εδω που φτασαμε ηδη κατω απο το μηδεν.
    Με σταβλισιες μπριζολες τι ακριβως εννοουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έννοια σου...Ειρήνη μου και εδώ το κρύο δεν πάει πίσω το τελευταίο διάστημα.
      Χθες είχαμε έναν ήλιο λαμπρό, αλλά με κρύο και σήμερα πάλι η θερμοκρασία έχει πέσει και ο βοριάς κάνει τα πράγματα ακόμη πιο "παγωμένα".

      Σταβλίσιες είναι οι μεγάλες μοσχαρίσιες μπριζόλες από κομμάτι "κόντρα" όπως το λέμε συνήθως. Και την ονομασία μάλλον την δίνουμε κατ' ευφημισμό καθώς συνήθως εννοούμε πάντα μια μεγάλη μεγέθους μπριζόλα με το επίθετο "σταβλίσια".

      Διαγραφή
  6. Προς το παρόν τρώω μόνο τα λαχανικά!!
    Η επικάλυψη της μπριζόλας σου πολύ μου αρέσει.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι πότε θα ζεις με λαχανικά βρε Ξανθή μου;
      Κρεατάκι άπαχο ήταν και με τέτοιο τρόπο ψημένο...κατάλληλο και για δίαιτα!

      Όπως καταλαβαίνεις προσπαθώ να σου αλλάξω γνώμη :-)))

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Α, με το κρύο κι εγώ που είμαι πιο πολύ φυτοφάγος ομολογώ πως αποζητώ το κρέας συχνά.
    Φοβερή αυτή η καπνιστή πάπρικα, φαίνεται να έδωσε πόντους στο καλό κομμάτι της μπριζόλας.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υλικά όπως η καπνιστή πάπρικα (και μιλώ κυρίως για τα μπαχαρικά) είναι που δίνουν τόνο στο κάθε φαγητό Σκοτεινούλα μου. Και φυσικά ανάλογα "οδηγούν" και στα μονοπάτια που ο μάγειρας ή η μαγείρισσα θέλουν να πάνε το κάθε πιάτο.

      Μαγειρική χωρίς μπαχαρικά δεν γίνεται...

      Καλό βράδυ κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  8. Τι σημαίνει σταβλίσιες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή ή αγαπητέ Μ, έχω ήδη δώσει την σχετική απάντηση πιο πάνω στην φίλη Ειρήνη.
      Νομίζω πως πρέπει να σ' έχω καλύψει.
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Τα αρώματα που έδωσες στις μπριζόλες Πηνελόπη είναι μοναδικά! Και στη λαδόκολλα, και σερβιρισμένο με βραστά λαχανικά τέλειο πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Σοφία μου!
      Κάνω ότι μπορώ καλή μου...μπας και ξεγελάσω μια ψυχή, αλλά που τέτοια τύχη!!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  10. Ε βέβαια!
    Τέτοιο φαγάκι εννοείται ότι θα μας κρατήσει!
    Τις περιποιήθηκες υπέροχα τις μπριζόλες σου Πηνελόπη μου και μου αρέσει που τις σερβίρεις με λαχανικά!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, είναι μεγάλη ανακούφιση και ανάγκη για τις κρύες μέρες Ερμιόνη μου. Και μακάρι όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν πάντα ένα τέτοιο πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους.

      Τα λαχανικά είναι για μένα πάντα ένα "πρέπει" όταν μιλάμε για κρέας ή ψάρι. Και όχι μόνον πατάτες ή ζυμαρικά.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Τι όμορφες που τις έκανες! Θα πρέπει να είναι νοστιμότατες. Δεν το έχω με τις μπριζόλες, μου γίνονται σκληρές, νομίζω έτσι στο χαρτί θα γίνονται λουκούμι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου να τις δοκιμάσεις να τις "πακετάρεις" Είναι βέβαιο ότι θα σου γίνουν μαλακές.
      Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η "πάστα" από υλικά που θα τις αλείψεις γιατί βοηθά με τις ίνες του κρέατος.

      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  12. Ναι,ναι!!! Νομίζω πως θα μου αρέσουν πολύ, Πηνελόπη μου!!! Νοστιμότατες θα είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις δοκιμάσεις λοιπόν καλή μου Λία και θα περιμένω εντυπώσεις.
      Είναι πάντα σημαντικό να μαθαίνουμε πως φαίνονται αυτά που φτιάχνουμε και σε όσους μπαίνουν στον κόπο να τα μαγειρέψουν, αφού μας έχουν διαβάσει :-))
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή