Σούπερ Fudge ή Σούπερ Σοκολατομπουκιές...
Να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει!
Ή για να ακριβολογώ να τρώει το παιδί...και να μην αφήνει άλλον να πλησιάσει σε ακτίνα 10 μέτρων το ψυγείο!!
Έμπνευση βάση υλικών, αλλά και λόγω εποχής καθώς όλα τα περιοδικά ζαχαροπλαστικής έχουν ως θέμα την σοκολάτα και ότι έχει να κάνει με αυτήν!
Είπαμε ... να μας "πεθάνουν" οι προσφιλείς ζαχαροπλάστες και εκδότες, αλλά ήμαρτον πια!
Πόσα τεύχη ν' αγοράσουμε;
Τέλος πάντων, ας αφήσω τα σχόλια κι' ας περιγράψω το πως δημιουργήθηκε τούτο το γλυκάκι.
Όπως το βλέπετε και στις φωτογραφίες δημιουργήθηκε σε στρώσεις.
Και η κάθε στρώση είχε τα δικά της υλικά (μιας και είχαμε διάφορα που έπρεπε να "σπρώξουμε") καθώς και τον απαιτούμενο χρόνο για να παγώσει και να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, την επόμενη μέρα!
Για τον λόγο αυτό, αν αποφασίσετε να το φτιάξετε θα οπλιστείτε με υπομονή, το σημειώνω :-))
α. Στρώση
Υλικά:
8 μπάρες δημητριακών γεύση μήλο-κανέλα, αλεσμένες στο multi,
200 γραμ. κεϊκ βανίλιας τριμμένο (είπαμε εμάς πάντα μας ξεμένει κεκάκι...)
150 γραμ. γάλα ζαχαρούχο καραμελωμένο ή μαρμελάδα καραμέλας,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο,
ξύσμα από ένα μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι (καλά πλυμένο)
1/4 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη.
Σε βαθύ μπολ, ενώνουμε όλα μας τα υλικά ανακατεύοντας καλά μ' ένα κουτάλι.
Στρώνουμε ταψί (τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο) που να χωράει στο ψυγείο μας, με αντικολλητικό χαρτί φροντίζοντας να εξέχει λίγο στα πλαϊνά και απλώνουμε το μείγμα της πρώτης στρώσης.
Πατάμε καλά μ' ένα κουτάλι ή καθαρό χέρι για να πάει το μείγμα παντού ομοιόμορφα και το βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες.
Μετά από 2 ώρες περνάμε στην δεύτερη φάση.
β. Στρώση
Υλικά:
250 γραμ. ταχίνι με σοκολάτα
και τον χυμό από το πορτοκάλι, του οποίου το ξύσμα χρησιμοποιήσαμε στην προηγούμενη φάση.
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το ταχίνι σοκολάτας μαζί με τον χυμό μέσα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Όταν έχουμε μια ενιαία "πάστα" βγάζουμε το ταψί μας από το ψυγείο και την στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια, απλώνοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
γ. Στρώση
Υλικά:
225 γραμ. σοκολάτα Υγείας με πορτοκάλι,
50 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
100 γραμ. κρέμα γάλακτος πλήρη ή light (εγώ έβαλα light, γιατί αυτήν είχα)
4-5 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα την σπασμένη σοκολάτα Υγείας (με το πορτοκάλι) και το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δημιουργήσουμε μια σοκολατένια γκανάζ.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα και τις σταγόνες του εσάνς, ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε και πάλι το ταψί μας από το ψυγείο και απλώνουμε τη νέα σοκολατένια στρώση ομοιόμορφα.
Ξανά ψυγείο μέχρι και την επόμενη μέρα. Να σταθεί συνολικά 12 ώρες, γιατί το πάγωμα του θα μας διευκολύνει πολύ στο κόψιμο.
Με την βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού αφαιρούμε το γλυκό από το ταψί μας.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαιράκι, σε τετράγωνα 4 εκατοστών και κερνάμε όσους βρίσκονται γύρω μας!!
Τα κομμάτια τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο (τάπερ) μέσα στο ψυγείο μας μέχρι και το τελευταίο.
Καλή σας απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο.
Να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει!
Ή για να ακριβολογώ να τρώει το παιδί...και να μην αφήνει άλλον να πλησιάσει σε ακτίνα 10 μέτρων το ψυγείο!!
Έμπνευση βάση υλικών, αλλά και λόγω εποχής καθώς όλα τα περιοδικά ζαχαροπλαστικής έχουν ως θέμα την σοκολάτα και ότι έχει να κάνει με αυτήν!
Είπαμε ... να μας "πεθάνουν" οι προσφιλείς ζαχαροπλάστες και εκδότες, αλλά ήμαρτον πια!
Πόσα τεύχη ν' αγοράσουμε;
Τέλος πάντων, ας αφήσω τα σχόλια κι' ας περιγράψω το πως δημιουργήθηκε τούτο το γλυκάκι.
Όπως το βλέπετε και στις φωτογραφίες δημιουργήθηκε σε στρώσεις.
Και η κάθε στρώση είχε τα δικά της υλικά (μιας και είχαμε διάφορα που έπρεπε να "σπρώξουμε") καθώς και τον απαιτούμενο χρόνο για να παγώσει και να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, την επόμενη μέρα!
Για τον λόγο αυτό, αν αποφασίσετε να το φτιάξετε θα οπλιστείτε με υπομονή, το σημειώνω :-))
α. Στρώση
Υλικά:
8 μπάρες δημητριακών γεύση μήλο-κανέλα, αλεσμένες στο multi,
200 γραμ. κεϊκ βανίλιας τριμμένο (είπαμε εμάς πάντα μας ξεμένει κεκάκι...)
150 γραμ. γάλα ζαχαρούχο καραμελωμένο ή μαρμελάδα καραμέλας,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο,
ξύσμα από ένα μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι (καλά πλυμένο)
1/4 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη.
Σε βαθύ μπολ, ενώνουμε όλα μας τα υλικά ανακατεύοντας καλά μ' ένα κουτάλι.
Στρώνουμε ταψί (τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο) που να χωράει στο ψυγείο μας, με αντικολλητικό χαρτί φροντίζοντας να εξέχει λίγο στα πλαϊνά και απλώνουμε το μείγμα της πρώτης στρώσης.
Πατάμε καλά μ' ένα κουτάλι ή καθαρό χέρι για να πάει το μείγμα παντού ομοιόμορφα και το βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες.
Μετά από 2 ώρες περνάμε στην δεύτερη φάση.
β. Στρώση
Υλικά:
250 γραμ. ταχίνι με σοκολάτα
και τον χυμό από το πορτοκάλι, του οποίου το ξύσμα χρησιμοποιήσαμε στην προηγούμενη φάση.
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το ταχίνι σοκολάτας μαζί με τον χυμό μέσα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Όταν έχουμε μια ενιαία "πάστα" βγάζουμε το ταψί μας από το ψυγείο και την στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια, απλώνοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
γ. Στρώση
Υλικά:
225 γραμ. σοκολάτα Υγείας με πορτοκάλι,
50 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
100 γραμ. κρέμα γάλακτος πλήρη ή light (εγώ έβαλα light, γιατί αυτήν είχα)
4-5 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα την σπασμένη σοκολάτα Υγείας (με το πορτοκάλι) και το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δημιουργήσουμε μια σοκολατένια γκανάζ.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα και τις σταγόνες του εσάνς, ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε και πάλι το ταψί μας από το ψυγείο και απλώνουμε τη νέα σοκολατένια στρώση ομοιόμορφα.
Ξανά ψυγείο μέχρι και την επόμενη μέρα. Να σταθεί συνολικά 12 ώρες, γιατί το πάγωμα του θα μας διευκολύνει πολύ στο κόψιμο.
Με την βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού αφαιρούμε το γλυκό από το ταψί μας.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαιράκι, σε τετράγωνα 4 εκατοστών και κερνάμε όσους βρίσκονται γύρω μας!!
Τα κομμάτια τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο (τάπερ) μέσα στο ψυγείο μας μέχρι και το τελευταίο.
Καλή σας απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο.
Σούπερ-σουπερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σαββατοκύριακο :)
Πραγματικά βγήκε "σούπερ" dear Beauty.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα να έχεις.
Πάλι είχες έμπνευση και ζωγράφισες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να το πεις κι' έτσι Βαγγελιώ μου :-)))
ΔιαγραφήΈμπνευση, δεν λες τίποτε!!!
Υπέροχοοο !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλτο στα "υπό δοκιμή" αγαπητέ Γιώργο.
ΔιαγραφήΚαλά μαγειρέματα να έχεις!
Πολύ νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ακριβώς όπως το λες Νίκη.
ΔιαγραφήΝα πω την αλήθεια έχασα την υπομονή μου με τόσες στρώσεις, εγώ απλά θέλω να το φάω, γίνεται!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ συντέκνισσα!!!!
"Συντέκνισσα" η υπομονή δεν είναι χαρακτηριστικό που με διακρίνει (μάλλον....) αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση άξιζε πραγματικά τον κόπο!
ΔιαγραφήΌσο δε, μένει "ωριμάζουν" οι γεύσεις περισσότερο.
Αλλά πόσο νομίζεις πως μπορεί να μείνει ;-))
Μα τι έμπνευση είναι αυτή είχες Πηνελόπη μου! Έπαθα υπογλυκαιμία μέχρι να ολοκληρωθούν οι στρώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα πάντως εξαιρετικό!
Καλοφάγωτες!
Έχεις δίκιο Ελένη μου.
ΔιαγραφήΕγώ πάντως την έκανα την δουλειά σε "απογευματινή" και ελαφρώς "νυχτερινή" βάρδια για να μπορέσω να το ολοκληρώσω το πόνημα, χωρίς "απώλειες".
Χαιρετισμούς πολλούς.
Απίθανα υλικά, απίθανο αποτέλεσμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ Λίλια μου.
ΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα ήταν όντως καλό, αφού το ψυγείο μου είχε απέξω μόνιμο "σεκουριτά"!!!
ωχ ωχ ωχ τι μαρτωλες μπουκιες ειναι αυτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικρές όμως αμαρτίες ... καλή μου.
ΔιαγραφήΌτι πρέπει δηλαδή, για να μην πάμε απευθείας στην κόλαση :-))
ΟΥΑΟΥ,διαβαζω την πρωτη στρωση λεω"χμμμμ ενδιαφερον¨".......διαβαζω την δευτερη "ελααα ταχινιιιιι,τρελαινομαι¨" ε διαβαζω και την τριτη στρωση..."πρεπει να παω σουπερ μαρκετ μετα την δουλεια να παρω τα υλικα που μου λειπουν"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπιθανο γλυκακι Πηνελοπη,
καλο μηνα και καλη εβδομαδουλα!!!!
Σε "στρώσεις" που κανέναν δεν αφήνουν αδιάφορο :-)) Κική μου.
ΔιαγραφήΕλπίζω εάν το φτιάξεις να σας αρέσει εξίσου.
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.
Αυτό δεν είναι fudge, αυτό είναι ο πειρασμός σε στρώσεις... Λογικό να γίνουν αφορμή για να περιφρουρεί το ψυγείο ο νεαρός! Κι εγώ το ίδιο θα έκανα... :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια και καλό μήνα!
Και να ξέρεις πως έχω "αίτημα" επανάληψης Αναστασία μου!
ΔιαγραφήΓιατί του έμεινε βαθιά χαραγμένο στην γεύση και κάθε φορά που βλέπει φωτογραφία (μέσα από το blog) επανέρχεται στο αίτημά του!!
Φιλιά πολλά και σ' εσάς και ότι καλύτερο μέσα στον Δεκέμβρη σας.
Φοβερή έμπνευση το fudge σου Πηνελόπη μου... ποιός θα μπορέσει του αντισταθεί;;; Φαντάζομαι ο μικρούλης ξετρελλάθηκε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό μήνα!
Κική μου, είχε μεγάλη πλάκα το γεγονός ότι δεν μας άφηνε να πλησιάσουμε στο ψυγείο...
ΔιαγραφήΑυτό για μένα είναι δείγμα επιτυχίας, καθώς είναι κάπως δύσκολος στις γεύσεις με αλμυρά αλλά και γλυκά.
Φιλιά πολλά και σ' εσάς και πραγματικά να έχετε έναν πολύ καλό Δεκέμβρη.
Τέλεια ιδέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Πηνελόπη!!!
Καλό μήνα!!
Να 'σαι καλά Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΠροσπαθώ να συνδυάζω τα υλικά μου, για να "γλυκαίνω" όσο καλύτερα μπορώ και δύναμαι...τους δικούς μου.
Κάποιες φορές το αποτέλεσμα είναι πραγματικά συναρπαστικό.
Καλό βράδυ και έναν πολύ καλό Δεκέμβρη να έχετε κι' εσείς.
Αχ βρε Πηνελόπη, κάθε φορά οι εμπνεύσεις σου είναι όλο και πιο επιτυχημένες! Τι να κάνει το έρμο το παιδάκι, να ξεκολλήσει από την κουζίνα και να του φάει κανένας άλλος τέτοια λιχουδιά? Δεν γίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από αυτές, που κάποιες φορές μου "καρφώνονται" στον ύπνο, Αμαλία μου :-))
ΔιαγραφήΚαι πρέπει να τις φτιάξω για να μου φύγει η ιδέα... Δεν γίνεται αλλιώς :-))
Φιλιά πολλά και στις δύο σας.