22.10.15

Πιπεριές γεμιστές με ... ψευτο-Μπραντάδα

Τι τίτλος κι' αυτός;
Έχετε απόλυτο δίκιο να το σκεφτείτε αυτό, όσες και όσοι με διαβάζετε.
Όμως η μπραντάδα, νομίζω πως είναι γνωστή σε όσους έχουν καταγωγή: είτε από τις Κυκλάδες, κυρίως την Σαντορίνη, είτε από τα Επτάνησα (όπως η αφεντιά μου).
Είναι ένα ορεκτικό που έχει τις ρίζες του στην περιοχή της Προβηγκίας στη Γαλλία, αλλά την βρίσκουμε και στην Πορτογαλία (όπου εκεί μαγειρεύουν τον μπακαλιάρο με πάνω από 130 διαφορετικές συνταγές όπως λένε...) καθώς και στη γειτονική Ισπανία.

Πρόκειται για μια συνταγή με ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, βρασμένο μέσα σε γάλα και μυρωδικά που σε συνδυασμό με βρασμένες πατάτες, (είτε λιωμένες ως πουρέ, είτε πολύ ψιλοκομμένες για να τις "βρίσκει" κανείς στο δόντι κατά το μάσημα) θυμίζει ένα "άλειμμα" ψαριού με πατάτα που σερβίρεται πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού συνήθως.

Εγώ επέλεξα να προσαρμόσω λίγο την συνταγή (καθώς έχω ξανακάνει γεμιστές πιπεριές με μπακαλιάρο στο παρελθόν) και να την φέρω σε μια πιο "μαγειρευτή" μορφή ώστε να γεμίσω πιπεριές πράσινες και κόκκινες για το μεσημεριανό μας γεύμα και να κάνω και μια ψυχή να φάει ψάρι!

Πιπεριές γεμιστές με ψευτο-Μπραντάδα


Υλικά για το βράσιμο του μπακαλιάρου
ένα φύλλο μπακαλιάρου περίπου 800 γραμ.
1 ποτήρι γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο,
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο,
2 φύλλο δάφνης.

Υλικά για την γέμιση
8-10 πιπεριές πράσινες και κόκκινες (για γέμισμα)
1 μικρό φινόκιο τριμμένο στον τρίφτη,
2 καρότα επίσης τριμμένα στον τρίφτη,
2 πατάτες (μέτριο προς μεγάλο μέγεθος) βρασμένες και σπασμένες με το πιρούνι,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
1 κουταλιά δυόσμο αποξηραμένο,
αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου περίπου
1 κοφτό κουταλάκι από το καθένα
(προσοχή πάντα στο αλάτι μιας
και μιλάμε για μπακαλιάρο του αλατιού).
1/2 κούπα ρύζι,
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας χυμό ντομάτας
1/2 κούπα από το γάλα που έβρασε ο μπακαλιάρος.

Επιπλέον: ελαιόλαδο, χυμό ντομάτας και νερό (1/2 κούπα) για το ταψί.

Τον μπακαλιάρο τον ξαλμύρισα καλά για σχεδόν 24ώρες αφού προηγουμένως τον είχα κόψει σε 4 κομμάτια.
Τον έβρασα μέσα στο γάλα, μαζί μ' ένα φύλλο δάφνης και μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο, για  8-10 λεπτά. Μετά πέταξα την δάφνη και το σκόρδο, μιας και μόνον τα αρώματά τους ήθελα να κρατήσω, στον ζωμό μου.
Το γάλα που έβρασε ο μπακαλιάρος δεν το πέταξα γιατί μέρος του χρησιμοποίησα στην υπόλοιπη γέμιση για να της εφοδιάσω με τα απαραίτητα υγρά.


Σε μια κατσαρόλα σοταρίσματος έβαλα το ελαιόλαδο και αρχικά σοτάρισα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Μετά έριξα μέσα το τριμμένο φινόκιο, το καρότο, τον αποξηραμένο δυόσμο και άφησα να μαγειρευτούν μαζί μέχρι να μαλακώσουν.
Κατέβασα από την φωτιά και μέσα στην κατσαρόλα έριξα τον μπακαλιάρο που είχε κρυώσει καθώς τον είχα "μαδήσει" με τα χέρια, τον μαϊντανό, τις βρασμένες πατάτες σπασμένες με το πιρούνι, το ρύζι, τον χυμό ντομάτας, την μισή κούπα με το γάλα που είχε βράσει ο μπακαλιάρος, αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη σκόρδου.
Ανακάτεψα καλά και άφησα για λίγο να σταθούν.


Με το μείγμα αυτό γέμισα τις ήδη πλυμένες και καθαρισμένες πιπεριές.
Έριξα στο εσωτερικό τους λίγο ελαιόλαδο και λίγο ζουμάκι που έμεινε στην κατσαρόλα.
Σκέπασα με τα "καπάκια" τους. Στερέωσα καλά και μέσα στο ταψί μου πρόσθεσα: ελαιόλαδο, χυμό ντομάτας και το νερό.

Έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, έσβησα τον φούρνο και τα άφησα σε ηρεμία για περίπου δύο ώρες μέχρι την ώρα του μαζέματος μας στο τραπέζι δηλαδή, ώστε να "μελώσει" η γέμιση όπως έλεγε και η γιαγιά μου.


Ένα φαγητό με Μεσογειακή καταγωγή, προσαρμοσμένο στα δικά μας δεδομένα ως οικογένεια που σε ταξιδεύει σχεδόν σε όλη την Μεσόγειο.
Νομίζω πως αξίζει να το δοκιμάσετε.

Υ.Γ. Η φωτογράφιση έχει γίνει με σκεύη της εταιρίας Aegean Airlines ως ευγενική χορηγία, για την συμμετοχή μου στον διαγωνισμό των Food Blog Awards.

10 σχόλια:

  1. Πολύ πρωτότυπο! Με το ψάρι δεν τα πάω καλά αλλά αυτό φαίνεται νοστιμότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μπακαλιάρος Μαρία με αυτόν τον τρόπο, δεν "μοιάζει" και πολύ σαν ψάρι.
      Οπότε θα σου έλεγα να κάνεις μια προσπάθεια να τον δοκιμάσεις.

      Διαγραφή
  2. You take a recipe of tapas with Piquilo peppers you add a little of your own and then you got a copyright recipe of your own with literary property rights. That's Greek μπαχαλο according to Xριστοδουλος οr ιστοριες για δρακοντους as per one of my kegalonian friends.. Greeks always ahead of times.
    Ελληνας του εξωτερικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιστορίες για δράκοντες κι Έλληνες του Εξωτερικού, που απλώς υπογράφουν ανώνυμα, μπορούν πάντα να δημοσιεύονται!!
      Why not?
      As you said (και προφανώς το ασπάζεστε) το Greek μπάχαλο has its own position in my kitchen.
      Please let my know for the literary property rights, so to have them in mind for future use.
      My regards.

      Διαγραφή
    2. Η κουτοπονηρια ειναι ελληνικη αρετη απο την εποχη των αρχαιων χρονων, αλλα εγινε περισσοτερο εξειδικευμενη στους νεοτερους ελληνες αποηχο της οθωμανικης παιδιας που γαλουχηκαν για τοσα χρονια. Πρωτον (Please) μη γραφεις αγγλικα γιατι δεν εχεις την αξια των ενοιων της γλωσσας ωστε να μπορεσεις να εκφραζεσε ανετα. Το νοημα του μυνηματος ηταν οτι απλως αντιγραφετε κατι απο το ιντερνετ προσθεττε κατι αλλο και το παρουσιαζετε για δικο σας, οσο για το Greek μπαχαλο το εχω αποφηγει τοσα χρονια αφου παρεμεινα μετα της σπουδες μου εξω απο την Ελληνικη πραγματικοτιητα, αλλα εσεις που το ζητε να το χαιρεσθε και ασφαλως το ασπαζωσαστε μετα πολων επαινων. Οσο για την ανωνημια δεν υπαρχει λογος να γραφει κανεις το ονομα του οταν η παργματικοτητα ειναι πασηφανης
      Ελληνας του εξωτερικου

      Διαγραφή
    3. Θα μπορούσα να σβήσω το σχόλιο σας ανώνυμε ή ανώνυμη, αλλά θα το αφήσω για να το κρίνει ο "επισκέπτης" αυτού το blog.
      Κάθε άλλη κουβέντα, απλώς έχει σαν στόχο να "πυροδοτήσει" τις διαδικασίες συνεχούς σχολιασμού προκειμένου να κάνουμε "διάλογο" και να "σκοτώνουμε" την ώρα μας!
      Μην κάνετε τον κόπο να συνεχίσετε... απλώς ζήστε την δική σας πραγματικότητα και αφήστε εμάς εδώ να ζούμε την "κουντοπονιάρια" μας!
      Ελληνίδα του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ (με εμφανές όνομα καθώς και ιδιότητα).

      Διαγραφή
  3. Γεια σου βρε Πηνελόπη με τα ωραία σου! Πότε θα μου κάνεις το τραπέζι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σε καλά Μάρθα μου.
      Όποτε θες αρκεί να φτάσεις προς τα μέρη μας :-))

      Διαγραφή
  4. Πηνελόπη καλησπέρα, σε ευχαριστούμε πολύ για την ιστορική αναδρομή της μπραντάδος και για την δική σου παραλλαγή που φαίνεται υπέροχη!
    Να ένας τρόπος να φάνε ψάρι χωρίς να το ξερουν!
    Καλή εβδομάδα με υγεία και δημιουργικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ... Μάχη μου
      Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου και την υποστήριξη.
      Στο δικό μου σπιτικό τούτο το φαγητό άρεσε. Αν βρεθεί κάποιος ανάμεσά σας να θελήσει να το φτιάξει και να το προσαρμόσει στα γούστα τα δικά του και των αγαπημένων του, ελπίζω να αρέσει εξίσου.
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή