5.10.15

Μια ιδιαίτερη πάστα-φλώρα

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο post, από το φετινό ταξίδι μου στην αγαπημένη Κρήτη, έφερα μαζί μου κάποια τοπικά προϊόντα. Η χαρουπόσκονη και το τσάι από χαρούπια, είναι δύο από αυτά.
Το τσάι, το τίμησα δεόντως κατά τις προηγούμενες μέρες, καθώς το πρώτο κρυολόγημα-ίωση που έφερε ο κανακάρης μου από το σχολείο, είχε σαν επόμενο θύμα την αφεντιά μου (ποιόν άλλο θα μπορούσε να έχει, εδώ που τα λέμε...).
Το τσάι είναι απολαυστικό στην γεύση και άκρως μαλακτικό για τον πονεμένο λαιμό και χωρίς ίχνος γλυκαντικής ουσίας ή ζάχαρης, καθώς το χαρούπι είναι γλυκό από την φύση του.
Συνδυάζεται δε, υπέροχα και με γάλα αλλά και μ' ένα ξυλαράκι κανέλας. Όνειρο (!!) σας λέω.

Αλλά το σημερινό post είναι αφιερωμένο στο δεύτερο παράγωγο του χαρουπιού, την χαρουπόσκονη!
Xαρουπόσκονη, είχα χρησιμοποιήσει και για την συνταγή με τα κεκάκια που έκανα πριν λίγο καιρό, τα οποία έγιναν εξαιρετικά.
Για δείτε λοιπόν μια ιδιαίτερη και κάπως διαφορετική πάστα φλώρα, με χρήση χαρουπόσκονης και σοκολάτας. 



Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί φούρνου (32 εκατ.), όχι ότι δεν μπορεί να γίνει και σε τετράγωνο αντίστοιχα...


Για την ζύμη:
2 κουταλιές  (της σούπας) καστανή ζάχαρη,
2 μεγάλα πορτοκάλια (καλά πλυμένα) για το ξύσμα τους, αλλά και τον χυμό τους,
3 κουταλιές (της σούπας) χαρουπόσκονη,
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
100 γραμ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας,
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκαλιού,
1 κουταλάκι (γλυκού) κανέλα σκόνη,
1 μεγάλο αυγό και 1 ασπράδι ακόμη,
1 κουταλάκι (γλυκού) μπεϊκιν πάουντερ,
4 φλιτζάνια του τσαγιού (ίσως κάτι παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο,
1/2 ποτηράκι κρασιού λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι,
3 κουταλιές (της σούπας) αλεσμένο ωμό αμύγδαλο.

Για την γέμιση του γλυκού:
1/2 κιλό μαρμελάδα πορτοκάλι ή ροδάκινο (προσωπικά έβαλα ανάμεικτη καθώς είχα δύο μισά βάζα από το κάθε είδος και ήθελα να τα τελειώσω),
1 φακελάκι σταγόνες πικρής σοκολάτας.

Για την επικάλυψη:
1 κρόκος αυγού, 1 κουταλιά γάλα και 2 κουταλιές αλεσμένο ωμό αμύγδαλο.


Σ' ένα βαθύ μπολ, έβαλα αρχικά το ξύσμα με την ζάχαρη και τα ανακάτεψα καλά.
Τ' άφησα να σταθούν για 7-8 λεπτά και μετά πρόσθεσα την βανίλια.
Ανακάτεψα πάλι σταδιακά  και πρόσθεσα τα υγρά  μου: αυγά, λιωμένο βούτυρο, ελαιόλαδο, λικέρ πορτοκάλι, ανακατεύοντας και χτυπώντας με τον αυγοδάρτη.
Ανακάτεψα εκ' νέου και μέσα στο μείγμα πρόσθεσα αυτή την φορά, την χαρουπόσκονη, την κανέλα και το αλεσμένο αμύγδαλο.
Τελευταία μπήκαν στο μείγμα λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι, μαζί με το μπεϊκιν πάουντερ.
Από κάποια στιγμή και μετά η ζύμη δουλεύτηκε με το χέρι μέχρι που έγινε εύπλαστη και ελαφρώς υγρή.
Την άφησα να σταθεί περίπου 15 λεπτά και μετά άνοιξα τα 2/3 σε "παχύ φύλλο" που μεταφέρθηκε σε καλά βουτυρωμένο ταψί.


Στην επιφάνεια έστρωσα τις μαρμελάδες μου ανακατεμένες και με την υπόλοιπη ζύμη έκανα λωρίδες στην επιφάνεια. Μοίρασα τις σταγόνες σοκολάτας και το αμύγδαλο και άλειψα με τον κρόκο που χτύπησα με το γάλα τις λωρίδες και τα πλαϊνά της ζύμης.

Έψησα με αέρα στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά.
Μια απίστευτη μυρωδιά κυριαρχούσε για ώρα στην κουζίνα μου: κανέλα, πορτοκάλι, ψημένο αμύγδαλο και κάτι σαν καραμελωμένη ζάχαρη!!
Νομίζω πως αξίζει να δοκιμάσετε τούτη την παραλλαγή, καθώς η ζύμη με το χαρούπι και τα υπόλοιπα υλικά της είναι μοναδικής νοστιμιάς.

16 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι πρωταρχικά μύρισε η σπιτική θαλπωρή Πηνελόπη και ύστερα όλα τα αρώματα.
    Τουλάχιστον αυτό νομίζω ότι ισχύει στις ενεργές μαμαδίστικες κουζίνες....
    Εξαιρετική η πρόταση σου,δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους,ιδιαίτερα όταν ένα από τα βασικά συστατικά του ,είναι εναλλακτικό ,υγιεινό και προσδίδει την επιθυμητή διαφορετικότητα στην γεύση!
    Η πάστα φλώρα ανήκει στα γλυκίσματα που αγαπω πολύ!
    Μου αρέσει ο συνδυασμός της τραγανής ζύμης και της καραμελωμένες μαρμελάδας!
    Σίγουρα η προσθήκη της χαρουπόσκονης θα κάνει την διαφορά!(αλήθεια, διαφέρει απο το χαρουπάλευρο;)
    Ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη συνταγή!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την γλυκιά μου επισκέπτρια!
      Φωτεινή μου, όπως πολύ ωραία μας τα έγραψε η Χρυσαυγή σε πρόσφατη ανάρτησής της, ο λόγος είναι μοναδικός και ρέει σαν το γάργαρο νερό.
      Σ' ευχαριστώ για το τόσο καλό σχόλιό σου.


      Να σου πω, τώρα για το χαρουπάλευρο και την χαρουπόσκονη που εγώ χρησιμοποίησα, δεν ξέρω πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να έχουν μεταξύ τους,ίσως ως προς την κατεργασία ενδεχομένως.
      Αυτή που εγώ αγόρασα είναι σαν υποκατάστατο του κακάο ή της σοκολάτας ρόφημα που συνηθίζουμε να προσθέτουμε στο γάλα. Και χάρη στην φυσική του γλυκύτητα δεν χρειάζεται καθόλου προσθήκη ζάχαρης (γι' αυτό και το επέλεξα...)

      Ελπίζω να σας αρέσει τούτη η συνταγή και να έχει επιτυχία, αν αποφασίστε να την φτιάξετε.
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Τι τέλεια που είναι η πάστα φλώρα σου Πηνελόπη! Εναλλακτική και τόσο νόστιμη!
    Φοβερή έμπνευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν (και λέω ήταν γιατί μας τελείωσε...) μια κάπως "διαφορετική γευστική προσέγγιση" Χρύσα μου, στο τόσο γνωστό και κλασσικό γλυκό των απανταχού γλυκατζήδων!
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  3. Πηνελόπη μου είμαι σίγουρη ότι αν κάποιος γείτονάς σου προσπαθεί να κάνει δίαιτα, θα ...δεινοπαθεί με τις καταπληκτικές μυρωδιές που ξεχύνονται από την κουζίνα σου! Μόνο να φανταστώ μπορώ το άρωμα και τη γεύση αυτού του γλυκού και ήδη είναι αρκετό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που κάνει δίαιτα στα διπλά μας σπίτια, Αμαλία μου, αλλά κατά καιρούς τους έχω όλους τρατάρει με κάτι και όχι δεν μου είπαν ποτέ :-))
      Άσε που και εμένα κατά καιρούς μου έρχονται διάφορα αρώματα από τις κουζίνες τους...
      Αυτό είναι που λέμε: δανεικά του γείτονα!
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ιδιαίτερη η πάστα φλώρα, όπως το είπες Πηνελόπη! Θα πρέπει να είναι νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να πω ότι τιμήθηκε δεόντως από όλους Μαρία μου, οπότε ναι, την θεωρώ ιδιαίτερη και άκρως νόστιμη.
      Καλό μεσημέρι εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Χίλια μπράβο που μας προτείνεις μια συνταγή με χαρούπι Πηνελόπη !! Είναι τόσο αξιόλογο που πρέπει όλοι να το επαναφέρουμε στη διατροφή μας. Και μυρίζει υπέροχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Άρη.
      Εκείνο που πραγματικά ήταν "γευστική" αποκάλυψη για μένα ήταν το τσάι με την υπέροχη μυρωδιά του.
      Νομίζω πως αξίζει να το εντάξουμε το χαρούπι μέσα στα υλικά της κουζίνας μας, έχεις δίκιο!

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλή η πάστα φλώρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Νίκη. Νομίζω πως αξίζει να της δώσεις μια ευκαιρία δοκιμής.

      Διαγραφή
  7. Πολύ ιδιαίτερη η πάστα φλώρα σου γεμάτη αρώματα από τα υλικά της!
    Αγόρασα και εγώ χαρουπάλευρο και προς το παρόν το πίνω σαν κακάο!1
    Πόσο θα ήθελα το κομμάτι της τελευταίας φωτογραφίας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάχη μου.
      Κι' εγώ αυτό που αγόρασα, με την ένδειξη σκόνη χαρουπιού, για χρήση σαν κακάο το πήρα. Αλλά τελικά χρησιμοποιείται μια χαρά και σε άλλους πειραματισμούς.
      Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  8. Πράγματι ιδιαίτερη η πάστα φλόρα σου Πηνελόπη μου.
    Η ζύμη της έχει εμπλουτιστεί με αγαπημένα υλικά που χαρίζουν απίστευτο άρωμα και φυσικά το χαρουπάλευρο (το οποίο δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά επιβάλλεται καθότι είναι από την πολυαγαπημένη μας Κρήτη).
    Και παρόλο που η πάστα φλόρα είναι από τα αγαπημένα μου -μη σοκολατένια- γλυκά, έκανες ένα μικρό θαύμα προσθέτοντας την!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψες κι' εσύ Ερμιόνη μου, επιβάλλεται η δοκιμή του χαρουπάλευρου!
      Ειδικά να μιλάμε για σοκολατένια γλυκά, που τα αγαπάς και τα τιμάς κι' εσύ πολύ.

      Εδώ ξεφύγαμε από τα γνωστά παραδοσιακά μονοπάτια, με μικρό κίνδυνο να μην τα καταφέρω, αλλά τελικά σε καλό μου βγήκε το ρίσκο :-)

      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή