5.11.15

Οι γαρίδες της μαγείρισσας

Μια συνταγή με γαρίδες είναι πάντα πρό(σ)κληση για την μαγείρισσα, ειδικά όταν θέλει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα αρώματα και υλικά, ώστε να έχει ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
Ειδικά όταν η μαγείρισσα μαγειρεύει και λιγάκι για "την πάρτη" της, μιας και ξέρει πως τα ψαρικά για τους υπολοίπους δεν είναι και το καλύτερο πιάτο.
Ευλογεί με λίγα λόγια "τα γένια" της κι' ας μην έχει :-))

Όμως νομίζω πως καθώς θα διαβάσετε την ανάπτυξη της συνταγής πιο κάτω, θα με δικαιώσετε και ενδεχομένως να σας βάλω στην σκέψη να θελήσετε να την δοκιμάσετε.

Αρωματικές γαρίδες με σάλτσα μαστίχας & πορτοκαλιού


Υλικά για 3-4 άτομα:
500 γραμ. γαρίδες (μεγάλο μέγεθος) καθαρισμένες.
1 μέτριο κρεμμύδι (τριμμένο στον τρίφτη)
1,5 κουταλιά αποξηραμένο δεντρολίβανο,
2 κλαράκια φρέσκια ρίγανη μόνο τα φύλλα (ή 1/2 κουταλιά αποξηραμένη)
2-3 δάκρυα μαστίχας (μέτριο μέγεθος)
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλιά σάλτσα σόγιας,
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου (ή μια μεγάλη σκελίδα φρέσκο, αλλά λιωμένη)
1/2 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα,
1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια (με όσο το δυνατόν λιγότερη από την άσπρη μεμβράνη του)
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 ποτηράκι λευκό κρασί,
1 κουταλιά ξύδι (για το ξέπλυμα των γαρίδων)
και ενδεχομένως 1 κουταλάκι κορν φλάουερ με λίγο νερό προς το τέλος.


Οι γαρίδες μου ήταν καθαρισμένες και το μόνο που χρειάστηκαν ήταν: ξεπάγωμα και καλό ξέπλυμα. Για πέντε λεπτά μέσα σε ξυδόνερο και μετά πάλι ξέπλυμα και στράγγισμα.

Κατόπιν τις έβαλα σ' ένα μπολ και τις περίχυσα με την μαρινάδα που έγινε από τα ακόλουθα υλικά: το αποξηραμένο δεντρολίβανο, τα φυλλαράκια ρίγανης, τα δάκρυα μαστίχας και το αλάτι, τα οποία άλεσα στο multi μέχρι να γίνει σκόνη στην ουσία η μαστίχα .

Στη συνέχεια αυτά, τ' ανακάτεψα με: τη σκόνη σκόρδου, την καπνιστή πάπρικα, το λάδι, την σάλτσα σόγιας και τα έριξα πάνω στις γαρίδας.
Πρόσθεσα και τα κομμάτια πορτοκαλιού, ανακάτεμα εκ' νέου και σκέπασα το μπολ αφήνοντάς το για 3/4 της ώρας στο ψυγείο, να ενωθούν τα αρώματα των μπαχαρικών και των μυρωδικών.


Σε βαθύ τηγάνι έβαλα το ελαιόλαδο και έριξα μέσα το τριμμένο κρεμμύδι να γυαλίσει και να μυρίσει.
Στην συνέχεια πρόσθεσα τις γαρίδες με όλα τους τα υλικά ανακάτεψα μια φορά και έριξα το κρασί. Μαγείρεψα για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά.

Αφαίρεσα τις γαρίδες με μια τρυπητή κουτάλα και μετά επειδή η σάλτσα μου ήταν λιγάκι αραιή και την ήθελα πιο δεμένη, χρησιμοποίησα το κορν φλάουερ (1 κουταλάκι) διαλυμένο σε ελάχιστο κρύο νερό. Το ανακάτεψα με την σάλτσα, μέχρι να δέσει (για 4-5 λεπτά περίπου).


Έσβησα την εστία και επανέφερα τις γαρίδες στο τηγάνι, ανακατεύοντας για να πάρουν μαζί και την σάλτσα κατά το σερβίρισμα.

Συνόδευσα με πιλάφι που είχε μαγειρευτεί με λίγο κουρκουμά, ώστε αντί να είναι λευκό, να γίνει ελαφρώς κίτρινο στο χρώμα.


Ένα πιάτο άκρως απολαυστικό, με αρώματα ελληνικά, που γίνεται πολύ γρήγορα και αρέσει σίγουρα στους λάτρεις των θαλασσινών.
Καλή σας απόλαυση.

Υ.Γ.  Πρέπει να είναι η τρίτη ή τέταρτη ανάρτηση με γαρίδες που κάνω μέσα στην φετινή χρονιά, καθώς τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία, γι' αυτό και προσπαθώ κάθε φορά να τους δίνω διαφορετική γεύση.

13 σχόλια:

  1. Φανταστικες οι γαριδες σου Πηνελοπη! Μου αρεσει που εκτος απο γευσεις εχουν και χρωμα. Κιτρινο του πορτοκαλιου και το ρυζι απο τον κουρκουμα!! Πολυ τις ζηλευω! Στ' αληθεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Χρυσαυγή!
      Νομίζω πως έχεις ήδη σκεφτεί πως να την ετοιμάσεις για σένα και για τα αγαπημένα σου πρόσωπα, με την αφορμή που έδωσα εγώ.
      Καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Ρε Πηνελοπη, ποσες φορες σου είπα -θέλω καλεσμα - Μπορώ να τα κάνω ολα αυτά εγω; Μου σπάσανε τα ρουθούνια αυτες οι γαρίδες παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω γράψει πολλές φορές, η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή και σε περιμένει!
      Ή μήπως να πάρω εγώ αεροπλάνο και να έρθω να στις ετοιμάσω εκεί στο Αμέρικα :-)
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα και πολλά περαστικά σου εύχομαι Μάρθα μου.

      Διαγραφή
  3. Τρελλαινομαι για γαριδες!!! Ωραια σαλτσα...πανω σε ρυζακι ή με μακαρονια θα είναι σουπερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανήκουμε στο ίδιο club Πέπη μου!!!
      Οπότε νομίζω πως σου έχω δώσει μια καλή πρόταση για δοκιμές :-)0
      Καλημέρα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχες μυρωδιές μας βρήκαν με τις γαρίδες σου Πηνελόπη, μας έσπασε η μύτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προθέσεις αγαθές είχα Αμαλία μου :-)
      Άλλωστε ετοιμάζονται πολύ γρήγορα, που ανά πάσα στιγμή και ώρα μπορεί κάποιος να τις μαγειρέψει (αρκεί να διαθέτει το βασικό υλικό).
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  5. σιγουρα ελληνικη γευση και αρωμα πηνελοπη μου .μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε, συμπατριώτισσα.
      Είναι όντως ένας πολύ ωραίος τρόπος για να σερβίρεις γαρίδες και να "ξεφύγεις" από τις πιο κλασσικές συνταγές.
      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  6. Διαφορετική πρόταση για τις αγαπημένες μας γαρίδες!!
    Μου αρέσει που χρησιμοποίησες την μαστίχα Χίου και το πορτοκάλι, πραγματικά σε προκαλούν να τις μαγειρέψεις!
    Καλό Σαββατοκύριακο Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου καλημέρα,
      Αν σου αρέσουν τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που μπήκαν σ' αυτήν την συνταγή, δοκίμασε την άφοβα!
      Έχει εκπληκτική γεύση και άρωμα.
      Καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  7. Πολύ πρωτότυπη και διαφορετική η συνταγή σου για γαρίδες Πηνελόπη μου! Με μαστίχαν και πορτοκάλι δεν έχω δοκιμάσει γαρίδες!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή