31.1.16

Ελληνικά γλυκά κεράσματα ... για τον Έρασμο

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus σε Ελληνικά Γυμνάσια και Λύκεια, ήρθε η σειρά του  σχολείου που εργάζεται ο άντρας μου, να φιλοξενήσει τους καθηγητές και τους μαθητές που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα, με θέμα τα Ποτάμια και τα Νερά, από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για μια εβδομάδα.

Όπως καταλαβαίνετε μου "δώθηκε" μια καλή πάσα, για να συμβάλλω κι' εγώ με μερικές μαγειρικές προτάσεις (μαζί με τις μαμάδεςτων παιδιών μας) στα πιάτα που θα προσφερθούν στην γιορτή υποδοχής αλλά και στο πάρτι αποχαιρετισμού που έπεται.

Η φιλοσοφία φυσικά ήταν να παρουσιάσουμε ελληνικές γεύσεις εποχής, που να στηρίζονται αποκλειστικά και μόνον σε δικά μας προϊόντα και προϊόντα που είναι στο φόρτε τους τούτο τον καιρό.

Κάπως έτσι λοιπόν, βγήκαν τα μπισκότα χαρουπιού με μαύρη σταφίδα, σε μια παραλλαγή παλαιότερης συνταγής για τα μπισκότα νεγράκια τα οποία και είναι εξαιρετικά καθώς δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου ζάχαρη αφού την μείωσα σε σχέση με την πρώτη εκτέλεση, διπλασιάζοντας την χαρουπόσκονη που προσφέρει την απαραίτητη γλύκα που έχουν τα μπισκότα αυτά.



Τα μεθυσμένα κουλουράκια ούζου, επίσης από την παλαιότερη συνταγή κουλουράκια μεθυσμένα με ούζο, μαστίχα και γλυκάνισο.



Και μετά συνέχισα μ' ένα κέϊκ πορτοκαλιού με σταγόνες πικρής σοκολάτας και γλάσσο,


αλλά κι' ένα σάμαλι με μαστίχα, λεμόνι και τριμμένο αμυγδαλάκι εντός του (για την συνταγή θα επανέλθω σύντομα, καθώς έκανα μια προσαρμογή από δύο συνταγές που είχα στην διάθεσή μου).



Πάνω που είπα ωστόσο: Ο.Κ. "καθάρισα"...

Ήρθε και το αίτημα για μια μηλόπιτα με cranberries (ξενική προσθήκη αλλά δίνουν ωραία υπόξυνη γεύση στο γλυκό) σταφίδες και καρύδια που είναι αγαπημένη του μεγάλου αγοριού τον τελευταίο καιρό και βασίζεται επίσης σε παλαιότερη συνταγή  για το σκεπαστό μηλόκεκο της Νέλλης, με τις ανάλογες προσαρμογές φυσικά :-)) καθώς έχω αλλάξει κάποια υλικά στην ζύμη.



Αλλά και φρέσκο ψωμάκι με δύο είδη άλευρου (λευκό και ολικής) και γλυκάνισο, για να προσφερθεί με ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές...



Και τέλος, έτσι για να μας βρίσκεται ...  και κάτι τυρένιο, μια τάρτα φέτας με ζύμη κουρού, της οποίας έπεται το ψήσιμο για την αυριανή ημέρα... καθώς ο φούρνος μου σήμερα κοντεύει να βγάλει φλόγες από την χρήση!


Όλα αυτά μέσα σ' ένα Σαββατοκύριακο (μαζί με το καθιερωμένο μαγείρεμα για το φαγητό της οικογένειας...). 
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Γενάρη, για τον οποίο είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου, πως δεν θα κάνω κανένα γλυκό!!!
Ε, καλά την κράτησα την υπόσχεση...ότι δεν έκανα για 30 ημέρες, το έκανα την 31ή!!
(Μην σας περάσει, από το μυαλό, ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι, γιατί έχω μάρτυρες για όλα αυτά τα δρώμενα, καθώς και μια μέση που έχει πάθει υπερκόπωση σε έσχατο βαθμό, πέραν όλων των άλλων...).

Ευτυχώς που όλα θα μοιραστούν σε τούτη την γιορτή υποδοχής και το μόνο που εύχομαι είναι ν' αρέσουν, καθώς εγώ δεν θα δοκιμάσω απ' όλα για να ξέρω πως τελικά μου βγήκαν...

Καλή εβδομάδα σε όλους σας και με το καλό στον Φλεβάρη του 2016 (καλά πότε φτάσαμε κιόλας... μέχρι προχθές κόβαμε ακόμη τη βασιλόπιτα!!).
Όσο για μένα θα ξαναμπώ στην κουζίνα σε καμμιά τριανταριά μέρες :-)))

14 σχόλια:

  1. Γεια σου Πηνελόπη μου... νομίζω ότι μπορείς πια να ανοίξεις εργαστήριο με τόσα που έφτιαξες!! Φαντάζομαι μοσχοβολιές στο σπίτι!!!
    Καλό μήνα!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα αρχίσω να το σκέφτομαι Κική μου... Όλο και με ξεσηκώνουν διάφοροι, αλλά ξέρω πως η κούραση είναι μεγάλη για ένα μόνο άτομο :-)))
      Καλό μήνα και σ' εσάς καλή μου.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και καλό μήνα!
    Πω πω κουράγιο που το είχες, σε θαυμάζω! Δείχνουν όλα επιτυχημένα, μοσχοβολιστά και άκρως ελληνικά! Έβαλα στο μάτι τα μπισκότα χαρουπιού με τις σταφίδες, όλο στο πρόγραμμα την έχω τη χαρουπόσκονη και όλο αμελώ να την προμηθευτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με το κουράγιο μου, το θαύμασα κι' εγώ κάποια στιγμή Αμαλία μου, καθώς ταυτόχρονα "διάβαζα" μια ψυχή (ε, πόση υπομονή πια...) έκανα και άλλες δουλειές εντός οικίας και είχα κι' έναν σκύλο λιγάκι ασθενή.
      Τέλος καλό πάντως, όλα καλά!

      Διαγραφή
  3. Kαλημέρα και καλό μήνα Πηνελόπη μου!σίγουρα οι λιχουδιές σου θα ξεχωρίσουν και θα καταπλήξουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σ'εσένα Λαμπρινή μου.
      Ευχαριστώ σε θερμά.

      Διαγραφή
  4. καλημερα καλο μηνα!!! τι ωραιες ετοιμασιες!! σιγουρα θα ενθουσιαστουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όντως ενθουσιάστηκαν, όπως τελικά φάνηκε, Ντολμαδάκι μου.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία όλα! Γεια στα χέρια σου!
    Καλό μήνα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφα όλα!!!!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία όλα Πηνελόπη.
    Μπράβο!!

    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφα δείχνουν όλα, λιγουρεύτηκα ιδιαίτερα το σάμαλι τα κουλουράκια με ούζο και τη μηλόπιτα! Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω βρε Πηνελόπη, πόσα καλούδια έφτιαξες!
    Πραγματικά του έδωσες και κατάλαβε!
    Ανυπομονώ να μας πεις εντυπώσεις από τη γιορτή υποδοχής!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Του έδωσες και κατάλαβε!!
    Μπράβο Πηνελόπη, θα περάσανε πολύ όμορφα με τόση γλυκιά φιλοξενία!
    Και το σαμάλι, και τα χαρουποκουλουράκια σου και όλα μου φαίνονται τέλεια!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή