2.12.16

Πατατοκροκέτες από μια "πατάτα"...

Εντάξει μην φανταστείτε ότι τα "έχασα" τελείως και δεν ξέρω τι γράφω.
Από τι θα ήταν φτιαγμένες οι πατατοκροκέτες αν όχι από πατάτα;
Σαφώς από πατάτα, αλλά όχι φτιαγμένες στο ντε και καλά...επειδή εγώ έτυχε να κάνω μια "πατάτα"!
Εξηγούμαι λοιπόν...
Έβαλα να τηγανίσω πατάτες. Για κάποιον λόγο αυτές "κόλλαγαν" ελαφρώς στο τηγάνι ενώ ταυτόχρονα ο γιος μου έλεγε πως έπρεπε άμεσα να του ετοιμάσω κάτι που είχε ανάγκη για το σχολείο. Οπότε κατεβάζω από το μάτι της κουζίνας το τηγάνι και αφήνω τις πατάτες μες στο λάδι...
Επιστρέφοντας μετά από μισή ώρα, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά με το υπόλοιπο τηγάνισμα.
Νευριάζω. Τις αφήνω στην άκρη και λέω ...πατάτες τηγανιτές για σήμερα δεν έχει! Τέλος!!

Η αλήθεια είναι ότι πως μετά λυπήθηκα να τις πετάξω...τις σούρωσα από το λάδι και τις χρησιμοποίησα ως πρώτη ύλη για πατατοκροκέτες, καθώς έφαγα "φλας" εκείνη την ώρα.

Να λοιπόν οι πατατοκροκέτες που δημιουργήθηκαν με αφορμή μια "πατάτα" στην κουζίνα :-))
Όποιος δε, μου πει γιατί κόλλαγαν έτσι οι πατάτες στο τηγάνι, θα μου λύσει και μια μεγάλη απορία, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τηγανίζω :-))

Πατατοκροκέτες με κεφαλοτύρι, ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο


Υλικά για 20 περίπου κροκέτες (ανάλογα το μέγεθος που θα επιλέξετε να τις κάνετε)

2 μεγάλες πατάτες κομμένες για τηγάνι, ελαφρώς τηγανισμένες πριν πάρουν να ροδίζουν (στραγγισμένες από το λάδι) και λιωμένες με το πιρούνι. (Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βραστές πατάτες).
2 μικρά αυγά,
1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
1/3 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1/2 φλιτζάνι κίτρινο αλεύρι (για ζύμωμα)
1/2 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι πικάντικο,
2 κουταλιές ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο,
1 κουταλιά φρέσκο ελαιόλαδο,
1 κουταλιά μουστάρδα απαλή (ή πικάντικη αν σας αρέσουν τα πιο καυτερά).

Αφού όπως έγραψα στράγγιξα τις πατάτες από το λάδι που τηγανίζονταν, τις έβαλα σ' ένα μπολ και τις έλιωσα μ' ένα πιρούνι.


Στη συνέχεια πρόσθεσα όλα τα προαναφερόμενα υλικά και ανακάτεψα πολύ καλά.
Έβαλα το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα περίπου ώστε να σφίξει και να μπορώ να το πλάσω καλύτερα.


Όταν ήμουν έτοιμη έστρωσα χαρτί ψησίματος σε μεγάλο ταψί του φούρνου.
Έπαιρνα μείγμα με το χέρι σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, το έπλαθα μπαλίτσα και πάνω στο χαρτί.

Έψησα τις κροκέτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτάκια, μέχρι που ρόδισαν πολύ καλά.


Ωραίο μεζεδάκι  (παρά την πατάτα που έκανα...) για απογευματινό σνακ τόσο για τον μικρό όσο και τους μεγαλύτερους της οικογένειας.
Κάντε μια δοκιμή γιατί από τις αποτυχίες... μπορεί κανείς να επωφεληθεί ενίοτε :-))
Καλό μήνα (για χθες) και καλό σας Σαββατοκύριακο.

12 σχόλια:

  1. Ωραία η μετατροπή από "πατάτα" σε πατάτα νοστιμιάς! Στην εμφάνιση δείχνουν πολύ νόστιμα πάντως τα πατατομεζεδάκια σας!
    Εγώ εμπειρία από τηγάνισμα δεν πολυέχω οπότε δυστυχώς δεν μπορώ να εκφράσω άποψη για το λόγο της αποτυχίας, αν είναι όμως οι αποτυχίες σου να οδηγούν μετά σε τέτοιες επιτυχίες...χαλάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αποτέλεσμα ευτυχώς με "συνέφερε" Αμαλία μου, γιατί τα νεύρα μου την συγκεκριμένη στιγμή είχαν χτυπήσει το κόκκινο της στολής του Αϊ Βασίλη :-))
      Οπότε κάποια στιγμή θα γίνει και η "ηθελημένη" επανάληψη της πατατοδημιουργίας.
      Καλή Κυριακή να έχετε.

      Διαγραφή
  2. χαχαχαχαχαχα σούπερ πατατοκροκέτες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γελάς Πέπη μου...
      Καλά κάνεις, αλλά εκείνη την στιγμή εγώ κόντεψα να πετάξω και το τηγάνι μαζί με τις πατάτες!!

      Διαγραφή
  3. Είναι θέμα ποικιλίας πατάτας, έχω κάνει διατριβή στην αναζήτηση κατάλληλων για τηγάνι, με έχει μάθει όλη η λαϊκή αγορά. Μόνο ένας έμπορος ξέρει τι σημαίνει διαφορετικές ποικιλίες και κάθε φορά που έχει κάτι ιδιαίτερο με καλεί για δοκιμές. Δεν σου βγήκε και σε κακό πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις Ξανθή!
      Και να σκεφτείς ότι οι συγκεκριμένες πατάτες αγοράστηκαν ακριβώς επειδή δεν "μαύριζαν" στο τηγάνι!!
      Πλάκα μου κάνεις... που λένε :-))

      Τελικά ναι, μάλλον τα κατάφερα καλά.

      Καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  4. Η αποτυχία ήρθε στις τηγανητές πατάτες για να βγεί αυτή η θαυμάσια συνταγή!
    Φαίνονται τέλειες οι κροκέτες ,πολύ ωραίο σνακ για το σχολείο, γραφείο!!
    Φιλάκια Πηνελόπη μου καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η "συνωμοσία του σύμπαντος της πατάτας" δεν είχε καταλάβει με ποιαν πήγαινε να τα βάλει Μάχη μου.
      Οπότε της την "έφερα" από κει που δεν το περίμενε :-)))
      Ανέλπιστα καλό το αποτέλεσμα πραγματικά, ακόμη γελάω εντός μου με τα όσα με οδήγησαν σ' αυτό.
      Τα φιλιά μου και καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Μπράβο Πηνελόπη, το έσωσες δημιουργικά!Φαίνεται πολύ λαχταριστό το αποτέλεσμα!

    Ευχές για μια τέλεια εβδομάδα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι μερικές φορές Άρη μου, που το "πείσμα" μπορεί να σε φέρει εμπρός σ΄ένα ανέλπιστα καλό γεγονός.
    Κάποιες άλλες πάλι, μπορεί και να σε οδηγήσει σε εντελώς αρνητικά μονοπάτια...
    Εδώ μάλλον είχα την τύχη με το μέρος μου στην δεύτερη φάση του ημερήσιου συσσιτίου :-))
    Αντεύχομαι επίσης για μια πολύ καλή και με ωραίες στιγμές εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περισσότερο ίσως και από τη συνταγή, μου αρέσει η διάθεση και η αποφασιστικότητα σου να μετατρέψεις μια αποτυχία σε ένα νόστιμο σνακ που αρέσει πολύ σε όλους!
    Φοβερές δείχνουν πάντως οι κροκέτες! Και τα υλικά είναι όλα ένα και ένα!
    Μπράβο Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το "πείσμα" ή αλλιώς το "γαμώτο" που λένε Ερμιόνη μου!

      Ποτέ στην ζωή μου δεν δέχτηκα εύκολα την αποτυχία (σε πολλούς και διάφορους τομείς).
      Όταν για κάποιο λόγο δεν μπορώ να την "κάνω" να φανεί θετική (την όποια αποτυχία μου) με πιάνει ένας πανικός που δεν μου αρέσει :-(

      Αυτόν πάντα προσπαθώ να αποφύγω...

      Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν σκέφτηκα πιο "ψύχραιμα" βρήκα και την εναλλακτική...που τελικά με δικαίωσε.

      Φιλιά πολλά-πολλά.

      Διαγραφή