Σήμερα, σαν μάνα μαγείρισσα, νοιώθω πολύ ενθουσιασμένη!
Πραγματικά έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό, από το γεγονός ότι το παιδί μου έφαγε κουνουπίδι και μάλιστα του άρεσε με την πρώτη μπουκιά, χωρίς αντίλογο, χωρίς προσπάθεια να τον πείσω για το υγιές του φαγητού του!
Τίποτε, μα τίποτε επιπλέον...
Πως να συγκρατηθώ και να μην σας γράψω για τούτο το κουνουπίδι;
Μια συνταγή που έχει γράψει η κα Αγλαϊα Κρεμέζη και με το που την πρωτοδιάβασα, είπα πως πραγματικά αξίζει να δοκιμαστεί. Πρέπει δε, να επισημάνω πως έχω κατά καιρούς κάνει διάφορες συνταγές της κι έχω ακολουθήσει ιδέες της, οι οποίες πραγματικά είχαν εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα.
Έκανα μερικές αλλαγές ως προς τα μπαχαρικά, και τα πρόσθετα υλικά (ελιές και κάπαρη) αλλά το αποτέλεσμα ήταν πιστεύω εφάμιλλο με αυτό που η ίδια η κα Κρεμέζη, περιγράφει στο άρθρο της, με τα δικά της υλικά, καθώς ο ενθουσιασμός του γιου το επιβεβαίωσε!
Υλικά:
1 μεγαλούτσικο κουνουπίδι πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκετάκια,
1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά,
1/2 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σκόνη,
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου,
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1/3 κουταλάκι πιπέρι τριμμένο,
λίγη αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι,
χυμό από μισό πορτοκάλι καθώς και ξύσμα,
1/2 κούπα ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές επιπλέον στο ψήσιμο.
Τα πράγματα απλά, αφού έπλυνα και καθάρισα το κουνουπίδι, έκοψα το κοτσάνι και τα φύλλα και κράτησα τα μπουκέτα του μέσα σε μια βαθιά λεκάνη.
Το ράντισα με το ελαιόλαδο (την μισή κούπα) και τον χυμό πορτοκαλιού και μετά το πασπάλισα με όλα τα προαναφερόμενα μπαχαρικά και το ξύσμα.
Ανακάτατεψα καλά με το χέρι και το άφησα να σταθεί (σαν μαρινάδα δηλαδή) για 2 ώρες.
Μετά, έστρωσα χαρτί ψησίματος σε μεγάλο ταψί και έβαλα τα μπουκετάκια ένα-ένα.
Ράντισα με το επιπλέον ελαιόλαδο και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, με αέρα στους 180 βαθμούς.
Ξεφούρνισα και το άφησα να κρυώσει λίγο ώστε να μπει στο πιάτο.
Δίπλα ήρθε για παρέα ένα σουβλάκι καλαμάκι από φιλέτο κοτόπουλο και μπόλικος φρέσκος χυμός λεμονιού και για τα δύο.
Θαυμάσιο πιάτο!
Θα κάνει και τους πιο δύσπιστους απέναντι στο κουνουπίδι, να αλλάξουν γνώμη, σας το υπόσχομαι.
Αν δε, σας αρέσει ένα ντιπ γιουρτιού, μην διστάσετε να το συνοδεύσετε.
Σας εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κατερίνες, τις Στέλλες και τους Στέλιους, που θα γιορτάζουν μέσα σ' αυτό.
Πραγματικά έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό, από το γεγονός ότι το παιδί μου έφαγε κουνουπίδι και μάλιστα του άρεσε με την πρώτη μπουκιά, χωρίς αντίλογο, χωρίς προσπάθεια να τον πείσω για το υγιές του φαγητού του!
Τίποτε, μα τίποτε επιπλέον...
Πως να συγκρατηθώ και να μην σας γράψω για τούτο το κουνουπίδι;
Μια συνταγή που έχει γράψει η κα Αγλαϊα Κρεμέζη και με το που την πρωτοδιάβασα, είπα πως πραγματικά αξίζει να δοκιμαστεί. Πρέπει δε, να επισημάνω πως έχω κατά καιρούς κάνει διάφορες συνταγές της κι έχω ακολουθήσει ιδέες της, οι οποίες πραγματικά είχαν εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα.
Έκανα μερικές αλλαγές ως προς τα μπαχαρικά, και τα πρόσθετα υλικά (ελιές και κάπαρη) αλλά το αποτέλεσμα ήταν πιστεύω εφάμιλλο με αυτό που η ίδια η κα Κρεμέζη, περιγράφει στο άρθρο της, με τα δικά της υλικά, καθώς ο ενθουσιασμός του γιου το επιβεβαίωσε!
Υλικά:
1 μεγαλούτσικο κουνουπίδι πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκετάκια,
1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά,
1/2 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σκόνη,
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου,
1/2 κουταλάκι αλάτι,
1/3 κουταλάκι πιπέρι τριμμένο,
λίγη αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι,
χυμό από μισό πορτοκάλι καθώς και ξύσμα,
1/2 κούπα ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές επιπλέον στο ψήσιμο.
Τα πράγματα απλά, αφού έπλυνα και καθάρισα το κουνουπίδι, έκοψα το κοτσάνι και τα φύλλα και κράτησα τα μπουκέτα του μέσα σε μια βαθιά λεκάνη.
Το ράντισα με το ελαιόλαδο (την μισή κούπα) και τον χυμό πορτοκαλιού και μετά το πασπάλισα με όλα τα προαναφερόμενα μπαχαρικά και το ξύσμα.
Ανακάτατεψα καλά με το χέρι και το άφησα να σταθεί (σαν μαρινάδα δηλαδή) για 2 ώρες.
Μετά, έστρωσα χαρτί ψησίματος σε μεγάλο ταψί και έβαλα τα μπουκετάκια ένα-ένα.
Ράντισα με το επιπλέον ελαιόλαδο και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, με αέρα στους 180 βαθμούς.
Ξεφούρνισα και το άφησα να κρυώσει λίγο ώστε να μπει στο πιάτο.
Δίπλα ήρθε για παρέα ένα σουβλάκι καλαμάκι από φιλέτο κοτόπουλο και μπόλικος φρέσκος χυμός λεμονιού και για τα δύο.
Θαυμάσιο πιάτο!
Θα κάνει και τους πιο δύσπιστους απέναντι στο κουνουπίδι, να αλλάξουν γνώμη, σας το υπόσχομαι.
Αν δε, σας αρέσει ένα ντιπ γιουρτιού, μην διστάσετε να το συνοδεύσετε.
Σας εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κατερίνες, τις Στέλλες και τους Στέλιους, που θα γιορτάζουν μέσα σ' αυτό.
Το κουνουπίδι μου αρέσει πολύ και νομίζω ότι μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο θα το λατρέψω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία που άρεσε και στον μικρό, όντως αντιλαμβάνομαι πολύ καλά γιατί νιώθεις περήφανη :)
Ευχαριστούμε πολύ για την ωραία ιδέα!
Σε φιλώ
Ερμιόνη μου, μάλλον είμαστε από τους λίγους ανθρώπους που αγαπούν το κουνουπίδι :-))
ΔιαγραφήΑλλά αφού κατάφερα και έβαλα έναν ακόμη σε αυτούς που το έχουν δοκιμάσει ...και είπαν και καλά λόγια για τον τρόπο παρασκευής του, είμαι όπως ήδη έγραψα, πραγματικά ευτυχής!
Γενικά με το κουνουπίδι δεν έχουμε θέμα, ακομα και τα παιδιά απο μικρή ηλικία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά έτσι είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος και σίγουρα νόστιμος με τα μπαχαρικά που έβαλες.
Ωραίος ο συνδυασμός με το σουβλάκι κοτόπουλο.
Φιλιά πολλά :)
Το σουβλάκι κοτόπουλο, ήταν το "καρότο" στο μικρό "πεισματάρικο γαϊδουράκι" μου, για να δοκιμάσει το κουνουπίδι :-)))) Μάριον.
ΔιαγραφήΑλλά "έδεσε" πολύ καλά το σύνολο, οπότε άξιζε να σας δείξω τούτη την εκδοχή μαγειρέματος.
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.