Η αραβική πίτα είναι ίσως, ένα από τα πιο εύκολα διαχειρίσιμα υλικά, όταν μιλάμε για ένα γρήγορο σνακ που δεν θέλουμε να έχει πολλές θερμίδες.
Όταν δε, σκεφτείτε ότι μπορεί να "τυλίξουμε" εντός του και υλικά που ξεφεύγουν από τα κλασσικά π.χ.: τυράκι, αλλαντικό, μαρουλάκι, τομάτα... τότε πάμε σε άλλες μαγειρικές διαδρομές χωρίς πολύ ωστόσο κόπο.
Σας έχω λοιπόν πρόταση για σνακ που μπορεί να αποτελέσει κι' ένα γρήγορο κυρίως πιάτο για βραδινό ή και μεσημεριανό.
Οι δικές μου οι πίτες δε, ήταν ολικής και αυτό έκανε το "πείραμα" ακόμη πιο ιδιαίτερο για το οικιακό μου κοινό.
Υλικά για 3 μεγάλες πίτες
2 μέτρια πράσινα κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη ή και ένα μεγαλούτσικο κομμάτι πορτοκαλί κολοκύθας,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
1/2 κουταλάκι από κουρκουμά, πιπέρι, κάρυ και αλάτι.
1/2 κουταλάκι πελτέ τομάτας (προαιρετικά, αλλά να ξέρετε πως προσδίδει γεύση και χρώμα)
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
Επιπλέον λεπτές φέτες από μαλάκο καπνιστό ή άλλο σχετικό τυρί (περίπου 4 λεπτές για κάθε πίτα)
2 κουταλιές λάδι ακόμη,
2 κουταλιές γάλα φρέσκο καθώς και,
δύο κουταλιές τριμμένο καπνιστό τυρί ή κεφαλοτύρι.
Αρχικά έτριψα το κολοκύθι το αλάτισα ελαφρώς και το άφησα να βγάλει τα νερά του.
Αφού το "έστριψα" το έριξα μέσα στο τηγάνι μου που ήδη σοτάριζα το κρεμμύδι και σε δεύτερη φάση τα μπαχαρικά.
Σοτάρισα και το κολοκυθάκι μέχρι που άρχισε να μαραίνεται.
Του πρόσθεσα τον αποξηραμένο δυόσμο και τον πελτέ και μαγείρεψα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Κατέβασα από την φωτιά το τηγάνι και άφησα λίγο το μείγμα να κρυώσει.
Έστρωσα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί μου. Έκοψα φέτες από το καπνιστό τυρί και ήμουν έτοιμη για το τύλιγμα της πίτας.
Σε κάθε πίτα έβαλα δύο κουταλιές από το μείγμα του κολοκυθιού και το άπλωσα να πάει παντού, όχι όμως μέχρι έξω-έξω από την πίτα.
Από πάνω τοποθέτησα τις φέτες του καπνιστού τυριού.
Τύλιξα όσο πιο σφιχτά μου επέτρεπε η γέμιση και στερέωσα με μια οδοντογλυφίδα.
Έβαλα τις πίτες μέσα στο ταψί και τις άλειψα αρχικά με το λάδι, μετά με το γάλα και τέλος πασπάλισα το τριμμένο τυρί.
Έψησα στους 160 βαθμούς με αέρα για 3 λεπτά, όχι περισσότερο, γιατί δεν πρέπει να ξεραθεί η πίτα.
Σερβίρισα αμέσως και για πρόσθετη ποικιλία στο πιάτο, είχα και από ένα τηγανιτό αυγό για τον καθένα μας.
Γρήγορα και πολύ νόστιμα!
Αν αποφασίσετε να τις κάνετε μπορείτε να τις σερβίρετε δίπλα σ' ένα πιάτο με όσπρια όπως φακές ή μαυρομάτικα φασόλια, πέρα από την επιλογή του τηγανιτού αυγού, ή ότι άλλο τραβά η όρεξή σας.
Γιατί περί ορέξεως, που λέει και ο λαός μας...κολοκυθόπιτα :-)
Όταν δε, σκεφτείτε ότι μπορεί να "τυλίξουμε" εντός του και υλικά που ξεφεύγουν από τα κλασσικά π.χ.: τυράκι, αλλαντικό, μαρουλάκι, τομάτα... τότε πάμε σε άλλες μαγειρικές διαδρομές χωρίς πολύ ωστόσο κόπο.
Σας έχω λοιπόν πρόταση για σνακ που μπορεί να αποτελέσει κι' ένα γρήγορο κυρίως πιάτο για βραδινό ή και μεσημεριανό.
Ατομικές κολοκυθόπιτες σε αραβική πίτα
Υλικά για 3 μεγάλες πίτες
2 μέτρια πράσινα κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη ή και ένα μεγαλούτσικο κομμάτι πορτοκαλί κολοκύθας,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
1/2 κουταλάκι από κουρκουμά, πιπέρι, κάρυ και αλάτι.
1/2 κουταλάκι πελτέ τομάτας (προαιρετικά, αλλά να ξέρετε πως προσδίδει γεύση και χρώμα)
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
Επιπλέον λεπτές φέτες από μαλάκο καπνιστό ή άλλο σχετικό τυρί (περίπου 4 λεπτές για κάθε πίτα)
2 κουταλιές λάδι ακόμη,
2 κουταλιές γάλα φρέσκο καθώς και,
δύο κουταλιές τριμμένο καπνιστό τυρί ή κεφαλοτύρι.
Αρχικά έτριψα το κολοκύθι το αλάτισα ελαφρώς και το άφησα να βγάλει τα νερά του.
Αφού το "έστριψα" το έριξα μέσα στο τηγάνι μου που ήδη σοτάριζα το κρεμμύδι και σε δεύτερη φάση τα μπαχαρικά.
Σοτάρισα και το κολοκυθάκι μέχρι που άρχισε να μαραίνεται.
Του πρόσθεσα τον αποξηραμένο δυόσμο και τον πελτέ και μαγείρεψα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Κατέβασα από την φωτιά το τηγάνι και άφησα λίγο το μείγμα να κρυώσει.
Έστρωσα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί μου. Έκοψα φέτες από το καπνιστό τυρί και ήμουν έτοιμη για το τύλιγμα της πίτας.
Σε κάθε πίτα έβαλα δύο κουταλιές από το μείγμα του κολοκυθιού και το άπλωσα να πάει παντού, όχι όμως μέχρι έξω-έξω από την πίτα.
Από πάνω τοποθέτησα τις φέτες του καπνιστού τυριού.
Τύλιξα όσο πιο σφιχτά μου επέτρεπε η γέμιση και στερέωσα με μια οδοντογλυφίδα.
Έβαλα τις πίτες μέσα στο ταψί και τις άλειψα αρχικά με το λάδι, μετά με το γάλα και τέλος πασπάλισα το τριμμένο τυρί.
Έψησα στους 160 βαθμούς με αέρα για 3 λεπτά, όχι περισσότερο, γιατί δεν πρέπει να ξεραθεί η πίτα.
Σερβίρισα αμέσως και για πρόσθετη ποικιλία στο πιάτο, είχα και από ένα τηγανιτό αυγό για τον καθένα μας.
Γρήγορα και πολύ νόστιμα!
Αν αποφασίσετε να τις κάνετε μπορείτε να τις σερβίρετε δίπλα σ' ένα πιάτο με όσπρια όπως φακές ή μαυρομάτικα φασόλια, πέρα από την επιλογή του τηγανιτού αυγού, ή ότι άλλο τραβά η όρεξή σας.
Γιατί περί ορέξεως, που λέει και ο λαός μας...κολοκυθόπιτα :-)
Μέσα στο μυαλό μου είσαι Πηνελόπη! Οι αραβικές πίτες είναι μόνιμα παρούσες στο σπίτι μας και πάντα αναζητώ εναλλακτικές χρήσεις πέραν των κλασσικών. Πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη η κολοκυθόπιτα, μας αρέσουν τα κολοκύθια και θα τη δοκιμάοσυμε με την πρώτη ευκαιρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κάτι "μαντικές" ιδιότητες Αμαλία μου... και κάποιες φορές είναι η αλήθεια πως μου βγαίνουν :-))
ΔιαγραφήΕίναι μια καλή λύση οι αραβικές, για ένα γρήγορο κολατσιό στο σπίτι, στο γραφείο και στο σχολείο. Εδώ τους έδωσα απλώς μια διαφορετική εναλλακτική επιλογή γέμισης.
Χαιρετισμούς σας στέλνω.
Αυτό το χορτοφαγικό τυλιχτό θα το έτρωγα ευχαρίστως! Είναι και για πρωινό brunch πολύ ωραία μαζί με ένα χυμό ή τσάι! Ζωγράφισες πάλι Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπως έτσι το έκανα κι' εγώ Σκοτεινούλα μου. Επειδή είχαμε εξωτερικές υποχρεώσεις το έφαγαν γύρω στις 12.00 και τους κράτησε καλά μέχρι και το απόγευμα!!
ΔιαγραφήΖωγραφίζω και με κολοκυθάκια...αλλά μην νομίζεις ότι δεν έχω και πινέλα, τα οποία πιάνω από καιρό σε καιρό :-))
Τα φιλιά μου.
Τέλεια ιδέα!!!! Συνήθως βάζω άλλα λαχανικά όπως μανιτάρια και τυρί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέπη δοκίμασε! Νομίζω πως θα σου αρέσουν αρκετά,για να μην πω πολύ και φανώ πως ευλογώ τα "γένια" μου!
Διαγραφή