18.9.19

Τάρτα Λαχανικών με άρωμα Κρήτης

Το φετινό καλοκαίρι έκλεισε με εικόνες και αρώματα από το ταξίδι μας στην Κρήτη.
Για μένα προσωπικά ήταν η όγδοη φορά που βρέθηκα στην Μεγαλόνησο, για την υπόλοιπη οικογένεια η δεύτερη.
Προσπάθησα λοιπόν, να βρεθώ όσο το δυνατόν λιγότερο σε τουριστικά μέρη και σε γενικές γραμμές τα κατάφερα.  Βοήθησε και το γεγονός ότι ήμασταν εκεί το τελευταίο 10ημερο του Αυγούστου, οπότε η τουριστική κίνηση δεν ήταν ίσως στο 100% της δυναμικότητας της, αν και τα αεροπλάνα δεν σταματούσαν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπως τα χαζεύαμε τα απογεύματα και τα βράδια καθισμένοι στην παραλία.

Ωραίες εικόνες, πολλές και διάφορες με: θάλασσες, λίμνες, καταρράκτες, βουνά, παραλίες, οροπέδια, περιβόλια, αμπέλια, ελιές, μπανανιές, τροπικές καλλιέργειες. Με ουρανό και γη ...αδελφέ!

 

 

Πολλά αρώματα, χρώματα και γεύσεις.
Με ιδιαίτερη μνεία στα τυριά, το φρέσκο κρητικό γάλα, τα λαχανικά, τις μυρωδιές από τα βότανα φρέσκα και αποξηραμένα, το καλό λάδι, τα χαρούπια, κ.λ.π.
Γύρισα πίσω, με σκέψεις πως η γη της Κρήτης είναι μοναδική (!!!) και πάνω σε αυτήν την μοναδικότητα πρέπει να στηριχτούν και οι νέες γενιές της (όχι μόνον οι μεγαλύτεροι και οι μεσόκοποι σαν και μένα).  
Καλός ο τουρισμός, αλλά σαν την γη και την αξία της ... δεν έχει, μωρέ κοπέλια!

 

 

Με αυτές τις σκέψεις που ακόμη δεν με έχουν εγκαταλείψει καθώς και με προϊόντα που έφερα μαζί μου, μπήκα στην κουζίνα και σκάρωσα την πρώτη μου αλμυρή τάρτα για την νέα σαιζόν.

Τάρτα με κολοκυθάκια, γραβιέρα, ξινομυζύθρα και μια "ολιά" ψιλοκομμένο απάκι


Υλικά για τη ζύμη
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
2-3 κουταλιές νερό
2 κουταλιές ρακί,
λίγο αλάτι και λιγότερη ζάχαρη.

Υλικά για την γέμιση
3 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη,
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο,
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μάραθο (είχα στην κατάψυξη) ή άνηθο,
1/2 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης ψιλοκομμένη,
1/2 φλιτζάνι ξινομυζύθρα Κρήτης σπασμένη με το χέρι μέσα στο σκεύος παρασκευής,
1/3 φλιτζάνι απάκι ψιλοκομμένο,
2 μικρά αυγά,
λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι,
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των πιο πάνω υλικών.

Κολοκυθόσπορο και μαυροκούκι για το στόλισμα.


Αρχικά έφτιαξα την ζύμη μου (όπως συνήθως την ετοιμάζω) και την άφησα για μια ώρα μέσα στο ψυγείο, τυλιγμένη σε λαδόχαρτο.

Κατόπιν καταπιάστηκα με την γέμιση. Κολοκυθάκια πλύσιμο, καθάρισμα, τρίψιμο, αλάτισμα και στύψιμο όταν ήρθε η ώρα να μπουν στο τηγάνι. 
Σοτάρισμα κρεμμυδιού και κολοκυθιών μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
Σταδιακή προσθήκη όλων των υπόλοιπον υλικών με την σειρά που αναφέρονται πιο πάνω.
Καλό ανακάτεμα και μαγείρεμα για 5-6 λεπτά. 
Έτοιμο και εκτός φωτιάς πια.


Μετά άνοιξα την ζύμη πάνω σε λαδόχαρτο και με την βοήθειά του την μετέφερα στο ταψί μου.
Έστρωσα την γέμιση.
Πασπάλισα κολοκυθόσπορο και μαυροκούκι σε όλη την επιφάνεια. 
Γύρισα προς το μέσα την περίσσια ζύμη την λάδωσα ελαφρώς.


Ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 40 περίπου λεπτά.
Καλή απόλαυση, αν αποφασίσετε να την φτιάξετε, καθώς τα Κρητικά προϊόντα μπορείτε άνετα να τα βρείτε και σε Αθηναϊκά μαγαζιά, που ειδικεύονται σε τοπικές παραγωγές.

10 σχόλια:

  1. Αγαπώ την Κρήτη, με τις φυσικές ομορφιές και την υπέροχη γαστρονομική παράδοση.
    Με τέτοια υλικά, η τάρτα θα ήταν ονειρεμένη, μιας που όλα παντρεύονται αρμονικά.
    Αν όλα πάνε καλά, το επόμενο καλοκαιρινό μας ταξίδι θα είναι στο νομό Ηρακλείου, οπότε θα χρειαστώ τις πολύτιμες συμβουλές σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου κρατούμε το κεφάλι ψηλά και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάνε καλά τα πράγματα...

      Θα είμαι στην διάθεσή σου όταν με το καλό σχεδιάσετε το ταξίδι σας. Αλλά και αν θελήσεις να τα πούμε γενικότερα και πάλι στην διάθεσή σου.

      Όσο για τις γαστρονομικές απολαύσεις της Κρήτης θέλει λίγο ψάξιμο και "μύτη" για να μην πέσεις στα τουριστικά και στα πανομοιότυπα.

      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  2. Μα πόσο όμορφα αξιοποίησες τα καλούδια σου! Και στο επόμενο με καλό και ελπίζω να τα καταφέρουμε να βρεθούμε κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βαγγελιώ μου.
      Στην Κρήτη δεν θα τα καταφέρουμε καλή μου να βρεθούμε...στην Αθήνα ίσως να είναι πιο εύκολο :-)
      Όσο για τα καλούδια το παλεύω.
      Χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  3. τι ωραιες εικονες!
    Μου αρεσει η προσθηκη ρακης στη ζυμη και φυσικα τα τυρια που χρησιμοποιησες στη γεμιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ρακή την χρησιμοποιούν συχνά στις ζύμες τους οι Κρητικές νοικοκυρές Αριάδνη μου.
      Έτσι το σκέφτηκα κι' εγώ και την έβαλα αντί για το ξύδι που βάζω άλλες φορές.
      Τα τυριά είναι μεγάλος "καημός"!!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία! Τα σποράκια που έβαλες στο στόλισμα μου αρέσουν πολύ και θα ταιριάζουν, εγώ θα την έτρωγα ευχαρίστως και χωρίς απάκι, βέβαια τότε θα είχε λιγότερο άρωμα Κρήτης :) Έχω καθιερώσει όμως την ξινομυζήθρα στην καθημερινή διατροφή μου, έχει τέλεια γεύση και πολύ χαμηλά λιπαρά απ' ό,τι έχω διαβάσει. Κρήτη είχα πάει πριν πολλά χρόνια, θα ήθελα πολύ να δω και τα μικρότερα, λιγότερο γνωστά παραδοσιακά χωριά, όπως και τους καταρράκτες (!) -που είναι? Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω για τους καταρράκτες πρώτα Σκοτεινούλα μου.
      Τους συναντάς όταν πηγαίνεις για να φτάσεις στον Βατόμο ή την λίμνη του Ζαρού
      (γνωστό το σημείο και για τα εμφιαλωμένα νερά του, αν τα αναζητήσεις στο εμπόριο).
      Δεν είναι μεγάλοι, αλλά μαζί με τη λίμνη, τα ψάρια του γλυκού νερού, το καταπράσινο και μαγευτικό πρινόδασος του Ρούβα, είναι κάτι που δεν περιμένεις να συναντήσεις όταν μένεις μόνον στα τουριστικά σημεία.

      Τα σποράκια είναι και δική μου "μανία" πάνω σε πίτες, ζύμες, κουλούρια αλλά και σαλάτες. Οπότε όπου νομίζω πως συνδυάζονται τα προσθέτω!
      Όσο για την ξινομυζήθρα συντάσσομαι χωρίς όρια :-)

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  5. πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου τόσο ρεαλιστικό να το φας στο πιάτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Νατάσσα. Ότι μπορώ καλύτερο με τα μέσα που διαθέτω κάθε φορά.

      Διαγραφή