Τα φιρίκια είναι ίσως τα πιο "παιχνιδιάρικα" μήλα.
Θυμηθείτε για παράδειγμα, τα μικρά κόκκινα μήλα γλειφιτζούρια να μοστράρουν δίπλα στα κόκκινα κοκοράκια στα διάφορα παζάρια και πανηγύρια...
Εικόνες που και σήμερα υπάρχουν σε ορισμένους γιορτινούς πάγκους και κάνουν κάποια παιδιά να τα λαχταρούν!
Σαν παιδί λοιπόν, θυμάμαι τον εαυτό μου, να ικετεύει τη μάνα μου ή τις γιαγιάδες μου για γλυκό κουταλιού φιρίκι με αμύγδαλο... με το που τα έβλεπα να κυκλοφορούν στην λαϊκή αγορά.
Η λαϊκή αγορά γινόταν δε, μπροστά από το φαρμακείο του πατέρα μου ή ένα δρόμο πιο πάνω, οπότε όπως καταλαβαίνετε η συνάντηση μαζί τους είναι αναπόφευκτη καθώς πήγαινα ή ερχόμουν από το σχολείο κάθε Τετάρτη (ημέρα λαϊκής).
Όταν λοιπόν στην δική μας λαϊκή ήρθαν τα φιρίκια, τι κι' αν είχα ψωνίσει, ήδη 6-7 κιλά μήλα... αγόρασα και φιρίκια!
Κάποια από αυτά τα έφαγα ωμά, αλλά μερικά (όχι πολλά...) αποφάσισα να τα κάνω κομπόστα και όχι γλυκό κουταλιού, καθώς είναι λίγο πιο μπελαλίδικο.
Έγινε πραγματικά πολύ καλή και αρωματική, χάρη στα μπαχαρικά της.
Την μισή την έφαγα σκέτη και την υπόλοιπη παρέα με στραγγιστό γιαούρτι!
Για τα φρούτα
8-10 φιρίκια (καθαρισμένα από φλούδα και με το ειδικό εργαλείο καθαρισμένα και από τα κουκούτσια).
2 κουταλιές χυμό λεμονιού.
Για το σιρόπι
1/2 φλιτζάνι χυμό ροδιού,
2 κουταλιές σούπας μέλι ανθέων,
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη,
1/2 φλιτζάνι νερό,
2 ξυλάκια κανέλας,
3-4 κεφαλάκια γαρύφαλλο.
Αρχικά έπλυνα και καθάρισα τα φιρίκια από φλούδες και κουκούτσια (με το ειδικό εργαλείο).
Στο σκεύος που τα έβαλα, έριξα και τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Σε μια αντικολλητική μικρή κατσαρόλα έβαλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα άφησα να πάρουν μια καλή βράση, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και μετά να ξαφρίσω το μείγμα καθώς είχα μέσα και το μέλι.
Μόλις έγινε αυτό, χαμήλωσα λίγο και έβαλα λίγα-λίγα μέσα τα φιρίκια μαζί με το μισό από τον χυμό λεμονιού.
Βράσιμο για 6 περίπου λεπτά, μέχρι που μαλάκωσαν, αλλά προσοχή όχι να λιώσουν.
Τα έβγαλα με τρυπητή κουτάλα σε ένα γυάλινο τάπερ με καπάκι, άφησα το σιρόπι να βράσει για 3-4 λεπτά ακόμη και μετά στην άκρη. Όταν κρύωσε αρκετά το έριξα μέσα στο μπολ με τα φιρίκια.
Στο ψυγείο σκεπασμένα και μέσα σε 3 μέρες είχαν φυσικά καταναλωθεί!
Καλή εβδομάδα να έχετε.
Θυμηθείτε για παράδειγμα, τα μικρά κόκκινα μήλα γλειφιτζούρια να μοστράρουν δίπλα στα κόκκινα κοκοράκια στα διάφορα παζάρια και πανηγύρια...
Εικόνες που και σήμερα υπάρχουν σε ορισμένους γιορτινούς πάγκους και κάνουν κάποια παιδιά να τα λαχταρούν!
Σαν παιδί λοιπόν, θυμάμαι τον εαυτό μου, να ικετεύει τη μάνα μου ή τις γιαγιάδες μου για γλυκό κουταλιού φιρίκι με αμύγδαλο... με το που τα έβλεπα να κυκλοφορούν στην λαϊκή αγορά.
Η λαϊκή αγορά γινόταν δε, μπροστά από το φαρμακείο του πατέρα μου ή ένα δρόμο πιο πάνω, οπότε όπως καταλαβαίνετε η συνάντηση μαζί τους είναι αναπόφευκτη καθώς πήγαινα ή ερχόμουν από το σχολείο κάθε Τετάρτη (ημέρα λαϊκής).
Όταν λοιπόν στην δική μας λαϊκή ήρθαν τα φιρίκια, τι κι' αν είχα ψωνίσει, ήδη 6-7 κιλά μήλα... αγόρασα και φιρίκια!
Κάποια από αυτά τα έφαγα ωμά, αλλά μερικά (όχι πολλά...) αποφάσισα να τα κάνω κομπόστα και όχι γλυκό κουταλιού, καθώς είναι λίγο πιο μπελαλίδικο.
Έγινε πραγματικά πολύ καλή και αρωματική, χάρη στα μπαχαρικά της.
Την μισή την έφαγα σκέτη και την υπόλοιπη παρέα με στραγγιστό γιαούρτι!
Για τα φρούτα
8-10 φιρίκια (καθαρισμένα από φλούδα και με το ειδικό εργαλείο καθαρισμένα και από τα κουκούτσια).
2 κουταλιές χυμό λεμονιού.
Για το σιρόπι
1/2 φλιτζάνι χυμό ροδιού,
2 κουταλιές σούπας μέλι ανθέων,
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη,
1/2 φλιτζάνι νερό,
2 ξυλάκια κανέλας,
3-4 κεφαλάκια γαρύφαλλο.
Αρχικά έπλυνα και καθάρισα τα φιρίκια από φλούδες και κουκούτσια (με το ειδικό εργαλείο).
Στο σκεύος που τα έβαλα, έριξα και τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Σε μια αντικολλητική μικρή κατσαρόλα έβαλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα άφησα να πάρουν μια καλή βράση, ώστε να λιώσει η ζάχαρη και μετά να ξαφρίσω το μείγμα καθώς είχα μέσα και το μέλι.
Μόλις έγινε αυτό, χαμήλωσα λίγο και έβαλα λίγα-λίγα μέσα τα φιρίκια μαζί με το μισό από τον χυμό λεμονιού.
Βράσιμο για 6 περίπου λεπτά, μέχρι που μαλάκωσαν, αλλά προσοχή όχι να λιώσουν.
Τα έβγαλα με τρυπητή κουτάλα σε ένα γυάλινο τάπερ με καπάκι, άφησα το σιρόπι να βράσει για 3-4 λεπτά ακόμη και μετά στην άκρη. Όταν κρύωσε αρκετά το έριξα μέσα στο μπολ με τα φιρίκια.
Στο ψυγείο σκεπασμένα και μέσα σε 3 μέρες είχαν φυσικά καταναλωθεί!
Καλή εβδομάδα να έχετε.
Καλημερα Penelope
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία προταση!
Μια ελαφριά γλυκιά πρόταση, με φρούτο εποχής!
ΔιαγραφήΌτι πρέπει για γιαουρτάκι..
Τα φιρίκια μου αρέσουν πάρα πολύ. Ωραία ιδέα να γίνουν κομπόστα. Για μένα που θέλω πάντα γλυκό είναι μια νόστιμη και πιο υγιεινή πρόταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα φτιάξεις Μαρία. Αλλά να θυμάσαι ότι ως κομπόστα δεν κρατά πολύ καιρό και πάντα μέσα στο ψυγεία μιας και εμείς δεν βάζουμε συντηρητικά στις οικιακές μας παρασκευές όπως γίνεται με την βιομηχανία.
Διαγραφή