5.11.19

Κουνουπίδι φούρνου

Τα σταυρανθή λαχανικά (όπως τα μαθαίναμε παλιά στην φυσική ιστορία, τώρα δεν λέγεται έτσι πια το μάθημα (!!). Έχω αρχίσει να ξεχνάω κι' αυτά που ήξερα δηλαδή ...) όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι κατακλύζουν πια τους πάγκους της λαϊκής αγοράς αλλά και των Super Markets.

Ήρθαν για τα καλά και θα μείνουν αρκετό καιρό, οπότε ας τα εκμεταλλευτούμε και ας πειραματιστούμε μαζί τους όσο γίνεται περισσότερο καθώς έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Ένα ωραίο κουνουπίδι που έπεσε λοιπόν, στα χέρια μου εχτές, είχε εξαιρετική υποδοχή σήμερα, με τον τρόπο που ετοιμάστηκε.

Θα σας θυμίσει το κλασσικό ίσως ογκρατέν, αλλά πρέπει να πω πως δεν έχει γίνει με μπεσαμέλ, οπότε και διαφέρει ως προς τον τρόπο σύνθεσής του.

Κουνουπίδι στον φούρνο


Υλικά για ένα πυρέξ κανονικό
1 μεγαλούτσικο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια,
100 γραμ. φρέσκα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια,
1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμ.

1 μεγάλο αυγό,
100 γραμ. αριάνι,
30 γραμ. γάλα φρέσκο,
2 κουταλιές τραχανά ψιλό (μπαίνει να για απορροφήσει τα υγρά)
1 κουταλάκι πάπρικα,
1/3 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
20 γραμ. βούτυρο σε μικρούς κύβους,
100 γραμ. τριμμένη μοτσαρελα,
80 γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι.
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 λίτρο νερό αλατισμένο.

Αρχικά έπλυνα καλά το κουνουπίδι και έκοψα όλα τα πράσινα πιο σκληρά μέρη του. 
Κράτησα μόνον τα πιο τρυφερά φύλλα και το έκοψα σε μπουκετάκια. 
Αν ήταν μεγάλα, αυτά τα έκοψα σε δύο ή τρία μέρη αντίστοιχα.


Έβαλα ένα λίτρο νερό μαζί με δύο κουταλάκια αλάτι να βράζει και όταν άρχισε να κοχλάζει έριξα τα μπουκετάκια και τα φύλλα για να βράσουν για πέντε λεπτά, μετά τα σούρωσα και τα ξέπλυνα με κρύο νερό και  τ' άφησαν να κρυώσουν.

Στην συνέχεια μέσα σ' ένα μπολ ανάμειξης ανακάτεψα: το αριάνι, το γάλα, το γιαούρτι, το αυγό, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι, χτυπώντας καλά ώστε να ομογενοποιηθούν.


Λάδωσα το πυρέξ μου, έστρωσα τα μπουκετάκια κουνουπιδιού με το κεφαλάκι προς τα επάνω και ανάμεσά του έβαλα τα κομμάτια μανιταριών.  Σκόρπισα τον τραχανά σε όλη την επιφάνεια καθώς και την μισή τριμμένη μοτσαρέλα ανακατεύοντας ελαφρώς μ ' ένα κουτάλι.

Στην συνέχεια περίχυσα με την κρέμα που δημιουργήθηκε από τα γαλακτομικά και τα μπαχαρικά.
Μια στρώση τριμμένα τυριά σε όλη την επιφάνεια και τα κομματάκια βούτυρο σκόρπια γύρω-γύρω.


Έψησα σε αέρα, στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά, έχοντας αρχικά σκεπάσει μ' ένα αλουμινόχαρτο. Στα μισά του χρόνου έβγαλα το αλουμινόχαρτο και συνέχισα ως το τέλος. 
Έκλεισα τον φούρνο και άφησα το φαγητό για μισή ώρα μέχρι να το σερβίρω και να τραβήξει η κρέμα.


Μια εναλλακτική πρόταση "οκγρατέν" που πλαισιώθηκε με ψητό χωριάτικο λουκάνικο με πορτοκάλι, από την Καλαμάτα, για όσους το επιθυμούν βέβαια, μιας και τρώγεται και σκέτο το ίδιο ευχάριστα. 
Δοκιμάστε το και νομίζω πως θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

4 σχόλια:

  1. Ωραιότατη πρόταση και απολύτως του γούστου μου! Αγαπώ πολύ και το κουνουπίδι και τον "αδελφό" του το μπρόκολο. Η επικάλυψη με τον τραχανά και το αριάνι πρέπει να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Το λουκάνικο στο τέλος μου τα χάλασε λίγο μόνο :) Είναι και χορτοφαγικό το πιρούνι μου βλέπεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νιώθω πως το λουκάνικο σε "χάλασε" Σκοτεινούλα μου, αλλά τα αγόρια μου είναι ελαφρώς κρεατοφάγοι, οπότε έπρεπε να τους βάλω "δόλωμα" για να δοκιμάσουν το κουνουπίδι!
      Ανέλπιστα δε, τους άρεσε τόσο πολύ που έμεινα ελαφρώς "κάγκελο" :-)
      Φτιάξε το και απόλαυσε το ως έχει...
      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  2. Κουνουπίδι και μπρόκολο είναι πολυαγαπημένα! Τα αγαπώ ακόμα και βραστά, με λαδολέμονο και ψωμάκι!
    Ωραία και διαφορετική πρόταση για κουνουπίδι. Βρίσκω δε ότι το μοσχοκάρυδο του πάει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ναι, η σαλάτα των δύο ζαρζαβατικών με μπόλικο λεμόνι και ένα κομματάκι φέτα από δίπλα είναι πολύ γευστική Ερμιόνη μου.
      Απλώς εδώ, ανάψανε τα λαμπάκια...και είπα να το κάνω το κουνουπιδάκι πιο ελκυστικό, πράγμα που έγινε!
      Το μοσχοκάρυδο πάει πολύ στα "κρεμώδη" παρασκευάσματα οπότε ναι, συνδυάστηκε και εδώ με τα διαθέσιμα υλικά.
      Φιλιά πολλά και καλό σας Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή