16.11.19

Σαν φιστίκ ή şam-fıstığı κέικ

Αν ψάξετε τη έκφραση σαν φιστίκ, θα διαβάσετε τα ακόλουθα: πως το φιστίκι Αιγίνης στην Θεσσαλονίκη το αποκαλούν σαν φιστίκ και κάποιες φορές μονολεκτικά σανφιστίκ.
Η φράση όμως προέρχεται από την τουρκική έκφραση ή λέξη şam-fıstığı, που στην κυριολεξία αναφέρεται στα φιστίκια που προέρχονταν κατά αποκλειστικότητα από την Συρία και ήταν πολύ διάσημα (και είναι βεβαίως, αν και δυσκολεύομαι να σκεφτώ σήμερα με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, φυτείες με φιστικιές και παραγωγές λαμπρές και αρωματικές...) για τις παρασκευές στην γείτονα χώρα.

Όμως σαν το καθαρόαιμο φιστίκι Αιγίνης, εμείς εδώ στα μέρη μας (οι χαμουτζήδες) δεν έχουμε!!
Η τελευταία λοιπόν επίσκεψη στην Αίγινα είχε ως λάφυρο, ένα-δύο κιλά καθαρισμένο φιστίκι ανάλατο, συν κάτι παστέλια, για σπιτικές δημιουργίες αρχής γενομένης με το ακόλουθο κέικ.

Σαν φιστίκ κέικ


Υλικά για μια κανονική φόρμα
Για το κέικ
200 γραμ. ωμό ανάλατο φιστίκι Αιγίνης χοντρολασμένο,
400 γραμ. γάλα φιστικιού,
3 μεγάλα αυγά (ή 4 μέτρια)
500 γραμ. αλεύρι τύπου up,
1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ,
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη on stevia,
1/2 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
220 γραμ. βούτυρο αγελάδος (καλής ποιότητας) λιωμένο.

Για το γλάσο
80 γραμ. αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης,
1 κουταλιά σούπας γάλα φιστικιού,
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη.

Αφού άλεσα το φιστίκι το έβαλα στην άκρη και ξεκίνησα με την υπόλοιπη διαδικασία.
Αρχικά με το παγωμένο βούτυρο και πριν το λιώσω, άλειψα την φόρμα του κέικ.

Στην συνέχεια χτύπησα τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και σταδιακά έριξα το βούτυρο, με το μισό γάλα φιστικιού και το μισό αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Χτύπημα με το μίξερ χειρός για να ενσωματωθούν τα πρώτα υλικά, κατόπιν το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι, το αλεσμένο φιστίκι  (από το οποίο λίγο έριξα στη φόρμα μου) καθώς και την βανίλια.


Ένα ακόμη χτύπημα να ενωθούν όλα τα υλικά και μετά στρώσιμο στην φόρμα του κέικ.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά (δοκιμή με το στεγνό μαχαίρι) στους 180 βαθμούς με αέρα και μετά το έβγαλα αφήνοντάς το να κρυώνει πάνω σε μια σχάρα.


Όταν το ξεφορμάρισα και αφού είχε αρκετά κρυώσει, έφτιαξα το γλάσο με τα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω και περίχυσα σε όλη την επιφάνειά του.
Απολαυστική γεύση φιστικιού εντός και εκτός!
Υ.Γ. επειδή το συγκεκριμένο γλάσο έχει απίστευτη γεύση και υφή, φτιάξτε λίγο πάρα πάνω για να προσθέσετε αργότερα και στις κομμένες φέτες. Τους πάει πάρα πολύ!!!

8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο φαίνεται. Να ρωτήσω, τι είναι ζάχαρη on stevia; Εννοείς ζάχαρη ή stevia;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, είναι επιτραπέζιο Γλυκαντικο της Inovia, θα το βρεις με την ένδειξη onstevia στο SM (προσωπικά το βρίσκω στο ΑΒ), ψάξε και στο internet για περισσότερες πληροφορίες. Καλό βράδυ και Χρόνια Πολλά αν γιορτάζεις σήμερα.

      Διαγραφή
  2. Τρελαινομαι για φυστικι Αιγίνης ή σανφυστικ που το λενε και οι γειτονες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρομοίως Αριάδνη μου 😃, οπότε καταλαβαινόμαστε!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Νατάσσα. Ελπίζω να το δοκιμάσεις.

      Διαγραφή
  4. ιδιαιτερο κεικ ! η αληθεια ειναι το φυστικη αιγινης το εχω παραμελημενο γτ περα οτι ειναι δυσκολο στο ανοιγμα! , το εχω συνδυασει περισσοτερο σαν ντεκορ τριμμενο πχ στο εκμεκ.

    τελειο το κεικ, θα ηθελα να δοκιμασω μιας και δν εχω φαει ποτε ετσι σε κεικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, το καθάρισμα του φιστικιού είναι μεγάλη μανούβρα όντως.
      Αλλά εδώ εγώ δεν μπήκα καλή μου σε τέτοια ταλαιπωρία. Το πήρα έτοιμο καθαρισμένο, πιο ακριβό ως τιμή βέβαια, αλλά γλύτωσαν τα χεράκια μου!!
      Να το δοκιμάσεις αν καταφέρεις και βρεις έτοιμο καθαρισμένο εκεί στα ξένα... και έχω την αίσθηση πως θα αξίζει πραγματικά το όποιο κόστος.
      Τους θερμούς χαιρετισμούς μου.

      Διαγραφή