7.10.09

Λαζάνια φούρνου με τόνο και μελιτζάνες

Η γειτονιά της blogoσφαιρας σου δίνει πάντα ιδέες, όταν τριγυρνάς μέσα στα σοκάκια της. Προχθές η Ξανθή μίλαγε για τις μελιτζάνες παπουτσάκια που έκανε με τεμαχισμένο κοτόπουλο και εκεί ανέφερα ότι έκανα λαζάνια φούρνου με μελιτζάνες και τόνο. Μου ζήτησαν λοιπόν, να γράψω τούτη την συνταγή, που απλώς προέκυψε από μια δική μου αδυναμία, το ότι είχα ξεχάσει να βγάλω τον κιμά να ξεπαγώνει και έτσι στην θέση του χρησιμοποίησα 3 κονσέρβες τόνου σε νερό.

Τα υλικά που χρειάστηκαν:

Φαρδιά λαζάνια φούρνου (που δεν χρειάζονται βράσιμο) μισό πακετό για το πιρέξ που χρησιμοποίησα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε μικρά κομματάκια
3 μεγάλες σφιχτές ντομάτες κομμένες σε κομματάκια (ξεφλουδισμένες και χωρίς τους σπόρους τους)
μισό φλιτζάνι ντομάτα σάλτσα συμπυκνωμένη
2 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε κομματάκια (που είχα προηγουμένως ξεπικρίσει)
1 καλό ματζάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, ζαχάρη, πιπέρι τριμμένο
3 κονσέρβες τόνου σε νερό, στραγγιγμένες και λιωμένες με πιρούνι.

Για την ψευτό-μπεσαμέλ μου χρειάστηκα:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 αυγά
μισό φλιτζάνι γάλα φρέσκο
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη με το πιρούνι
2 κουταλιές κορν φλάουρ και μοσχοκάρυδο τριμμένο (με το μάτι αυτό)

Επιπλέον 6-7 φέτες τυρί γκούντα.

Σε βαθύ τηγάνι έβαλα λίγο λάδι προκειμένου να σοτάρω το κρεμμύδι. Μόλις άρχισε να παίρνει λίγο, έριξα τις ψιλοκομμένες πιπεριές άφησα να μαραθούν και να πάρουν χρώμα. Στην συνέχεια έριξα τις ντομάτες και την συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας, λίγη ζάχαρη, λίγο αλάτι και πιπέρι. Άφησα την σάλτσα μου να πάρει μια - δύο καλές βράσεις και στην συνέχεια έριξα τα κομμάτια της μελιτζάνας και τον μαϊντανό. Έβρασε για κανένα 10 λέπτο να μειωθούν τα υγρά και στην συνέχεια έριξα τον τριμμένο τόνο. Κατέβασα από την φωτιά.

Σε μέτριο, ελαφρώς λαδωμένο πυρέξ τώρα, έστρωσα τον πρώτο πάτο από λαζάνια. Από πάνω έβαλα μια στρώση σάλτσας τόνου, μελιτζάνας, ντομάτας. Στην συνέχεια πάλι λαζάνια (καλύπτοντας τα κενά με μικρότερα κομματάκια από λαζάνια) άλλη στρώση σάλτσας, ξανά λαζάνια και πάλι στρώση σάλτσας τόνου, μελιτζάνας, ντομάτας. Τελείωσα με λαζάνια πάνω στα οποία έβαλα τις φέτες του τυριού γκούντα και από πάνω την ψευτό-μπεσαμέλ που έφτιαξα με την τριμμένη φέτα, το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και τις δύο κουταλιές κορν φλάουρ.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο για 25 περίπου λεπτά, μέχρι που ρόδισε πολύ ωραία η επιφάνεια του φαγητού.
Ήταν πραγματικά πολύ γευστικό, και όχι βαρύ, παρά το γεγονός ότι είχε την μελιτζάνα.

20 σχόλια:

  1. Kaλημέρα!!!
    Υπέροοχο φαίνεται. Αλλά χωρίς βράσιμο τα λαζάνια.!?
    Θα το δοκιμάσω.
    Θα μου άρεσε να σε δω στο μπλόγκ μου¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λαζάνια Barilla που χρησιμοποιώ (υπάρχουν κι' άλλες μάρκες) δεν χρειάζονται βράσιμο. Μαλακώνουν και γίνονται κατάλληλα με τα όποια υγρά έχει η σάλτσα και το ψήσιμο.
    Το blog σου το έχω ήδη επισκευθεί Betty και το βρίσκω πολύ συμπαθητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μελιτζάνα μου αρέσει πολύ και μου φαίνεται πολύ ιδιαίτερος ο συνδυασμός με τον τόνο! Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία, μάλλον σε κάποιο τραπέζι για να μην κάνω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια! Να ρωτήσω και κάτι: γιατί βάζουμε κορν-φλάουρ στην σάλτσα στυλ μπεσαμέλ αφού δεν έχει κάτι ιδιαίτερα ρευστό? Πάντως η φωτογραφία σου είναι πολύ ορεκτική, σε προδιαθέτει πολύ-πολύ θετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Sorry, τώρα είδα όλα τα υλικά της μπεσαμέλ, γράψε λάθος για τη χαζή ερώτηση περί κορν-φλάουρ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εγώ αν δεν βράσω τα λαζάνια, μου γίνονται χάλια. Δεν ξέρω γιατί.
    Όσο για την συνταγή είναι πολύ ωραία. Και ο τόννος ταιριάζει πολύ με την μελιτζάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πηνελόπη κατ' αρχήν να σε ευχαριστήσω που ανταποκρίθηκες στην παράκληση μου για την ανάρτηση.
    Είναι κάτι διαφορετικό μια τέτοια περίπου σάλτσα φτιάχνει η κόρη μου για μακαρονάδα οπότε και με τα λαζάνια θα είναι υπέροχη.
    Κι εγώ τα λαζάνια χωρίς να τα βράσω τα βάζω έχω κάτι με γέμιση σπανάκι θα έρθει πιστεύω η σειρά του κάποια μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα,

    σας ευχαριστώ όλες, αλλά απαντώ ιδιαιτέρως προς την Λίνα, γιατί θα πρέπει να τονίσω πως τα συγκεκριμένα λαζάνια (χρησιμοποιώ τα Barilla, αλλά υπάρχουν και άλλες μάρκες) δεν θέλουν βράσιμο. Το τονίζουν και στην συσκευασία τους. Γιατί η σάλτσα και ο χρόνος που μένουν στον φούρνο τα βοηθούν ώστε να γίνουν σωστά.
    Προϋπόθεση είναι βέβαια η σάλτσα να έχει λιγάκι υγρό, να μην είναι τελείως στεγνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανθή,
    και με σπανάκι έχω κάνει, στο οποίο έκανα ιδιαίτερους συνδυασμούς, όπως άλλωστε και με μανιτάρια και καπνιστή γαλοπούλα, αλλά περιμένω να δω και την δική σου, όποτε έχεις διάθεση να την ανεβάσεις στο blog σου.
    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πώ πω, φαί...Και λατρεύω τις μελιτζάνες...
    Καλημέρα απο ΝΖ, σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πηνελόπη μου, πρέπει να είναι πολύ ωραίο! Τόνο βάζω σε μια κόκκινη σάλτσα για μακαρόνια, όπως λέει και η Ξανθή. Οι γεύσεις είναι πολύ ωραίες για να συνδυαστούν! Μου αρέσει πολύ και η μπεσαμέλ σου με το γιαούρτι! Καταγράφονται άμεσα για να δοκιμαστούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Aranis μου, ήταν νόστιμο και νομίζω εύκολα θα βρεις τα υλικά στην ΝΖ, όχι όπως σ' άλλες περιπτώσεις :-))
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγγελική μου, καλώς ήρθες...Ελπίζω όλα καλά να είναι.
    Ο τόνος δένει όντως ωραία με κόκκινη σαλτσούλα σε ζυμαρικά. Μ' αυτήν την σκέψη (και με την χαζομάρα να έχω ξεχάσει τον κιμά) προχώρησα στην δημιουργία τούτης της εκδοχής. Και το αποτέλεσμα ήταν όντως γευστικά πολύ καλό.
    Η ψευτο-μπεσαμέλ μου, είναι ένας τρόπος να αποφεύγω την πιο παχυντική κλασσική εκδοχή! Μπας και περιορίσω καμμιά θερμίδα δηλαδή :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ προτώτυπο! Μπράβο Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πηνελόπη και εγώ Barilla παίρνω, αλλά ίσως επειδή εμένα δεν έχει σάλτσα αυτό που φτιάχνω παρά μόνο μία κρέμα γάλακτος, ίσως να μην φτάνει για να ψηθεί. Οπότε θα προσπαθήσω να το κάνω αλλιώς ώστε να έχει μέσα ζουμάκι. Θα φτιάξω όμως πρώτα το δικό σου ώστε να καταλάβω την διαφορά.
    Σε ευχαριστώ για την διευκρίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμεινε για μένα τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σ' ευχαριστώ Big Mama. Κάνω ότι μπορώ και ότι προλαβαίνω πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λίνα αν η όποια σαλτσούλα σου έχει λίγο ζουμάκι, θα δεις που όλα θα πάνε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κικίτσα έμεινα 3 καλά κομμάτια, και προβλέπω να τα τρώμε σήμερα, μιας και δεν έχω ετοιμάσει τίποτε λόγω άλλων καταστάσεων.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όποιος θέλει προσθέτει στη γέμιση και κύμινο.Πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή